HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Katt GPS bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 GPS för katt och hund TK-909
Bäst-i-test 2024

Katt GPS bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. GPS för katt och hund TK-909

GPS för katt och hund TK-909
 • Spåraren fungerar med SIM-kort från alla svenska operatörer
 • Obegränsad räckvidd
 • GPS för realtidsspårning med app via din telefon eller dator
 • App utan månadskostnad
 • GPS:en drar vid aktiv kartspårning ca 1 mb per dag
 • Standby-tiden räcker i upp till 10 dygn
 • CE & RoHS godkänd
Nackdelar:
 • Inte så prydlig
 

2. Minifinder Atto

Minifinder Atto
 • GeoFence-larm (om djuret lämnar fördefinierat säkerhetsområde)
 • Historik Flash-minne med plats för 60.000 positioner
 • GPS-chip från Schweiziska U-Blox som både är resurssnålt och kraftfullt
 • Atto Pro bygger på MLPC™-algoritmen
 • För katt, hund eller häst
 • Den välutvecklade tekniken säkerställer en effektiv positionering, oavsett vart djuret befinner sig
 • Ytterst låg energiförbrukning
Nackdelar:
 • Väldigt dyr, dock tveklöst bäst och tryggast
 

3. TK 911 Mini

TK 911 Mini
 • Standby-tid på 6 dygn
 • Enkel installation
 • Tål regn och fukt
 • SIM-kort krävs
 • Passar hund, katt och barn
 • Nödlarm
 • Väger endast 33 gram
 • CE & RoHS godkänd
Innehåll [ visa ]

Katt GPS — Bäst-i-test (2024)

Letar du efter en katt GPS har du kommit rätt. Genom att skydda din katt med ett halsband som är utrustat med ett chip, får du både ett större lugn och trygghet medans din älskade katt är ute och härjar. Oavsett om du har en utekatt eller en innekatt, är det lugnande att veta att du alltid har full kontroll över var ditt husdjur befinner sig.

Dock är utbudet enormt stort på grund av senare års konkurrens. Följaktligen finns det mängder av produkter vars kvalitet är undermålig, men som konsumenter köper av orsaken att den lockande låga kostnaden. Därför sammanställde vi bäst katt GPS på marknaden så du befrias från att läsa varje recension av varje produkt.

Dessutom har vi skrivit en köpguide om allt du behöver veta om GPS halsband för katter. Börja med att läsa guiden nedan för att därefter välja – utifrån dina individuella behov – rätt produkt i topplistan ovan.

katt gps test

Så väljer du katt GPS

När du ska köpa en katt GPS finns det några saker du ska vara upplyst om. För det första måste du i vissa fall betala för ett abonnemang. För det andra kostar det mer desto fler funktioner halsbandet har. Förutom dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste som du måste veta innan du genomför din beställning.

Abonnemangskostnad

Det finns katt GPS med eller utan abonnemangskostnad. Vill du ha en GPS med abonnemang får du service och support på köpet. Dessutom får du fler funktioner att välja mellan. Å andra sidan är det dyrare och innebär en extra månadskostnad.

Därför ska du noggrant fundera över den här punkten lite extra. Fortsättningsvis använder ett gps halsband för katt ditt eget mobilnät för datakommunikationen.

Kvalitet

Följden av ett gps halsband med bra kvalitet är att de är certifierade på olika plan, t.ex. vattenskyddade, stänkskyddade och dammskyddade. Därjämte är kvaliteten på halsbandets chip i allmänhet utmärkt såtillvida det är tillverkat av ett respektabelt varumärke. Därmed har spårningen bättre precision.

Vidare är halsbandet mer bekvämt då tyget är gjort av lenaste kashmir. Därtill är höljet som omsluter GPS-chipet starkare vilket leder till en längre livslängd. Orsaken till varför du hellre ska välja en dyrare modell är för att katten gärna skuttar runt, klättrar i träd och springer otroligt fort, vilket gör att halsbandet måste hållas på plats trots rappa kroppsrörelser. Således får du en tryggare spårning desto bättre kvalitet du väljer på katt GPS:en.

Pris

Kostanden för katt GPS varierar mellan 500 – 3000 kr. De billigare varianterna är tillverkat med bristfälligt material – både de tekniska komponenterna i chipet och plasten som omsluter pucken. Dessutom går budgetmodellerna sönder lättare, vilket betyder att du måste köpa många över lång tid.

Istället för det rekommenderar vi att köpa en dyrare modell som både har längre livstid och bättre kvalitet. På så sätt besparar du dig från huvudbry om att GPS:en inte visar rätt plats.

Räckvidd

Billiga katt GPS:er har en begränsad räckvidd vilket innebär att om din katt skulle gå bort för långt ifrån huset, kommer signalen försvinna. Däremot är alla GPS halsband för katter som kostar mer än 500 kr i regel försedda med obegränsad räckvidd. Trots att det alltså är ovanligt med dålig täckning är det ändå något du ska ha i beaktande när du gör ditt val.

katt gps

Funktionalitet som förbättrar katt GPS:er

Precis som med alla produkter får du fler funktioner ju mer du är beredd att betala. Till exempel är dyrare varianter utrustade med så kallad Geofencing. Det fungerar som så att du specificerar ett område, t.ex. 200 meters radie från din bostad, och om katten rör sig utanför detta område får du en notifikation. Därmed kan du skräddarsy din katt GPS så du bara behöver oroa dig när du får notifikationer till din mobiltelefon.

Låt oss gå igenom de olika funktionerna som olika katt GPS:er kan vara utrustade med:

Geofencing

Geofencing är en funktion som tillåter dig att sätta upp virtuella gränser för din katt. Exempelvis kan du sätta upp en geofence runt ditt hem, och få en varning när din katt går utanför den definierade zonen. Således är denna funktion extremt användbar för att övervaka din katts rörelser och säkerställa att den inte går för långt bort. Men om den skulle röra sig så pass långt bort att du blir orolig, så kan du tala till din katt – förutsatt att du väljer en katt GPS med mikrofon & högtalare, vilket vi kommer gå igenom härnäst.

Mikrofon & Högtalare

Mikrofon och högtalare är två funktioner som möjliggör för dig att ha en tvåvägskommunikation med din katt. Det kan låta konstigt, men så är det. Du kan använda mikrofonen för att prata med din katt, och lyssna på högtalaren för att höra vad din katt jamar tillbaka. Denna funktion är användbar för att få din katt att komma tillbaka hem om den har gått bort, eller för att lugna den om den är rädd.

Genom att tala till din katt påminner du den i bästa fall att den strövat för långt bort från din bostad.

Datalagring

Datalagring är en annan funktion som tillåter dig att helt enkelt spara information om din katts rörelser och aktiviteter över en längre period. På så vis kan du se denna data i appen på din smartphone eller surfplatta för att följa din katts beteende över tid.

Om du exempelvis vet att katten rört sig skrämmande nära en tågräls eller en vältrafikerad väg, kan du försöka reglera beteendet för att undvika fara.

Varning för svagt batteri

Varning för svagt batteri är en funktion som ger dig en tydlig varning när batteriet i katt GPS:en är svagt och behöver laddas. Denna funktion är användbar för att säkerställa att du aldrig går miste om information om din katts rörelser och aktiviteter på grund av ett dött batteri.

Hastighetslarm

Hastighetslarm ger dig en varning när din katt rör sig med en bestämd hastighet, såsom om den blivit upplockad av en bilist – något som sker oftare än de flesta tror. Denna funktion är briljant för att säkerställa att din katt inte blivit stulen eller råkat hoppa på ett stillastående tåg eller liknande.

Alarm vid dålig täckning

Den sjätte och sista funktionen vi vill informera dig om är alarm vid dålig täckning. Kort sagt innebär detta att vid dålig täckning för GPS-signalen så får du en varning.

Detta är ett täcken på att katten kanske befinner sig under en viadukt där signalen är svag, eller att de ramlat ner i en brunn eller nåt liknande – och då är det fantastiskt om du åtminstone får ett alarm när täckningen försvagas så du vet deras senaste position och kan agera snabbt.

Fördelar med katt GPS

Det finns myriader av fördelar med en katt GPS. Till en början går det som sagt att definiera vilket område katten får röra sig inom, och skulle katten gå utanför detta område blir du notifierad via din mobiltelefon. Vidare kan du prata med din katt via en mikrofon. Förutom nämnda fördelar har vi nedan listat de mest slående.

 • Prata med katten via mikrofon
  Vissa GPS halsband till katt är försedda med en mikrofon och högtalare. På så vis kan du kommunicera med katten eller helt enkelt bara lyssna på det som katten lyssnar på. Känner du t.ex. att din katt är orolig, kan du tala med henne via mikrofonen . Ytterligare en fördel är att om katten skulle sprungit bort, och om någon snäll granne råkat hitta henne, så kan du prata med grannen direkt från mikrofonen – otroligt effektivt, inte sant?
 • Rörelsemönster
  En populär katt GPS som kallas för Tractive, är utrustad med en liten virtuell hårddisk som gör att du kan lagra kattens rörelsemönster. Kort sagt registreras koordinaterna med jämna mellanrum så du kan följa rörelserna till punkt och pricka. Sålunda kan du få reda på vad din katt gör om dagarna och om hon ofta befinner sig nära en bilväg eller liknande.
 • Förhindrar kattstöld
  Förvånansvärt många katter blir föremål för stöld varje år. Därför har många katt GPS:er blivit försedda med en funktion som varnar ägaren om hastigheten är onormalt hög, t.ex. om katten hoppat in i en bil eller om en lastbilsförare plockat upp katten vid sidan av vägen.

Nackdelar med katt GPS

Givetvis trumpar fördelarna nackdelarna då det inte går att prissätta en katts säkerhet. Däremot finns det en nackdel som vi vill understryka, så du inte blir förvånad när du måste betala månatliga kostnader för GPS-spårningen.

 • SIM-kort är ett krav
  Då en katt GPS överför data genom mobilnätet, är det ett krav på att du måste använda ett SIM-kort. Kort sagt måste du antingen köpa till ett separat SIM-kort eller en förlängning av ditt nuvarande SIM. Oavsett vad du väljer ska du vara förberedd på att du måste betala några hundralappar per år för att spåra din katt via ett GPS halsband. Anledningen är att en GPS kräver cirka 1 megabyte för att skicka signaler från en satellit till din telefon. Dock kan du göra det enkelt för dig genom att köpa Minifinder, vilket är en katt GPS utan abonnemang.

Vanliga frågor och svar

Varför behöver jag ett GPS-halsband till min katt?

Ett GPS-halsband är en användbar pryl för att hålla koll på din katt när den är ute och rör sig. Det hjälper dig att hitta din katt om den går vilse, och ger också en möjlighet att spåra dess rörelser och beteende under tiden den är borta.

Hur länge håller batterier i en katt GPS?

Batteritiden för ett GPS-halsband varierar beroende på modell, men de flesta modeller har en batteritid på mellan 1 – 5 dygn. Du bör överväga din katts vanor och naturliga rörelsemönster när du väljer ett halsband för att säkerställa att den har tillräcklig batteritid för dina behov.

Hur fungerar geofencing-funktionen i en katt GPS?

Geofencing-funktionen i ett GPS-halsband tillåter dig att sätta upp en virtuell gräns runt en viss plats, som ditt bostadsområde. Och när din katt går utanför den bestämda gränsen får du en varning på din mobiltelefon.

Finns det GPS-halsband med både mikrofon och högtalare?

Ja, de bästa katt GPS:er har faktiskt en mikrofon och högtalare. På så sätt kan du tala med din katt och kalla på den via halsbandet – perfekt om katten strövat för långt bort från bostadsområdet, eller befinner sig farligt nära en trafikerad väg.

Kan jag se min katts position i realtid?

Ja, detta är det huvudsakliga syftet med katt GPS-enheter, att du från en app kan se din katts position i realtid.

Kan jag använda halsbandet utomlands om jag åker på semester?

Det beror på vilken enhet du har. Vissa GPS-enheter fungerar bara inom Sverige, medan andra är utformade för att fungera i flera länder. Kontrollera alltid enhetens specifikationer före köp för att se om den är lämplig för användning utomlands.

Somliga dyrare abonnemang tillåter detta, men inte alla, som som sagt.

Kan en katt ta av sig GPS-halsbandet?

Nej, men det beror på hur stramt halsbandet sitter. Det är viktigt att säkerställa att halsbandet sitter stadigt på katten, så att det inte kan glida av eller lossa.

Dessutom är det störande för katten om halsbandet sitter för löst.

Kan jag använda samma GPS-halsband till flera katter?

Nej, varje katt behöver sin egen GPS-enhet, eftersom enheterna är specifikt kopplade till varje katt.

Är det säkert för min katt att bära denna enhet?

Ja, katt GPS:er är säkra att använda på katter. De är nämligen utformade för att vara lätta och bekväma att bära och har ingen negativ påverkan på kattens hälsa.

gps halsband katt


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.