Vilka muskelgrupper tränar en stakmaskin?


En stakmaskin är en av de mest användbara och effektiva träningsmaskinerna för personer som vill träna alla sina muskelgrupper på ett effektivt sätt. För det är nämligen så – denna maskin tränar samtliga muskelgrupper.

Den främre delen är designad för att träna biceps, den bakre för att träna triceps och den mellersta delen för att träna magmusklerna. Att den tränar benen behöver vi nog inte ens säga, eftersom benen är själva basen i träningen. Detta gör det möjligt för personer att träna alla sina muskelgrupper på ett effektivt sätt.

Lista över muskelgrupper som tränas när du använder en stakmaskin

  • Biceps: Bicepsen ansträngs ordentligt när du drar i maskinen och simulerar stavarnas rörelse. Detta gör det möjligt för personer att träna både den övre och nedre delen av bicepsen på ett effektivt sätt.
  • Triceps: Beroende på hur du vinklar rörelsen du gör när du trycker ifrån med stavarna bestämmer hur pass mycket triceps du tränar. Men i regel så aktiveras alla muskler i armen, så även triceps.
  • Magmusklerna: Detta är inte det vanligaste stället att träna magmusklerna på, men det är mycket effektivt. Du får en skön brännande känsla i magmusklerna och det tar inte lång tid innan man märker av träningen. Faktum är att magen tränas fortare än kvickt – något du kommer märka om du känner dig något otränad.
  • Ryggmusklerna: Detta är kanske den minst effektiva muskelgruppen när det gäller stakmaskiner, men du kan ändå få en bra träning av ryggmusklerna. Man simulerar nämligen rörelser som gör att åtminstone delar av ryggen ansträngs ordentligt. Här vill vi även påminna dig om att du måste ha en perfekt hållning när du stakar, annars är skaderisken enormt hög.