HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Air Fryer bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Philips Airfryer XXl HD9650
Bäst-i-test 2024

Air Fryer bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Philips Airfryer XXl HD9650

Philips Airfryer XXl HD9650
 • Bästa Air Fryer 2024
 • Enorm kapacitet för t.ex. 1,4 kg pommes eller en hel kyckling
 • Effektiv luftström som tar bort överblivet fett och gör maten krispig
 • Kan användas med eller utan tillsatt olja – du väljer själv
 • Mångsidig som kan fritera, baka, rosta samt grilla
 • Många förinställda matlagningsprogram
 • Tillgång till många nya recept via deras app
 • Smidig varmhållningsfunktion
 • Korgen har non-stick beläggning och är enkel att rengöra
 • Löstagbara delar kan maskindiskas
 

2. Philips Premium Airfryer HD9867

Philips Premium Airfryer HD9867
 • Extremt bra kvalitet och testvinnare hos många olika sajter
 • Stor kapacitet på 1,4 kg åt gången (6 personer)
 • Automatisk justering av tid och temperatur
 • Unik fettborttagningsteknik för mer hälsosam tillaganing
 • Kan baka, grädda, grilla, rosta, fritera och värma upp mat
 • Förbättrat luftflöde som ger snabbare tillagningstid
 • Ersätter i princip den traditionella ugnen
 • Temperaturinställningar från 40 °C till 200 °C
 • Effekt på 2200 watt
 

3. Xiaomi Mi Smart Air Fryer

Xiaomi Mi Smart Air Fryer
 • Smidig lite air fryer på 3,5 liter
 • Tystgående (endast 57 dB)
 • Kan kopplas ihop med appar och styras från mobilen
 • 8 automatiska tillagningsprogram och även ett manuellt val
 • Stöd för röstassistenter som t.ex. Alexa och Google Assistant
 • Väldigt enkel att rengöra
 • Effekt 1500 watt
Innehåll [ visa ]

Bäst Air Fryer 2024

En Air Fryer är extremt mycket bättre än en klassisk fritös eftersom den inte kräver lika mycket olja. Istället använder en varmluftsfritös, som den även kallas, varmluft för att fritera maten på. Detta är avsevärt mer hälsosamt, så om du letar efter ett nyttigare sätt att få friterad mat så är en Air Fryer verkligen vägen att vandra.

I denna artikel kommer vi lista de bästa Air Fryers du kan hitta på den svenska marknaden. Därtill har vi skrivit en köpguide som informerar dig om vilka faktorer du ska tänka på för att göra ett så bra val som möjligt. Givetvis kommer vi även gå igenom för- och nackdelar så du vet de positiva såväl som de negativa aspekterna med en varmluftsfritös.

air fryer bäst i test

Hitta bäst Air Fryer – Köpguide – Detta måste du tänka på

Innan du köper en Air Fryer är det viktigt att du förstår vilka faktorer du särskilt ska ta i beaktande. Därför tänkte vi gå igenom just detta, så du kan vara helt säker på att göra ett bra val. Låt oss börja med kapaciteten, d.v.s. hur mycket mat du kan fritera.

 • Kapacitet
 • Effekt
 • Huruvida olja behövs eller inte
 • Display
 • Förprogrammerade tillagningsprogram
 • Varmhållningsfunktion Korg med non-stick beläggning
 • Intuitiv och enkel att använda
 • Automatisk justering av tid och temperatur
 • Fettborttagningsteknik för överflödigt fett
 • Automatisk omrörare
 • Tystgående
 • Stöd för röstassistenter och appar
 • Medföljande receptbok

Kapacitet

Den första faktorn du ska tänka på är kapaciteten. Detta är hur mycket mat du kan fritera i air fryern, och det varierar en hel del mellan olika modeller. Kapaciteten är ofta angiven i liter eller i antal portioner. En liten modell har i regel en kapacitet på mellan 0,5-1 liter, medan en större variant kan fritera hela 2 eller 3 liter.

air fryer köpguide

De allra minsta modellerna är inte direkt avsedda för familjer, utan passar bäst för en eller två personer. Om du istället ska fritera mat till hela familjen varje dag är det givetvis en större varmluftsfritös du ska investera i. Således ska du välja kapacitet utifrån hur mycket du ämnar fritera och till hur många personer.

Effekt

Effekten i en Air Fryer är också en faktor att tänka på, och varierar mellan olika modeller. De allra billigare modellerna har ofta en effekt på mellan 1000-1200 watt, medan de dyrare varianterna ligger på 1500 watt eller ännu mer. Detta skiljer sig alltså ganska mycket, och det finns flera fördelar med att köpa en modell med högre effekt.

För det första tar det mindre tid att få maten klar, och för det andra blir den ofta jämnare och saftigare. Detta är dock inte alltid fallet, och det finns även varmluftsfritöser som har en låg effekt men fortfarande levererar bra resultat. Således är detta inte en absolut faktor, utan snarare något som är bra att ha i åtanke. Speciellt när du läser recensionerna om vissa modeller.

Huruvida olja behövs eller inte

En Air Fryer fungerar som sagt med varmluft, och för klassiska friterade rätter behövs därför mycket mindre olja än i en vanlig fritös. Några modeller har dock inbyggda behållare där du kan tillsätta en liten mängd olja. Detta är ofta för att få maten jämnare och saftigare, men det är inte alltid fallet. Dessutom behövs mer energi för att hålla oljan varm, och detta kan resultera i högre kostnader.

Om du vill vara helt fri från olja rekommenderar vi därför att du investerar i en modell som inte har inbyggd behållare för detta. Då kan du vara säker på att oljan inte behövs, och du sparar även pengar och maten blir hälsosammare.

Display

En Air Fryer med display och temperaturinställningar är alltid att föredra. Då har du bättre kontroll på temperaturen, och kan vara säker på att maten blir klar snabbt och jämnt. Det finns även modeller som informerar dig när maten är färdig, och detta kan vara bra om du har tendens att vara disträ när du ägnar dig åt kökssysslor.

Fördelen med en stor och tydlig display är att du kan se massa andra information också, som t.ex. hur länge det tar innan maten är klar eller nuvarande temperatur. Detta gör det alltså enklare för dig att hålla koll på allt, och du kan vara helt säker på att du inte glömmer något.

Förprogrammerade tillagningsprogram

En annan intressant aspekt är förprogrammerade tillagningsprogram. Dessa finns på vissa Air Fryers. På så vis behöver du bara välja vilken sorts mat du ska fritera, t.ex. kyckling, varpå maskinen tillagar det utifrån ett program som redan finns programmerat med korrekta temperaturer och så vidare. Detta tar givetvis bort mycket av besvären för dig som inte vill experimentera och chansa, och det finns även modeller som har flera olika program för olika sorter av mat, bakningsrecept och liknande.

Dock ska du vara medveten om att varje varmluftsfritös har olika program. Det kan vara bra att kolla upp detta innan du handlar, för att vara säker på att det finns ett program som passar för just det du vill fritera.

Varmhållningsfunktion

För att en Air Fryer ska kvalificera in på vår bäst i test-lista måste den vara försedd med varmhållningsfunktion. Detta innebär att den kan hålla friterad mat varm efter tillagningen i ca 30 minuter. Det är en mycket användbar funktion, som gör det möjligt för dig att fritera maten och sedan vara säker på att den håller sig varm tills du är redo att äta.

Detta är perfekt både för familjer och fester, då alla kan äta när de är hungriga. Det finns dock varmhållningsfunktioner som är olika bra. Vissa värmer maten för mycket och gör den torr, medan andra håller en för låg temperatur. De bästa modellerna har en reglerbar temperatur så du själv kan välja exakt hur varm maten ska hållas.

Korg med non-stick beläggning

Det är viktigt att tänka på korgen. Detta är det redskap du använder för att fritera maten i, och därför är det en enorm fördel om den har en non-stick beläggning. Detta förhindrar att maten fastnar i korgen, och gör det även enklare att rengöra den efteråt.

Dock varierar non-stick beläggningens effektivitet mellan olika Air Fryers. De allra bästa har en mycket hållbar och slittålig beläggning, som klarar av att fritera många olika sorter av mat. Detta är naturligtvis att föredra.

air fryer test

Intuitiv och enkel att använda

Ett krav vi har ställt är att alla modeller i bäst i test-listan ska vara enkla och intuitiva att använda. Detta är av största vikt, då köksmaskiner i allmänhet ska vara smidiga och praktiska att arbeta med. Annars tar det bort själva smidigheten och enkelheten.

De allra bästa Air Fryer är mycket enkla att förstå sig på, och har klara instruktioner som gör det enkelt för dig att använda den på rätt sätt. De har även intuitiva kontroller och reglage, så du kan vara helt säker på att du gör det rätt när du friterer maten.

Automatisk justering av tid och temperatur (Smart Sensing-teknik)

Den allra senaste tekniken som finns i Air Fryer är något som kallas för Smart Sensing-teknik. Detta innebär att fritösen automatiskt anpassar tid och temperatur så du får den perfekta maten – varje gång. De allra bästa modellerna har denna teknik, så om du köper en billig modell måste du dubbelkolla produktbeskrivningen.

Det fungerar så här: låt oss säga att du väljer ett förprogrammerat program för kyckling som tar 20 minuter. Men efter 15 minuter märker fritösen att det är för varmt och att kycklingen bara har 2 minuter kvar – då kommer den anpassa både tiden och temperaturen så att kycklingen i detta fallet inte blir torr. Detta är en extremt bra funktion som du kommer ha stor användning av.

Fettborttagningsteknik för att ta bort överflödigt fett

En Air Fryer tar redan bort ett stort antal fetter, men för att vara helt säker på att du får en hälsosam mat rekommenderar vi att du väljer en modell som har ytterligare fettborttagningsteknik som tar bort överflödigt fett.

Fettborttagningstekniken fungerar på olika sätt, men oftast innebär det att maten vrider sig och cirkulerar så fetterna faller av. Detta gör den ännu hälsosammare, och ger dig en friterad mat med extremt lite fett.

Automatisk omrörare för jämn värmefördelning

För att vara säker på att fritera maten jämnt och på alla sidor är det en stor fördel om Air Fryern har en automatisk omrörare. Detta gör att du inte behöver röra i maten själv, utan låter fritösen göra det åt dig. Detta ger en mycket jämnare värmefördelning, och du kan vara helt säker på att alla bitar av maten friteras lika.

Det finns dock varianter som inte har automatisk omrörare. Dessa kan vara bra, men det krävs att du är extra observant och rör i maten med jämna mellanrum för att vara säker på att den friteras jämnt.

Tystgående

Som alla köksmaskiner är det viktigt att Air Fryern är tystgående, så du inte stör din familj eller grannar. De allra bästa varianterna är mycket tystgående, och du kan ha den igång utan att behöva vara orolig för ljudet. Ljudnivån anges i decibel (dB).

Stöd för röstassistenter och appstyrning

Det finns varianter av Air Fryers som är kompatibla med olika röstassistenter och appar, så du kan styra dem från din mobiltelefon. Detta är en bra funktion om du vill vara helt flexibel i ditt kök och kunna kontrollera maten och anpassa tillagningen medan du ligger i soffan.

Det finns varianter som stödjer olika röstassistenter, såsom Amazon Alexa och Google Home. Detta gör det mycket enkelt för dig att styra fritösen med hjälp av din röst, och du behöver inte vara i närheten av den.

Observera att endast de senaste modellerna har denna möjlighet att koppla ihop fritösen med din mobiltelefon. Så kontrollera att det verkligen finns om du är osäker!

Medföljande receptbok

Sist men inte minst, var noga med att Air Fryern du väljer har en medföljande receptbok. Detta är mycket användbart, så du inte behöver leta upp recept på internet varje gång du vill fritera mat.

De allra bästa varianterna har en receptbok med flera olika recept, så du kan vara helt flexibel i ditt kök och testa nya saker. Detta är perfekt om du vill ha lite variation i din matlagning och inte bara vill tillaga pommes varje dag.

Tips: Skär dina pommes i perfekta former med hjälp av en pommes frites skärare innan du friterar dem!

Fördelar med Air Fryer

 • Hälsosammare än en traditionell fritös: Eftersom den inte behöver lika mycket olja som i en traditionell fritös är en varmluftsfritös betydligt hälsosammare. Dessutom finns det modeller som kan ta bort ännu mer olja med olika fettborttagningstekniker (något vi skriver mer om i köpguide ovan). Så vill du ha ett hälsosammare sätt att fritera mat, är en Air Fryer det bästa alternativet.
 • Tillagar maten jämnt och på alla sidor: Eftersom varmluften cirkulerar runt i fritösen blir maten tillagad jämnt på alla sidor. Detta gör den perfekt för att tillaga friterad mat, som ofta kan vara svår att få jämn med en traditionell fritös.
 • Flexibel: En varmluftsfritös är mycket flexibel, eftersom du kan tillaga många olika saker i den. Du kan inte bara fritera maten, utan du kan även grilla och baka i den. Detta gör det enkelt för dig att variera din matlagning och inte bli trött på att äta samma sak varje dag.
 • Automatisk tid och temperaturanpassning: De allra bästa varianterna har automatisk tid- och temperaturanpassning. Detta gör att du inte behöver vara orolig för maten, utan låter fritösen göra jobbet åt dig. Du kan bara välja vilken mat du vill tillaga, och fritösen gör resten. Detta är en enorm fördel.

fördelar med air fryer

Nackdelar med Air Fryer

 • Dyr: Air Fryers kan vara ganska dyra, så detta är något att vara medveten om. Därför är det viktigt att tänka igenom vilka funktioner du verkligen behöver så du kan exkludera dem du inte behöver, och på så vis pressa ner priset.
 • Mindre modeller kräver mer olja: De mindre varianterna kräver oftast mycket mer olja än de större varianterna. Detta gäller främst de mindre varianterna som rymmer 1-2 liter. Så det är viktigt att vara medveten om detta ur ett hälsoperspektiv.

air fryer nackdelar

Sammanfattning

En Air Fryer är ett bra alternativ om du letar efter ett sätt att friterad mat på som är hälsosammare än de traditionella fritöserna. Dessutom är de mycket flexibla och kan användas för att tillaga många olika saker. De allra bästa varianterna har även automatisk tid- och temperaturanpassning, så du inte behöver vara orolig för maten och hålla ständig översikt över friteringen.

Dock är många varmluftsfritöser ganska dyra, så du måste vara beredd att lägga en hel del pengar på denna typ av köksmaskin. Men i slutändan handlar det om hur mycket du värdesätter ditt kök och din mat. Glöm bara inte att läsa vår köpguide ovan så du vet vad du måste tänka på för att välja en så bra modell som möjligt utifrån dina individuella preferenser!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.