Skillnad mellan varmkompost och bokashi-metoden


Varmkompostering och bokashi-metoden är två vanliga tekniker för att bryta ner organiskt avfall till användbar jord. Nedan följer en beskrivning av skillnaderna mellan de två metoderna:

Varmkompostering

Varmkompostering är en process där organiskt avfall bryts ned genom att mikroorganismer bryter ner materialet vid höga temperaturer. Temperaturen i varmkomposten hålls normalt mellan 50-60 grader Celsius, vilket skapar en varm och syrerik miljö där mikroorganismer trivs och kan bryta ner avfallet effektivt. Genom att blanda organiskt avfall med material som löv, gräs och kvistar kan du upprätthålla god ventilation och hjälpa till att hålla temperaturen hög. Efter några månader har avfallet brutits ner till en mörk och näringsrik jord som kan användas för att göda växter och trädgårdar.

Tips: Läs mer om skötsel för varmkompost.

Bokashi-metoden

Bokashi-metoden är en annan teknik för att bryta ner organiskt avfall, men den skiljer sig från varmkompostering genom att den inte kräver höga temperaturer. Istället använder bokashi-metoden en kombination av naturliga mikroorganismer och en speciell blandning av vetekli, melass och andra ingredienser för att bryta ner avfallet. Organiskt avfall tillsätts till en bokashi-hink tillsammans med bokashi-blandningen, och sedan täcks hinken med ett lock för att hålla luften ute. Under några veckor omvandlas avfallet till en syrerik och sur miljö som kan användas för att göda växter och trädgårdar.

Skillnader mellan varmkompost och bokashi-metoden

En av de största skillnaderna mellan varmkompostering och bokashi-metoden är temperaturen som krävs för att bryta ner avfallet. Varmkompostering kräver höga temperaturer för att effektivt bryta ner organiskt avfall, medan bokashi-metoden fungerar genom att använda naturliga mikroorganismer och en blandning av vetekli och andra ingredienser.

En annan skillnad är den tid det tar för att producera färdig jord. Varmkompostering kan ta flera månader för att bryta ner avfallet till användbar jord, medan bokashi-metoden vanligtvis tar några veckor.

Slutligen är det viktigt att notera att bokashi-metoden kan användas för att bryta ner en bredare variation av organiskt avfall, inklusive kött och fisk, som vanligtvis inte rekommenderas för varmkompostering. Men bokashi-metoden kräver en speciell blandning av ingredienser och en tät hink för att fungera effektivt, vilket kan vara en nackdel för vissa användare.