HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Medicinskåp bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Medicinskåp MS1 med låda
Bäst-i-test 2024

Medicinskåp bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Medicinskåp MS1 med låda

Medicinskåp MS1 med låda
 • Låsbart med 2 separata lås
 • Förvara mediciner eller patientjournaler
 • Två fack och en hylla
 • En smal låda undertill
 • Material: Plåt
 • Slittålig och robust
 

2. Medicinskåp i plåt

Medicinskåp i plåt
 • 10 års garanti
 • Svensktillverkat medicinskåp
 • Rostskyddad stålplåt
 • Extremt tåligt
 • Lätt att rengöra
 • En flyttbar plåthylla
 • Skåpet kräver endast två uppsättningsskruvar
 • Cylinderlås samt 2 nycklar ingår
 • Levereras färdigmonterat
Innehåll [ visa ]

Medicinskåp

Ett medicinskåp är det säkraste sättet att förvara sina mediciner på. Genom att köpa ett låsbart medicinskåp med kodlås eller nyckel, säkerställer du att barn och djur inte får tillträde till innehållet. Dock måste du följa våra säkerhetstips för att minimera riskerna, för som alltid med mediciner så finns det risker om de hamnar i fel händer.

Vidare finns det flera typer av medicinskåp, och du kan köpa en modell med både speglar och justerbara hyllor. För att förtydliga vilka val du behöver, och vad du ska tänka på, har vi nedan skrivit en köpguide vars syfte är att lära dig allt du behöver veta. När du sedan förkovrat dig i informationen kommer det vara lättare att göra ditt val.

Så väljer du rätt medicinskåp

Innan du köper ett medicinskåp så vill vi tipsa om några faktorer som gör ditt val lättare. För det första finns det två typer av medicinskåp: Infällt & Ytmonterat. För det andra måste du välja rätt storlek i proportion till din övriga inredning. För det tredje ska du välja en låsbar modell för att hålla barnen borta från dess innehåll. Utöver detta har vi nedan listat de faktorer som är viktigast så du kan göra ett så genomtänkt val som möjligt.

medicinskåp hem

1. Typ av medicinskåp

Innan du köper ett medicinskåp så är det viktigaste att veta att det finns två typer att välja mellan. Den första är infälld och är alltså integrerad i väggen, medan den andra är ytmonterad. Det finns en hel del skillnader emellan dessa varför vi nedan kommer förtydliga både för- och nackdelar med bådadera.

Infällt

Ett infällt medicinskåp är en modern lösning och innebär att man bygger in skåpet i själva väggen. Detta kräver givetvis en längre installationstid och är förenat med höga kostnader. Men i utbyte får du ett skåp som inte tar något plats och dessutom är otroligt snyggt. Dock bör du välja bort detta alternativ om du redan har en utskärning för ett skåp, eftersom det kommer kosta skjortan att anpassa detta hål till ett nytt medicinskåp i en ny storlek.

Fördelar:

 • Snyggaste valet
 • Tar ingen plats alls
 • Modern lösning

Nackdelar:

 • Väldigt dyrt och tidskrävande

Ytmonterat

Förutom den infällda varianten kan du även välja ett ytmonterat medicinskåp. Detta är betydligt billigare att installera på grund av att det inte kräver en urgröpning av väggen. Istället fäster man helt enkelt skåpet i några skruvar i väggen. Därmed kräver detta alternativet varken hantverkare eller en långvarig installation. Nackdelen med detta valet är att skåpet sticker ut från väggen, vilket inte är bra om du redan bor trångt.

Fördelar:

 • Billigaste valet
 • Gammal och pålitlig lösning
 • Snabb montering

Nackdelar:

 • Skåpet sticker ut från väggen vilket upptar plats

2. Storlek

Ytterligare en faktor du måste ta i beaktande när du ska köpa ett medicinskåp är storleken. Det finns både stora och små medicinskåp. Däremot får du inte glömma bort att väga praktiken mot estetiken, d.v.s. välja ett stort och praktiskt skåp men som ser bedrövligt ut i proportion till annat i badrummet. Istället ska du försöka hitta en balans mellan praktik och estetik och försöka hitta ett medicinskåp som är ungefär lika stor som handfatet. På så vis kommer det se symmetriskt ut vilket i sig själv är iögonfallande.

Dock är det självfallet så att det endast är de ytmonterade modellerna vars storlek du själv kan bestämma, eftersom de infällda modellerna är begränsade till hålet i väggen.

Således rekommenderar vi att du går in i ditt badrum och mäter bredden på handfatet, samt hur mycket utrymme du har ovantill. Därefter får du mått som du kan använda för att lättare göra ditt val.

3. Material

En ofta förbisedd faktor bland konsumenter som är på jakt efter medicinskåp är materialet. De flesta tittar endast på priset och designen. Och trots att vi har förståelse för detta ska du vara medveten om att kvaliteten på skåpet till högsta grad bestäms av materialet. De vanligaste materialen för ett medicinskåp är plåt, plast, stål eller trä. Det materialet som är billigast är plast, men det är även det med sämst kvalitet. Så vill du ha ett skåp som kommer hålla i flera decennier så rekommenderar vi plåt, stål eller trä.

Utöver materialet på själva skåpet så finns det även varierande material på skåpdörren, däribland frostat glas eller solid plast. Trots att glas är snyggt och smart är det inte lika bra ur ett säkerhetsperspektiv eftersom det väcker en nyfikenhet hos unga barn. Därför rekommenderar vi en skåpdörr i solitt material så inga barn kan se igenom.

4. Låsbart medicinskåp

Ett låsbart medicinskåp är ett skåp försett med en låsmekanism, antingen en nyckel eller ett kodlås, som skyddar obehöriga att komma åt innehållet. Detta är ett måste om du har barn eller stundvis har barn på besök. Annars finns risken att de lirkar upp skåpet och sväljer medicin som kan vara direkt livshotande. Därför är låsmekanismen den tveklöst viktigaste faktorn i ditt köp av medicinskåp.

Vidare finns det två lås att välja mellan: nyckellås eller kodlås. Det förra använder en nyckel och förutsätter att du gömmer undan den efter varje gång du använd skåpet, medan det senare kräver en kod för att komma in. Mot den bakgrunden anser vi att kodlåset är bäst på grund av att det är för lätt att glömma nyckeln i nyckelhålet. Genom att använda ett kodlås kan du snabbt göra oordning bland sifferkombinationen så det inte finns en chans att barn kan komma in.

Fortsättningsvis finns det även modeller med låsbara innerskåp. På så vis kan du ha vissa innerskåp öppna för ofarliga ting så som plåster och tops, medan resterande innerskåp är låsta.

Emellertid är kodlås dyrare än nyckellås, men å andra sidan är kodlås alltså säkrare. Härmed har du ett otroligt viktigt val att göra: antingen köper du ett låsbart medicinskåp med nyckel med högre risk, eller en modell med kodlås som är dyrare med säkrare.

låsbart medicinskåp

5. Vikt

När du monterar ett medicinskåp på väggen så måste du på förhand veta att väggen står pall för trycket. Annars kommer ett stycke tapet att lossna med skåpet vilket kommer lämna ett fult märke på väggen. Därtill finns det risk att skåpet välter ut på ditt huvud. Därför måste du kolla hur mycket skåpet väger för att veta om din vägg klarar av detta eller ej. Är du osäker ska du definitivt kontakta en hantverkare eller snickare som kan ge dig professionell hjälp.

6. Speglar

Fastän de flesta har ett badrumsskåp med speglar är det långt ifrån alla som har detta. Skulle du inte ha det så är det ett passande tillfälle att välja ett medicinskåp som är utrustat med flera speglar – både på utsidan och insidan. Detta är jättebra om du redan har trångt hemma och saknar badrumsspeglar.

7. Justerbara hyllor

Vill du kunna strukturera insidan av ditt medicinskåp så är justerbara hyllor en utmärkt lösning. Låt oss säga att du har ett par medicinburkar som är höga och inte får plats på en viss hylla, då kan du justera hyllplanen så de passar dina produkter. Dock är dessa modeller dyrare, så om du inte verkligen behöver det så är det onödigt.

Säkerhetstips för medicinskåp

Det finns några saker du absolut inte får glömma med medicinskåp, och det är dels att välja ett låsbart medicinskåp, dels att inte förvara läkemedel i skåpet om det står i badrummet. Läs mer nedan om varför och vad du ska göra för att undvika de största säkerhetsriskerna.

 • Låsbart medicinskåp
  Eftersom de flesta använder ett medicinskåp för att förvara mediciner av olika slag, är det absolut grundläggande att du har ett lås på skåpet. Annars kan både barn och djur komma åt det vilket kan leda till hemska konsekvenser. Därför måste du alltid – oavsett om du har barn själv eller inte – välja ett låsbart medicinskåp för säkerhets skull; så välj antingen kodlås eller lås med nyckel.
 • Inga läkemedel i badrummet
  Det andra säkerhetstipset som du absolut inte får glömma är att inte förvara läkemedel i medicinskåpet – om du ämnar placera det i badrummet. Orsaken till detta är för att fukt lätt letar sig in i skåpet och förstör läkemedlen. Skulle du sedan ta dessa läkemedel när de förstörts av fukten löper du stora hälsorisker. Så om du tänker ha läkemedel i skåpet så ska du inte placera det i badrummet.

Så länge du följer ovanstående säkerhetstips så är riskerna för att något skulle ske minimala.

medicinskåp

Detta kan du förvara i medicinskåp

När medicinskåp började tillverkas för några decennier sedan, var dess huvudsakliga syfte att förvara ett så kallat husapotek inuit. Ett husapotek är kort sagt några basmediciner som de flesta människor behöver med jämna mellanrum, som t.ex. nässpray, huvudvärkstabletter och plåster. Men du kan förvara mycket mer i skåpet såtillvida du använder en låsbar modell.

 • Huvudvärkstabeletter
 • Nässpray
 • Pincetter
 • Plåster
 • Kylbalsam
 • Alsolsprit
 • Febertermometer
 • Hygienartiklar
 • Tops
 • Parfym

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.