HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Hopprep bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Replöst hopprep med räknare
Bäst-i-test 2024

Hopprep bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Replöst hopprep med räknare

Replöst hopprep med räknare
 • Bäst hopprep utan snöre med räknare 2024
 • Består av handtag och tyngdbollar som ger en härlig hoppkänsla
 • Perfekt för dig som inte har tillräckligt utrymme
 • Ger precis samma känsla som att hoppa med ett vanligt hopprep
 • Slipp pauser i träningen för att du råkar trampa på repet
 • Inbyggd kaloriräknare
 • Utmärkta omdömen
Nackdelar:
 • Hopprep utan snöre tränar inte koordinationen lika effektivt
 

2. Hopprep OMPU Speedrope Pro

Hopprep OMPU Speedrope Pro
 • Avsett för att både hoppa långsamt och väldigt snabbt
 • Handtag med bra tyngd och räfflat grepp
 • Fantastiska recensioner
 • Praktisk förvaringspåse medföljer
 • Justerbar längd
 • Max längd: 2,9 meter
 • Vikt: 230 g
Nackdelar:
 • 299 kr är mycket för ett hopprep
 • Har ingen räknare
 

3. Hopprep Reebook

Hopprep Reebook
 • Lätta handtag – perfekt för nybörjare
 • Anpassningsbar längd för optimal båge
 • Rep på 3 mm i tjocklek
 • Justerbar längd
 • Praktiskt förvaringspåse
 • Perfekt för träning som t.ex. crossfit och boxning
Nackdelar:
 • Saknar räknare
 • Svårt att få upp snabb hastighet då snöret väger för lite
Innehåll [ visa ]

Bästa hopprep 2024

Ett hopprep är ett träningsredskap som används för mängder av olika syften . Det är ett mycket effektivt sätt att träna musklerna och förbättra hoppteknik i allmänhet, men även för att bränna kalorier. De används primärt av vuxna men det bästa med detta träningsredskap är att det är skonsamt för barn att börja använda det tidigt.

Detta träningsredskap är ofta användbart för idrottare eftersom det hjälper till att stärka musklerna och öka uthålligheten. Det finns många olika typer du kan köpa, och det är viktigt att välja ett som passar just dina behov. En av de vanligaste typerna är så kallade replösa hopprep, vilket även kallas för trådlösa/utan snöre. Dessa är speciellt bra för dig som saknar utrymme hemma eller som har problem att hoppa för högt.

Vidare finns det hopprep som är självlysande och som har en avtagbar tyngd vilket gör det lättare att få upp en hög fart. Som du märker av vår inledning finns det massor av viktig information du behöver kunna mer om. Därför har vi skrivit en komplett guide om detta underbara redskap – häng med!

  hopprep bäst i test

Hopprep – Köpguide

Innan du köper ett hopprep är det viktigt att du funderar på några specifika faktorer. Därför har vi nedan listat det viktigaste du ska ha i åtanke innan köpet.

1. Replösa hopprep (utan snöre/trådlösa)

replösa hopprep

Det första du ska vara medveten om är att det finns något som heter replösa hopprep, även kallade ”digitala”. Dessa modeller saknar – som namnet skvallrar om – ett snöre och är således trådlösa. På så vis kan du hoppa ljudlöst eftersom snöret inte dunsar i golvet hela tiden – något som är irriterande för mångas familjer. Därutöver går det att hoppa på platser med en låg takhöjd.

2. Räknare – vad är det bra för?

hopprep med räknare

En riktigt fräck funktion som många hopprep har är en inbyggd räknare. Detta innebär att varje hopp räknas när du tränar – häftigt va? På så vis kan du se exakt hur mycket du hoppar under en träningspass, och jämföra hur mycket du hoppat mot t.ex. dagen innan för att se framstegen. Dessutom går det att ansluta repet till en app i din mobiltelefon så du kan föra statistik över hur många hopp och hur snabbt du har hoppat under en viss tidsperiod. Detta gör att motivationen ökar markant.

Vidare kan du med hopprep med räknare ställa in olika mål från en app, så t.ex. kan du bestämma att du ska hoppa 20000 hopp på en vecka, och sedan få dagliga påminnelser och så vidare. Dock kostar dessa varianter en hel del mer än de utan räknare.

Det sista vi vill nämna beträffande denna faktor är att vi rekommenderar dig att titta på instruktionsvideon som medföljer dessa varianter. Annars kan det vara svårt att få ut allt du kan.

3. Längd – hur långt ska ett hopprep vara?

En viktig sak att tänka på när du köper hopprep är längden på hopprepet. Hopprep fås i flera olika storlekar och det är viktigt att välja en som passar just ditt behov. Köper du replösa hopprep behöver du givetvis inte tänka på replängden. Men om du väljer hopprep med snöre är det viktigt att tänka på hur lång replängden ska vara.

Hur långt det ska vara beror på hur lång du är. Om hopprepet ska användas av flera personer bör du välja en längd som är anpassningsbar så alla kan använda samma rep.

4. Självlysande hopprep

En av de senaste trenderna inom hopprep är de som är självlysande. Dessa består av lysdioder och/eller reflekterande snöre. På så sätt syns du på avstånd och är därför perfekt för hoppträning i mörker, på grusgångar eller i parker. Dessutom kan Det självlysande repet vara bra om du hoppar sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Då kan det vara skönt för omgivningen att hopprepet är lätt att upptäcka i mörker, framförallt trafikanter runtomkring.

5. Hopprep med tyngd

För hoppare som hoppar mycket och ofta rekommenderas hopprep med tyngd. Detta gör att du får hoppa högre och kommer upp i en högre fart, vilket ökar den allmänna konditionen och uthålligheten. Dessutom stärker hoppträning med tyngd benen, vilket minskar risken för skador på lång sikt.

Hopprep med avtagbar tyngd är perfekt för den hoppare som vill ha möjlighet att hoppa både med och utan tyngd under olika träningspass. Detta gör det även som sagt lättare att få upp farten, vilket är omöjligt med ett slakt rep som saknar spänst.

6. Inbyggd kaloriräknare

En hopprep med inbyggd kaloriräknare är perfekt för den hoppare som vill veta hur mycket kalorier de bränner under träningen. Detta är framförallt motiverande eftersom du ser framstegen på ett tydligt och konkret sätt. Att ägna sig åt hoppträning regelbundet gör nämligen att man förbrukar mer och mer energi, och därmed bränner fler kalorier.

7. Ergonomiskt grepp är viktigt

Ett hopprep ska alltid ha ett ergonomiskt grepp för bästa komfort. Detta innebär att greppet är formad på ett sådant sätt att det ligger bekvämt i handen och inte skaver eller gör ont. Att ha ett hopprep med ergonomiskt grepp minskar också risken för att du kommer tappa repet när du blir trött. Det värsta som finns är om du har ett grepp som när du svettas gör att det slinker ur handen. Så glöm inte greppet då det är en faktor som många glömmer bort!

Fördelar med hopprep

 • Skonsam träning för både barn och vuxna: Den huvudsakliga fördelen med hoppträning är att det är en skonsam träningsform. Detta innebär att hoppträning passar utmärkt för både barn och vuxna, samt för personer med olika typer av skador eller för dem behöver återhämta sig efter en skada och inte kan gå till gymmet av förklarliga skäl.
 • Hoppträning är lågintensivt: En annan fördel med hopprep är att hoppträningen i sig är lågintensiv, vilket gör den till en perfekt träningsform för den som inte är helt bekväm med högintensiva träningspass. Lågintensiv hoppträning passar också bra om du har ont i lederna eller musklerna och behöver ha det lite lugnare. Därtill bränner du fler kalorier ju mer lågintensiv träning du ägnar dig åt.
 • Hoppträning stärker hela kroppen: Ett hopprep är inte bara effektiv för de som vill bränna fett och gå ner i vikt, hoppträning stärker nämligen hela kroppen. Detta innebär att hoppträning är perfekt för den som vill stärka benen, armarna och rumpan – samtidigt.

Nackdelar med hopprep

 • Risk för skador: En av de stora nackdelarna med hoppträning är att det finns en viss risk för skador. Detta gäller främst hoppare som hoppar högt eller hoppare som har ont i lederna. Om du har ont i knäna, ryggen eller hälarna ska du därför hoppa med försiktighet och inte hoppa för högt.
 • Kan vara lite tråkigt: En annan nackdel med hoppträning är att det kan vara lite tråkigt och monotont att hoppa i 15-45 minuter i sträck. För den som har svårt att motivera sig själv till träningen, kan hoppträning därför vara en utmaning. Då är det bra att ha någon form av underhållning tillhands, t.ex. lyssna på musik eller podcast.
 • Hoppträning är beroendeframkallande: Nackdelen med hoppträning som faktiskt är en fördel, och det är att hoppträning är beroendeframkallande. Detta innebär att hoppträning är en träningsform som gör att man vill hoppa mer och mer. Detta är naturligtvis en fördel om man har svårt att motivera sig själv till träning, eftersom det gör att man vill hoppa. Men samtidigt måste du disciplinera dig själv och variera träningen så mycket du kan.

Så hoppar du hopprep på rätt sätt för bäst träning

hopprep träning

Det finns i stort sett två sätt att hoppa hopprep på – antingen hoppar du på ett ben, eller så hoppar du med båda benen samtidigt, eller så kombinerar du dem båda. Här kommer en steg-för-steg-guide om hur du hoppar på rätt sätt för att undvika skador.

 1. Börja med att värma upp ordentligt. Det är mycket viktigt att du värmer upp ordentligt innan du börjar hoppa. En bra uppvärmning minskar risken för skador och gör att du hoppar bättre och längre.
 2. Placera repet på en fast yta, t.ex. på golvet, eller helst på en tjock träningsmatta.
 3. Ställ dig med fötterna i linje med axlarna och håll hopprepet i händerna med ett stadigt grepp.
 4. Börja hoppa sakta i ett jämnt tempo, och öka sedan tempot långsamt men säkert.
 5. När du hoppar ska du försöka landa mjukt på hela foten, och inte bara på tårna eller hälarna. Men du kan variera detta beroende på hur trötta fötterna är.
 6. Hoppa i 15-45 minuter, eller hoppa tills du är trött. Hoppar du kortare tid än detta kommer du inte få igång kaloribränningen ordentligt.
 7. Glöm inte att stretcha ut ordentligt efteråt!

Lär dig även de 3 vanligaste misstagen som folk gör de börjar!

Vanliga frågor och svar

Är hopprep bra träning för boxning?

Hopprep är en ypperlig träning för dig som vill bli bättre på att boxas. Detta träningsredskap fungerar på så sätt att den förbättrar styrkan i benen och kan därför hjälpa dig att slå hårdare (eftersom strykan i slagen kommer från benen och höften) samt att få bättre kondition. Vidare ger hopprep även en bra träning för armarna och magmusklerna – två muskelgrupper som är minst sagt viktiga för boxare. Glöm inte att kombinera hoppträning med att slå på en boxningssäck för att tydligt se hur mycket mer ork och kraft i slagen du kommer få.

Kan hopprep användas för andra idrotter?

Absolut! Hopprep kan användas i princip till alla typer av idrott, då det är en ypperlig träning för att förbättra hoppteknik, muskelstyrka och kondition. Detta redskap är särskilt användbart inom friidrotten, då hoppträning ofta är en viktig del av träningen.

Kan hopprep vara skadligt för barn?

Nej, hopprep är faktiskt skonsamt för barn. Detta träningsredskap är en av de bästa redskapen du kan ge ditt barn, då det inte bara är bra för styrka och kondition utan också för koordination. Vidare är hoppträning mycket roligt och motiverande för barn, och det är lätt att se framstegen som görs.

Vad kostar hopprep?

Priserna på hopprep varierar beroende på vilken typ hopprep du vill ha. De flesta hopprep kostar mellan 300-700 SEK, men det finns även dyrare varianter som har en tyngd och som är självlysande som kan kosta upp till 1000 SEK. De dyraste modellerna är dock inte nödvändigtvis det bästa, utan det är viktigare att välja en variant som passar just dina behov.

Hur länge ska man träna med hopprep?

Detta varierar givetvis beroende på hur van du är. Är du nybörjare så ska du börja försiktigt och hoppa i 10-15 minuter per dag, och öka sedan tiden gradvis. Har du hoppat länge så kan du hoppa i upp till 45 minuter om dagen, men det är viktigt att du varierar övningarna och tar pauser då och då.

Kan hopprep göra ont i benen?

Ja, det är mycket vanligt att hoppa hopprepsträning gör ont i benen. Detta är dock ingenting som du ska oroa dig för, utan det är helt normalt. Det gör ont i benen eftersom det är en mycket intensiv träningsform, och då är det normalt att man får lite ont i musklerna efteråt. Se till att ta pauser ofta – speciellt när du börjar.

Slutsats

Sammanfattningsvis har hopprep många fördelar, men det finns även ett par nackdelar som du bör vara medveten om. Dessa är dock inte så stora att de ska hindra dig från att hoppa, utan det är snarare så att man bara bör vara medveten om dem och anpassa din träning därefter. De viktigaste fördelarna hopprep är att det ger en bra träning för benen och hoppteknik, och det är skonsamt för barn. Nackdelarna är att det inledningsvis kan göra ont i benen, och det krävs en del disciplin för att inte bli beroende av hoppträning.

Hopprep är en ypperlig träningsform för dig som vill bli bättre på att boxas, hoppa högre och snabbare eller bara vill ha en allmänt bra kondition och samtidigt bränna kalorier.

Avslutningsvis får du inte glömma att läsa vår köpguide ovan så du vet om du ska köpa ett replöst, självlysande hopprep med tyngd och kaloriräknare – eller om det passar dig bättre med en billigare och enklare modell. Allt beror på hur ofta du kommer använda det och vilka krav du i allmänhet ställer på träningsredskap.

Lycka till med köpet och hoppningen!


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.