HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Elpiano bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Casio CT-S300
Bäst-i-test 2024

Elpiano bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Casio CT-S300

  Casio CT-S300
 • Bästa digitalpianot 2024
 • 77 förinställda program
 • 61 tangenter 1 hörlursutgång
 • Reverb
 • Tydlig LCD-display
 • Mest prisvärda alternativet
 • Fantastiskt bra varumärke (Casio)
 • Extremt bra ljudkvalitet
Nackdelar:
 • Saknar flanger-effekt

i samarbete med PriceRunner

 

2. Casio CT-S1000V

  Casio CT-S1000V
 • 61 tangenter
 • Många ljudeffekter som t.ex Choruseffekt, Försening, Flanger / Digital Signal Processing (DSP), Reverb
 • 243 förinställda program
 • Tydlig LCD-display
 • Fantastisk spelkänsla
 • Väger endast 4,7 kg

i samarbete med PriceRunner

 

3. KORG B2N Digitalt piano

  KORG B2N Digitalt piano
 • 88 tangenter
 • Klaviatur med flygelkänsla
 • Återger den autentiska spelkänslan hos ett akustiskt piano
 • Väger mindre än 10 kg
 • Perfekt för både nybörjare och mer erfarna musikanter

i samarbete med PriceRunner

Innehåll [ visa ]

Elpiano

Ville du lära dig spela piano förr om åren var du tvungen att köpa en stor flygel, men tack vare den tekniska utvecklingen finns det numera elpiano som är ett förträffligt alternativ. Ett elpiano är ett traditionellt piano i mindre format med mängder av knappar och funktioner. Dessutom är de billigare än vanliga pianon. Således lämpar de sig utmärkt till både nybörjare och professionella pianister.

Emellertid är utbudet brett vilket gör valet knepigt för många konsumenter. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att lära dig allt du behöver veta. Därtill har vi listat bäst elpiano i topplistan högst upp på sidan. Börja sålunda med att förkovra dig nedan för att sedan välja den modell som passar dig bäst.

köpa elpiano

Så väljer du elpiano

Det är inte konstigt att många tycker det är svårt att välja rätt elpiano. De skiljer sig så otroligt mycket i funktionalitet, komplexitet och ljudkvalitet. Speciellt om du köper ett piano för första gången. Eftersom detta är ett sällsynt och dyrt köp är det viktigt att veta vad man ska tänka på. För det första måste du välja en modell utifrån din skicklighetsnivå så du inte köper en dyr modell för en nybörjare. För det andra ska du tänka på vilka funktioner du vill ha. För det tredje är beröringskänsligheten i tangenterna mycket viktigt.

Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du ska ha i åtanke för att göra ett så bra val som möjligt.

1. Ljudkvalitet

Den viktigaste faktorn i valet av elpiano är självklart hur bra det låter. Eftersom alla modeller har olika bra högtalare integrerade, skiljer sig ljudet markant från de billigaste till de mer exklusiva varianterna. Därmed beror ljudkvaliteten primärt på hur dyrt piano du väljer. Slutsatsen som kan dras av den informationen är att du inte ska köpa ett dyrt elpiano till en nybörjare eller ett barn, förrän de lärt sig grunderna och påvisat ett initierat intresse för instrumentet.

 • Ju dyrare piano du köper desto bättre ljudkvalitet

2. Anslagskänslighet

En annan faktor som påverkar ljudkvaliteten är anslagskänsligheten. Och vad menar vi med detta då? Jo, i vissa elpiano är tangenterna vägda vilket innebär att det finns en viss tyngd i dem som gör att det finns motstånd när du slår an en tangent. Detta innebär att du som spelare antingen kan välja att slå an tangenten hårt, och således producera ett högt ljud, eller lågt, och således producera ett lågt ljud. Detta gör att man kan spela med en bättre dynamik.

Billiga elpiano å andra sidan saknar anslagskänslighet i tangenterna, vilket alltså även påverkar ljudet i stort då varje tangent låter exakt likadant med identisk frekvens. Så vill du ha maximal kontroll över din output – välj en modell med anslagskänslighet!

 • Vägda tangenter gör att du kan spela mer dynamiskt men kostar avsevärt mer
 • Billiga modeller saknar anslagskänslighet

3. Antal tangenter

Ett komplett elpiano innehåller 88 tangenter. Men många andra modeller har mellan 25-66 tangenter. Vilket du väljer beror i hög grad på din skicklighetsgrad; är du nybörjare så är det tillräckligt med ett mindre piano eftersom 88 tangenter kan vara förvirrande, medan ett mindre piano är perfekt för den professionelle som vill öva på språng. Oavsett så kommer du i slutändan behöva ett elpiano med 88 tangenter så du kan dra nytta av alla härliga oktaver. Dessutom ökar svårighetsgraden i takt med antalet tangenter.

4. Display

Alla elpiano har inte en display. Vissa består endast av ett gäng tangenter med vissa lysdioder som indikerar om pianot är på eller inte. Däremot är det en enorm fördel med display på grund av att du kan se vilka funktioner som är aktiva, hur mycket batteri som återstår samt mängder av andra saker. Vissa displayer är svartvita medan andra är LCD- eller LED-displayer med många färger.

 • Det finns elpiano både med och utan display, samt med och utan färg

5. Varumärke

Varumärket är alltid en viktig faktor oavsett produkt, men i synnerhet när det kommer till elpiano. Orsaken är att de mest välrenommerade företagen så som Yamaha, Roland och Sony har stått pall för tidens tand och tillverkad högkvalitativa musikinstrument i decennier. Följaktligen kan du lita på att de producerar bra produkter med pedagogisk manual och säker leverans.

Vidare innebär ett bra varumärke oftast en längre garanti. Orsaken är att tillverkarna litar så pass mycket på deras instrument, att de inte behöver oroa sig över att det ska gå sönder. Således kan de erbjuda en kund 3 års garanti på ett elpiano eftersom de vet att sannolikheten för att garantin behöver användas är försvinnande liten.

Detta är något man inte kan säga om okända varumärken som ofta förekommer på Amazon och andra större återförsäljare. Därför rekommenderar vi att endast välja en modell från något av följande varumärken:

 • Yamaha
 • Roland
 • Sony
 • Casio
 • Korg
 • Kawai

6. Storlek

Storleken är en underskattad faktor för de flesta. Många antar helt enkelt att elpianot kommer får plats. Men faktum är att väldigt många pianon returneras på grund av att det var fel storlek för kunden. För att undvika detta ska du börja med att mäta bredd och längd på den tilltänkta platsen, för att sedan välja ett piano som håller sig inom dessa mått. På så vis vet du på förhand att pianot kommer passa och slipper returnera produkten.

 • Mät noggrant bredd och höjd där du ämnar placera pianot så du köper rätt storlek

7. Pianopall

För att spela ett elpiano på ett ergonomiskt sätt behöver du en pianopall av god kvalitet som är skön att sitta på. Många tar godtyckligt en vanlig stol och tänker att det borde funka. Men detta kommer inte leda till att du spelar på bästa sätt eftersom sitthöjden i förhållande till pianotangenterna kommer vara fel. Detta får följden att kroppen spänner sig onaturligt vilket sedermera leder till smärta och att du måste sluta spela.

 • Spela säkert, skönt och ergonomiskt med hjälp av en pianopall

8. Pris

Ett elpiano kostar mellan 500 – 50 000 kronor beroende på ljudkvalitet, varumärke, antalet tangenter och storleken. Därmed kan det både vara en billig och dyr investering. Det absolut viktigaste är att du inte gör ett impulsköp eller något förhastat. På grund av att det är en så pass dyr produkt blir ansvaret på dig ännu högre, och du måste väga fördelarna mot nackdelarna för att veta vad det är du köper.

Dessutom bestämmer priset till hög grad hur bra elpianot kommer vara. Köper du en modell för 1000 kronor ska du vara medveten om att ljudet är undermåligt, anslagskänsligheten saknas och funktionerna är begränsade. Men köper du istället en modell för 5000 kronor kommer så inte vara fallet. Därför måste du försöka lägga dig i en rimlig prisnivå som passar din skicklighetsnivå.

elpiano pris

9. Garanti

När du köper musikinstrument ska du alltid ha för vana att endast köpa från butiker som ger minst 1 års garanti. Orsaken är att musikinstrument är väldigt känsliga och det är inte ovanligt att det finns skavanker med det när det levererats. Därför måste du säkerställa att du får en lång och trygg garanti. Annars kommer du inte kunna kräva tillbaka dina pengar skulle pianot gå sönder. Vidare anser vi att 3 års garanti är det minsta du ska nöja dig med. På så sätt kan du använda pianot utan att vara rädd för att göra sönder det.

 • Köp elpiano från en butik som erbjuder minst 3 års garanti

10. Barn

Det bästa sättet att få barn att börja spela är att ge dem ett elpiano. Orsaken är att det har en display med massor av roliga ljud som barn njuter av att leka med. Dessutom är barnpiano väldigt billigt och så pass små att de får plats nästan varsomhelst. Du ska undvika att köpa ett för dyrt piano innan du vet hur starkt barnets intresse är. Känner du som förälder att de verkligen har viljan att lära sig kan du köpa en dyrare modell, men börja alltid billigt så du inte köper en svindyr variant som bara står och samlar damm.

elpiano barn

Fördelar med elpiano

Att ett elpiano är billigt, litet och inte kräver underhåll är några av dess fördelar. Men de har även mängder av funktioner och går att använda med hörlurar. Läs samtliga fördelar med en tillhörande förklaring nedan.

Kostnaden

Ett klassiskt akustiskt piano kostar inte sällan över 20 000 kronor medan ett elpiano endast kostar ett par tusen. Du kan t.o.m. hitta ett billigt för några hundralappar. Därmed är det det ett ypperligt val för dig som är nybörjare och vill testa dig fram, eller om du har ett barn som vill lära sig spela. Givetvis finns det även hiskeligt dyra elpiano också, men prisspannet är mycket bredare vilket gör att fler har råd.

Storleken

Ytterligare en fördel med elpiano är hur små de är i jämförelse med akustiska pianon. På så vis kan du stuva in pianot på högkant i ett förråd om det behövs lagras, men framförallt får du plats med det nästan överallt. Till skillnad från traditionella pianon och flyglar som behöver en stor, dedikerad plats, behöver du bara en minimal yta i din bostad för att få plats med ett elpiano. Således är det passade för den trångbodde eller i barnrummet.

Funktionalitet

Det som är så bra med ett elpiano är att du har myriader av ljud och läten inprogrammerade. Detta gör att du kan ställa in ditt piano på olika sätt som gör att varje tangent låter olika. Till exempel kan du få fram ljudet av en trombon, trumpet, akustisk gitarr eller en orgel. Det ger dig en otroligt valfrihet att spela vad du vill, men det främjar också kreativiteten då alla kommer hitta åtminstone nåt ljud som faller dem i smaken.

Exempel på funktioner:

 • Sustain
 • Layer
 • Transpose
 • Reverb
 • Chorus
 • Bass EQ
 • Treble EQ
 • Metronom

Minimalt med underhåll

När man förr om åren inhandlade pianon av olika slag så var man så illa tvungen att anställa en pianostämmare. Annars hade pianot varit ostämt och skränigt. Dessutom behövde man betala pianostämmaren för att komma över minst ett par gånger per år, eftersom pianosträngar blir slappa med tiden. Men så är inte fallet med elpiano – tvärtom så slipper du allt detta underhåll och behöver bara fokusera på att lära dig att spela. Det är ett enormt plus som inte kan understrykas tillräckligt.

Använd med hörlurar

Låt oss säga att du bor med en familj eller i en lyhörd bostad där grannarna hör genom väggarna – då vill du inte att ljudet från ditt elpiano ska eka i hela bostadshuset och störa både familj och grannar. Lösningen är hörlurar, vilket möjliggör att du kan stänga ute omgivningen och fokusera helhjärtat på ditt spelande. Dessutom möjliggör det att du kan spela på nätterna – nånting som förr i tiden var fullständigt otänkbart.

elpiano test

Nackdelar med elpiano

Nu när du är på det klara med fördelarna är det hög tid att lära dig om alla de nackdelar som faktiskt finns med elpiano. Fastän vissa av de negativa aspekterna endast avser billiga modeller, finns det flera andra som inte gör det. Så läs alla nackdelar nedan så du kan väga för- och nackdelar mot varandra innan köpet.

Komplexitet

Det går inte att prata om nackdelar om elpiano utan att nämna dess komplicerade konstruktion. För en sak som var bra med traditionella pianon är att det var tydligt vad du kunde göra, d.v.s. endast slå an pianotangenterna. Men eftersom ett elpiano inte sällan har mellan 50-150 knappar blir det komplext. Alla dessa valmöjligheter innebär en inlärningskurva som är brant och fordrar tålamod.

Av denna anledning rekommenderar vi att köpa ett billigare och lättanvänt elpiano för barn, eftersom deras nyfikenhet snabbt kan dö ut om det blir för svårt att förstå vad alla knappar betyder. Med det sagt så är det komplext även för vuxna, men de tenderar att ha längre tålamod.

Kräver eluttag & kabel

Ett elpiano kräver ett eluttag – har du någonsin hört ett så bryskt påstående? Fastän vi skämtar så är det en nackdel eftersom du blir begränsad till vad du kan placera ditt piano. Vissa måste t.o.m. möblera om för att sladden ska nå till det önskade eluttaget. Andra köper en förlängningssladd för att lösa problemet.

Fortsättningsvis innebär detta även att du måste ha ytterligare en kabel synlig – något som de flesta räds. Fastän detta inte är en påtaglig nackdel är den ändock viktig att väga in i ditt val.

Dålig anslagskänslighet i tangenterna

En sak som utmärker ett dåligt elpiano från ett bra är hur pass beröringskänsliga tangenterna är. Medan vissa är vägda och har en enorm tryckkänsla i sig, har andra knappt någon tyngd alls, vilket gör att spelkänslan försvinner. Med andra ord blir det svårt att bestämma hur högt en viss not ska låta eftersom billiga elpiano saknar beröringskänslighet. Så ska du köpa ett piano – se till att tangenterna är vägda.

Köp ett elpiano om du:

 • Du vill på ett billigt sätt lära dig piano
 • Du vill inte att det ska ta för mycket plats
 • Du är intresserad av att spela in och spela upp din musik för att snabbt lära dig av dina misstag
 • Du vill ha mängder av olika ljud och läten att experimentera med
 • Du vill slippa stämma, rengöra och underhålla pianot

Köp inte ett elpiano om du:

 • Du vill hellre ha ett traditionellt piano eller flygel
 • Du vill ha absolut bästa ljudkvaliteten
 • Du vill ha den bästa tryckkänsligheten i tangenterna
 • Du vill ha ett naturligt, akustiskt ljud
 • Du vill inte lära dig alla knappar och funktioner som det innebär

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.