HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Frukttork bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Steba ED6
Bäst-i-test 2024

Frukttork bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Steba ED6

Steba ED6
 • Välj att torka mellan 30-70 grader
 • Välj torktid från 1-24 timmar
 • Stor torkyta 6 st. galler i olika nivåer
 • Justera temperatur och torktid själv
 • Snygg display med kontrollpanel
 

2. Sencor torkugn

Sencor torkugn
 • Elektronisk temperaturkontroll
 • Jämn torkning
 • 5 justerbara torkbrickor
 • Bakgrundsbelyst LED-display
 • Utmärkt japansk kvalitet
 

3. Steba roterande frukttork

Steba roterande frukttork
 • Roterande brickor för jämn torkning
 • 5 brickor med 32 cm i diameter
 • Ställ in timer mellan 1-48 timmar
 • Display som visar torktiden
 • 2 torkmattor för kryddor och beef jerky ingår
Innehåll [ visa ]

Frukttork

Är du på jakt efter en frukttork har du hittat rätt. Oavsett om du vill torka frukter, svamp eller yoghurt kan du göra allt detta med denna underbara produkt. Förläng hållbarheten och bevara näringsämnena i dina livsmedel. På grund av att denna produkt ökat i popularitet på senaste tiden, innebär det en svårighet att hitta den rätta modellen som passar dina behov. Därför har vi skapat denna bäst-i-test listan så du enkelt kan göra ditt val. Baserat på recensioner i kombination med våra egna tester har vi utsett de bästa frukttorkarna på marknaden. På så vis har vi bedömt varje produkt på ett så objektivt sätt som möjligt. Dessutom har vi skrivit en guide om vad du ska tänka på innan köpet, samt fördelar med denna underbara produkt. Börja med att läsa på nedan för att sedan välja vilken variant i topplistan som passar dig bäst.

Så väljer du en frukttork

Innan du ska köpa en frukttork är det bra att veta ett par saker. För det första ska du bedöma hur stor torkyta du behöver. För det andra om du ska ha en timer eller inte. Därutöver finns det många modeller som erbjuder en display varifrån du kontrollerar frukttorken.

 1. Torkyta
  Det första du ska ta i beaktande är hur stor torkyta du behöver, d.v.s. hur mycket frukt du planerar att torka per omgång. Baserat på svaret är det sedan enklare att sondera bland alla varianter. Många varianter har flera nivåer som separeras av galler och där du t.o.m. har möjligheten att köpa till fler galler för att få en större torkyta. Dessutom ska du akta dig för att köpa en för liten frukttork så du faktiskt får plats med det du vill.
 2. Timer
  Orsaken till varför en timer är en utmärkt funktion på en frukttork är för att du, efter erfarenhet, kan lära dig hur länge det tar att torka t.ex. äpple eller särskilda örter. På så vis blir det lättare att torka frukt framgent då du vet exakt hur lång tid du ska ställa in på timern. Därtill har olika frukter och svamp skiftande torktemperaturer, så det blir svårt att hålla all den information i huvudet. Och då är en timer en perfekt räddning.
 3. Temperatur
  Du ska välja en frukttork med justerbar torktemperatur om du ämnar torka olika frukter, örter, svamp och grönsaker. Anledningen är att alla dessa livsmedel har olika torktemperaturer. Således ska du välja en modell där du lätt kan justera temperaturen utifrån vad du torkar.
 4. Ljudnivå
  Kort sagt: desto billigare frukttork du köper desto högre ljudnivå. Det är dessvärre ett ofrånkomligt faktum. Dessutom tar det sin tid att torka vissa frukter, och då tvingas du lyssna på ett irriterande ljud i bakgrunden i flera timmar. Av den anledningen är det en stark rekommendation att istället köpa en dyrare variant som låter betydligt mindre.
 5. Display med kontrollpanel
  Ett litet plus i kanten är de varianter som har en display varifrån du kan hålla koll på valda inställningar samt reglera temperatur och timer. Dock kostar dessa frukttorkar något mer än de utan display. Därmed ska du ta dig en funderare om display verkligen är ett måste, eller om du klarar dig utan.

Så använder du en frukttork

När du ska torka frukt, grönsaker eller örter måste du veta vid vilken temperatur varje livsmedel börjar torka. Därför har vi sammanställt en smidig tabell där du kan se varje livsmedel och vilken temperatur som krävs för att de ska torka så effektivt som möjligt. Observera att torkningen inte går fortare bara för att du ökar temperaturen, snarare smakar frukten värre om temperaturen överstiger nedanstående rekommendationer.

Temperatur för olika livsmedel

Livsmedel Temperatur
Kött 68 °C
Frukt 52-56 °C
Grönsaker 46-56 °C
Yoghurt 42-50 °C
Örter 35-41 °C

Torktid för olika livsmedel

Förutom temperaturen som påvisas i tabellen ovan vill vi dela med oss av hur lång tid det tar att torka diverse frukter:

Frukt Torktid
Bananskivor (3 mm) 11 timmar
Äpple (3 mm) 9 timmar

Fördelar med en frukttork

 • Många råvaror
  I en frukttork kan du torka fler råvaror än frukter. Till exempel går det att torka svamp, örter, kött, yoghurt och grönsaker.
 • Förlängd hållbarhet
  Nackdelen med frukter i allmänhet är den korta tid de är färska. Men tack vare frukttorken kan du nu förlänga hållbarheten betydligt längre – endast genom att torka!
 • Bevara näringsämnen
  Genom att torka råvaror bevarar du näringsämnena. Dessutom förhöjs smaken medan vitaminerna bibehålls. På så vis är en frukttork inte bara nyttig utan även ekonomisk då du slipper köpa färsk frukt lika ofta.

frukttork frukttork bäst i test frukttork test


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.