HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Bettskena bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
testvinnare
#1 Antibite bettskena
Bäst-i-test 2023

Bettskena bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
 

1. Antibite bettskena

Antibite bettskena
 • Anpassningsbar efter dina tänder för en perfekt passform
 • Minskar risken för huvudvärk och migränanfall
 • Tillverkad i medicinskt godkänd EVA-plast för pålitlig användning
 • Sparar pengar jämfört med att köpa hos tandläkaren
 • Snabb leverans med spårning och enkla instruktioner på svenska
 • Nöjdhetsgaranti – pengarna tillbaka om du inte är nöjd
 

2. Ekulf Night Guard

Ekulf Night Guard
 • Bekväm passform för användarvänlighet
 • Mjukt och formbart material anpassar sig efter tänderna
 • Minimerar skador på tänderna och främjar avslappning för bättre sömn
 • Medföljande förvaringsask och användarbeskrivning för enkel hantering
Nackdelar:
 • Olämplig för personer med käkledsproblem, lösa tänder, tandställning eller tandprotes
 

3. Bruxeeze Bettskena

Bruxeeze Bettskena
 • Mjuk och komfortabel design för användarvänlighet
 • Anpassningsbar efter dina tänder för bästa passform
 • Hållbar utsida skyddar mot slitage orsakat av tandgnissling
 • Förpackningen innehåller 2 bettskenor för över- och underkäken
Nackdelar:
 • Viss initial obehagskänsla kan förekomma
Innehåll [ visa ]

Bäst bettskena → Bäst-i-test (2023) — Bästa bettskenor

Tandgnissling, tandpressning och snarkning är vanliga problem som många människor brottas med dagligen. Dessa besvär kan påverka både ens hälsa och livskvalitet negativt, och det är därför viktigt att hitta effektiva lösningar för att lindra dem. En av de mest rekommenderade och beprövade metoderna för att hantera dessa problem är att använda en bettskena.

I denna artikel kommer vi att utforska de bästa bettskenorna 2023. Vi kommer att gå igenom de olika typerna som finns tillgängliga på marknaden, deras funktioner och hur de kan hjälpa till att lindra tandgnissling, tandpressning och snarkning.

Bästa bettskenor 2023 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Antibite bettskena

Skenan anpassas efter dina tänder
Antibite bettskena

Vi har genomfört omfattande tester och utvärderat ett brett utbud av bettskenor för att hjälpa dig hitta den bästa lösningen för att bekämpa tandgnissling, och Antibite har tvivelsutan placerat sig på första plats i vårt bäst-i-test.

En av de mest imponerande aspekterna med Antibite är dess enkelhet och universalitet. Tillverkad i medicinskt CE-godkänd EVA-plast, erbjuder denna bettskena en smidig och pålitlig lösning för att motverka tandgnissling. Den anpassas efter dina tänder genom att först doppas i kokande vatten, vilket skapar en helt unik skena som passar perfekt för dig.

Förutom att stoppa tandgnissling under natten kan Antibite också lindra huvudvärk och spänningar i käken och nacken. Genom att minimera dessa obehag kan du uppnå en bättre nattsömn och vakna upp mer utvilad och avslappnad.

En annan fördel med Antibite är att den som sagt är tillverkad av BPA-fri EVA-plast och individuellt förpackad för att säkerställa både kvalitet och hygien. Detta ger dig en extra trygghet när du använder den och bekräftar Antibite som en pålitlig och ansvarsfull aktör på marknaden.

Antibite erbjuder även ekonomiska fördelar. Med sitt attraktiva pris sparar du tusentals kronor jämfört med att köpa en liknande skena hos din tandläkare. Dessutom erbjuds snabb leverans med full spårning ända fram till din dörr, vilket ger dig bekvämlighet och säkerhet vid beställningen - vi hade själv inga som helst problem med leveransen.

En viktig försäkran från Antibite är deras nöjdhetsgaranti. Om du inte är nöjd med produkten, får du pengarna tillbaka - ett löfte som visar deras förtroende för bettskenans kvalitet och effektivitet, och detta var även anledningen till varför vi på Testvinnarna.se bestämde oss för att testa skenan från första början.

Slutligen är Antibite utrustad med tydliga och lättförståeliga instruktioner, vilket gör det enkelt och bekvämt att använda och anpassa skenan efter dina behov.

Summa summarum är Antibite en minst sagt imponerande bettskena som levererar på både kvalitet och effektivitet. Dess anpassningsbarhet, medicinska godkännande och förmåga att minska tandgnissling, huvudvärk och spänningar i käken gör den till ett utmärkt val för att förbättra din sömn och tandhälsa.

Fördelar:

 • Anpassningsbar efter dina tänder för en perfekt passform
 • Minskar risken för huvudvärk och migränanfall
 • Tillverkad i medicinskt godkänd EVA-plast för pålitlig användning
 • Sparar pengar jämfört med att köpa hos tandläkaren
 • Snabb leverans med spårning och enkla instruktioner på svenska
 • Nöjdhetsgaranti – pengarna tillbaka om du inte är nöjd

Nackdelar:9/10
EXPERTBETYG

2. Ekulf Night Guard

Perfekt för dig som gnisslar och pressar tänder
Ekulf Night Guard

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos Ekulf Night Guard är dess bekväma passform. Bettskenan sitter smidigt i munnen och är tillverkad av ett mjukt och formbart material upptill, som anpassar sig efter tänderna. Den har även en något hårdare bas nedtill, vilket förhindrar att man biter igenom skenan. Denna konstruktion möjliggör en behaglig användarupplevelse under natten.

Förutom att förhindra tandgnissling minimerar Ekulf Night Guard även skador på tänderna och kan bidra till en bättre sömn. Genom att minska spänningarna som kan uppstå till följd av tandgnissling och tandpressningar kan bettskenan hjälpa till att främja avslappning och därmed förbättra sömnkvaliteten.

För att underlätta användningen av Ekulf Night Guard medföljer en förvaringsask och en användarbeskrivning vid köp. Detta gör det enkelt att förvara den på ett hygieniskt sätt när den inte används, samtidigt som användningsanvisningarna ger tydliga instruktioner för korrekt användning. Dessutom är det betydligt mer hygieniskt med en förvaringsask istället för att bara lägga den på sängbordet eller handfatet.

Det är viktigt att notera att innan du använder Ekulf Night Guard rekommenderas det att rådfråga en läkare om du upplever några specifika tandrelaterade problem eller hälsobesvär. Detta kan inkludera svåra besvär av bruxism (tandgnissling och tandpressning), tandköttssjukdomar, andningssvårigheter eller käkledsproblem. För personer med lösa tänder, tandställning, tandprotes eller andra hjälpmedel i munnen är det också viktigt att undvika användning av denna bettskena.

Även om Ekulf Night Guard har många fördelar och är en effektiv skena, finns det alltså vissa begränsningar och försiktighetsåtgärder att beakta. Dess användning är inte avsedd som ett tandskydd mot slag eller stötar, och den ska inte användas om man har käkledsproblemet TMJ eller är under 18 år. Dessutom bör personer som inte upplever förbättring efter tre månaders användning av bettskenan rådfråga en tandläkare.

Slutligen är det värt att notera att Ekulf Night Guard har en hållbarhet på 6 månader, vilket innebär att den kan användas under en längre tidsperiod, men sen behöver den bytas ut.

Därmed är Ekulf Night Guard en bekväm och effektiv bettskena för att bekämpa tandgnissling. Dess passform och materialval bidrar till en behaglig användarupplevelse, samtidigt som den skyddar tänderna från skador. Med rätt användning och efterlevnad av rekommendationerna kan Ekulf Night Guard hjälpa dig att återfå en god nattsömn och minska besvären relaterade till tandgnissling och tandpressning.

Fördelar:

 • Bekväm passform för användarvänlighet
 • Mjukt och formbart material anpassar sig efter tänderna
 • Minimerar skador på tänderna och främjar avslappning för bättre sömn
 • Medföljande förvaringsask och användarbeskrivning för enkel hantering

Nackdelar:

 • Olämplig för personer med käkledsproblem, lösa tänder, tandställning eller tandprotes


8/10
EXPERTBETYG

3. Bruxeeze Bettskena

För över- och underkäken
Bruxeeze Bettskena

Bruxeeze Bettskena har imponerat oss med sin mjuka och komfortabla design. Den här bettskenan placerade sig på en välförtjänt tredje plats i vårt bäst-i-test.

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos Bruxeeze är dess anpassningsbara funktion. Bettskenan kan enkelt formas efter dina tänder med hjälp av värme- och bett teknologi. Detta gör det möjligt att skapa en individuell passform för både över- och underkäken. Genom att anpassa bettskenan efter ditt eget bett kan du uppnå maximal komfort och effektivitet i att motverka tandgnissling.

När det gäller materialet och konstruktionen av Bruxeeze är den imponerande. Bettskenan har nämligen en hållbar utsida som skyddar tänderna från slitage som kan orsakas av tandgnissling. Den är utformad för att hålla länge och tåla den dagliga användningen, vilket är en viktig faktor att överväga i allmänhet vid valet av en bettskena.

En förpackning av Bruxeeze innehåller 2 stycken skenor, vilket alltså ger dig möjlighet att använda dem både för över- och underkäken. Detta är praktiskt för dem som upplever tandgnissling i båda käkarna. Att ha två skenor gör det också möjligt att ha en som backup eller för att använda vid behov.

Vi bör också nämna att även om Bruxeeze har många fördelar, finns det också några potentiella nackdelar att ta i beaktning. En del användare kan uppleva viss initial obehagskänsla när de börjar använda den, särskilt om de inte har använt en bettskena tidigare. Det kan också ta lite tid att vänja sig vid att ha något i munnen under natten. Det är viktigt att vara medveten om dessa möjliga obehag innan man köper en bettskena.

Med det sagt är Bruxeeze en komfortabel och anpassningsbar lösning för att bekämpa tandgnissling. Dess förmåga att enkelt formas efter dina tänder och dess hållbara design gör den till ett pålitligt val. Med en förpackning som innehåller 2 stycken skenor ger Bruxeeze dig flexibilitet och möjlighet att anpassa användningen efter dina individuella behov. Trots vissa möjliga obehag i början är detta en bettskena som kan hjälpa dig att återfå en god nattsömn och skydda dina tänder från slitage.

Fördelar:

 • Mjuk och komfortabel design för användarvänlighet
 • Anpassningsbar efter dina tänder för bästa passform
 • Hållbar utsida skyddar mot slitage orsakat av tandgnissling
 • Förpackningen innehåller 2 bettskenor för över- och underkäken

Nackdelar:

 • Viss initial obehagskänsla kan förekomma


Innan du köper en bettskena — Tänk på dessa 5 faktorer

Att välja rätt bettskena kan vara avgörande för att uppnå bästa möjliga resultat och för att förbättra din sömnkvalitet och övergripande tandhälsa. Med den nedanstående köpguiden hoppas vi kunna ge dig den kunskap och information du behöver för att göra det bästa valet för dina behov.

1. Anpassningsbarhet

En av de viktigaste faktorerna att överväga när du väljer en bettskena är dess anpassningsbarhet. En skena som kan anpassas efter ditt specifika bett ger en individuell passform som passar perfekt för dina tänder och käkar. Detta är viktigt eftersom varje person har unika tandstrukturer och bett, och en skena som är anpassad efter just dina tänder kan ge optimal komfort och effektivitet.

Många moderna skenor erbjuder anpassningsbara funktioner. De kan tillverkas av ett material som blir mjukt och formbart när det värms upp, vilket gör att du kan forma skenan efter dina tänder genom att bita i den eller trycka den mot dina tänder. Detta gör det möjligt att skapa en perfekt passform som följer konturerna av dina tänder och käkar.

För att anpassa en skena av detta slag behöver du vanligtvis värma upp den genom att doppa den i varmt vatten eller placera den i en speciell värmekälla. När den blir mjuk och formbar tar du försiktigt bettskenan och placerar den över dina tänder. Genom att bita eller trycka mot skenan anpassas den till din käke och stelnar sedan när den kyls ner.

En anpassningsbar skena ger således flera fördelar. För det första ger den en perfekt passform som eliminerar glapp och obehag i munnen. Detta förhindrar också att skenan rör sig under natten, vilket kan minska effektiviteten. Dessutom minskar en individuellt anpassad skena risken för irritation och skav i munnen, vilket kan uppstå om skenan inte passar korrekt.

2. Materialkvalitet

De bästa bettskenorna tillverkas av material som är mjuka, flexibla och BPA-fria. Dessa material ger en behaglig känsla i munnen och minskar risken för irritation eller obehag. De är utformade för att vara skonsamma mot tandköttet och inte skava mot tänderna.

För att säkerställa att skenan behåller sin form och effektivitet över tiden är det viktigt att välja en som är tillverkad av ett hållbart och tåligt material. Detta gör att skenan kan klara av den dagliga användningen utan att förlora sin form eller funktion. Material av hög kvalitet är motståndskraftigt mot slitage och tål att användas under en längre tid.

En annan viktig aspekt att överväga när det gäller materialkvalitet är att välja en skena som är fri från BPA (bisfenol A). BPA är en kemikalie som används i vissa plastmaterial och har kopplats till hälsoproblem. Genom att välja en BPA-fri bettskena kan du vara säker på att du inte exponeras för denna potentiellt skadliga kemikalie.

När du undersöker olika skenor är det därmed bra att läsa på om vilket material de är tillverkade av. Rekommenderade material inkluderar medicinskt godkända termoplastiska polymerer, EVA-plast (etylvinylacetat) och silikon. Dessa material är kända för sin flexibilitet, hållbarhet och komfort.

3. Rekommendation från tandläkare

När det gäller att välja en bettskena kan det vara mycket fördelaktigt att rådfråga en tandläkare eller specialist. En professionell inom tandvård har den nödvändiga kunskapen och erfarenheten för att bedöma dina specifika behov och ge dig den bästa möjliga rekommendationen.

En tandläkare kan utföra en noggrann bedömning av din tandhälsa och undersöka dina tänder, käkar och bett. De kan identifiera eventuella underliggande tandrelaterade problem som kan bidra till tandgnissling och tandpressning. Genom att diagnostisera och behandla dessa problem kan tandläkaren ge en mer holistisk lösning för att bekämpa tandgnissling och förbättra din oralhälsa.

En tandläkare kan också erbjuda skräddarsydda bettskenor som passar perfekt efter dina tänder och käkar. Dessa skenor är individuellt anpassade och tillverkade för att passa just din käke. Genom att skapa en perfekt passform kan en skräddarsydd bettskena ge optimal komfort och effektivitet.

Utöver att ge rekommendationer och skräddarsydda bettskenor kan tandläkaren också ge ytterligare vägledning och råd för bästa möjliga resultat. De kan informera dig om hur du använder den korrekt, hur du tar hand om den och vilka åtgärder du kan vidta för att förhindra ytterligare tandrelaterade problem.

4. Komfort

Eftersom bettskenan kommer att bäras under natten är det viktigt att den är bekväm och inte orsakar obehag eller smärta i munnen.

En bekväm skena bör vara tillverkad av ett material som känns mjukt och behagligt mot tandköttet och tänderna. Detta bidrar som sagt till att minska risken för irritation och skav under användningen. Vissa bettskenor tillverkas av material som är speciellt utformade för att vara skonsamma mot tandköttet och inte orsaka obehag.

En annan faktor som påverkar komforten är dess passform. En skena bör passa perfekt och inte ha något glapp eller skavande ytor. En korrekt passform minskar risken för att bettskenan rör sig eller trycker på fel sätt under natten. Det är viktigt att den sitter stabilt på plats och inte stör din sömnkvalitet.

Det kan vara bra att prova olika bettskenor för att hitta den som passar dig bäst. Vissa tillverkare erbjuder olika storlekar eller justerbara skenor för att passa olika munnar och käkar. Det är också möjligt att skräddarsy en skena hos en tandläkare för att säkerställa en optimal passform och komfort.

5. Underhåll och rengöring

Att ha en ren och fräsch bettskena är avgörande för att upprätthålla god munhygien och undvika bakterieuppbyggnad och dålig lukt. Innan du köper en skena är det viktigt att överväga hur enkelt och praktiskt dess underhåll och rengöring kommer att vara.

Vissa kan rengöras med hjälp av vanlig tandborstning och tandkräm. Det innebär att du enkelt kan använda din vanliga tandborste för att borsta och skölja av bettskenan med tandkräm och vatten. Detta är en bekväm och kostnadseffektiv metod för att hålla skenan ren och fräsch.

Det finns också speciella rengöringsprodukter som är utformade för skenor. Dessa produkter kan vara i form av tabletter eller lösningar som du blöter skenan i för att lösa upp och ta bort eventuell plack eller beläggning. Dessa speciella rengöringsprodukter är i regel mer effektiva för att bekämpa bakterier och dålig lukt.

När du överväger underhåll och rengöring av en bettskena är det också viktigt att tänka på dess hållbarhet. Vissa kan bli missfärgade eller tappa sin form om de rengörs med felaktiga produkter eller om de utsätts för höga temperaturer. Det är därför viktigt att följa tillverkarens instruktioner och rekommendationer för rengöring och underhåll.

Observera även att du bör använda en mellanrumsborste alternativ en AirFloss innan tandborstningen, och följaktligen innan du sätter in skenan i munnen, för att upprätthålla god munhygien. Använd även bakteriedödande munskölj med jämna mellanrum.

bettskena bäst i test

Vanliga frågor och svar om bettskenor

Vad är en bettskena?

En bettskena är en anpassad skena som används för att skydda tänderna mot tandgnissling och tandpressning. Den är vanligtvis tillverkad av mjukt plastmaterial och bärs oftast under natten.

Varför behöver jag en bettskena?

En bettskena rekommenderas för personer som lider av tandgnissling eller tandpressning, även känd som bruxism. Skenan hjälper till att minska skador på tänderna, lindra spänningar i käken och förbättra sömnkvaliteten.

Hur fungerar dem?

De fungerar genom att skapa en barriär mellan över- och underkäken för att förhindra att tänderna nöts mot varandra. Den absorberar också stötar och tryck som uppstår vid tandgnissling och tandpressning.

Kan jag använda en bettskena om jag har tandställning?

Ja, det finns de som är speciellt utformade för personer med tandställning. Dessa skenor är anpassningsbara för att passa över tandställningen och skydda både tänderna och tandställningen.

Hur länge ska jag bära bettskenan?

Det beror på dina individuella behov och rekommendationerna från din tandläkare. Vissa personer behöver bära bettskenan varje natt, medan andra endast behöver använda den vid behov, och somliga vid extra stressiga perioder.

Hur rengör jag min skena?

Det rekommenderas att du rengör den dagligen med ljummet vatten och mild tvål eller tandborstning. Undvik att använda heta vatten eller starka kemikalier som kan skada skenan.


Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.