HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Vattenfontän katt bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Vattenfontän Drinkwell 360 ro...
Bäst-i-test 2024

Vattenfontän katt bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Vattenfontän Drinkwell 360 rostfri

Vattenfontän Drinkwell 360 rostfri
 • Inbjudande vattenstrålar som katter älskar
 • Kolfilter som avlägsnar dåliga smaker och lukter
 • Perfekt om du har flera husdjur
 • Rymmer 3,8 liter
 • Utbytbara pipringar
 • Sluttande mottagningsramp minskar stänk
 • Tyst i drift
 • Tål maskindisk
 

2. Cat It Vattenfontän 2L

Cat It Vattenfontän 2L
 • Rymmer 2 liter
 • Vattnet renas genom ett kolfilter
 • Renar från smutspartiklar
 • Hämmar bakterietillväxt
 • Rekommenderad av veterinär
 

3. Vattenfontän Keramik 1,5 L

Vattenfontän Keramik 1,5 L
 • Utbytbart filter
 • Välj mellan grå och vit keramik
 • Rymmer 1,5 liter
 • Snygg design
 • Bra varumärke
Innehåll [ visa ]

Vattenfontän katt

Vill du slippa fylla på kattens vattenskål flera gånger per dag, och dessutom spara tid, så ska du välja en vattenfontän för katt. Förutom att du frigör tid till dig själv hjälper du också katten att dricka mer, något som är svårt under sommarhalvåret då bristen på dricksvatten får dem att riskera urin-sten. Därför har vi valt att testa respektabla fontäner för att utse den bästa vattenfontänen för katter. På så vis slipper du besväras med att själv läsa omdömen av olika produkter, och kan istället luta dig mot vår bäst-i-test lista. Därtill har vi skrivit en komplett köpguide i vad du ska tänka på när du väljer en vattenfontän, för- och nackdelar samt varningar över dåliga modeller. Börja med att läsa på nedan, för att sedan göra ett så kalkylerat val som möjligt.

Så väljer du vattenfontän för katt

 1. Stabilitet
  Ett inte sällan inträffat missöde är när man råkar stöta emot vattenskålen varpå allt vatten rinner ut över golvet. Genom att lära sig från detta kan du välja en vattenfontän för katt som står stabilt oavsett underlag, och även funkar att använda utomhus trots väder och vind. På så sätt kan både du och katten slippa oron över att risken alltid finns. Däremot kostar dessa modellerna aningen mer, men det är definitivt värt priset.
 2. Utrymmet
  Mät upp hur mycket utrymme du har för en vattenfontän så du inte råkar köpa en som är för stor. Orsaken är att det finns ett stort utbud av både stora och små vattenfontäner, och dessa är producerade för de konsumenter som har mindre och större utrymme.
 3. En eller fler strålar
  Har du fler katter eller husdjur som t.ex. hundar, kan det vara smart att investera i en fontän med flera strålar så fler djur kan dricka från fontänen samtidigt. Inte bara att du slipper fylla på vatten lika ofta, utan det blir också en mer effektiv dryckessession för dina älskade djur.
 4. Rekommendation från veterinär
  Flera vattenfontäner har blivit rekommenderade av legitimerade veterinärer. För att göra valet enklare för dig har vår topplista endast med dessa modeller. Därmed behöver du inte ha huvudbry över att produkten du väljer inte håller måttet.
 5. Garanti
  De flesta vattenfontäner har en garanti på 3 år. Dessvärre får du bara 12 månaders garanti på själva pumpen. Därför ska du försöka hitta en variant där både pump och fontän har lika lång garanti. Trots att garantilängden varierar måste vi ändå poängtera att 3 år är högst godkänt, men har du tid ska du absolut leta efter lika lång garanti.
 6. Batteridriven eller sladd
  Fundera på om du föredrar batteridrivna produkter i allmänhet, eller om du helst väljer sladd. Orsaken är du måste se till att längden på sladden är tillräckligt lång för att räcka till närmaste eluttaget, medan du måste ersätta batteri efter batteri om du väljer en batteridriven variant. Dessutom kostar det mer på lång sikt om du i tid och otid måste köpa nya batterier.
 7. Rengöring
  Det ska vara lätt att rengöra en vattenfontän för katt. Kort sagt ska skålarna enkelt kunna diskas i diskmaskin och övriga delar ska vara smidigt att rengöra. Anledningen är att du inte vill ha en chokladfondue som tar timmar att rengöra och därmed inte är värt investeringen. Istället ska det vara en fröjd att använda, och då måste rengöringen vara snabb, effektiv och smidig.
 8. Pris
  En vattenfontän för katt kostar mellan 100 – 500 kr. Sålunda är det en billig produkt i förhållande till dess fördelar. Dock är det för många en dyr produkt. Därför ska du inte köpa en bättre fontän än vad du faktiskt behöver, samtidigt som vi inte rekommenderar dig att välja en billig variant bara för du kan. Istället ska du köpa den modell som passar dina behov bäst. Följaktligen ska du noggrant tänka igenom hur många katter som ska dricka, hur viktigt det är för dig att skålarna kan diskas i diskmaskin, samt om vattenfontänen rekommenderas av veterinärer.

Fördelar med vattenfontän för katt

Det finns många fördelar med vattenfontän för katt. För det första blir det roligare för både dig och katten att se ditt älskade husdjur njuta av något så basalt som vatten. För det andra blir det mindre skvätt och därmed renare och fräschare i din bostad. Utöver detta har vi nedan listat de mest lysande fördelarna med att köpa vattenfontän.

 • Roligare för katten att dricka
  På grund av att vattnet i en vattenfontän för katter är porlande, tillsätts mer syre vilket gör det mer inbjudande att dricka. Således behöver du inte vara orolig för att katten inte dricker vattnet i skålen bara för det är en dag gammalt. Däremot måste du rengöra och avkalka vattenfontänen med regelbundenhet så inte katten tycker det blir smutsigt.
 • Slipp fylla på vattenskålen 
  Att ha en eller flera katter innebär ett ständigt påfyllande av vatten i vattenskålar. Sålunda behöver du både hålla koll över att tillräckligt vatten är påfyllt, samtidigt som du måste hålla rent i skålarna så katterna vill dricka överhuvudtaget. Genom att köpa en vattenfontän för katt slipper du detta och frigör jättemycket tid till dig själv.
 • Alltid tillräckligt med vatten
  En utmärkt konsekvens av att en vattenfontän för katt portionerar ut vattnet under dagen, är att det aldrig uppstår vattenbrist. Kort sagt räcker det med att du fyller på fontänen en gång per dag, så kan du försäkra dig om att det alltid finns vatten.
 • Mindre skvätt
  Med den klassiska vattenskålen blev det alltid smutsigt runtomkring på grund av det ständiga skvättandet. Tack vare en vattenfontän för katt slipper du detta. Sålunda får du ett renare och fräschare golv och slipper rengöra lika ofta.
 • Lugn och trygghet
  Du blir betydligt lugnare när du är på en konferens eller resa och vet att din kära katt har tillräckligt mycket vatten för flera dagar. Endast lugnet och tryggheten är värt ett köp.

Vattenfontän för katt i keramik

En vattenfontän i keramik är extra populär då du behöver rengöra den mer sällan än en variant i plast. Därjämte är de mer estetiskt tilltalande och det porlande ljudet blir mer påtagligt när det landar mot keramik istället för plast. Ytterligare en fördel är att både katter och hundar närmar sig detta materialet mer naturligt, på så vis behöver du inte locka eller lära katten att dricka. Vidare hålls vattnet kallar längre. Sålunda är en vattenfontän i keramik perfekt för dig som vill ha lite extra lyx för din katt.

Billig vattenfontän för katt

Vill du hitta en billig vattenfontän för katt måste du vara medveten om att det finns några nackdelar att ta i beaktande. Inledningsvis vill vi understryka att livslängden är mycket kortare än t.ex. en variant tillverkad av keramik. För det andra måste du rengöra den oftare. Fortsättningsvis är storleken mindre vilket får följden att färre katter kan dricka runt fontänen. Därtill är ljudnivån ofta högre vilket riskerar att skrämma katten. Summa summarum finns det mängder av billiga varianter, men nackdelarna överstiger fördelarna. Därför ska du ta dig en extra funderare då prisskillnaden mellan den sämsta och bästa varianten bara är några få hundralappar.

vattenfontän katt keramik vattenfontän katt billig vattenfontän katt


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.