🐦 OBS: Hitta flera kvalitativa hönshus hos Kellfri.
Ett hönshus är både mysigt och praktiskt och därför oerhört populärt bland husägare med tomt. Oavsett om du har en stor eller liten tomt så har du alltid plats för ett litet hönshus. Däremot är utbudet stort och det är svårt att veta vilket man ska välja. Därför har vi listat de bästa hönshusen i en bäst-i-test lista. På så vis behöver inte du läsa igenom varenda recensioner utan kan istället sondera i vår topplista baserat på dina behov.
Vidare har vi skrivit en köpguide om allt du ska tänka på innan du gör ditt köp. Till exempel måste du fundera på om det ska vara vinterbonat och därmed isolerat. Oavsett om du vill hitta ett hönshus till salu eller bygga ett själv, har du alla nödvändiga instruktioner i denna guide. Börja med att ta steget att producera dina egna ägg istället för att köpa dyra ägg som är importerade från andra länder. Läs på nedan för att sedan göra ett så bra köpbeslut som möjligt.
Detta hönshus är den perfekta lösningen för dig som har flera höns och vill ge dem en trygg och säker plats att röra sig på under dagen.
En av de bästa sakerna med den här modellen är dess design, som gör det enkelt för dig att spendera tid med dina höns. Du kan enkelt fylla på mat- och vattenbehållarna utan att behöva oroa dig för att dina höns ska rymma. Hönshuset är också skyddad av nät som håller rovfåglar och rävar borta, vilket gör att dina höns är säkra från yttre hot. Det finns även en inhägnad rastgård som skyddar dina höns.
Konstruktionen av hönsgården är imponerande och den är tillverkad av helsvetsat nät med metallrörsram. Pulverlackerade sektioner ger extra hållbarhet. Det finns totalt 4 taksektioner, 7 sidosektioner och 1 dörrsektion som levereras i sektioner för enkel montering. Alla nödvändiga skruvar, muttrar, brickor och fästelement ingår. Den är också lätt att anpassa för olika behov, till exempel om du vill placera en vattenautomat eller foderautomat inne i hönsgården.
En annan fördel med den här hönsgården är att den passar inte bara för höns, utan också för andra djur som hundar eller kaniner, eller till och med som vedförråd. Det är därför en mycket mångsidig produkt som passar för olika behov.
Det är viktigt att placera sektionerna på ett fast och hårt underlag för att sektionerna ska stå stadigt. Detta minskar också risken för att hönsen ska krypa under hönsgården. Därför rekommenderar vi att placera sektionerna på exempelvis en gjuten betongplatta, stålbalkar eller träbalkar.
Därmed är denna kompletta hönsgård med 7 sidosektioner en mycket pålitlig och mångsidig variant som är perfekt för dig som vill ha en trygg och säker plats för dina höns eller andra djur. Den är lätt att montera och passar för olika behov.
Detta hönshus är särskilt utformat för att skydda hönsen från kylan under de kallaste månaderna och hålla dem bekväma och friska.
En av de bästa funktionerna hos detta hönshus är därför - föga förvånande - dess isolering. Med dubbla väggar och isolerande material klarar det av vintern och temperaturen inuti hålls på ca 2-5 plusgrader när det är kallt ute. Det är också utrustat med ett värmesystem i golvet som håller det frostfritt. Dessutom finns det en inbyggd termostat som reglerar temperaturen automatiskt, vilket är en praktisk funktion.
Konstruktionen av hönshuset är också imponerande. Det har en galvaniserad botten för enkel rengöring och hönsen kan lägga sina ägg i värpredet som är inbyggt i huset. Ventilationen regleras lätt genom ett glidfönster på sidan av huset och taket kan öppnas för enkel städning och underhåll. Dessutom kan du placera en vattenautomat eller foderautomat inuti huset genom att öppna taket, vilket gör det enkelt att fylla på mat och vatten.
Hönshuset är också utformat för att ge hönsen en bekväm och säker plats att röra sig på. Det har korta ben som lyfter huset från marken för att förbättra ventilationen och det är utrustat med sittpinnar för hönsen att vila på.
Detta hus är avsett för ca 2-5 höns samtidigt och har en värprede med plats för 2 höns samtidigt. En annan fördel med detta hus är att det kan placeras både utomhus och inomhus, och det kan också användas med en inhägnad av hönsnät för extra säkerhet.
Det finns dock några nackdelar; För det första kan du inte manuellt reglera temperaturen eftersom termostaten är automatisk. För det andra kan det vara för litet för större populationer.
Dock är detta isolerade hönshus med uppvärmning en pålitlig och bekväm plats för hönsen att bo på under de kalla månaderna. Med en imponerande isolering, enkel ventilation och praktiska funktioner är detta en utmärkt investering för hönsägare som vill ge sina djur det bästa.
Vi har haft förmånen att testa hönshuset Maja med utegård som placerade sig på en imponerande tredje plats i vårt bäst-i-test. Detta hus är perfekt för den som vill ge sina höns en trygg och bekväm plats att bo på medan de rör sig fritt i sin utegård.
Ett av de bästa egenskaperna hos Maja hönshus är dess praktiska detaljer. Det har tre stora värpreden med inspektionslucka i taket, vilket gör det enkelt att inspektera och hämta äggen. Det finns även två öppningsbara dörrar på gavlarna till hus och en dörröppning till utegården för enkel rengöring och påfyllning av mat och vatten.
Konstruktionen är också imponerande och säkerställer att hönsen kan sova tryggt och säkert ovan mark. Utegården är tillverkad av stål för en lång hållbarhet och stabilitet, medan ramkonstruktionen, hönsnätet, papptaket och träväggarna är av hög kvalitet för att skydda mot oväder och rovdjur.
Hönshuset är tillverkat av en behandlad träpanel med 15 mm tjocklek och har utrymme för upp till 6 höns. Hönsen kan gå in och ut som de vill via rampen och huset kan användas med fördel på sommarhalvåret eftersom det inte är isolerat.
En annan fördel med denna variant är att det är enkelt att stänga hönsen inne eller ute temporärt genom luckan in till hönshuset.
Huset är komplett för montering och mäter totalt 1935 mm i bredd, 925 mm djupt och 1222 mm högt till taknock. Träpanelen är 15 mm tjock och stålramen mäter 16 x 16 mm i diameter.
Innan du köper ett hönshus måste du ha kännedom om ett par saker först. Först och främst måste du känna till de lokala reglerna för hönshållning i din kommun. Därtill måste du planera inför vintern och se till att huset är isolerat så hönorna hålls varma. Vidare är det absolut grundläggande att välja ett lättstädat hus så själva städningen inte upptar merparten av din tid.
Utöver ovannämnda faktorer har vi nedan listat de viktigaste sakerna du ska tänka på. Glöm inte att läsa både fördelarna och nackdelarna längre ner så du vet vad du kan förvänta dig.
På grund av att kommunens regler beträffande hönshållning skiljer sig från kommun till kommun, är det av yttersta vikt att leta upp reglerna för just där du bor. Vanligtvis krävs det inget tillstånd för att äga några få hönor, men så fort du vill ha ett hönshus och bor i ett tätbebyggt område blir det genast svårigheter. Således ska ditt första steg vara att titta i den lokala regelboken så du inte köper ett hönshus helt i onödan.
För att hönsen ska trivas så bra som möjligt under vintern måste du ha ett vinterbonat hönshus. Orsaken är primärt att du vill skydda hönsen från frost, så trots att hönsen tål kyla så behöver du ändå visa omsorg för dem under vinterhalvåret. Därför har vi skrivit mer utförligt om isolerade varianter längre ner i denna artikel.
Givetvis begränsar hönshusets storlek antalet höns som du kan ha. Till exempel är många populära modeller anpassade efter 4-5 hönor medan andra kan inackordera hela 20-30 höns. Dessutom går det att inhysa flera olika typer av djur desto större huset är. Vidare är det ett krav på att varje höna ska ha ett eget utrymme på 0,2 kvm, varför du måste räkna ut hur stort hus du behöver baserat på antalet hönor. Därmed är storleken en av de viktigaste faktorerna att beakta innan du köper ett hönshus.
Många tror att ett litet hönshus räcker när det i själva verket var en stor modell som behövdes. Därför ska du först tänka ut hur många hönor du vill ha för att sedan veta exakt vilken storlek det tarvar.
Då alla hönshus är försedda med skiftande antal värpreden, ska du läsa produktbeskrivningen noggrant så du inte blir besviken. Dessutom skiljer de sig i storlek och utformning. Ju större värpreden desto fler höns får plats vilket följaktligen genererar fler ägg. Men värpreden kostar även mycket pengar, så om du har möjlighet att välja ett mindre så ska du göra det. Därjämte krävs det att du har många sittpinnar uppsatta i huset så hönsen har en bekväm och dräglig tillvaro.
Det finns väldigt många fräcka och stilsäkra hönshus idag – både invändigt och utvändigt. Orsaken är att många husägare vill matcha husets färg med hönshusets. Eller så vill de helt enkelt bygga något kreativt och ovanligt. Däremot ska du inte lägga alltför stor vikt vid designen då du enkelt kan måla om och bygga ut själv. Till exempel är det många som bygger ett helt eget hus med lastpallar som de sedan målar över i en ljuvligt vacker färg.
Med det sagt så finns det mängder av olika varianter med skiftande planlösningar och ritningar, så gör ordentliga efterforskningar innan köpet så du inte till din besvikelse hittar en ännu snyggare modell först efter köpet.
Vill du bygga hönshuset själv har du fördelen att det redan finns mängder av ritningar från folk som redan gjort detta. Sålunda ska du välja en ritning med goda recensioner och följa den till punkt och pricka. Det finns ritningar för stora och små modeller samt mobila och på hjul. Så du kommer garantera hitta någon som faller dig i smaken.
Hitta 5 gratis ritningar här >
För att garantera att hönsen får solljuset som krävs så ska du förse hönshuset med fönster som vetter mot söder. Dock måste du ha några fönster som vetter åt andra väderstreck också, så det inte blir en bastu för hönsen.
Eftersom städningen är en nackdel med att äga höns så är det många som letar efter ett lättstädat hönshus. Givetvis finns det olika modeller som är lättare att rengöra än andra, men det smartaste är faktiskt att placera en plastmatta under sittpinnarna. Således blir det lättare att med svepande rörelser rengöra golvet och snabbt torka av det. Utöver detta ska du välja en modell som har så få skarvar och springor som möjligt. På så vis tar du bort möjligheten för hönsen att krypa in i små utrymmen och bajsa.
Om du ändå råkar köpa ett hönshus med skarvar så rekommenderar jag att täta dem med snickerifog. Samma sak gäller om du bygger ditt eget hönshus – nämligen att undvika små vinklar och vrår där hönsen bajsar och som sedan måste rengöras; antingen med träplankor eller att fästa små plastväggar.
Vill du undvika att hönsen pickar på gräsplätten till det blir en sandhög så ska du välja ett mobilt hönshus. Ett mobilt hönshus innebär att du med enkelhet kan flytta det från en del av trädgården till en annan. På så vis får hönsen ny mark att picka på vilket gör att inte gräsmattan blir helt förstörd – något som sker om du låter huset stå på en och samma plats. Dessa modeller är oftast försedda med hjul så det är lätt att rulla bort till en ny plats.
Därtill är det smart om du hänger ett elstängsel runt huset för att hålla rovdjuren borta. Trots att ett mobilt hönshus kostar mer så är det verkligen värt det eftersom hönsen får nya, gröna, frodiga betesmarker varje dag – något som de älskar.
Varför denna typ börjar bli alltmer populär är för att hönsen blir sysslolösa utan nytt gräs, vilket får följden att de börjar picka på varandra. Dessutom hålls fjäderdräkten fin eftersom fräscht gräs är en perfekt föda.
Det finns flera intressanta fördelar med hönshus. Först och främst lär man sig mycket om hur naturen fungerar samtidigt som man ser en skärva av det naturliga kretsloppet i sin trädgård. Därtill kommer äggen smaka så mycket godare eftersom kycklingarna inte är stressade på samma sätt som levnadsförhållandena innan slakt i massproduktion. Men även den oväntade fördelen att varje höna kommer utveckla en helt unik personlighet – något som du som uppfödare kommer få mycket glädje av.
Utöver ovannämnda fördelar har vi nedan listat de mest påtagliga positiva aspektera. Glöm för guds skull inte att även läsa nackdelarna längre ner på sidan så du vet vad som är både bra och dåligt med hönshus.
Att man lär sig otroligt mycket av att föda upp höns är något som sällan nämns. Men faktum är att man lär sig mängder av nyttig information som sedan kan överföras på annat inom djurvärlden. Till exempel är det en speciell känsla att se processen från nykläckta kycklingar till vuxna höns, som därefter värper äggen vilka tillslut hamnar på frukosttallriken i form av stekta ägg eller en omelett. Detta innebär en närhet till naturens näringskedja som är väldigt viktig att lära sig vid tidig ålder. Därför är det väldigt bra att lära sina barn hur hönshus fungerar eftersom detta kan föda dem under hela deras liv.
Har du aldrig tidigare ätit ägg från ett lokalt hönshus så har du gått miste om en smakupplevelse som heter duga. Det är nämligen så att äggen tenderar att vara väldigt mycket godare än dem man köper i en affär. Orsaken till detta är att äggsmaken i hög grad beror på vad hönsen har ätit, varför man dra slutsatsen att ju bättre kost de äter desto godare ägg. Och eftersom massproducenter som levererar ägg till dagligvaruhandeln vill att produktionen är så billig som möjligt, så inhandlas inte den bästa hönsmaten eftersom den kostar för mycket i så stora volymer. Följaktligen har du som hönsägare full kontroll över vad du matar dem med, och därmed kommer både äggulan och äggvitan smaka tusenfalt bättre än äggen på ICA.
Ytterligare en fördel med ett eget hönshus är att hönsen lever på ett förhållandevis naturligt sätt och äter därför av larver, ogräs och insekter. Detta innebär att hönsen får i sig de näringsämnen som de behöver vilket slutligen leder till ägg med mindre andel kolesterol och desto mer omega-3 samt mindre mättat fett.
Nånting som jag inte hade förutsett innan jag köpte mitt hönshus var att jag skulle fästa mig vid de olika hönsen. Jag var av uppfattningen att alla höns i princip är likadana och därmed beter sig därefter. Men det stämmer absolut inte. Tvärtom utvecklade varje höna en unik personlighet; vissa var energiska och pigga, andra var trötta och slöa – men ingen var likadan. Så trots att höns endast värper ägg under de 2-3 första levnadsåren så måste du alltså vara förberedd på att känslomässiga band uppstår. Jag har t.ex. höns som är över 7 år gamla på grund av att de hittar på roliga bestyr och är sprudlande glada på morgonen – något som är en oförväntad men likväl påtaglig fördel.
Som de flesta vet slaktas kycklingar under ohyggliga förhållanden i diverse kycklingfarmar runtom i Sverige. Genom att äga ett eget hönshus tar du ett steg i riktningen som på lång sikt innebär att dessa kycklingfarmar stänger ner. Ju fler som föder upp sina egna höns desto mindre behov av massproducerad kyckling på det sättet jag just nämnde. Så vill du bidra till att kycklingar får ett bättre liv så är ett hönshus på din trädgård ett utmärkt steg i den utvecklingen.
En nackdel med hönshus (läs om fler nackdelar längre ner) är de mängder av bajs som snabbt ackumuleras i huset. Men denna nackdel är tudelad då det även är en fördel. Bajset kan med fördel användas som gödningsmedel till din trädgård. Detta gödsel – förutsatt att det är komposterat på rätt sätt – tillför allt från fosfor, kväve och kalium till din trädgård. Sålunda är bajset mer effektivt än om du hade köpt gödsel från affären. Allt du behöver göra är att ha för vana att städa hönshuset nån gång i månaden för att därefter dumpa avfallet i komposten, och slutligen strö ut i trädgården. Därefter kommer allt växa mycket snabbare och frodigare!
En annan fördel med hönshus är att risken för salmonellainfektion är ytterst låg. Skillnaden mellan att föda upp egna kycklingar i sin trädgård än om de hade växt upp i en kycklingfarm är natt och dag. I kycklingfarmar lever kycklingen på en yta stor som ett A4-papper och ser inte solen förrän de leds till slakten. Detta bidrar till dålig hygien eftersom bakterier sprids som en löpeld, vilket även bidrar till att hönsen dels mår dåligt och dels blir väldigt stressade. Dessa sammantagna faktorer gör att risken för salmonella är hög. Men genom att använda ett hönshus där djuren får springa runt fritt och glatt minimerar du risken enormt.
Nu när du har kännedom om fördelarna är det hög tid att gå igenom alla nackdelar med hönshus. Fastän de positiva aspekterna överväger de negativa, är det likväl viktigt att gå igenom allt som är mindre bra så du är förberedd på som komma skall. Annars kommer du bli negativt överraskad över exempelvis hur mycket hönorna kan väsnas, eller att hönorna lever flera år efter de inte längre lägger några ägg. Därför ska du noggrant läsa igenom samtliga nackdelar som vi listat nedan så du vet exakt vad du faktiskt köper.
Den mest påtagliga nackdelen med hönshus är att höns endast lägger ägg under en begränsad tidsperiod, vanligtvis mellan 2-3 år. Därefter lever hönsen i cirka 10 år till vilket betyder att du måste vara förberedd på att antingen avliva, ge bort eller behålla dem. Orsaken till varför detta är en nackdel är för att de flesta nybörjare inte förväntar sig denna begränsade perioden då de lägger ägg, utan tror att de kommer göra detta tills de är hädangångna så att säga.
Har du för avsikt att behålla hönsen efter denna 2-3 års period så måste du följaktligen vara förberedd på att rå om dem under denna tiden, vilket innebär stora kostnader över sikt. Därför måste du vara högst medveten om detta faktum och planera ditt hönshus därefter.
En annan nackdel med att ha höns i ett hönshus är att många av dem låter väldans mycket. Några exempel på deras läten är kucklande, kacklande, smackande och skrikande; och ibland kombinerar dem alla dessa läten i en lång salig kakafoni som är allt annat än ljuvligt. Därtill sker detta kucklande och skrikande under större delar av dygnet, speciellt på morgonen. Så om du är en morgonmänniska som gillar att sova ut på morgonen så ska du absolut inte köpa ett hönshus fullt med kycklingar.
Förutom att du personligen störs av detta eviga smackande så kommer även dina grannar att tappa tålamodet till slut. Av den anledningen ska du faktiskt kontakta dina grannar innan köpet för att se om de tycker det är okej att du inhandlar en drös höns, eller om det kommer störa grannarna i närheten.
Något som förvånade mig när jag köpte ett hönshus under förra året var mängderna av bajs som dessa små krabater genererar. Trots hönsens ringa kroppsstorlek så är det alltså väldans mycket bajs som behöver rengöras – och det med jämna mellanrum. Annars kommer det snabbt ackumuleras vilket gör att hönsen – och även du – tillslut blir äcklade av odören som påminner mer om en ladugård efter några dagar utan rengöring.
Så om du inte anser dig värdig att rengöra bajs flera gånger i veckan så ska du avstå från att inhandla ett hönshus.
För att kycklingungarna ska trivas med sin existens i ett hönshus så måste de få bra, näringsrik föda. Eftersom de inte börjar lägga ägg förrän flera månader efter deras födsel så måste du mata dem under en lång tidsperiod innan du får någon avkastning, så att säga. Givetvis kan du ge kycklingar en balanserad kost av frukt, kött och grönsaker, men du måste även vänja dem vid klassiskt foder och pellets. Orsaken är att foder innehåller en koncentrerad mängd protein som kycklingarna verkligen behöver för att fjädrarna och resten av kroppen ska bli stor och stark.
Ju bättre mat de får desto godare kommer äggen bli. Nackdelen är att detta foder kostar en hel del pengar, t.ex. kostar en stor påse foder över 500 kronor/månad, och än dyrare om det är ekologiskt. Addera denna summa till varje kyckling du köper så kommer kostnaden snabbt skjuta i taket. Sålunda måste du stålsätta dig för att det kostar mer än vad man tror att hålla ett hönshus i drift under en lång period.
En ofta förbisedd nackdel med hönshus är att hönsen ständigt är utsätta för hotet av rovdjur. Det är nämligen inte bara vi människor som älskar att äta kycklingkött och njuta av deras ägg. Därför måste du sätta upp diverse skydd mot rovdjur så det är omöjligt för dem att komma åt dina kära höns. Dessa skydd är inte billiga, men absolut nödvändiga för att undvika den dödsångest som höns inte sällan blir utsatta för när rovdjur närmar sig.
Alla höns blir tillslut gamla och sjuka och behöver således avlivas. Dessvärre så uppstår ofta mobbing bland höns vilket resulterar i att en särskild höna blir utstött från gruppen. Då måste du antingen avliva den eller ge bort den till en vän där hönan kan bli introducerad till en ny, och förhoppningsvis accepterande, flock. Ska du avliva höns så är det behäftat med ytterligare en kostnad hos veterinären som du måste vara förberedd på.
Detta är en tråkig nackdel med hönshus men ack så viktig, så glöm inte att planera för detta redan i tankestadiet. _
Fördelen med ett hönshus på hjul är att du smidigt kan förflytta det. Antingen mellan olika områden på tomten, eller mellan olika hus i olika städer. Oavsett vad ditt syfte är ska du tänka på att trailern under hönshuset ska vara robust, stabil och kvalitativ. Därför ska du lägga lite extra tid på att hitta ett bra fundament som tål att flyttas långa distanser utan att gå sönder. Dessutom skapar ett hönshus på hjul en tom yta under huset som du kan använda för förvaring eller underhåll. Dock är det betydligt dyrare med hjul, så tänk över om det verkligen är ett grundläggande krav för dig.
Att bygga ett hönshus är faktiskt inte så svårt som du kan tro. Däremot krävs det såklart lite förkunskap om grundläggande snickeri. Börja med att titta på videon nedan som handlar om hur du bygger ett enkelt hönshus helt själv. På så vis slipper du den dyra kostnaden samtidigt som du får en självuppfyllande känsla över ditt eget bygge. Dock vill vi understryka att noga tänka igenom ditt bygge och göra ritningar som du följer noga. Summa summarum så ska du hitta ett hönshus till salu istället för att bygga själv om du känner dig osäker. Orsaken är att du lätt kan råka slösa massa pengar på de olika delarna som du i slutändan kommer slänga bort på grund av misslyckat bygge. Med det i åtanke har vi ändock gjort en lathund för dig som vill bygga hönshus själv:
Att bygga ett hönshus med lastpallar är ytterligare ett alternativ, och förmodligen det billigaste. Orsaken till varför lastpallar är så passande är på grund av dess storlek. Allt du behöver göra är att få tag i en drös lastpallar, särskilja plankorna, skruva ihop dem och placera ett tak ovanpå. Problemet är att få bort de enskilda plankorna från lastpallarna. Anledningen är att de flesta har mängder av spikar i sig vilket gör det svårt att dra isär. Och somliga lastpallar är av så dålig kvalitet att de går sönder så fort man försöker bända upp en planka. Därför måste du vara extra försiktig medan du bygger.
Följande verktyg behöver du:
Så går det till:
https://www.youtube.com/watch?v=remUkSQNGgA
Vill du verkligen visa omtanke för dina höns så ska du köpa ett isolerat hönshus. För det första säkerställer du att hönsen har det mysigt och mår bra under de iskalla vintermånaderna. För det andra anpassas temperaturen automatiskt genom den inbyggda termostaten. På så vis slipper du själv anpassa temperaturen gång efter gång. För det tredje så gör värmen att hönshuset förblir frostfritt. Trots att höns i regel tål låga temperaturer måste du likväl se till att det är frostfritt. Dessutom är det smart att ha en inhägnad i anslutning till hönshuset så hönsen kan gå runt fritt, och när de fryser för mycket går de tillbaka in i huset.
Vidare ska du se till att väggarna är dubbelisolerade då du får bäst effekt då. Det innebär helt enkelt att huset är försett med dubbla väggar så att den kalla luften hålls borta på bästa tänkbara sätt. Kombinera detta med en galvaniserad botten så blir det ännu bättre.
Emellertid är det få isolerade hönshus där det är möjligt att reglera ventilationen. Anledningen till detta är för att termostaten inte går att reglera manuellt. Därför rekommenderar vi att du väljer en modell med ett glidfönster för att på så vis reglera ventilationen och få större kontroll över graderna.
Slutligen är det en enorm fördel med varianter som är utrustade med ben undertill, för det gör att huset eleveras från den kalla marken och bibehåller värmen ännu bättre.
Fördelar med isolerat hönshus:
Nackdelar med isolerat hönshus:
Förr i tiden så målades varje hönshus med kalk med syftet att skydda mot parasiter. Därmed är det en antiseptisk anledning för att parasiterna inte ska hamna i hönsens spröda kroppar. Däremot är detta inte lika vanligt längre då de flesta modeller är invändigt tillverkade på ett utmärkt och isolerat sätt.
Ett hönshus på hjul, även kallat flyttbart/mobilt, hittar du hos Kellfri. Emellertid är dessa så pass populära att de ofta inte finns några kvar att köpa. Men sätt en påminnelse att gå in på hemsidan en gång i veckan så kommer du med all säkerhet att hitta en modell på hjul till slut.
Jo, det gör dem. Därför måste du välja ett isolerat hönshus för att säkerställa att de inte fryser. De isolerade modellerna värms upp med antingen solceller eller en transformator. Därefter aktiveras värmen så fort temperaturen understiger 5 plusgrader. På så vis hålls hönsen varma de kalla svenska vintrarna till trots!
Problemet med isolerade hönshus är att termostaten inte går att reglera själv, utan att sker per automatik. Det du däremot kan göra för att få kontroll över ventilationen är att välja en modell med glidfönster. På så vis kan du själv bestämma hur mycket luft som ska släppas in och ut beroende på temperaturen både invändigt och utvändigt.
Trots att du köpt ett isolerat hönshus så kan det bli så pass kallt ute att du behöver komplettera med ett element. Dessa externa värmeelement skiljer sig från t.ex. oljefyllda element i det att de består av glödtrådar som virvlar runt. Därför måste du säkerställa att det finns ett skydd runt dessa värmetrådar så ingen höna råkar illa ut. Tycker du ändå att ett element känns otryggt kan du faktiskt välja en värmelampa istället.
Sammanfattningsvis är ett hönshus ett utmärkt sätt att producera sin egen mat på. Dessutom är äggen godare än de man köper i butik samtidigt som man lär sig väldigt mycket om djuren i allmänhet. Nackdelarna är att höns endast lägger ägg under en kortare period, därefter producerar de ingen mat. Vidare är både kycklingar och höns högljudda djur vilket stör många på framförallt morgonen. Glöm inte att välja ett lättstädat hönshus så det inte blir så svårt och tidskrävande att städa.
Därutöver ska du köpa en isolerad modell så värmen bibehålls under det kyliga svenska vinterhalvåret. Vill du kunna flytta det på ett smidigt sätt för att inte gräsmattan ska förstöras så är det bra att veta att det finns mobila hönshus på hjul som dock kostar lite extra, men väger upp för detta på grund av sin smidighet.
Avslutningsvis är det många som – istället för att köpa – väljer att bygga sitt eget hönshus av lastpallar. Detta går att göra allt lättare nu när det går att få tag på ritningar och detaljer till just hönshus online. Därtill finns det många tips hur man ska inreda det invändigt och utvändigt.
Har du frågor eller funderingar ska du kontakta oss så ska vi guida dig rätt!
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.