3 vanliga misstag med hopprep


Folk gör ofta flera misstag när de använder hopprep. Att göra dessa misstag är vanligt och det är inte farligt, men det kan begränsa hur effektiv träningen blir. Man bör därför försöka att undvika misstagen för att få ut så mycket som möjligt av sin hoppträning.

Om man gör dessa misstag varje gång när man använder just hopprep kan det dock leda till skador. Därför har vi skrivit denna artikel så du som tänker börja träna med hopprep undviker dem.

Man bör också komma ihåg att vila mellan passen, så att man inte tröttnar ut och orkar fortsätta träna på ett effektivt sätt. Men låt oss nu ta oss an listan med de tre vanligaste felen som folk gör, vad du ska göra för att undvika dem:

  1. Man använder för långt eller för kort hopprep
  2. Man hoppar för högt
  3. Många skippar uppvärmningen 

1. Man använder för långt eller för kort hopprep

Det första misstaget är när man använder ett för långt hopprep. Detta innebär att man inte sällan tar ett steg för långt bak i förhållande till hur långt man vill hoppa. Detta gör träningen ineffektiv och kan även vara farligt, eftersom man riskerar att skada sig. Många upplever även att vaden börjar göra ont efter ett tag.

Har du å andra sidan ett för kort hopprep kommer det hela tiden fastna på fötterna.

För att få en effektiv träning är det viktigt att ha ett hopprep som är lagom långt, alltså inte för långt och inte för kort. Och för att mäta detta då det är individuellt för kroppslängden ska du stå på repet med båda fötterna och dra upp repet mot bröstkorgen – repet ska vara i längd med armhålorna, då är det perfekt.

2. Man hoppar för högt

Ett annat misstag som de allra flesta nybörjare gör är att hoppa för högt. Man ser kanske att det funkar bra för andra och vill själv göra likadant, men det är inte alls bra för kroppen. Om man hoppar för högt riskerar man skada sig i fotlederna, och detta är något som man vill undvika. Dessutom finns det en stor risk att knäna skadas på grund av den upprepade och monotona belastningen.

Försök därför ha ett markavstånd på 5-10 cm, inte högre. Det du kan göra för att kontrollera hur högt du hoppar är att spela in dig själv med en mobilkamera.

3. Många skippar uppvärmningen

På tok för många tror att hopprep är en enkel träningsform som därför inte tarvar någon uppvärmning, men så är det inte. Faktum är att du måste stretcha ordentligt, speciellt vaderna, och hoppa igång benen för att värma upp leder och muskler. Gör helst 20-30 squats innan du börjar hoppa.

Sist men inte minst vill vi tipsa om att vi även har en artikel om de 3 bästa hopprepen 2023.