HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Trådlösa laddare bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell
testvinnare
#1 Belkin MagSafe 3-in-1
Bäst-i-test 2024

Trådlösa laddare bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell
 

1. Belkin MagSafe 3-in-1

Belkin MagSafe 3-in-1
  • 15 W Magsafe för iPhone 12, 13 och 14
  • Qi-laddning för Airpods och Apple Watch
  • Robust och slittålig
  • Komplett med väggkontakt
  • Laddar i porträtt- eller landskapsläge
  • Kommer med nätadapter med 1,2 m kabel
Nackdelar:
  • Du måste ha ett Magsafe-kompatibelt skal
 

2. Satechi 2-in-1

Satechi 2-in-1
  • Magsafe för iPhone 12, 13 och 14
  • Ladda även dina AirPods Pro
  • Magnetfäste för handsfree-användning
  • Modern design
  • Mycket bra kvalitet
  • Prisvärd
Nackdelar:
  • Ej kompatibel med Android
 

3. Linocell Trådlös Qi-laddare med ställ

Linocell Trådlös Qi-laddare med ställ
  • Funkar för både iOS och Android
  • Trådlös laddning med 15 W effekt
  • Stilren design – perfekt på skrivbordet
  • Energi överförs genom induktion
  • Inkluderar USB-C till USB-A-kabel
Nackdelar:
  • Lysdioder lyser lite för starkt
Innehåll [ visa ]

Bästa trådlösa laddaren 2024

Vi har utsett den bästa trådlösa laddaren 2024 efter att ha testat de mest populära modellerna. Först och främst är trådlösa laddare, även kallad Qi-laddare, framtiden när det kommer till trådlös laddning. Orsaken är att du kan ladda flera enheter samtidigt. Dessutom slipper du kabeln som så ofta är en källa till irritation, och som även måste bytas ut i tid och otid. Således är en trådlös laddare både ekonomiskt, effektivt och smidigt. Därtill är den estetiskt tilltalande och en snyggt detalj i hemmet.

Tidigare var trådlösa laddare långsamma och laddade telefonen i en slö hastighet. Däremot är de numera snabbare än kabelladdare, och den bästa trådlösa laddaren 2024 är t.o.m. dubbelt så snabb. Således har tekniken kommit ikapp vilket har inneburit ett rejält uppsving för Qi-laddaren på senare tid. Därjämte är trådlös laddning säkert till skillnad från kabelladdare som har flera risker, t.ex. när man sätter i dem i eluttaget med blöta fingrar.

Så fungerar en trådlös laddare

En trådlös laddare är byggd på induktionsteknologi vilket innebär att energin uppstår mellan två metallspolar – den ena finns i din mobiltelefon och den andra i laddaren. Tillsammans jobbar de för att generera ström till varandra, d.v.s. när mobilen laddas – laddas även Qi-plattan, och vice versa. Av den anledningen kan du också ladda många enheter samtidigt.

Fortsättningsvis är medelhastigheten för Qi-laddning just nu 5 watt. Men energieffektiviteten innoveras ständigt vilket innebär att laddarna blir bättre och bättre. Exempelvis har Apple och Samsung på senare tid framtagit avancerade varianter som klarar ännu snabbare laddning med 15 watt. Kraven för att det ska fungera är att din mobiltelefon har stöd för inbyggd trådlös laddning – så det måste du dubbelkolla i produktbeskrivningen när du köper din mobiltelefon.

Hur det fungerar rent tekniskt:

  1. Det börjar med att en sändarspole från laddaren skickar ut en signal.
  2. Denna signal plockas sedan upp av mottagarspolen som sitter inuti din mobiltelefon, klocka eller padda.
  3. Så fort signalen är mottagen påbörjas något som kallas för elektromagnetisk induktion.
  4. Detta ger upphov till att sändarspolens elektroner börjar röra sig otroligt fort.
  5. Ett magnetfält genereras som når mottagarspolen.
  6. Detta gör att elektronerna i mottagarspolen börjar röra på sig också.
  7. Avslutningsvis rör sig elektronerna i magnetfältet vilket gör att batteriet laddas.

Det åsyftade magnetfältet ovan är i slutändan det som möjliggör den trådlösa laddningen. Därför får inte enheten du ska ladda befinna sig 8 mm från laddaren för då är batteriet för långt ifrån magnetfältet.

Så väljer du trådlös laddare

Innan du köper en trådlös laddare så måste du ha kännedom om några specifika saker. För det första måste du välja en modell med bra grepp så inte mobilen glider iväg. För det andra ska du välja mellan ett laddningsställ med stativ eller en laddplatta. För det tredje får du inte glömma att laddaren ska vara internationellt certifierad för att vara säker att använda. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du ska tänka på för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

1. Grepp

En ofta förbisedd faktor i valet av trådlösa laddare är greppet. När de första trådlösa laddarna lanserades fanns det inget grepp ovanpå plattan vilket gjorde att mobiltelefonen lätt gled ner och dunsade ner i golvet. Detta är särskilt vanligt förekommande på morgonen om du vaknar upp sömtung en tidig morgon och sträcker dig efter mobilen för att stänga av larmet. Efter att tillräckligt många argsinta konsumenter klagade började alltfler tillverkare att fokusera på greppet.

Däremot finns det fortfarande modeller som är helt blanka vilket gör att du måste vara väldigt försiktig så du inte råkar stöta in i plattan, för då kommer mobilen glida av och i värsta fall gå sönder av fallet mot golvet. Därför måste du kontrollera att den trådlösa laddaren är försedd med ett säkert och stabilt grepp. Det bästa är om det är magnetiskt, för då behöver du inte ens tänka på att lägga ner och plocka upp mobilen försiktigt.

2. LED-belysning

När du utforskar utbudet av trådlösa laddare kommer du märka att i princip alla modeller delar en egenskap, nämligen LED-belysning. Somliga modeller har flera dioder och andra har endast en. Denna LED-belysning har för avsikt att indikera till dig som användare om enheten laddas eller inte. Låt oss säga att du placerat mobilen på sniskan – då kommer laddaren indikera med en lysdiod att nånting är fel, varpå du rättar till mobilens placering.

Detta är en väldigt bra funktion som hindrar folk att vakna upp med urladdade mobiltelefoner. Dock är ofta belysningen så pass stark att den lyser upp halva sovrummet – något som är fruktansvärt irriterande. Därför är det många som vittnar om att de täcker över LED-belysningen med tejp eller något annat.

Således ska du välja en trådlös laddare som har LED-belysning men som inte lyser för starkt, alternativt att det finns en möjlighet att stänga av dioderna.

Bästa trådlösa laddaren

3. Digital väckarklocka med trådlös laddare

Tillhör du den skara människor som inte kan ge upp din digitala väckarklocka? Då är du inte ensam. Eftersom många vill ha en tydlig och stor display som visar klockslaget på morgonen är det perfekt att kombinera en digital väckarklocka med trådlös laddare. På så vis slår du två flugor i en smäll.

Dessa modeller består av en nattlampa så du kan se klockan tydligt, och undertill en laddplatta som används för att ladda mobilen. Varje väckarklocka har stöd för olika mycket watt, t.ex. finns det modeller med 5W, 10W samt 15W. Ju högre desto snabbare laddning. Det finns även en extra USB-kontakt på sidan vilket gör att du kan ladda fler enheter.

Således är detta ett perfekt val för dig som vill kombinera en traditionellt digital väckarklocka med en trådlös laddare.

4. Laddningsställ eller laddplatta

En faktor du måste ta ställning till är huruvida du vill ha ett laddningsställ eller en laddplatta. Den förstnämnde består av ett stativ med ett magnetfäste så mobiltelefonen står upprätt eller i horisontellt landskapsläge. Den sistnämnde består helt enkelt av en platta varpå du placerar dina enheter dikt an mot plattan. Nedan har vi förklarat skillnaderna mer ingående för att göra ditt val enklare.

  • Laddningsställ
    Ett laddningsställ är väldigt fördelaktigt ur både ett praktiskt såväl som estetiskt perspektiv. Först och främst står mobiltelefonen upprätt i stället medan du kan ladda en annan enhet på plattan undertill. Detta gör att du kan se på ett klipp eller en film på mobiltelefonen medan den laddas. Notera dock att du måste välja en trådlös laddare där du kan skifta mellan porträtt- och landskapsläge – annars är du låst till endera vilket du snabbt kommer ångra. Således är ett trådlöst laddningsställ perfekt för dig som vill ha en liten laddningsenhet på nattyksbordet eller liknande, istället för en laddplatta där varje enhet ligger dikt an mot plattan.
  • Laddplatta
    En trådlös laddplatta är precis vad det låter, nämligen en platta på vilken du placerar dina mobila enheter som mobiltelefon, paddor eller touchpennor. Antingen väljer du en dubbel modell där du får plats med två enheter, eller en billigare variant som endast får plats med en enhet. Fördelen med en laddplatta är att de tar minimalt med plats. Dock måste du säkerställa att det finns ett bra grepp så inte enheterna glider iväg och dimper ner på golvet.

Många konsumenter väljer att köpa både ett laddningsställ och en laddplatta som kompletterar varandra. Dock är detta endast nödvändigt om du har fler än tre enheter som du behöver ladda samtidigt.

5. Trådlös laddare för bil

En mobilhållare för bil består av en mobilhållare och laddningsplatta som kopplas in via en medföljande USB-kabel till cigguttaget. På så vis slipper du ta med en laddningskabel till bilen som dels är lätt att bli av med, dels  inte är så snygg. Dock måste du vara medveten om att hastigheten på laddningen beror på antalet volt som finns i din billaddare; har du en billaddare med 9V får du maximal hastighet, men har du endast 5V så kommer det ta betydligt längre tid att ladda mobiltelefonen.

En trådlös laddare är extremt praktisk för bilar. Och när den inte laddas använder jag mobilen som GPS!

Vidare måste du kontrollera att den trådlösa laddaren för bilen har stöd för just din mobiltelefon. Eftersom vissa modeller är olika effektiva beroende på mobiltelefontillverkare, är det ytterst viktigt att dubbelkolla detta innan ditt köp. Annars kommer du inte få ut maximal effekt från laddaren.

Därtill ska du välja en modell som du enkelt kan fästa på antingen fläktgallret, vindrutan eller instrumentbrädan – så kontrollera att flera olika fästen medföljer som t.ex. luftventil med klämma samt limfäste.

Således ska du säkerställa att följande tillbehör ingår i ditt köp av trådlös laddare för bil:

  • Monteringshållare till fläkt, instrumentbräda och vindruta.
  • Fäste för luftventil med klämma och limfäste ska ingå så du själv kan välja var den ska vara fäst.
  • Bilhållare med snabbladdning är perfekt för dig som ofta är på språng.

6. Certifikation

Nuförtiden är det många som inhandlar billig teknik från Asien via marknadsplatser så som Aliexpress och Alibaba. Fördelen med detta är givetvis att kostnaden blir så låg som möjligt. Nackdelen är att kvaliteten är undermålig. Men framförallt saknar dessa modeller en internationell certifiering och därför vet du inte hur säkra de är. Till exempel finns risken för överhettning vilket i värsta fall leder till en eldsvåda. Därför är certifiering en otroligt viktig faktor i ditt val av trådlös laddare.

Det som en bra certifiering garanterar är att laddaren inte är tillverkad av några miljöskadliga material.

Således ska du välja en trådlös laddare som har någon av följande certifieringar:

  • CE
  • RCM
  • FCC
  • BSMI
  • KC
  • EAC

Om inte laddaren är certifierad från någon av ovanstående så ska du inte köpa den. För då finns det både en säkerhets- och miljörisk.

7. Pris

En av de bästa sakerna med trådlösa laddare är att de inte kostar skjortan. Vanligtvis får du vara beredd att betala från 199-2000 kronor. Trots att modellerna för 199 kronor inte är lika bra, är många av dem fullt tillräckliga. De dyrare varianterna för över tusenlappen har ofta stöd för fler än två enheter, i vissa fall upp till 4-5 st.

Vidare påverkas priset av vilket varumärke som tillverkat den. Till exempel kostar Apple och Samsungs modeller betydligt mer än exempelvis Linocells. Tricket är att försöka hitta en gyllene medelväg mellan kvalitet och pris. Till exempel är Belkin ett varumärke som tagit marknaden med storm just på grund av att de har funnit en optimal balans mellan kostnad och kvalitet.

8. Garanti

Eftersom trådlösa laddare är en ny produkt är det ännu viktigare att tänka på garantin. Märker du exempelvis att den laddar för långsamt eller att en viss del av laddaren inte funkar, så måste du ha möjlighet att återlämna för kompensation. Dock är det få återförsäljare som erbjuder en förmånlig garanti. Därför ska du endast köpa från de som ger dig minst 6 månaders garanti. På så vi har du tillräckligt lång tid på dig för att komma fram till om det är en produkt du kommer fortsätta använda eller ej.

Mobiltelefoner med stöd för trådlös laddning (2024)

Samtliga mobiler värda namnet har numera stöd för trådlös laddning. Men eftersom det är en förhållandevis ny teknologi är det många mobiltelefoner som fortfarande inte stödjer det. Därför har vi nedan listat de modeller från iPhone, Samsung, Huawei och fler märken, som stödjer denna smidiga teknologi. Kontrollera listan för att se om just din mobiltelefon har stöd för detta.

iPhone

Många är av uppfattningen att iPhone var först ute med trådlösa laddare. Men faktum är att Samsung – och till och med Nokia – var före. Det är faktiskt bara för några år sedan som den första iPhone-modellen fick detta stöd, nämligen iPhone 8. Därefter stödjer samtliga modeller denna innovativa laddningsteknik. På senare tid har Apple även börjat tillverka sina egna laddare, däribland MagSafe, som tagit marknaden med storm och som sålts i enorma mängder under detta året.

Listan nedan uppdaterades senast: 2021-11-04

  • iPhone 6
  • iPhone 7
  • iPhone 8
  • iPhone X
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS
  • iPhone 12
  • iPhone SE 2

trådlös laddare iphone

Samsung

Samsung var tidigt ute med att stödja trådlösa laddare. Fastän Nokia var steget före så var det Samsung som tog ett så pass stort kliv att andra företag raskt började följa efter för att inte hamna på efterkälken. Därför har vi Samsung att tacka för mycket när det kommer till den trådlösa laddningens rappa utveckling. Av den anledningen är det inte oväntat att det är just Samsung som är företaget med flest mobilmodeller som stödjer denna innovativa laddningsteknik.

Allt sedan Samsung Galaxy S6 fick stöd har efterföljande modeller följt efter. Dessutom tillverkar de sina helt egna modeller – precis som Apple gör med MagSafe – vilket gör att du ofta får en på köpet när du köper en mobiltelefon från dem. Dessutom går det även att ladda Galaxy Buds (deras egenutvecklade hörlurar) genom att placera dem ovanpå din Samsung-telefon.

Listan nedan uppdaterades senast: 2021-11-04

  • Samsung Galaxy S6
  • Samsung Galaxy S7
  • Samsung Galaxy S8
  • Samsung Galaxy Note 8
  • Samsung Galaxy S9
  • Samsung Galaxy S9x
  • Samsung Galaxy S10
  • Samsung Galaxy Note 10
  • Samsung Galaxy Note 10 Plus
  • Samsung Galaxy Note 20
  • Samsung S20
  • Samsung S21

trådlös laddare samsung

Övriga modeller

Utöver iPhone och Samsung finns det mängder av andra företag som också börjat stödja trådlösa laddare. Till exempel har Huawei och Xiaomi utökat stödet till de flesta av deras nyare mobiltelefoner, men även andra modeller:

  • Google Pixel 5/ Pixel 5 XL
  • Huawei P40 Pro (+)
  • Samsung Galaxy Note 20/ 5G/ Ultra 5G
  • Amazon Fire HD 8 Plus
  • Apple iPhone SE 2 (2020) 2nd Generation
  • OnePlus 8 Pro
  • Nokia 9 PureView
  • Google Pixel 4
  • ZTE Axon 10 Pro
  • Huawei P30 Pro
  • Xiaomi Mi 9 & Mi 9 Pro
  • ZTE Axon 9 Pro
  • LG V40 ThinQ
  • Google Pixel 3/ Pixel 3 XL
  • Huawei Mate 20 Pro
  • LG G7 ThinQ

OBS: Ovanstående listor uppdateras med jämna mellanrum.

Fördelar med trådlös laddare

Mindre miljöpåverkan och möjligheten att ladda flera enheter samtidigt, är två av många fördelar med trådlösa laddare. Nedan har vi listat de mest utmärkande fördelarna som du behöver känna till.

OBS: Glöm inte att också läsa nackdelarna längre ner så du vet vad du kan förvänta dig.

1. Mindre miljöpåverkan

Har du ägt några mobiler i ditt liv så vet du säkerligen hur ofta man kastar iväg laddningskablar som inte längre fungerar. Somliga konsumerar flera mobilladdare per år eftersom de använder mobilen hiskeligt ofta. Följden av detta är att kabel efter kabel slängs, och eftersom de är tillverkade med plast, gummi och många andra miljöskadliga material, bidrar detta till en kraftigt negativ miljöpåverkan.

Genom att köpa en trådlös laddare istället så är kablar ett minne blott. På så vis minimerar du den negativa miljöpåverkan ordentligt. Speciellt över tid eftersom Qi-laddare inte sällan håller i flera år innan du behöver köpa en ny. Således är detta en högst påtaglig fördel för dig som vill rå om miljön.

2. Ladda flera enheter samtidigt

Ytterligare en fördel med trådlösa laddare är att du kan ladda flera enheter samtidigt. Oavsett om du äger en iPhone eller Samsung så kan du ladda din Apple Watch eller en annan mobiltelefon samtidigt. Givetvis beror detta på vilken modell du väljer, men möjligheten att ladda flera enheter samtidigt är extremt smidigt – framförallt för att du slipper ha mängder av olika kablar till olika enheter, men du slipper också hålla koll på när varje enhet laddats klart för att sedan byta kabel etcetera.

Tack vare en trådlös laddare går det sålunda att ladda din iPhone- och Samsung-telefon, iPads och Apple Watches – samtidigt!

3. Lätt att använda

Många konsumenter ställer sig tveksamma till att köpa en trådlös laddare. Anledningen till detta är att varje ny teknologi kräver sin inlärningsprocess – så även med Qi-laddare, tänker många. Men faktum är att detta inte kunde vara längre ifrån sanningen. Det är nämligen så att vem som helst kan använda trådlösa laddare oavsett om du är till åren kommen eller ett litet barn. Allt som krävs är att du placerar din enhet på laddaren varpå laddningen påbörjas automatiskt. På så vis behöver du inte tänka på nånting förutom att se till att kabeln till laddaren självklart är inkopplad i eluttaget, men det är allt.

4. Högre säkerhet

Varje gång du stoppar in en kabel i ett gammalt eluttag finns det en säkerhetsrisk. Trots att denna inte är hög finns ändå risken för strömavbrott, att du får en stöt eller att din enhet skadas på grund av överhettning eller något liknande. Detta är stor risk speciellt för familjer med flera barn som tenderar att stoppa kontakter i munnen för att sedan trycka in den i eluttaget. Genom att använda en trådlös laddare minimerar du riskerna eftersom de bästa modellerna har inbyggt skydd mot överhettning.

5. Inget slitage på laddningsuttaget

Laddningsuttaget på en iPhone- eller Samsung-telefon blir extremt utslitet efter bara 7-8 månaders användning. Orsaken till detta är slitage, d.v.s. de tekniska komponenterna inuti laddningsuttaget nöts sakta men säkert ner över tid. Och ju mer du använder din mobiltelefon, desto mer laddningar krävs, vilket i slutändan innebär mer slitage. Inte sällan blir laddningsuttaget så pass slitet att det inte längre går att ladda mobiltelefonen, varpå ett köp av en ny mobiltelefon är ditt enda alternativ.

Men köper du istället en trådlös laddare slipper du detta slitage. På så så vis slipper du köpa en ny laddare – eller i värsta fall en ny mobiltelefon – bara för att uttaget nöts ner varje gång du för in laddaren i uttaget.

6. Ingen risk för överhettning

Har du nån gång känt att din mobiltelefon är ofantligt varm efter en laddning? Detta slipper du med trådlösa laddare eftersom de är smarta nog att upptäcka när batteriet är fulladdat, varpå den avslutar laddningen. På så vis sparar du energi samtidigt som laddaren skyddar mobilen från överhettning vilket i värsta fall skadar batteriet på sikt.

Nackdelar med trådlösa laddare

Nu när du känner till fördelarna är det hög tid att informera dig om de nackdelar som finns med trådlösa laddare. Trots att det finns fler fördelar och att de väger tyngre, finns det likväl några negativa aspekter som du som konsument måste känna till. Annars kan du inte väga för- och nackdelarna mot varandra för att på så vis göra ett välinformerat och objektivt val.

1. Kostsamt

Fastän trådlösa laddare funnits på marknaden i över tre år nu så är det förvånansvärt få konsumenter som valt att köpa en. Orsaken till detta är kostnaden. Det är nämligen så att en traditionell USB-laddare fortfarande kostar en bråkdel av en trådlös laddare. Detta innebär att många väljer det billiga alternativet för att lägga pengarna på andra, viktigare saker.

Fastän traditionella USB-laddare är mindre smidiga, och saknar förmågan att ladda flera enheter samtidigt, är det förståeligt att många fortfarande undviker det dyrare alternativet. Följaktligen är detta en av de mest påtagliga nackdelarna – trots att konkurrensen ökar och priserna minskar för varje år som går.

2. Portabilitet

Ytterligare en nackdel med trådlösa laddare är att de är otympliga. I alla fall i jämförelse med en klassisk USB-laddare. Många tar exempelvis med sin USB-laddare till jobbet och till resor på grund av att de knappt upptar någon plats – något som inte går att säga med en Qi-laddare, tyvärr. Och ju fler enheter den kan ladda, desto större är den, vilket gör det än svårare att medtagas till arbetsplatsen eller utlandsresan. Således är detta en tydlig nackdel i jämförelse med en klassisk USB-laddare.

3. Placeringen av enheterna måste vara korrekt

Ytterligare ett problem med trådlösa laddare är att du måste placera varje enhet på ett perfekt sätt. Med andra ord går det inte att hafsigt placera mobiltelefonen så halva mobilen ligger utanför laddaren – för då kommer inte laddningen att påbörjas. Detta är ett problem som många recensioner även vittnar om. Råkar du exempelvis stöta emot laddaren medan du går förbi, kan mobilen lätt förflyttas till en position där den trådlösa laddningen plötsligt upphör. Därför måste du vara väldigt noggrann att varje enhet de facto börjar laddas när du placerat dem på enheten.

4. Går inte att använda mobilen medan den laddas

Den absolut största nackdelen med trådlösa laddare är att enheterna inte går att använda under tiden laddningen sker. Det stora flertalet är idag vana vid att ladda sin iPhone- eller Samsung-telefon med en lång USB-kabel så de kan ligga i soffan eller sängen och använda telefonen medan den laddas. Dessvärre omöjliggörs denna möjlighet med en trådlös laddare – något som många konsumenter tycker är en minst sagt negativ aspekt.

5. Långsammare laddning

Långsammare laddning Sist men inte minst måste du även ha kännedom om att trådlösa laddare tar mellan 30-80% längre tid att ladda en enhet. Det är helt enkelt ett ofrånkomligt faktum att den trådlösa teknologin fortfarande är långsammare än den trådbundna. Därför måste du helt enkelt väga smidigheten mot effektiviteten och se var tyngdpunkten är just för dig. För vissa är det helt okej att laddningen tar längre tid eftersom det är så smidigt, medan andra tycker det tar på tok för lång tid varför de avstår från att köpa i detta tidiga stadie av den trådlösa laddningens utveckling.

Mot bakgrund av ovan nämnda nackdelar är det förhoppningsvis tydligt för dig att det finns både för- och nackdelar. Väg dem mot varandra för att komma fram till vad som passar din situation.

trådlösa laddare bäst i test

Vanliga frågor och svar

Hur länge håller en trådlös laddare?

Precis som med alla batteridrivna produkter försämras kvaliteten gradvis, det är oundvikligt. Vanligtvis sker detta efter cirka 5 år. Tänker du däremot efter på hur ofta du har behövt byta din kabelladdare på senare år så är detta valet betydligt mer ekonomiskt – inte sant? Desto bättre trådlös laddare du köper, desto längre är livslängden.

Kan jag trådlös ladda mobilen trots mobilskal?

Ja, men de måste vara tillverkade i silikon eller plast. Orsaken är att de måste vara gjorda av gummiliknande material och inte metall då det kan uppstå störningar. Dessutom måste skalet vara tunt nog så signalerna inte blockeras. Numera står det i produktbeskrivningen för varje mobilskal huruvida de stödjer trådlös laddning eller inte. Så glöm inte att dubbelkolla detta innan du köper ditt skal.

Går det att ladda en mobiltelefon som inte har inbyggt stöd för trådlös laddning?

Det går faktiskt att köpa en särskild mottagare som du kopplar in till din mobiltelefon för att koppla in den till en trådlös laddare. Däremot är detta inte lika effektivt och laddningen tar således betydligt längre tid i jämförelse med de mobiltelefoner som har inbyggt stöd för detta. Dock blir dessa mottagare bättre och bättre för varje kvartal som går, så uteslut inte detta alternativet. Till exempel har många gjort detta med sin iPhone 6 och iPhone 7.

Är en trådlös laddare snabbare än en traditionell väggladdare?

Nej. Faktum är att trådlösa laddare är mellan 30-80% långsammare än traditionella väggladdare med USB/USB-c. Trots att de blir snabbare för varje år som går, är det viktigt att du har kännedom om att de i dagsläget inte är lika snabba.

Finns det risker med elektromagnetiska fält?

Flera konsumenter ställer sig frågandes till hur elektromagnetiska fält påverkar våra kroppar i allmänhet och vår hjärna i synnerhet. Laddning via induktion är inget nytt fenomen, t.ex. har elektriska tandborstar använt teknologin under decennier utan en enda incident. Men oron är berättigad; det finns nämligen inga långtgående forskningar på ämnet som med 100% säkerhet kan utesluta några risker. Därför är det många som väljer att stänga av laddaren under natten när de sover. Trots att risken finns så beräknas den vara så pass liten att konsumenter inte ska behöva oroa sig.

Vad står ”Qi” för?

Kort sagt är Qi-laddare synonymt med trådlösa laddare. ”Qi” är ett kinesiskt ord som uttalas ”chi” och åsyftar den livskraft som finns i oss människor. Därför är det ett passande namn till en laddare som ger kraft till en enhet genom osynliga elektromagnetiska fält.

Går det att ladda flera enheter samtidigt?

Ja, absolut. En av de mest populära modellerna är en så kallad dubbel trådlös laddare; den kan ladda t.ex. en iPhone och en iPad samtidigt. Men det finns även varianter med stöd för tre olika enheter och flera.

Vad är omvänd trådlös laddning?

Omvänd trådlös laddning innebär att en enhet kan ladda en annan – trådlöst. Detta kallas även för ”Wireless PowerShare” som indikerar att batterikraften delas mellan flera enheter som är i behov av att laddas. Till exempel kan du ladda en Samsung S10 och låta den dela med sig av sin batterikraft till dina Galaxy Buds eller en annan enhet.

Går det att ladda en Android-telefon med en MagSafe-laddare?

Ja, det går. Men laddningen kommer vara avsevärt långsammare – i synnerhet om du laddar flera enheter samtidigt. Istället ska du köpa en dedikerad laddare som är anpassad för just din mobiltelefon. På så sätt går det snabbare att ladda.

Framtiden för trådlösa laddare

Innan vi summerar den här köpguiden vill vi dela med oss om hur framtiden ser ut för trådlösa laddare. Det är nämligen många som undrar var utvecklingen är på väg. Först och främst är detta bara början; om några år kommer vi med största sannolikhet se trådlösa laddare inbyggda i bord på restauranger, caféer och arbetsplatser. Dessutom kommer de finnas på flygplan, tåg och i hotell.

Vidare är det många forskare som hävdar att andra former av innovativ laddning kommer ske via magnetisk resonans, d.v.s. fullständigt trådlöst – du kommer med andra or inte ens behöva placera din mobiltelefon på en platta för att den ska laddas, utan det kommer ske 100% trådlöst. Ponera att din mobiltelefon börjar laddas automatiskt så fort du stiger in på ett tåg, restaurang eller arbetsplatsen. Det är framtiden vi har framför oss. Och vi kommer givetvis uppdatera denna artikel så fort några nya forskningsrön dyker upp, så håll utkik!

Slutsummering

Avslutningsvis är det alltså viktigt att välja en trådlös laddare utifrån vilken mobiltelefon du äger; har du en iPhone eller en Samsung så ska valet skilja sig åt. Annars kommer du inte få ut maximal effektivitet från laddaren. Därtill får du inte glömma att välja en modell med bra grepp.

Vidare måste du noggrant läsa de ovan nämnda för- och nackdelarna så du vet vad det är du köper. Ju mer du vet, desto bättre val kommer du göra.

Har du frågor eller funderingar ska du kontakta oss så ska vi guida dig rätt.


Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.