HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Digital timer bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell
testvinnare
#1 Cleverio Smart för utomhusbru...
Bäst-i-test 2023

Digital timer bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell
 

1. Cleverio Smart för utomhusbruk

Cleverio Smart för utomhusbruk
  • Styr via app eller Google Assistant
  • Inbyggd energimätning & timer
  • Kräver ingen hub – använder hemmets WiFi
  • Perfekt för motorvärmaren eller utomhusbelysningen
  • Schemaläggning
  • Smidig installation
Nackdelar:
  • Kräver att du använder WiFi
 

2. Smartline digital inomhustimer

Smartline digital inomhustimer
  • Jordad inomhustimer med både digital klocka och nedräkning
  • Tystgående
  • Stor och tydlig
  • LCD-display med klocka och tre knappar som du ställer in tiden med
  • 48 av/på-program per dag
  • Barnsäker med petskydd
  • Backup-batteri finns
Nackdelar:
  • Det går inte att ställa in mindre än 15 minuters intervall
 

3. Luxorparts Digital timer 7 dygn

Luxorparts Digital timer 7 dygn
  • Styr strömmens till- och frånslag under hela veckan
  • Har minne för upp till 10 programmerade till- eller frånslag
  • Inbyggt backupbatteri
  • Funktion för slumpmässig förlängning på 2-30 min
  • Stor och tydlig display
Nackdelar:
  • Svår att ställa in från början, oklar manual
Innehåll [ visa ]

Digital timer → Bäst-i-test (2023) – Utomhus och inomhus

Letar du efter en digital timer som hjälper dig kontrollera när eluttaget ska stängas av eller sättas igång? I så fall är du på rätt plats. Genom att använda en smart digital timer så minskar du risken för olyckor markant, men du kommer även spara pengar då elförbrukningen minskar rejält. Många använder dem bl.a. för att kontrollera utebelysningen så den inte står på hela natten, och andra använder dem för att att göra samma sak med TV:n inomhus.

I den här artikeln kommer vi utforska klockströmbrytare, som de även kallas, av alla slag – både för inomhus- och utomhusanvändning – för att hjälpa dig att hitta den bästa varianten för dina behov.

Vi kommer också att titta på några av de senaste modellerna som finns tillgängliga från och med 2023 för att ge dig en uppfattning om vad som finns på marknaden idag. Men låt oss börja med köpguiden!

digital timer bäst i test

Köpguide för digital timer – Detta ska du tänka på innan köp

För att göra ett välinformerat val behöver du känna till hur de olika varianter skiljer sig från varandra. T.ex. bör du känna till du med somliga kan skapa scheman över en längre tid så du slipper programmera den ånyo varje dag. Nedan har vi samlat allt som vi anser att du bör känna till innan du genomför ditt köp.

  • Kortaste intervall
  • Max till- och frånslag per dygn
  • Du kan välja mellan tre olika timerfunktioner: nedräkning, tidsbestämd samt astrotimer
  • Displayen ska vara stor och tydlig, och helst bakgrundsbelyst
  • Barnsäker med petskydd
  • Akta dig för de som har ett tickande ljud
  • Möjlighet att skapa scheman som förenklar dig vardag
  • Styr via app i mobilen

Kortaste intervall

Kortaste intervallet är den minsta tidsenhet som en digital timer kan ställa in. Detta kan vara viktigt att tänka på om du önskar att en enhet ska slås av eller på vid mycket korta intervall, till exempel var 10:e minut eller så. Det är viktigt att kontrollera detta innan du köper den, så att du kan vara säker på att den lever upp till dina behov.

Det genomsnittliga korta intervallet är 30 minuter, men det finns lägre än så.

Max till- och frånslag per dygn

Max till- och frånslag per dygn är en viktig funktion att ta hänsyn till när du köper en digital timer. Detta kan vara användbart om du inte vill att en enhet ska slås av eller på för ofta, men framförallt handlar det om att undvika slitage på en enheten så den inte bli överanvänd.

Överanvändning kan också minska livslängden på enheten. Begränsningar på antalet till- och frånslag per dygn hjälper även att förhindra onödigt hög energiförbrukning. Genom att begränsa antalet gånger en enhet kan slås på eller av per dag, kan man minimera risken för att enheten är påslagen när det inte är nödvändigt, vilket såklart bidrar till att minska energiutgifterna.

digital timer inomhus

Du kan välja mellan tre olika timerfunktioner: nedräkning, tidsbestämd samt astrotimer

Det finns totalt tre olika timerfunktioner du kan välja mellan och alla har sina specifika användningsområden. Nedan har vi lista dessa så du lättare kan identifiera vad som är lämpligt för dig.

1. Nedräkningstimer som slår av pluggen efter förlupen tid

Nedräkningstimer är en den vanligaste timerfunktion som låter dig ställa in att den ska slås av efter en viss tid. Denna funktion är grundfunktionen i en digital timer och finns på samtliga modeller; från de billigaste till de dyraste. Till exempel kan du ställa in en nedräkningstimer för att slå av luftkonditioneringen efter en timme, eller att slå av TV:n efter att du somnat.

Men det finns två timerfunktioner till som endast de bästa modellerna erbjuder, så låt oss informera dig om dessa härnäst.

2. Slå av eller på vid utsatt klockslag

Slå av eller på vid utsatt tid är ytterligare en timerfunktion som låter dig ställa in en exakt tidpunkt då enheten ska slås av eller på. Denna funktion är bra om du vill ha full kontroll över när på dygnet uttaget ska slås på eller av. Till exempel kan du ställa in en timer för att sätta igång motorvärmaren på morgonen innan du kör till jobbet, eller att slå på lamporna i vardagsrummet på kvällen när du kommer hem.

Denna timerfunktion är extremt användbar men de timers som erbjuder detta kostar i regel någon hundralapp extra, så du vet.

3. Astrotimer som triggas av solens upp- och nedgång

Astrotimer är en mer avancerad timerfunktion som triggas av solens upp- och nedgång. Denna funktion är bra om du vill att en viss enhet ska vara på eller av vid specifika tidpunkter under dagen, men du vill inte behöva ställa in tidpunkten manuellt. Detta är särskilt effektivt eftersom solens upp- och nedgång varierar beroende på vilken tidpunkt på året det är.

Astrotimer är bra för exempelvis belysning utomhus, men de går även att använda inomhus.

Displayen ska vara stor och tydlig, och helst bakgrundsbelyst

En stor och tydlig display är viktigt för att lätt kunna se inställningarna och programmen på timern. Ju mindre displayen är desto svårare är det att se texten, särskilt i mörka rum eller om du har svårt att se. En bakgrundsbelyst display är därför att föredra eftersom den gör det lättare att se inställningarna även i mörka rum.

Vi rekommenderar att välja en digital timer med en display som visar tid, datum och veckodag samtidigt, för det underlättar att hålla koll på tid och scheman.

Barnsäker med petskydd

Har du barn så rekommenderar vi starkt att välja en digital timer med petskydd för att säkerställa att barnen inte petar med något föremål i eluttaget. Enligt Elsäkerhetsverket uppsöker cirka 280 barn akut sjukvård på grund av en elolycka varje år. Så glöm inte att dubbelkolla att timern har ett petskydd!

Akta dig för de som har ett tickande ljud

Tro det eller ej, men det finns digitala timers som har ett högt tickande ljud för varje sekund som går. Trots att detta i regel gäller de billigaste modellerna så är det likväl något du bör vara på din vakt för.

Vi har läst många recensioner där kunder säger att de var tvungna att köpa en ny till sovrummet för att de helt enkelt inte kunde sova.

Möjlighet att skapa scheman som förenklar dig vardag

Det finns många olika typer av scheman som kan skapas med en digital timer, till exempel dagliga eller veckoliga scheman. Detta gör det möjligt att automatiskt slå på eller av en enhet vid specifika tider, till exempel att slå på belysningen i vardagsrummet när du vaknar och slå av den när du går och lägger dig. Det kan också vara användbart att skapa scheman för enheter som används vid specifika tider, till exempel att slå på en motorvärmare en timme före du vaknar på morgonen eller att slå av en luftrenare när du inte är hemma.

Denna funktion är speciellt användbar för personer som har ett hektiskt schema och inte vill behöva tänka på att manuellt stänga av eller på enheter. Men det är också användbart för personer med begränsad rörlighet eller dem som lider av minnesproblem har svårt att komma ihåg att stänga av eller på olika enheter.

Således, om du vill automatisera och därigenom förenkla din vardag, är det en utmärkt bra idé att välja en digital timer med möjlighet att skapa scheman.

Styr via app i mobilen

Att kunna styra en digital timer direkt från mobilen är användbart om du ofta är på resande fot eller om du vill ha möjligheten att ställa in en viss enhet när du t.ex. är på väg hem från jobbet.

Apparna varierar i funktionalitet beroende på vilken klockströmbrytare du köper, men de flesta som vi testa tillåter dig att skapa scheman, ställa in tider och även se hur mycket energi enheten använder. Så vill du ha bättre kontroll över din energianvändning och skapa en mer energieffektiv hemmiljö så är detta en viktig faktor att tänka på.

Skillnader mellan timers som används utomhus och inomhus

Skillnaderna mellan digitala timers för utomhus respektive inomhusanvändning är inte så stora, men det finns några skillnader:

Inomhus-timers Utomhus-timers
Vanligtvis mindre och mer kompakta Vanligtvis större och mer robusta
Används vanligtvis i vardagsrum, kök eller i källare Används i trädgården, garaget eller balkongen
Brukar ha lägre IP-klassning Har högre IP-klassning (motverkar damm och vatten)
Tenderar att kosta mindre Brukar ha högre priser

digital timer utomhus

Fördelar med digital timer

  • Hjälper dig att spara energi och därmed pengar genom att automatiskt stänga av enheter när de inte används.
  • Ger dig mer kontroll över din energianvändning om du väljer en timer kopplad till en app.
  • Barnsäkra med petskydd för att förhindra oavsiktlig elstöt eller skada.

Nackdelar med digital timer

  • Vissa digitala timers kan ha ett högt tickande ljud.
  • De är inte alltid kompatibla med alla typer av enheter eller apparater, så kontrollera detta innan.

Användningsområden för att spara på elförbrukningen och förenkla ditt liv

Det bästa med digitala timers är som sagt att du kan spara på elförbrukningen och slippa tänka på att stänga av olika enheter manuellt. Men många konsumenter förstår faktiskt inte vad de kan använda för mer än att exempelvis stänga av utebelysningen under natten. Därför har vi nedan listat 8 olika sätt du kan använda dem på:

  1. Styra kaffebryggare så den börjar brygga kaffe på viss tid
  2. Stänga av och på luftkonditioneringen under dagen
  3. Slå av och på poolpumpen vid specifika tidpunkter
  4. Automatiskt slå av och på tvättmaskinen
  5. Automatiskt slå av och på en växthusbelysningen
  6. Stänga av och på en ventilationssystem
  7. Slå av och på elektriska golvvärme under natten
  8. Sätta igång motorvärmaren på morgonen så att bilen är varm under kyliga vintermorgnar

Sammanfattning och slutsats

Digitala timers är ett utmärkt sätt att spara energi och göra ditt liv enklare genom att automatisera vardagliga uppgifter. Med dem kan du skapa scheman, styra enheter från din mobilapp och till och med mäta apparaternas energiförbrukning. Det är dock viktigt att ta hänsyn till vissa faktorer som ljudnivåer och kompatibilitet med olika typer av enheter när du väljer timers för att se till att du får den bästa för just ditt hem.

Glöm för guds skull inte att säkerställa att modellen du köper har ett petskydd så du skyddar barnen!


Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.