HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Stakmaskin bäst-i-test

 

1. Thor Fitness med stativ

Thor Fitness med stativ
 • Stabilt stativ med bra fäste
 • För stakning och växelarmsteknik
 • Koppla ihop med Kinomap.com
 • Display som visar distans, watt, kcal m.m.
 • Förprogrammerade intervallprogram
 • Vikt: 33 kg
 • Storlek: 60 x 215 cm
 • Längd: 127 cm
Läs mer »
 

2. Thor Fitness Air Skier

Thor Fitness Air Skier
 • Monteras på väggen
 • Display visar watt, kalorier och distans
 • Mängder av intervallprogram
 • Passar elitlängdåkare och vardagsmotionärer
 • Funkar med stakning och växelarmsteknik
 • Kopplas ihop med mobilen via Bluetooth
Läs mer »
 

3. Abilica XC-Classic 2000

Abilica XC-Classic 2000
 • Fristående stakmaskin med plattform
 • Naturlig känsla
 • Passar alla rum med normal takhöjd (218 cm)
 • Mäter kalorier, watt, längd per tag, distans och stakfrekvens
 • Koppla in pulsbälte
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Stakmaskin

Oavsett om du vill bli en starkare skidåkare, eller helt enkelt vill få bättre motion, så är en stakmaskin ett utmärkt alternativ. Genom att köpa en stakmaskin kan du träna hemma på ett enkelt, smidigt och roligt sätt. Orsaken till varför denna träningsform är så populär är dels för att sommarhalvåret inte tillåter stakning utomhus, dels för att träningsformen är perfekt  för dig som vill komma i form. Dessutom är det ett excellent komplement till andra träningsformer. Däremot finns det massor av modeller att välja mellan vilket gör det svårt att hitta rätt. Därför har vi testat de bästa stakmaskinerna för att därefter utse testvinnare. Därjämte har vi skrivit en komplett köpguide för dig som inte riktigt vet vad du ska tänka på. Börja med att läsa på nedan och jämför sedan produkterna i bäst-i-test listan ovan.

Så väljer du stakmaskin

Innan du köper en stakmaskin finns det några specifika saker du ska ta i beaktande. Först måste du bestämma dig om den ska väggmonteras eller vara stående på golvet. Därutöver ska du mäta upp hur stort utrymme du har då svängrummet måste vara stort för en stakmaskin. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på innan du gör din beställning.

 1. Vägg- eller golvmonterad
  Det största vägskälet du måste göra är ditt val mellan en väggmonterad stakmaskin eller en variant som du fäster i golvet. För att kunna montera den i väggen måste du givetvis äga din bostad så du kan göra hål i väggen. Dessutom blir det svårare att flytta den om den är fastskruvad i en vägg. Å andra sidan kan du montera den i golvet vilket kort sagt innebär att du lättare kan flytta runt den från rum till rum, medan stabiliteten blir lidande. Med det sagt kan du absolut montera den i väggen, men då måste du också säkerställa att det är en bärande vägg, så den inte går sönder, samt att den inte är gjord av gips.
 2. Mät utrymmet hemma
  Ett misstag som förvånansvärt många konsumenter gör, är att de inte mäter upp utrymmet i hemmet där stakmaskinen planeras att placeras. Därför ska du med noggrannhet mäta upp varenda centimeter av utrymme du har, varpå du vet vilken storlek du ska välja på stakmaskinen. Därtill ska du tänka på att du behöver svängrum för armarnas pendelrörelse, så mät ut lite extra centimeter bakom dig. Vidare kan du välja en hopfällbar modell som du helt enkelt kan ta fram när du ska träna, och förvara i garaget när den inte används.
 3. Priset
  En stakmaskin kostar mellan 3000 – 15 000 kr. Det vill säga mer pengar än de flesta träningsmaskinerna du kan använda hemma. Ju fler funktioner maskinen har, desto dyrare blir kostnaden. Således ska du begränsa antalet funktioner och program för att pressa priset. Däremot är stakmaskinen, enligt samstämmiga recensioner, den bästa träningsmaskinen som finns, och då får du vara beredd på att öppna plånboken något bredare.
 4. Display
  När du använder en stakmaskin kommer din blick skifta mellan TV:n och displayen på stakmaskinen. Från denna ser du bland annat nuvarande hastighet, distans och förlöpt träningstid. Därjämte ser du information om hur systemet mår och om det behöver service. Därmed kan du spara träningsresultat och tävla mot dina föregående prestationer. På så sätt blir träningen både roligare och mer effektiv då du kan mäta framstegen på ett konkret sätt.
 5. Nivåer av motstånd
  Precis som på en cykelmaskin kan du välja mellan olika nivåer av motstånd på en stakmaskin. Därför ska du se till att modellen du väljer har många olika nivåer så du kan välja motstånd beroende på din dagsform. I regel har de flesta maskiner 4-5 nivåer. Dock rekommenderar vi dig att inte köpa en stakmaskin som har färre än 8 nivåer. Orsaken är att du vill kunna ha valmöjlighet mellan många motstånd – speciellt när du kör intervallträning.

Fördelar med stakmaskin

Fördelarna med en stakmaskin är många. För det första kan du träna skidåkning inomhus och med hjälp av livlig fantasi visualisera upploppet på t.ex. Vasaloppet. För det andra kan du med hjälp av en stakmaskin åka skidor även på sommarhalvåret. Förutom nämnda fördelar har vi nedan listat flera nyttoområden.

Stakmaskin med diagonalåkning

Den vanligaste träningsformen på en stakmaskin är dubbelstakning. Men vill du träna på att åka på sniskan ska du välja en stakmaskin med diagonalåkning. Dock kostar det betydligt mer, men du får garanterat bättre träning och kan fokusera på individuella muskelgrupper.

bästa stakmaskinen stakmaskin test stakmaskin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.