4 tydliga skillnader mellan elpiano och flygel


I denna artikel kommer du få reda på alla skillnader mellan ett elpiano och en klassisk flygel. Båda instrumenten har sina för- och nackdelar, så det är viktigt att du vet vilket som passar bäst för just dig och ditt musikaliska behov. Ett elpiano är ett bra val för den som vill ha ett allround-instrument. Det är lätt att spela och kan användas i många olika musikstilar. Men skillnaderna är tydliga, varför vi nedan har listat dessa så du vet vad du behöver veta.

1. Elpiano har inte de mekaniska komponenterna som behövs för att skapa ljudet av en flygel

Den första skillnaden är att ett elpiano inte har de mekaniska komponenterna som behövs för att skapa ljudet av en flygel. Detta innebär att det inte går att spela på ett elpiano med samma känsla som på en flygel. En flygel har flera olika lager av trä och metall som gör att den ger ifrån sig ett mycket kraftigare och varierat ljud.

2. En flygel har flera tangenter än en elpiano, vilket gör att den kan skapa ett mer varierat ljud

Den andra skillnaden är att en flygel har flera tangenter än ett elpiano. Detta gör att den kan skapa ett mycket mer varierat ljud då du får tillgång till fler toner. Flygeltangenterna är också ofta större och tjockare än elpianotangenterna, vilket gör att de är lättare att spela på. Vidare väger ofta tangenterna mer vilket såklart adderar till känslan på en flygel.

3. Elpiano är oftast mycket mindre än flygel, vilket gör dem enklare att flytta och förvara

En tydlig skillnad är storleken på instrumenten. Ett elpiano är i regel mycket mindre än flygel, vilket gör dem enklare att flytta och förvara. Ett elpiano tar ofta upp mindre golvyta än en flygel, och detta kan vara en avgörande faktor för den som inte har mycket golvyta att tillgå. Därmed är det alltså självklart vad du bör välja om du inte har mycket utrymme.

4. Elpiano är ofta mycket billigare än flygel

En minst sagt viktig skillnad är kostnaden. Det är nämligen så att elpiano oftast är mycket billigare än flyglar. Detta beror på bland annat det faktum att elpianon ofta är enklare konstruerade och inte har de omfattande mekaniska komponenterna som flyglar har. Därför är det många gånger ett bättre val för den som vill ha ett piano men inte vill lägga ut för mycket pengar.