HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Bokashihink bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Bokashihink startkit 2.0
Bäst-i-test 2024

Bokashihink bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Bokashihink startkit 2.0

Bokashihink startkit 2.0
 • Bäst i test 2024
 • Startkit med 2 st bokashihinkar & kompostströ
 • Smart tillplattningslock
 • Rymmer 9,6 liter (får enkelt plats under diskbänken)
 • Praktisk avtappningsventil
 • Höjd: 34 cm
 • Diameter: 24 cm
Nackdelar:
 • 1600 kronor är väldigt dyrt
 

2. Bokashi startkit

Bokashi startkit
 • 2 st Bokashi komposthinkar
 • Smidig kran för tappning av restvatten
 • Strö, doseringsmått & tillplattningsverktyg ingår
 • Utmärkta recensioner
Nackdelar:
 • Designen lämnar mer att önska
 

3. Vit bokashihink startkit

Vit bokashihink startkit
 • 10 liters bokashi komposthink
 • Perforerad mellansula
 • Tätningsplatta
 • 1 kg Biolan EM®-kli
 • Billig
Nackdelar:
 • Doseringsmått ingår ej
Innehåll [ visa ]

Bokashihink → Bäst-i-test (2024) — Gör en skillnad för miljön

Med hjälp av en bokashihink kan du enkelt och miljövänligt kompostera dina matrester. Bokashi-metoden är ett enkelt, luktfritt och effektivt sätt att förvandla ditt köksavfall till näringsrik jord. Matavfallet som du kastar i hinken fermenteras med hjälp av bokashiströ, och efter cirka 2 veckor kan du hälla ner materialet i exempelvis din rabatt eller i dina pallkragar varpå det blir till jord. Allt du behöver är ett startkit för att komma igång.

I den här artikeln kommer vi att diskutera allt du behöver veta om bokashihinkar: deras fördelar och nackdelar, vilka typer av hinkar som finns på marknaden, hur du väljer rätt modell utifrån dina behov samt slutligen hur du använder den på bästa sätt så att du får ett bra resultat i slutändan.

Så låt oss dyka in direkt!

bokashihink bäst i test

Köpguide för bokashihinkar – Detta ska du tänka på innan köp

Då bokashihinkar är en väldigt ny produkt är det förståeligt att de flesta inte vet vad det ska tänka på innan köpet. Det viktigaste är att hinken du väljer kan innestänga lukt, att tappningen är smidig samt att den bör ha en avtagbar bas för lagvatten.

Nedan har vi listat de viktigaste faktorerna du ska ta i beaktande:

 • Avtagbar bas för lakvatten
 • Inbyggd lutning för enklare tappning av bokashivätskan
 • Kran som går att fälla in
 • Se till att det ingår platta för ihoppressning, bokashiströ och doseringsmått
 • Förmåga att innestänga lukt
 • Skärbräda som tillbehör förenklar processen markant
 • Den ska få plats under köksbänken så välj rätt storlek

Avtagbar bas för lakvatten

En avtagbar bas för lakvatten är praktiskt när det är dags att tömma hinken på vätska. Behållaren för vätska sitter i den avtagbara basen, och fördelen med det är att man när hinken är i basen bara kan öppna kranen och tappa ut vätskan. Basen är då alltså fast i hinken.

Fördelen är också att hinken blir väldigt stabil, och att man kan klicka fast hinken på basen när det är dags att tömma vätska. T.ex. är en hink som står på vila i rumstemperatur efter att den blivit full, särskilt generös med vätska. Då är det enkelt att klicka fast den på basen och öppna kranen och låta vätskan rinna rakt ner i den behållare som finns i basen.

I dagsläget finns det endast en hink med avtagbar bas, och det är hinken som är på plats #1 i vårt test, nämligen Essential.

Tips: Töm hinken minst 2-3 ggr/vecka så det inte blir för blött, för då kan det börja lukta illa.

Inbyggd lutning för enklare tappning av bokashivätskan

Förutom den avtagbara basen ska du se till att hinken har en inbyggd lutning. Detta gör det betydligt enklare att tappa av vätskan från hinken. Lutningen innebär således att du slipper vinkla hinken för mycket, för om du försöker tappa vätskan från en bokashihink utan lutning så måste du ofta vinkla hinken i 90 grader för att få ut allt vätska, och då är risken hög för att du kommer spilla ut allt innehåll.

Kran som går att fälla in

De bästa bokashihinkarna har en kran så du enkelt kan tappa ut vätskan. Men förvånansvärt få av de vi testade hade en kran som gick att fälla in. Detta innebär alltså att kranen sticker ut från hinken vilket gör att den tar upp mer plats än nödvändigt – något som är en rejäl nackdel då de flesta redan har begränsat med plats i diskbänkskåpet exempelvis.

Detta är således särskilt användbart om du har begränsat med utrymme i ditt kök eller din kompostmiljö.

köpguide för bokashihink

Se till att det ingår platta för ihoppressning, bokashiströ och doseringsmått

När du börjar sondera utbudet av bokashihinkar kommer du märka att det ingår olika många tillbehör beroende på vilken återförsäljare du väljer.

Se till att det ingår platta för ihoppressning, bokashiströ samt doseringsmått. Dessa tillbehör är grundläggande för att göra bokashi-komposteringen så effektiv och enkel som möjligt.

Obs: Vi avråder dig från att köpa en hink där dessa 3 tillbehör inte ingår.

Förmåga att innestänga lukt

Det är också så att bokashiprocessen är beroende av att man har en syrefri miljö i hinken. Har man ett otätt lock blir det en dålig lukt i hinken som dessutom läcker ut. Har man, som sig bör, ett helt tätt lock, blir doften i hinken inte dålig, men syrlig, och inget läcker ut när den är stängd.

En bokashihink med en god förmåga att innestänga lukt är viktig för att hålla ditt kök fräscht och luktfritt. En hink som har en dålig förmåga att begränsa lukt kan lätt leda till en ganska obehaglig doft i köket; det doftar inte ruttet, men syrligt, som sagt. Så se till att välja en hink med tätt lock för en bättre användarupplevelse.

De flesta hinkar som inte gör detta effektivt brukar recenseras väldigt negativt. Så som alltid råder vi dig att läsa recensionerna noggrant för hinken som fångat ditt intresse.

Skärbräda som tillbehör förenklar processen markant

En skärbräda som tillbehör underlättar processen att förbereda matavfallet för bokashi-kompostering. Genom att ha en bra skärbräda högst upp på hinken kan du enkelt skära upp matavfallet i mindre bitar innan du kastar ner det i hinken, vilket även gör det lättare för bokashiströet att sätta igång processen.

Detta är inte ett måste, men det är enligt oss på redaktionen ett bra tips för att helt enkelt förenkla processen.

Den ska få plats under köksbänken så välj rätt storlek

Storleken på bokashihinken är en viktig faktor att tänka på innan köpet. Du vill se till att den får plats under köksbänken eller där du planerar att placera den. Vi rekommenderar att den står i nära anslutning till köket så att du har enkel tillgång till den när du behöver använda den. Annars är det lätt hänt att man slänger matavfallet i den vanliga papperskorgen.

Mät därför noga det utrymme du har tillgängligt och se till att du väljer en hink som passar in. Många gör misstaget inte mäta först, varpå risken finns att de köper en för stor hink som inte passar.

Så använder du en bokashihink – steg för steg

 1. Hacka ner matresterna i så små bitar som möjligt: Detta snabbar på processen avsevärt, och är anledningen till att många hinkar har en skärbräda högst upp så det går fortare.
 2. Lägg i resterna samt ett lager bokashiströ: Lägg nu ner dina samlade matrester i hinken och strö på med bokashiströ. Det räcker med ett doseringsmått av strö. Denna process ska du göra om varje gång du kastar i nytt matavfall. Strössla ut ströet så det täcker så mycket som möjligt, men det är inte så jättenoga.
 3. Pressa ihop lagret med plattan: Använd plattan för ihoppressning så att matresterna och ströet trycks ihop.
 4. Tappa ut lakvatten: 2-3 gånger i veckan kan du tappa ut lakvatten från den inbyggda kranen och använda det som växtnäring. Gör du inte detta kommer det börja lukta illa!
 5. Låt hinken vila: Låt nu hinken stå inomhus i ca 2-3 veckor så att du låter processen ha sin gång.
 6. Blanda med jord: Nu börjar det roliga. När hinken har vilat i kan du blanda innehållet med jord i t.ex. din rabatt.
 7. Ett par veckor senare: Några veckor senare har vätskan helt omvandlats till jord som är extremt näringsrik tack vare bokashihinken, som hjälpt till att bibehålla de näringsrika ämnena från matresterna.
 8. Upprepa året om: Försök att göra detta till en vana för både dig själv, men framförallt för dina växter och inte minst miljön.

så använder du hinken

Fördelar med bokashihinkar

 • Snabb och effektiv kompostering: Bokashi-metoden tillåter en snabb och effektiv kompostering av matavfall och annat organiskt material. Efter cirka 2-3 veckor så är komposteringen klar.
 • Mindre lukt: De bästa bokashihinkarna har en god förmåga att innestänga lukt, se bara till att du med jämna mellanrum tömmer den på vätska, för annars kommer lukt uppstå.
 • Möjlighet att kompostera en bredare mängd avfall: Bokashi-metoden tillåter kompostering av en bred mängd avfall, inklusive mat som normalt inte får läggas i vanliga kompostbehållare.
 • Kräver mindre utrymme än vanliga kompostbehållare: Bokashihinken är en mindre enhet som lätt får plats under köksbänken. Därmed är det en komposteringsmetod som lämpar sig även för den trångbodde – något man inte kan säga om en varmkompost, som är betydligt större och otympligare.
 • Enklare hantering av lakvattnet: De har en inbyggd lutning och en kran vilket gör det enklare att hantera lakvattnet utan att det blir en röra, och utan risk för att spilla ut innehållet i hinken för att du vinklar den för mycket.
 • Hög kvalitet på komposten: Bokashihinkar gör så att matavfallet bibehåller en hög kvalitet. De flesta näringsämnen försvinner inte eftersom matresterna syras, vilket inte är fallet med många andra metoder.
 • Miljövänlig: Bokashi-metoden är en miljövänlig metod för att hantera matavfall och annat organiskt material. Biomassan bevaras och minskar växthusgaserna.
 • Lätt att underhålla: Töm bara vätskan med några dagars mellanrum och tillsätt bokashiströ vid behov. Det är allt som krävs när det kommer till underhåll!

Nackdelar med bokashihinkar

 • Kostsamt: Dessvärre kan bokashihinkar vara dyra, inte sällan kostar de över 700 kronor.
 • Liten kapacitet: hinkarna är mindre än vanliga kompostbehållare, så de tenderar att fyllas snabbt. Men denna nackdel vägs upp av att de flesta får plats under diskbänken och går snabbt att tömma.
 • Börjar lukta om du inte tömmer den på lakvatten: Om du inte tömmer hinken regelbundet på lakvatten så börjar det lukta illa.

nackdelar med bokashihink

Vanliga frågor och svar

Vad är en bokashihink?

Det är en speciell typ av behållare som används och är specifikt framtagen för just bokashi-kompostering, en process där matavfall och annat organiskt material tillsammans med en bokashiströ görs om till näringsrik kompost som är utomordentligt bra för miljön.

Hur fungerar en bokashihink?

Den fungerar som en sluten behållare där matavfallet och ströet samlas och fermenteras. Processen tar cirka två veckor och resultatet blir en högkvalitativ kompost som är redo att användas i trädgården, för pallkragar, krukväxter, växthuset på balkongen, eller för dina krukväxter.

Kan jag inte bara använda en vanlig hink för bokashi-kompostering?

Ja, det går utmärkt att använda, men då måste man ha i ordentligt med uppsugande material, t.ex. biokol, äggkartong, tidningspapper i botten, eftersom vätskan stannar kvar. Nackdelen är att man inte får fördelen med att använda bokashivätskan som växtnäring. Men det går för övrigt utmärkt att använda vanliga hinkar – läs mer här.

Behöver jag några speciella tillbehör för att underlätta komposteringen?

Ja, platta för ihoppressning, bokashiströ samt doseringsmått är de 3 tillbehör som du måste ha för att processen ska vara enkel och smidig.

Vad kan jag kasta i hinken egentligen?

Du kan kasta i allt från fisk, kött och skaldjur till kaffesump, ost, apelsin- och lökskal samt grönsaker och ost.

Sammanfattning

Bokashi-kompostering med en bokashihink är en lätt och effektiv metod för att ta hand om matavfall och annat organiskt material på ett hållbart sätt. Hinken har många användbara funktioner som en avtagbar bas, inbyggd lutning och fällbar kran, samt förmåga att innestänga lukt.

Bokashiströ, en platta för ihoppressning och doseringsmått är viktiga tillbehör som förenklar processen. Så se till att det ingår i köpet. Säkerställ även att hinken du tänker köpa får plats under köksbänken innan du köper den.

Nackdelarna är att hinkarna kostar ganska mycket pengar och kräver regelbunden tappning av lakvatten för att inte börja lukta. Utöver det är de briljanta på alla sätt och vis.

Obs! Du får rengöra hinken i diskmaskin, men max på max 55 grader! Inte mer än det!

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.