HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Skötbord bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Skötbord till badkar & spjäl...
Bäst-i-test 2024

Skötbord bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Skötbord till badkar & spjälsäng

Skötbord till badkar & spjälsäng
 • Passar både ovanpå spjälsäng och badkar
 • Utmärkt för dig med utrymmesbrist
 • Ihopfällbart
 • Säkert reglerbart
 • Maxvikt på 15 kg
 • Bordet blir 30 cm högt när man fäller ned benen
 • Mått: 66,5 x 18,3 x 84,5 cm
 • Bra recensioner
 

2. Ihopfällbart skötbord

Ihopfällbart skötbord
 • Bra förvaringsutrymme
 • Försedd med en korg och hylla
 • Ihopfällbar design som är perfekt för liten bostad
 • Utmärkt varumärke (Beemoo)
 • Lämplig från 0 månader
 • Maxvikt på 15 kg
 

3. Skötbord med byrå

Skötbord med byrå
 • Tillverkat i tåligt material
 • Tidlös design
 • Rymliga lådor
 • Ta bort skötbordsdelen så blir det en vanlig byrå
 • Passar i vilket rum som helst
 • Tillverkad av bok och MDF
 • Höjd: 90 cm
 • Längd: 79 cm
 • Bredd: 74 cm
Innehåll [ visa ]

Skötbord

Ett skötbord är ett upphöjt bord som gör att barnet hamnar i samma nivå som du, vilket förenklar blöjbytet. Trots att många föräldrar använder ett engångsunderlägg på en byrå istället, finns det många fördelar med ett dedikerat skötbord. Till exempel kan du välja ett anpassat för badkar, spjälsäng, badbalja eller tvättmaskin; men även ihopfällbart, vägghängt eller med lådor. Genom att ha blöjor, våtservetter och krämer på ett och samma ställe blir ditt arbete som förälder betydligt enklare, smidigare men framförallt säkrare.

Utbudet av skötbord är enormt och en följd av detta är att det är svårt för föräldrar att veta vilken modell man ska välja. Därför har vi komponerat en köpguide innehållandes allt du behöver veta för att göra ett så genomtänkt val som möjligt. Dessutom tipsar vi om hur du använder det så säkert som möjligt, organiseringstips samt för- och nackdelar med skötbord. Börja därför med att förkovra dig för att sedan välja den modell som passar dig bäst från bäst-i-test-listan högst upp på sidan.

Snabba fakta om skötbord

Innan du bestämmer dig för vad du ska köpa, så har vi svarat på några grundläggande frågor så du vet lite snabba fakta:

Är ett skötbord obligatoriskt: Nej

Hur mycket kommer det kosta: 200-10 000 kronor

Ska du köpa ett innan bebisen är född: Ja

Alternativ till skötbord: Det är absolut inget krav att ha ett skötbord. Du kan lika gärna använda ett skötbordsunderlägg på ett bord, en matta eller vilket plant underlag som helst. Däremot underlättar det med ett skötbord, men det är inte ett måste som sagt.

Kan du köpa det på second-hand: Ja

Hur länge kommer det hålla: 4-5 år beroende på kvalitet

Hur många blöjbyten under första året: Minst 2000 byten

Så väljer du bäst skötbord

Innan du köper ett skötbord finns det några saker du ska vara medveten om. För det första måste du börja med att välja en viss typ som t.ex. ihopfällbart, vägghängt eller ett för badkar. För det andra behöver du tänka på hur mycket lådor och utrymme du behöver för alla produkter du har. För det tredje är det ytterst viktigt att du väljer en modell från ett omtyckt varumärke så du får ett kvalitativt skötbord och inte ett uselt budgetalterantiv. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna som du behöver beakta för att göra ett så bra val som möjligt.

1. Typer av skötbord

Skötbord för badkar

Bor du trångt och har ett litet badrum så är ett skötbord för badkar optimalt. Detta är långt ifrån begränsat till endast badkaret, utan det kan med fördel användas i stort sett var som helst. Till exempel kan du placera det på spjälsängen, och eftersom det är ihopfällbart så är det lätt att ta med sig på resa. Ska du välja ett skötbord för badkar så måste du dubbelkolla maxvikten för barnet, för varje modell har en maxvikt som inte får överstigas eftersom barnet kan ramla ner i badkaret.

Vidare finns det några särskilda mått du måste tänka på, nämligen följande:

 • Max. längd på skötbord
 • Minsta storlek för korrekt montering
 • Längd mellan sidorna

skötbord badkar

Skötbord på byrå

Ytterligare en variant du kan välja är skötbord på byrå, s.k. skötbyrå. Denna modell har en skötbädd placerad på toppen av byrån för blöjbytet. Undertill har du sedan en drös med lådor och fack med praktiska förvaringsutrymme för kläder, filtar och blöjor. En stor fördel med denna variant är att du efter blöjbytet kan avlägsna skötbädden och därmed använda byrån som en helt vanlig möbel – smart va?

Dock ska ett skötbord på byrå alltid förankras i väggen. Annars kan den tippa över om ett barn klättrar eller hänger. Detta är en aspekt du absolut inte får glömma då det utgör en enorm säkerhetsrisk. Så när du väl förankrat byrån i väggen måste du dra och känna så den verkligen sitter fast. Fortsättningsvis kräver olika väggmaterial olika fästbeslag. Därför måste du dubbelkolla att skruvarna som medföljer fäster i trä, sten, betong och gips.

Glöm inte heller att skötbädden på en byrå måste vara försedd med kanter så inte barnet kan rulla bort.

 • Många lådor och fack
 • Går att använda som vanlig möbel om du tar bort skötbädden
 • Måste förankras i väggen så den inte välter
 • Dubbelkolla att fästbeslagen funkar för just din vägg

skötbord byrå

Ihopfällbart skötbord

Ett ihopfällbart skötbord är som ett vägghängt skötbord med skillnaden att det inte är väggfast och därmed kan medtagas överallt. Trots att denna typ saknar lådor och annan förvaring, väger den upp detta genom sin mobilitet. Den är lätt att stuva undan i badrummet eller ta med sig på semestern. Nackdelarna är att de inte är lika stabila som en skötbyrå

Bor du litet eller inte vill ha ditt bord synligt så är ett ihopfällbart skötbord toppen. Denna typ av bord saknar oftast förvaring men går och andra sidan helt att fälla ihop och stuva undan. T.ex när ni får gäster eller du bara vill frigöra lite plats hemma ett tag. Ett ihopfällbart skötbord är verkligen en smidig uppfinning och ser så pass bra ut idag att man även kan ha det framme på heltid. Ett ihopfällbart skötbord är i regel inte lika stabilt i sin konstruktion då det ska vara lätt att fälla ihop men det är oftast tillräckligt starkt för att fungera upp till ett par års ålder. Vid extrem platsbrist är ett ihopfällbart skötbort något för dig och jag listar en av mina favoriter i detta test.

 • Lätt att ta med varsomhelst
 • Smidig att stuva undan
 • Perfekt för den trångbodde
 • Inte lika stabil som en skötbyrå eller en vägghängd variant

ihopfällbart skötbord

Vägghängt skötbord

Ytterligare ett alternativ till dig som bor trångt är att köpa ett vägghängt skötbord. På grund av att det är väggfast upptar det inget utrymme på golvet, och när den inte används så fälls det väggfasta skötbordet ihop så det inte tar någon plats. Dessutom är det superlätt att fästa det över t.ex. ett badkar eller en spjälsäng för att spara plats. Dock är nackdelen att du inte får några lådor eller fack, så du måste organisera det intilliggande området med egna lådor för blöjor och kläder.

Ytterligare en nackdel är att de sällan är utrustade med skyddskanter, så detta måste du bygga på själv.

 • Får plats var som helst
 • Kräver fri väggyta
 • Perfekt för den trångbodde
 • Placeras lätt över spjälsäng eller badkar
 • Lätt att rengöra

vägghängt skötbord

Skötbord på tvättmaskin

Ett annat val du har är att fästa ett skötbord på en tvättmaskin. Detta fungerar förträffligt för dig som inte har så mycket utrymme eftersom en skötbädds storlek nästan är identisk med en tvättmaskins. Dessa är tveklöst det billigaste alternativet och således optimalt för dig som har en lägre budget. Däremot saknar de lådor och förvaring så du måste se till att du löser det på något annat sätt, förslagsvis genom att installera lådor ovanför skötbordet.

Skötbord med lådor

Syftet med skötbord med lådor är så att du hela tiden kan ha uppsikt över ditt barn. Orsaken till detta är för att du har allt som behövs inom räckhåll, inuti lådorna. Billiga skötbord saknar lådor och därför måste föräldern sträcka sig hit och sträcka sig dit för att få tag i förnödenheter. Detta gör att du saknar konstakt uppsikt vilket är den primära orsaken till att olyckor sker. Därför är skötbord med lådor det överlägset bästa valet – både ur ett säkerhetsperspektiv, men också praktiskt taget.

Emellertid skiljer sig modellerna åt. Somliga har skåp medan andra har hyllor, och vissa har bådadera. Det är otroligt praktiskt att ha lådor undertill och skåp bredvid. På så vis kan du förvara barnets kläder i lådorna, medan våtservetter som du måste ha direkt åtkomst till förvaras i skåpen.

Nackdelen med skötbord med lådor är monteringen. Somliga kunder vittnar om att särskilda modeller tar över fyra timmar att bygga ihop. Är du ensamstående mamma eller pappa så är detta tid som de flesta inte har. Trots att monteringstiden med vissa varianter är betydligt snabbare, är det ändock viktigt att nämna så du vet vad du kan vänta dig i värsta fall.

Tips: Glöm inte att följa våra organiserings- och säkerhetstips längre ner i denna guide så du tar till vara på allt utrymme i lådorna på bästa sätt.

skötbord med lådor

Skötbord med badbalja

Enkel att montera och en praktisk lösning för mindre badrum!

Citatet ovan refererar till skötbord med badbalja som är ytterligare en smart 2-i-1-lösning. Denna typ kombinerar badbalja med skötbädd. Genom att fälla ner skötbädden till sidan så avslöjas badbaljan där barnet kan både njuta och tvättas av. Vidare är de försedda med avtappningsslang så det är lätt att tömma vattnet i golvbrunnen eller badkaret. Dessutom har denna variant flera fack för praktisk förvaring av tvättlappar och hygienartiklar. Och inte nog med det, de har även en stor förvaringsyta under skötbordet som ofta kommer väl till hands.

Det finns skötbord med badbalja som både är ihopfällbart och statiska, vilket du väljer ska baseras på dina individuella behov.

Spjälsäng med skötbord

Ett riktigt praktiskt alternativ är att köpa en spjälsäng med skötbord. På så vis slår du två flugor i en smäll, och kan byta blöjor i direkt anslutning till barnsängen. Det fina i kråksången är att ingen montering behövs, så det är busenkelt att installera den. Ska du köpa en spjälsäng med skötbord får du inte glömma bort att säkerställa att den är allergivänlig och målad med ekologisk vattenbaserad färg. Därtill ska den vara certifierad enligt EU:s säkerhetsstandard. Annars kan inte säkerheten garanteras.

Därutöver är det ett otroligt prisvärd och praktiskt alternativ för dig som vill bygga en 2-i-1-lösning.

2. Pris

Trots att vi förstår att de flesta är ute efter billiga skötbord så är detta inget vi rekommenderar. Orsaken är att detta är en produkt där säkerheten är A och O. Därför måste du välja en kvalitativ modell som är tillverkad av slittåliga, robusta och stabila material med en genomtänkt konstruktion – något som du inte får om du enträget letar efter en billig modell. Därför ska du hellre investera några hundralappar extra istället för att bara utgå från priset.

3. Förvaring

Vi har tidigare nämnt vikten av förvaring i nära anslutning till skötbordet. Och anledningen till detta har vi också sagt flera gånger, nämligen hur viktigt det är att aldrig släppa barnet med blicken, för det är då de flesta olyckor händer. Lösningen på detta är att ha lådor, fack eller andra förvaringsutrymme i själva bordet. Således kan du med ena armen ta upp en blöja och med den andra flytta barnet till en säkrare position om de lirkat sig lite åt sidan.

Hur många lådor och fack du behöver är upp till dig. Men eftersom du kommer byta flera tusentals blöjor under barnets första 12 månader i livet, så är det en het rekommendation att välja en modell med så mycket förvaring som möjligt.

4. Litet skötbord

Storleken på skötbordet är en viktig faktor i ditt val. Och då alla människor har olika stora bostäder så finns det en uppsjö olika typer du kan välja mellan. Antingen köper du en stor skötbyrå eller en liten ihopfällbar modell.  De flesta som bor trångt föredrar att köpa ett litet skötbord då det inte upptar så mycket plats. Det du behöver veta i så fall är att du själv måste ta ansvaret och fixa ihop ett gäng lådor vari du kan förvara alla nödvändigheter. Annars kommer du vända ryggen mot barnet för att t.ex. hämta en blöja varpå barnet sakteliga letar sig ur bädden.

Så behöver du ett litet skötbord rekommenderar vi typen som är avsedd för badbalja, tvättmaskin och badrum – samtliga varianter går vi igenom högre upp i denna artikel.

5. Mobil till skötbord

En mobilarm är ett utmärkt komplement till skötbordet. Fäst armen på sidan av bordet så kommer barnet få något att leka med under tiden. Denna kan även monteras på en spjälsäng. Fördelen med en mobilarm är att barnet får något att fokusera på istället för att följa dess instinkter, vilka är att försöka ta sig ur bädden så fort som möjligt. Det är jättelätt att byta leksaker genom att hänga den i öglan.

Nedan har vi valt ut ett citat från en recension som köpte en mobilarm, och som är mäkta nöjd:

Köpte en mobil till skötbord för att kunna hänga upp underhållning men slippa hänga något från taket eller väggen. Produkten levererar på ett flexibelt sätt och känns stabil i sin enkla och rena konstruktion.

6. Engångsunderlägg

Precis som vi nämnde i ”snabba fakta”-avsnittet högst upp i denna artikel, så är en skötbädd inte ett krav för dig som behöver byta blöjor på sitt barn. Det finns ett ännu billigare alternativ, och det kallas för skötbordsunderlägg eller engångsunderlägg. Kort sagt är detta engångsunderlägg som du kan lägga på vilket underlag som helst – var du än befinner dig. Således är de utmärkta när du är ute på ärenden och behöver vara redo för oväntade toalettbesök, men de går även förträffligt att använda hemma. Frågan du måste ställa dig är huruvida engångsunderlägg kommer bli jobbigt att använda i längden, eller om det är helt okej. För om du tycker det är praktiskt så behöver du inte spendera pengar på att köpa ett dyrt skötbord med lådor exempelvis.

7. Varumärke

Är du osäker över vilket skötbord du ska välja så kan du använda en beprövad metod, nämligen att utgå från varumärket. Varför du ska göra detta är för att alla välrenommerade varumärken tillverkar produkter av högsta kvalitet. Därför kan du alltid vara säker på att du får en bra, tillförlitlig produkt som håller i flera år. Dessutom har de bästa varumärkena en vana av att ge högst garantiperiod, vilket är fördelaktigt eftersom skötbord från de bästa varumärkena kostar en slant.

De varumärken som är mest omtyckta och som vi därför rekommenderar, är följande:

 • Arthur Berndt
 • Bloomington
 • Troll
 • Hoppekids
 • Vox
 • Polini Kids

8. Höjd

Skötbord varierar i höjd. Somliga är så långa som 50 cm medan andra är 2 meter höga. Skötbordet du väljer ska baserat på hur lång du är, så ju längre du är desto högre bord behövs. Och om du är kort så ska du välja ett betydligt lägre bord. Det är otroligt viktigt att välja rätt höjd för annars behöver du antingen böja eller sträcka på dig beroende på hur lång du är i förhållande till bordet. Och eftersom du kommer byta cirka 2000 blöjor under barnets första år, så är detta en direkt källa till långvarig rygg- och knäsmärta om du inte väljer rätt. Så ta tid på dig och testa dig fram tills du hittat den perfekta höjden.

Säkerhetstips för användning av skötbord

Forskning visar att det sker många olyckor när föräldrar använder skötbord, och 60% av dessa skador sker på barn som är 5 år och yngre. Orsaken till varför olyckor sker är bland annat stressade föräldrar som i disträ byter en blöja och vänder sig bort från bordet i ett obevakat ögonblick, varpå barnet stretar sig ur bordet och ramlar ner på golvet.

Tack och lov kan detta undvikas genom att följa några säkerhetstips som vi har styltat upp nedan. Dock får du inte slappna av bara för att du följer dessa säkerhetsanvisningar, utan du måste alltid ha ögonen på barnet och inte släppa dem ur sikte.

 1. Säkerhetsrem
  Somliga skötbord har en säkerhetsrem kopplat till bordet som du kan fästa barnet i. Genom att göra detta säkerställer du att barnet inte kan rulla iväg från dess ursprungliga position.
 2. Inspektera skötbordet regelbundet
  Minst en gång per vecka ska du skaka, känna och dra i skötbordet för att säkerställa att det är stabilt och att ingen skruv är lös. Genom att göra detta kommer även du som förälder känna dig säkrare vilket smittar av sig till barnen.
 3. Alla tillbehör ska vara inom räckhåll
  Varför ett skötbord med lådor eller byrå är så bra ur ett säkerhetsperspektiv, är för att alla tillbehör är samlade på samma ställe. Således slipper du släppa barnet ur sikte när du t.ex. behöver vända dig om för att hämta blöjorna som ligger på en annan hylla. För de flesta olyckor sker som sagt när föräldern släppt blicken på barnet. Men om du har alla tillbehör inom räckhåll så kommer du alltid kunna vila blicken på barnet trots att du utför andra uppgifter samtidigt. Så se till att ha allting nära!
 4. Tunga, farliga föremål ska hållas utom räckhåll
  Eftersom många har sitt skötbord i badrummet där det inte sällan finns hyllor med tunga schampoflaskor och liknande, är det absolut grundläggande att inte placera skötbordet i nära anslutning till tunga, farliga föremål. Kontrollera sålunda att det inte finns några föremål som kan skada barnet i nära anslutning till bordet.
 5. Prata med ditt barn under hela processen
  Ett smart säkerhetstips för att bibehålla barnets uppmärksamhet på dig som förälder, är att prata med dem under hela processen. Genom att göra detta minimerar du risken för skador eftersom barnets uppmärksamhet är fokuserad på dig och inte att kravla sig ner på golvet. Ett alternativt tips är att ge barnet en leksak de kan fokusera på.
 6. Använd endast skötbord med höga kanter
  Som vi nämt flera gånger i köpguiden så här långt, är en av riskerna med skötbord att barnet rullar iväg och dunsar ner på golvet. Men genom att köpa ett skötbord med höga kanter så är detta inte längre en risk du behöver ha i åtanke.
 7. Är monteringsanvisningarna oklara – ring tillverkarna eller återförsäljaren
  Har du köpt ett skötbord och står i akt att montera det, men plötsligt inser att anvisningarna är otydliga och du inte vet vad du ska göra? Då ska du direkt avbryta processen och ringa till återförsäljaren eller tillverkaren för vidare instruktioner. Annars riskerar du att montera ett skötbord på fel sätt vilket innebär en enorm säkerhetsrisk för ditt barn.

Detta bör du förvara i ditt skötbord

Du vill inte vara i mitten av ett krigiskt blöjbyte och inse att du inte har några fler våtservetter. Därför är det viktigt att med jämna mellanrum fylla på lådorna i ditt skötbord med diverse varor.

Givetvis är de flesta på det klara med att det måste finnas krämer, servetter och blöjor, men nedanstående lista är utmärkt att komplettera med så du har allting du kan tänkas behöva.

 • Hårband för att förhindra ditt hår att komma i vägen.
 • Handsprit som du bör använda både före och efter.
 • Leksaker
 • Nappar
 • Blöjhink
 • Termometer
 • Nagelklippare
 • Grundläggande medicin

Tips för att organisera ditt skötbord

Alla väljer att strukturera sitt skötbord och dess lådor på olika sätt beroende på om det är vägghängt, avsedd för badkar eller är ihopfällbart. Men det finns några generella tips som underlättar för de flesta som vi vill dela med oss av.

 1. Rulla ihop klädesplagg och handdukar till små rullar så du enkelt kan ta ut dem utan att bläddra bland plagg som är staplade på varandra. Detta sparar dig oceaner av tid på lång sikt.
 2. Se till att du har en blöjhink i nära anslutning till skötbordet så du snabbt kan kasta bort de smutsiga blöjorna och lämna plats åt annat.
 3. Har du inte ett skötbord med lådor eller en byrå så är det bäst om du gör dina egna lådor med hjälp av gamla förpackningar. På så vis kan du förvara allt du behöver i dessa för lätt åtkomst när det väl behövs.
 4. Ha gärna en omgång av blöjor, våtservetter och annat redo högst upp. På så sätt slipper du rota i lådorna för att hitta det du behöver om det är nödfall och tiden är knapp.

Fördelar med skötbord

Genom att använda ett skötbord samlar du allt på ett ställe samtidigt som du slipper böja dig ner vilket är svårt när man precis fött barn. Utöver dessa fördelar har vi nedan listat de mest påtagliga positiva aspekterna med denna produkt.

 • Allt på samma ställe
  Istället för att ha våtservetter, blöjor och krämer på olika ställe så hjälper ett skötbord dig att samla allt i ett. På så vis håller du grejerna organiserade, och risken för att bli av med en napp eller liknande minskar drastiskt. Därmed slipper du bli irriterad när du inte hittar nånting, utan allt är samlat på ett och samma ställe.
 • Ergonomiskt för dig med ryggproblem
  Ytterligare en fördel med skötbord är att du slipper böja dig ner. Följaktligen är det fördelaktigt för alla mödrar som har knä- eller ryggproblem – något som är vanligt  efter en graviditet. Som en konsekvens av att du inte byter blöjor på soffan, sängen eller golvet så blir arbetet mer ergonomiskt och avlastande.
 • Begränsa smutsen till ett ställe
  Vi som är föräldrar vet hur smutsigt det är när det är dags för blöjbyte. Det är ingen hemlighet att det lätt kan hamna bajs överallt, och om du inte har ett skötbord så kanske bajset hamnar på din favoritmöbel eller din älskade vardagsrumsmatta. Men tack vare skötbordet så begränsar du smutsen till ett ställe vilket sedermera gör det enklare att rengöra.
 • Tryggt för barnet
  En ofta förbisedd fördel är att barnet efter ett tag vänjer sig vilket gör att de känner sig trygga och vet vad som kommer ske när skötbordet tas fram. Så istället för att byta blöjor på olika platser varje dag, vilket gör att barnet inte vet vad som ska ske, så kan du minska denna oron och skapa en trygg vana för barnet.
 • Förvaringsutrymme
  Eftersom det finns lådor och fack på många skötbord så finns det möjlighet till praktiskt förvaring av blöjor, handdukar och annat. Så du kan använda bordet till förvaring vilket sparar utrymme.

Köp inte dessa skötbord

Nu när vi gått igenom fördelarna är det dags att lära dig vilka skötbord du inte ska köpa och varför. För det finns nämligen mängder av skötbord av undermålig kvalitet som du snarare kommer svära åt, än tycka om. Så läs igenom listan nedan för att veta vilka modeller du ska hålla dig borta ifrån.

 • Dåliga och otydliga instruktioner
  Många billiga skötbord som säljs av okända varumärken skickar i regel med dåliga instruktioner. Följaktligen blir det svårt att montera ihop något så enkelt som ett bord. Detta är inte bara väldigt irriterande, utan det innebär även en fara för ditt barn. Låt oss säga att du fäst ett vägghängt skötbord efter manualen, och plötsligt ramlar det ner utan förvarning på grund av att instruktionerna är otydliga. Detta innebär en säkerhetsrisk och är anledningen till varför vi avråder alla att köpa billiga skötbord från okända varumärken.
 • Tillverkade av dåliga material
  Denna punkt går hand i hand med den ovan, nämligen att många skötbord är tillverkade av billiga material. Som en konsekvens av detta är inte bordet stabilt vilket gör att du som förälder inte kan lita på att det kommer hålla framgent. Trots att det är lockande att köpa en billig modell är detta som sagt inget vi rekommenderar, just på grund av att billiga varianter är tillverkade av billiga material som varken är slittåliga eller robusta.
 • När verktyg för montering inte medföljer
  Eftersom ett skötbord kan vara en dyr historia tycker vi att verktyg för montering ska ingå i priset. Det vill säga, du ska inte behöva köpa separata verktyg bara för att montera ett bord. Detta är en taktik återförsäljare använder för att försöka lura konsumenter att köpa fler produkter, så kallad merförsäljning – och det är inte hederligt, varför du ska försöka undvika dessa fällor och endast köpa modeller där verktygen ingår i priset.
 • Öppna hyllor
  Orsaken till varför skötbord med lådor är så populära, är för att de erbjuder en strukturerad och praktisk lösning. Dock finns det modeller med öppna hyllor vilket innebär att du själv måste köpa extra lådor för att hålla blöjor, flaskor och annat organiserat. Följden av detta tenderar inte att bli prydligt, snyggt och praktiskt, varför många istället vill köpa ett skötbord med lådor istället för öppna hyllor utan lådor. Så om du kan välja mellan dessa två alternativ ska du definitivt välja den förstnämnda.
 • Svajiga och instabila skötbord
  Om du inte köper ett skötbord i solid trä som står på en stabil grund, kommer bordet svaja något. Detta är oftast inga problem om det är ett spädbarn vi pratar om. Men så fort barnet börjat växa så kommer inte denna struktur vara säker för barnet. Därför ska du alltid känna på skötbordet i butiken innan du köper, alternativt läsa recensionerna föra att se om någon konsument klagat på detta.

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.