Träningsprogram med rockring för nybörjare


Rockring är ett mycket bra träningsredskap för både nybörjare och erfarna. De har många fördelar, bland annat att den är enkel att använda, ger bra motstånd och är portabel. En rockring med vikt är ett särskilt bra träningsredskap för personer som har begränsad tid eller pengar, eftersom den kan användas nästan var som helst och i regel kostar väldigt lite; därtill går det att reglera hur mycket den ska väga.

Det finns olika sätt att träna med rockring, och det är viktigt att hitta ett program som passar just dig. Om du är nybörjare kan det vara bra att börja med ett enkelt program och sedan bygga på det. Avancerade användare kan istället prova ett mer avancerat program. Oavsett vilken nivå du är på kan du testa vårt träningsprogram nedan.

Träningsprogram med rockring för nybörjare

Om du är helt ny och inte har använt en rockring sedan barnsben kan det vara bra att börja med ett enkelt program. Du kan enkelt göra detta genom att börja med några grundläggande övningar och sedan lägga till fler eller svårare övningar när du känner dig bekväm.

 1. Börja med att hitta en stabil yta där du kan placera din rockring. En bra yta är oftast en matta eller ett mjuk golv.
 2. Sätt dig sedan på huk med ryggen rak och greppa tag i rockringen med båda händerna.
 3. Lyft sedan ringen ovanför huvudet och sträck armarna helt.
 4. Sänk sedan ringen till startpositionen ovanför höften.
 5. Upprepa denna uppvärmningsövning tio gånger.
 6. Börja nu med att rotera midjan så du får snurr på ringen. Håll en låg hastighet.
 7. Sätt en timer på 5 minuter.
 8. När det gått 5 minuter borde du vara redo att öka hastigheten, har du en rockring med vikt så kan du reglera vikten så det blir tyngre som ett alternativ till att höja hastigheten, det är helt upp till dig.
 9. Sätt en timer på 10 minuter och håll ett jämt tempo.
 10. Pausa 30 sekunder.
 11. Upprepa steg 7-9 fyra-fem gånger. Det blir alltså fyra-fem set.
 12. Klart!

Observera att ovanstående träningsprogram är riktat åt nybörjare. Men vi har även exempel på mer avancerade program.