5 tips för att plocka äpplen


De flesta av oss njuter av äpplen under hösten, men få tänker på hur mycket arbete det egentligen innebär att plocka alla dessa äpplen. Så om du planerar att plocka äpplen i år så kommer här några tips som kan göra det lite enklare. För som många förmodligen har noterat så är det förvånansvärt många äppelträd som långt in i hösten inte är plockade. Anledningen är inte att dina grannar ogillar äppelpaj, utan snarare att det är ett stort projekt. Så låt oss presentera tipsen nu!

 1. Använd en äppelplockare

  Det finns flera olika typer av så kallade äppelplockare på marknaden och det är ett riktigt bra tips för att underlätta plockningen. Om du har ett mindre träd så kan en liten handhållen plockare vara bra, medan du för ett större träd behöver en längre plockare med längre skaft. De flesta äppelplockare är ganska användarvänliga och det tar bara några minuter att lära sig hur man använder dem. Det finns också särskilda varianter avsedda för fallfrukter om du föredrar att plocka upp äpplena från marken.

 2. Var försiktig med äpplena

  Äpplen är mycket känsliga och kan lätt skadas. Så se till att du inte skakar runt plockaren eller drar i trädet för hårt när du plockar dem. Var istället försiktig och ta ett äpple i taget. Om du råkar skada ett äpple så kommer det snabbt ruttna. Så försök undvika stress och ta det lugnt istället.

 3. Plocka bara mogna äpplen

  Det är mycket viktigt att du bara plockar mogna äpplen. Om du plockar de som inte är mogna nog så kommer de inte att bli mogna i efterhand, som bananer blir, och du kommer således bara att slösa bort din tid. Så se till att du bara plockar de äpplen som är helt mogna och redo att ätas.

 4. Var noggrann med rengöringen

  När du har plockat klart alla dina äpplen så är det viktigt att du rengör dem ordentligt. Detta för att förhindra att smuts och bakterier sprids. Så se till att du tvättar dem noggrant med med varmt vatten.

 5. Förvara äpplena på rätt sätt

  Sist men inte minst är det mycket viktigt att du förvarar dina äpplen på rätt sätt, annars kommer de snabbt att bli dåliga. Så se till att du förvarar äpplena i en torr och sval plats, gärna i kylskåpet. Då håller de sig mogna och goda mycket längre och du kan baka din äppelpaj eller vad du vill göra en annan dag.