HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSS ‱ KONTAKT ‱ BLOGG
 
 

Garo laddbox GLB+ 22kW

 
 • 2 Ă„rs garanti
 • Dynamisk lastbalansering
 • Komplettera med RFID-lĂ€sare
 • Skyddad mot DC-felströmmar
 • Typ 2-uttag med 22 kW
 • Smart High End OCPP

Garo laddbox

Garo laddbox Àr genom sin svensktillverkade kvalitet en förtrÀfflig modell och en av de bÀsta laddboxarna pÄ marknaden. Först och frÀmst Àr dess tekniska krav och sÀkerhetsnormer verifierad och godkÀnd av Energimyndigheten. Vidare Àr det en stabil och robust konstruktion som har fÄtt utmÀrkta kundrecensioner. Dessutom fÄr du en garanti pÄ 2 Är.

Vidare finns Garo laddbox i tvĂ„ versioner, antingen köper du ”bas” som Ă€r den enklaste varianten, eller den smarta laddboxen som du kopplar upp via appen. Följaktligen fĂ„r du genom det sistnĂ€mnda alternativet full kontroll över laddningen. FrĂ„n appen kontrollerar du nĂ€mligen allt frĂ„n laddtid till energinivĂ„, plus att du kan förinstĂ€lla nĂ€r laddningen ska ta plats, t.ex. nĂ€r du Ă€r pĂ„ vĂ€g hem frĂ„n jobbet.

FortsÀttningsvis Àr Garo laddbox kÀnd för att vara ett sÀkert och tryggt alternativ. Orsaken Àr den tekniska innovation som företaget anvÀnder för att bygga tekniken. DÀrmed kÀnner du dig trygg med denna modell i flerfamiljsbostÀder eller arbetsplatser. Slutligen Àr designen vÀldigt snygg och Àr i all sin enkelhet förtrÀfflig för det lÄga priset.

garo laddbox test

Installation av Garo laddbox

Installationen av Garo laddbox Ă€r komplicerad varför de flesta konsumenter vĂ€ljer att betala för installationen vid köptillfĂ€llet. Detta sker genom att klicka i rutan ”Installation” nĂ€r du ska checka ut din kundvagn. Det som dĂ„ sker Ă€r att en certifierad elektriker kommer komma hem till dig för att sköta allt till perfektion. Givetvis kan du sjĂ€lv hantera installationen, men dĂ„ mĂ„ste du veta vad du gör, annars riskerar du att det uppstĂ„r fler problem Ă€n nödvĂ€ndigt.

Oavsett vad du vÀljer att göra mÄste du ha kÀnnedom om vad som ingÄr i standardinstallationen. För det första fÄr du en elektrisk installation avsedd för Garo laddbox 11 KW med 3-fas kontakt. (Det gÄr absolut att Àven installera 22 kW-varianten, men dÄ mÄste du ta kontakt med ÄterförsÀljaren och prata om priset gÀllande detta.) För det andra ingÄr monteringen av laddboxen pÄ vÀggen, jordfelsbrytare, kabelsamt driftsÀttning och introduktion av boxen.

Observera: kabeln som ingÄr har en maxlÀngd pÄ 20 meter. Behöver du lÀngre kabel Àn detta mÄste du köpa detta för en extra kostnad. 

I korthet ingÄr alltsÄ följande i standardinstallationen:

 • Elinstallation för en 11 kW-variant
 • Montering pĂ„ vĂ€ggen
 • Kabel (20 meter lĂ„ng max)
 • Jordfelsbrytare
 • Introduktion av boxen av elektrikern

Viktigt att veta innan installationen av Garo laddbox

 1. Det gÄr inte att installera Garo laddbox pÄ varken yttervÀggar av eternit eller enstegsfasader.
 2. HuvudsÀkringen i din fastighet ska vara pÄ minst 20 Ampere. Annars Àr risken att huvudsÀkringen gÄr betydligt högre. (har du inte detta gÄr det att lösa ÀndÄ, men dÄ kommer en liten extrakostnad att utkrÀvas)
 3. Markarbeten eller grÀvarbeten vars syfte Àr att förbÀttra elrören mÄste vara slutförda innan installationen pÄbörjas. Annars kommer det inte gÄ att garantera funktionaliteten.

Vid installation ingÄr grönt rot-avdrag pÄ 50%

En av de huvudsakliga anledningarna till varför Garo laddbox blivit sĂ„ populĂ€r Ă€r pĂ„ grund av att det ingĂ„r ett grönt rot-avdrag pĂ„ hela 50%. Detta avser bĂ„de arbete och material. Sammantaget bidrar detta avdrag att du fĂ„r betala betydligt mindre – nĂ„got som ocksĂ„ bör vara fallet pĂ„ grund av dina positiva miljöpĂ„verkan.

OBS: Resekostnad ingÄr inte i ovannÀmnt avdrag.

garo laddbox 22kw

Fördelar med Garo laddbox

Det finns nÄgra anmÀrkningsvÀrda fördelar med Garo laddbox som du ska ha kÀnnedom om. DÀribland tÄl de utan problem det nordiska klimatet. DÀrtill uppdateras de per automatik. Vidare gÄr det att öppna en elmack tillsammans med ditt umgÀnge som ocksÄ anvÀnder elbilar. Utöver detta har vi nedan listat de mest pÄtagliga fördelarna.

 • TĂ„l vĂ„rt kalla vĂ€der i Norden
  Hyser du oro över hur pass tÄlig Garo laddbox Àr nÀr det Àr extrema minusgrader sÄ kan du andas ut. Det Àr nÀmligen sÄ att dessa modell Àr avsedd för vÄrt kyliga nordiska klimat och klarar av alla tÀnkbara variationer i temperatur. 
 • UV-skyddad
  Ytterligare en fördel Àr att den Àr UV-skyddad sÄ den inte pÄverkas av att utsÀttas för solljusets konstanta exponering. DÀrjÀmte Àr den IP44-klassificerad och sÄledes stÀnkskyddad. SÄlunda gÄr den att anvÀnda utomhus utan problem.
 • Mjukvaran uppdateras automatiskt
  Med de flesta laddboxar behöver du uppdatera mjukvara manuellt. Detta Àr bÄde omstÀndigt och tidskrÀvande. DÀrför Àr det en pÄtaglig positiv aspekt med Garo laddbox att den sköter uppdateringen av mjukvaran per automatik. PÄ sÄ vis behöver du inte ens tÀnka pÄ att uppdatera den sjÀlv, utan allt det tekniska sköts i bakgrunden för att sÀkerstÀlla att du alltid har den senaste versionen installerad. 
 • Starta elmack
  Har du för avsikt att gĂ„ tillsammans med nĂ„gra vĂ€nner för att starta el elmack? Det kan du göra med hjĂ€lp av Garo laddbox – förutsatt att ni Ă€ger nĂ„gra stycken sĂ„klart. Allt du behöver göra Ă€r att kontakta Garo sĂ„ kommer de hjĂ€lpa dig med att styra och manövrera laddningen via en app i din mobiltelefon.

Priset för Garo laddbox

Garo laddbox kostar snÀppet mer Àn Easee laddbox. Priset varierar mellan 9000-13000 kronor. DÀremot beror priset pÄ om du vÀljer en med Typ 2- eller Typ 3-uttag. För det skiljer nÀmligen 1000-2000 kronor mellan dessa alternativ. Trots att kostnaden Àr hyfsat dyr sÄ Àr kvaliteten extremt bra, nÄgot som ocksÄ recensionerna vittnar om.

Med Garo laddbox fÄr du ladda-hemma-stöd

BÄda versionerna av Garo som vi ovan nÀmnt Àr som sagt godkÀnda av Energimyndigheten. Följaktligen Àr du berÀttigad till ladda-hemma-stödet som Àr ett bistÄnd frÄn staten. Anledningen till varför du fÄr detta stödet Àr pÄ grund av tacksamheten som staten kÀnner inför dig som har en positiv miljöpÄverkan.

VĂ€lj mellan uttag eller fast kabel

NÀr du bestÀller Garo laddbox kommer du fÄ vÀlja mellan med uttag eller fast kabel. Dessa Àr av Typ 2 vilket Àr bra dÄ det Àr lÀmpligt för de flesta elbilar som idag finns pÄ marknaden. 

Kabel:

Om du har för avsikt att vÀlja fast kabel sÄ ska du vara medveten om att den fÀsts pÄ undersidan. Kabeln Àr 4,5 meter lÄng vilket enligt mÄnga Àr för kort, men om du vet att detta rÀcker för dig sÄ behöver du inte köpa en lÀngre sladd. 

Uttag:

Om du inte vill ha en kabel sÄ vÀljer du modell med uttag istÀllet. DÄ behöver du köpa till en medtagbar kabel vid köptillfÀllet. Dock fÄr du inte glömma att vÀlja rÀtt lÀngd sÄ kabeln rÀcker fram till bilen.

SÄ bra Àr appen som Garo laddbox anvÀnder

garo laddbox app

En extremt viktig faktor som mÄnga kunder frÄgar om Àr hur pass bra appen Àr i Garo laddbox. DÀrför Àr vi glada att informera dig om att appen Àr intuitiv, smidig och enkel att anvÀnda. DÀrtill har den mÀngder av intressanta funktioner som förenklar ditt liv. 

Till exempel gĂ„r det att se hela din laddningshistorik. Detta innebĂ€r att du vet exakt hur lĂ€nge du laddade och vilken elkostnad det var behĂ€ftat med – direkt frĂ„n appen! PĂ„ sĂ„ sĂ€tt har du full kontroll över prisförĂ€ndringarna över tid. Ytterligare en funktionalitet som finns i appen Ă€r att du lĂ€tt kan hitta offentliga laddningsstationer runt om i landet, vilket Ă€r utmĂ€rkt nĂ€r du befinner dig pĂ„ en road trip.

I appen gĂ„r det Ă€ven att stĂ€lla in med vilken maxeffekt du vill ladda för att sĂ€kerstĂ€lla att inte sĂ€kringen gĂ„r. StĂ€ll in effekt frĂ„n 11kW – 22kW beroende pĂ„ hur snabb du vill att elbilen ska laddas. 

Sammanfattningsvis gÄr det att göra följande frÄn appen i Garo laddbox:

 • Laddningshistorik (lĂ€ngd och pris för varje laddningssession)
 • VĂ€lj maxeffekt sjĂ€lv (mellan 11kW – 22kW) sĂ„ inte sĂ€kringen gĂ„r
 • Se status pĂ„ din laddning
 • Stoppa laddningen
 • Starta laddningen
 • Se en karta över nĂ€rliggande laddningsstationer

Enkel installation med DC-övervakning

Tack vare att Garo laddbox Àr skyddad mot DC-felströmmar, behöver den endast installeras med jordfelsbrytare A. Vanligtvis Àr installationen nÄgot komplicerad men det Àr den alltsÄ inte med denna modell.

Har du WiFi-problem med Garo laddbox

Flera konsumenter har upplevt problem med att koppla upp sin Garo laddbox mot det lokala WiFi-nÀtet. Upplever du samma problem kan du sitta lugnt i bÄten. Orsaken Àr att det Àr ett vanligt problem som uppstÄr som enkelt fixas av antingen din installatör eller backend-operatör.

Inbyggd energimÀtning

Ytterligare en fördel med Garo laddbox Àr att den har en inbyggd energimÀtning. SÄledes Àr det enkelt att dela upp kostnaderna mellan elen som laddboxen förbrukar, och elen som huset för sig anvÀnder. DÀrmed Àr det supersmidigt att rÀkna ut exakt hur mycket det kostar att ladda din elbil pÄ ett Är, i jÀmförelse med vad du tidigare spenderade pÄ bensin.

Slutsats

Avslutningsvis Àr Garo laddbox ett perfekt alternativ för dig som vill ha en billigare laddbox, som fortfarande faller inom ladda-hemma-stödet. Dessutom Àr det utmÀrkt för flerfamiljsbostÀder och arbetsplatser dÄ det Àr lÀtt att installera och parkoppla med andra enheter.

Vidare ingÄr lastbalansering som har för avsikt att reducera laddströmmen för att undvika att huvudsÀkringen gÄr. Glöm inte att RFID-lÀsare inte ingÄr, men Àr ett tillval, sÄ om det Àr nÄgot du vill ha mÄste du köpa till detta. 

FortsÀttningsvis Àr det en bra fördel att det gÄr att byta skal pÄ laddboxen för att pÄ sÄ vis harmoniera med fasadfÀrgen pÄ din bostad. DÀrutöver Àr Garo laddbox förtrÀfflig ur ett sÀkerhetsperspektiv dÄ du kan installera ett stöldskydd vÀldigt enkelt. 

Utöver vad vi redan nÀmnt i denna recension har vi nedan sammanfattat de viktigaste punkterna.

 • En av de billigaste laddboxarna pĂ„ marknaden.
 • Garanti pĂ„ hela 2 Ă„r
 • Finns i tvĂ„ versioner: GLB Bas & GBL Smart; bĂ„da Ă€r godkĂ€nda av energimyndigheten.
 • Staten bidrar med ladda-hemma-stöd.
 • Enkel och snabb installation.
 • DC-övervakning.
 • Inbyggd energimĂ€tning.
 • RFID-lĂ€sare för skydd.
 • GLB Smart har automatisk lastbalansering.
 • StĂ€llbar i styrka vid installation samt via molntjĂ€nster.

Garo laddbox 22kW

19 995
8.5

Design

7.0/10

Installation

9.5/10

Enkelhet

9.0/10

Funktionalitet

8.5/10

Pros

 • Designen
 • Priset