Ett hopprep är ett träningsredskap som används för mängder av olika syften . Det är ett mycket effektivt sätt att träna musklerna och förbättra hoppteknik i allmänhet, men även för att bränna kalorier. De används primärt av vuxna men det bästa med detta träningsredskap är att det är skonsamt för barn att börja använda det tidigt.
Detta träningsredskap är ofta användbart för idrottare eftersom det hjälper till att stärka musklerna och öka uthålligheten. Det finns många olika typer du kan köpa, och det är viktigt att välja ett som passar just dina behov. En av de vanligaste typerna är så kallade replösa hopprep, vilket även kallas för trådlösa/utan snöre. Dessa är speciellt bra för dig som saknar utrymme hemma eller som har problem att hoppa för högt.
Vidare finns det hopprep som är självlysande och som har en avtagbar tyngd vilket gör det lättare att få upp en hög fart. Som du märker av vår inledning finns det massor av viktig information du behöver kunna mer om. Därför har vi skrivit en komplett guide om detta underbara redskap – häng med!
Innan du köper ett hopprep är det viktigt att du funderar på några specifika faktorer. Därför har vi nedan listat det viktigaste du ska ha i åtanke innan köpet.
Det första du ska vara medveten om är att det finns något som heter replösa hopprep, även kallade ”digitala”. Dessa modeller saknar – som namnet skvallrar om – ett snöre och är således trådlösa. På så vis kan du hoppa ljudlöst eftersom snöret inte dunsar i golvet hela tiden – något som är irriterande för mångas familjer. Därutöver går det att hoppa på platser med en låg takhöjd.
En riktigt fräck funktion som många hopprep har är en inbyggd räknare. Detta innebär att varje hopp räknas när du tränar – häftigt va? På så vis kan du se exakt hur mycket du hoppar under en träningspass, och jämföra hur mycket du hoppat mot t.ex. dagen innan för att se framstegen. Dessutom går det att ansluta repet till en app i din mobiltelefon så du kan föra statistik över hur många hopp och hur snabbt du har hoppat under en viss tidsperiod. Detta gör att motivationen ökar markant.
Vidare kan du med hopprep med räknare ställa in olika mål från en app, så t.ex. kan du bestämma att du ska hoppa 20000 hopp på en vecka, och sedan få dagliga påminnelser och så vidare. Dock kostar dessa varianter en hel del mer än de utan räknare.
Det sista vi vill nämna beträffande denna faktor är att vi rekommenderar dig att titta på instruktionsvideon som medföljer dessa varianter. Annars kan det vara svårt att få ut allt du kan.
En viktig sak att tänka på när du köper hopprep är längden på hopprepet. Hopprep fås i flera olika storlekar och det är viktigt att välja en som passar just ditt behov. Köper du replösa hopprep behöver du givetvis inte tänka på replängden. Men om du väljer hopprep med snöre är det viktigt att tänka på hur lång replängden ska vara.
Hur långt det ska vara beror på hur lång du är. Om hopprepet ska användas av flera personer bör du välja en längd som är anpassningsbar så alla kan använda samma rep.
En av de senaste trenderna inom hopprep är de som är självlysande. Dessa består av lysdioder och/eller reflekterande snöre. På så sätt syns du på avstånd och är därför perfekt för hoppträning i mörker, på grusgångar eller i parker. Dessutom kan Det självlysande repet vara bra om du hoppar sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Då kan det vara skönt för omgivningen att hopprepet är lätt att upptäcka i mörker, framförallt trafikanter runtomkring.
För hoppare som hoppar mycket och ofta rekommenderas hopprep med tyngd. Detta gör att du får hoppa högre och kommer upp i en högre fart, vilket ökar den allmänna konditionen och uthålligheten. Dessutom stärker hoppträning med tyngd benen, vilket minskar risken för skador på lång sikt.
Hopprep med avtagbar tyngd är perfekt för den hoppare som vill ha möjlighet att hoppa både med och utan tyngd under olika träningspass. Detta gör det även som sagt lättare att få upp farten, vilket är omöjligt med ett slakt rep som saknar spänst.
En hopprep med inbyggd kaloriräknare är perfekt för den hoppare som vill veta hur mycket kalorier de bränner under träningen. Detta är framförallt motiverande eftersom du ser framstegen på ett tydligt och konkret sätt. Att ägna sig åt hoppträning regelbundet gör nämligen att man förbrukar mer och mer energi, och därmed bränner fler kalorier.
Ett hopprep ska alltid ha ett ergonomiskt grepp för bästa komfort. Detta innebär att greppet är formad på ett sådant sätt att det ligger bekvämt i handen och inte skaver eller gör ont. Att ha ett hopprep med ergonomiskt grepp minskar också risken för att du kommer tappa repet när du blir trött. Det värsta som finns är om du har ett grepp som när du svettas gör att det slinker ur handen. Så glöm inte greppet då det är en faktor som många glömmer bort!
Det finns i stort sett två sätt att hoppa hopprep på – antingen hoppar du på ett ben, eller så hoppar du med båda benen samtidigt, eller så kombinerar du dem båda. Här kommer en steg-för-steg-guide om hur du hoppar på rätt sätt för att undvika skador.
Lär dig även de 3 vanligaste misstagen som folk gör de börjar!
Hopprep är en ypperlig träning för dig som vill bli bättre på att boxas. Detta träningsredskap fungerar på så sätt att den förbättrar styrkan i benen och kan därför hjälpa dig att slå hårdare (eftersom strykan i slagen kommer från benen och höften) samt att få bättre kondition. Vidare ger hopprep även en bra träning för armarna och magmusklerna – två muskelgrupper som är minst sagt viktiga för boxare. Glöm inte att kombinera hoppträning med att slå på en boxningssäck för att tydligt se hur mycket mer ork och kraft i slagen du kommer få.
Absolut! Hopprep kan användas i princip till alla typer av idrott, då det är en ypperlig träning för att förbättra hoppteknik, muskelstyrka och kondition. Detta redskap är särskilt användbart inom friidrotten, då hoppträning ofta är en viktig del av träningen.
Nej, hopprep är faktiskt skonsamt för barn. Detta träningsredskap är en av de bästa redskapen du kan ge ditt barn, då det inte bara är bra för styrka och kondition utan också för koordination. Vidare är hoppträning mycket roligt och motiverande för barn, och det är lätt att se framstegen som görs.
Priserna på hopprep varierar beroende på vilken typ hopprep du vill ha. De flesta hopprep kostar mellan 300-700 SEK, men det finns även dyrare varianter som har en tyngd och som är självlysande som kan kosta upp till 1000 SEK. De dyraste modellerna är dock inte nödvändigtvis det bästa, utan det är viktigare att välja en variant som passar just dina behov.
Detta varierar givetvis beroende på hur van du är. Är du nybörjare så ska du börja försiktigt och hoppa i 10-15 minuter per dag, och öka sedan tiden gradvis. Har du hoppat länge så kan du hoppa i upp till 45 minuter om dagen, men det är viktigt att du varierar övningarna och tar pauser då och då.
Ja, det är mycket vanligt att hoppa hopprepsträning gör ont i benen. Detta är dock ingenting som du ska oroa dig för, utan det är helt normalt. Det gör ont i benen eftersom det är en mycket intensiv träningsform, och då är det normalt att man får lite ont i musklerna efteråt. Se till att ta pauser ofta – speciellt när du börjar.
Sammanfattningsvis har hopprep många fördelar, men det finns även ett par nackdelar som du bör vara medveten om. Dessa är dock inte så stora att de ska hindra dig från att hoppa, utan det är snarare så att man bara bör vara medveten om dem och anpassa din träning därefter. De viktigaste fördelarna hopprep är att det ger en bra träning för benen och hoppteknik, och det är skonsamt för barn. Nackdelarna är att det inledningsvis kan göra ont i benen, och det krävs en del disciplin för att inte bli beroende av hoppträning.
Hopprep är en ypperlig träningsform för dig som vill bli bättre på att boxas, hoppa högre och snabbare eller bara vill ha en allmänt bra kondition och samtidigt bränna kalorier.
Avslutningsvis får du inte glömma att läsa vår köpguide ovan så du vet om du ska köpa ett replöst, självlysande hopprep med tyngd och kaloriräknare – eller om det passar dig bättre med en billigare och enklare modell. Allt beror på hur ofta du kommer använda det och vilka krav du i allmänhet ställer på träningsredskap.
Lycka till med köpet och hoppningen!
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.