HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Wake up light bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
testvinnare
#1 Philips Wake up Light HF3531
Bäst-i-test 2023

Wake up light bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
 

1. Philips Wake up Light HF3531

Philips Wake up Light HF3531
 • Bäst wake up light 2023
 • 2 månaders garanti (testa gratis, alltså)
 • Simulerar soluppgång på ett bästa tänkbara sätt
 • 5 olika naturljud som väcker dig
 • Radio-funktion om du föredrar att väckas till det
 • Automatisk ljusminskning när det är mörkt i rummet
 • Hela 20 olika inställningar
 • USB-uttag för att ladda mobil och padda
 • Inbyggd snooze-funktion
 

2. Beurer WL75

Beurer WL75
 • Simulerar både gryning och skymning
 • Förträfflig även som läslampa
 • Finns smidiga appar till både Android och iOS
 • Både AUX och USB-uttag
 • 2000 lux ljusstyrka på 15 cm avstånd
 • Alarm, snooze & radio-funktioner
 • 6 ljuvliga melodier som väcker dig
 

3. Lumie Sunrise Alarm

Lumie Sunrise Alarm
 • Både insomning och väckarklocka i ett
 • 5 olika väckarklockaljud som t.ex. fågelsång och andra naturljud
 • 6 olika färger
 • Reglerbar ljusintensitet
 • Snooze-funktion med 5 minuters intervaller
Innehåll [ visa ]

Wake up light

Wake up light är den ultimata väckarklockan för svårväckta. Det är en helt unik produkt då den simulerar solljuset i ditt sovrum några minuter innan klockan ringer. På så vis kommer ditt undermedvetna att väcka dig successivt, till skillnad från det karga lätet från en alarmklocka. Den blev väldigt populär för några år sedan då många konsumenter vittnade om att Wake up light faktiskt fungerade. Följaktligen har många användare helt slutat att använda mobiltelefonen som väckarklocka. I denna artikel kommer vi gå igenom allt du behöver veta om denna fantastiska produkt.

wake up light

Fördelar med Wake up light

Nedan kommer vi lista alla fördelar med denna ljuvliga produkt. Glöm för guds skull inte att läsa nackdelarna längre ner så du vet vad som både är bra och dåligt med denna väckarklocka.

 • Perfekt för svårväckta personer
 • Skonsam för psyket
 • Många inställningar
 • Billigare än många andra väckarklockor

Perfekt för svårväckta personer

Den huvudsakliga fördelen med wake up light är att det är ett mycket effektivt sätt att väcka personer som i regel är svårväckta på morgonen, oavsett om det beror på jetlag eller en vanlig sömnbrist. Det är nämligen så att denna produkt gradvis väcker dig ur sömnen på ett mycket naturligt sätt, vilket gör att du inte blir lika trött och irriterad som när alarmet på din mobiltelefon ringer.

På ett undermedvetet plan säger ljuset till din hjärna att dagen har börjat, vilket skickar signaler att väcka dig från sömnen.

Skonsamt för psyket

Vidare är wake up light är också mycket skonsamt för ögonen, eftersom det inte är ett skarpt ljus som plötsligt tänder i mörkret. Istället lyser det som sagt successivt upp i rummet så att dina ögon kan vänja sig vid ljuset på ett naturligt sätt. Följaktligen är det även bra för psyket då du slipper vakna upp i ett chocktillstånd – något som skickar ett ordentligt stresspåslag i hela kroppen vilket är en katastrofal början på dagen.

Många inställningar

Wake up light är också en mycket bekväm produkt, eftersom den har flera olika inställningar som du kan anpassa efter dina behov. Du kan till exempel ställa in den att börja lysa några minuter innan du faktiskt vill vakna, så att du vaknar på ett mycket skonsamt och bekvämt sätt. Somliga människor vill att den ska börja lysa 10 minuter innan de planerat gå upp, medan andra föredrar en mer långsam uppvakning och således ställer in den på 60 minuter. Poängen är alltså att du själv kan ställa in detta vilket är en högst påtaglig fördel!

Billigare än många andra väckarklockor

En annan fördel med wake up light är att det också en mycket billigare produkt än många andra väckarklockor på marknaden, vilket gör den till ett mycket bra val för personer som letar efter en kostnadseffektiv lösning.

Nackdelar med Wake up light

Som sagt finns det några få nackdelar med wake up light som du bör vara medveten om. Dessa är dock inte särskilt allvarliga och det är ändå en mycket effektiv produkt!

 • Kan vara svår att använda vid första anblicken
 • Kräver batterier

Kan vara svår att använda vid första anblicken

Den primära nackdelen med wake up light är att den kan verka lite komplicerad i början, eftersom det finns flera olika inställningar och möjligheter. Dock är produkten mycket enkel att använda om du läser bruksanvisningen innan och lägger lite tid på research. Ju mer du lär dig innan du fått produkten desto mer lättanvänd kommer den vara.

Kräver batterier

En annan nackdel med wake up light är att den är beroende av batterier, vilket kan vara lite irriterande. Dock är detta inte något större problem eftersom batterierna är mycket billiga och enkla att byta ut. Men produkter som tarvar batterier är ju alltid en liten nackdel att ha i åtanke. Vårt bästa tips är att du köper laddningsbara batterier så du slipper spendera pengar på batterier i tid och otid.

Wake up light – Köpguide – Allt du måste tänka på innan köpet

wake up light bäst i test

Innan du köper wake up light finns det några faktorer du bör ha i åtanke. Om du inte vet som är viktigast kommer du nämligen inte kunna välja den bästa modellen. Därför råder vi dig med emfas att läsa nedanstående köpguide så du vet exakt vilka faktorer som är viktigast. Låt oss börja med antalet ljud du kan välja mellan!

Antal ljud du kan välja mellan

Den första faktorn du ska titta på är huruvida det går att välja ljud att vakna upp till. De varianter som finns på marknaden idag har alla olika inställningar för ljud. Några har bara ett enda ljud, medan andra har flera ljud som t.ex. fågelsång och andra harmoniska läten att vakna till.

Ju mer du betalar desto fler ljud kommer du kunna välja mellan. Dock är det ju många som inte vill använda ljud överhuvudtaget, men då kommer det vara ett problem att vakna upp för de svårväckta, speciellt om du inte är van med att vakna med ett simulerat gryningsljus. Trots att denna faktor är förbisedd av många, är den enligt oss väldigt viktig.

Inbyggd radio

Inbyggd radio är en funktion som du tyvärr inte hittar på alla wake up light-modeller. Men det finns några få modeller som har denna funktion och det är viktigt att titta efter den! Inbyggd radio betyder nämligen att du inte bara kan vakna till ett ljud och ljus, utan också till musik. Det är ju alltid trevligare (och mycket skönare) att vakna till musik, så det är en funktion vi starkt rekommenderar. Speciellt om du har en favoritradiokanal som du tenderar att lyssna på varje morgon.

Analog eller digital visning

En wake up light har ofta en display som visar olika typer av information, t.ex. tid, datum och inställningar. Det finns dock modeller med både analog och digital visning. En analog variant har en klassiskt analog urtavla, medan en digital modell har en LCD-display som visar all information på ett väldigt tydligt sätt.

När det kommer till väckarklockor i allmänhet finns det ingen större skillnad mellan analog och digital visning. Det viktiga är att den har en tydlig display så du lätt kan se och förstå informationen. Men det är likväl en faktor vi tycker är viktig att nämna.

Anpassningsbar ljusintensitet

En wake up light är inte helt enkelt bara en lampa, utan en lampvariant som har flera olika inställningar. En av dessa inställningar är anpassningsbar ljusintensitet. Detta betyder att du själv kan bestämma hur starkt eller svagt ljuset ska vara. Detta är en mycket viktig inställning, speciellt för de som har känsligare ögon eller vill vakna fortare och mer intensivt.

Det finns således modeller med olika ljusstyrkor. De flesta har en ljusstyrka på mellan 50 och 100 lux, medan vissa modeller kan ha upp till 300 lux. Men det är inte alltid så att ju högre ljusstyrka desto mer effektiv. Dock är det så att de med låg ljusstyrka är ofta bättre för de som har känsligare ögon, medan en wake up light med högre ljusstyrka passar bättre för de som vill ha ett starkare ljus och således vakna upp fortare.

Oavsett hur mycket lux du väljer så är det viktiga alltså att du kan anpassa ljusintensiteten. För låt oss säga att du inte vaknar upp med en viss ljusinställning för att ljuset är för svagt – ja, då måste du ju kunna öka det nästa dag, eller hur? Och saknar du möjligheten att anpassa ljusstyrkan så kommer du inte kunna göra detta vilket är en rejält kännbar nackdel.

USB-uttag för laddning av mobilen

Det är inte ovanligt att wake up light har USB-uttag för laddning av mobilen. Det kanske inte låter som en stor grej, men det är det! Detta betyder nämligen att du kan använda lampan som en laddare för din mobiltelefon eller padda. Vilket är mycket praktiskt! Speciellt om du inte har ett eluttag eller USB-uttag nära din säng i dagsläget.

Wake up light-appar

Wake up light-appar är inte ovanliga. Många modeller har en tillhörande app för smidig användning. Dessa appar finns ofta tillgängliga för både Android och iOS, så oavsett vilken typ av telefon du har så kan du få tag i dessa appar.

Apparna är ofta mycket användarvänliga och ger dig möjlighet att ställa in lampan på ett enkelt sätt. Du kan ofta även välja mellan olika ljus- och ljudintensiteter, vilket gör det hela mycket mer personligt. På så vis slipper du göra inställningarna på själva lampan. Sålunda vill vi tipsa dig om att läsa produktbeskrivningen noggrant så du vet om det finns en tillhörande app eller ej.

Insomningshjälp

En wake up light är inte bara den bästa väckarklockan för svårväckta, utan den hjälper även många med att somna. Detta är en mycket uppskattad funktion, speciellt för de som har svårt att somna.

Det är inte alls komplicerat – när det är dags för dig att gå och lägga dig så kan du sätta på lampan och välja hur länge den ska vara på. När tiden är ute så slocknar lampan av sig själv. Tricket är att ljuset minskar successivt så ditt undermedvetna känner att det nu snart är dags att lägga sig. Tro det eller ej, men det hjälper faktiskt.

Snooze-funktion

En wake up light har ofta en snooze-funktion. Detta betyder att du kan förlänga alarmet med några minuter, om det är så att du inte är redo att gå upp än. Men det finns dock de modeller som inte har snooze-funktion, och det är då vi rekommenderar dig att titta närmre på produktbeskrivningen om detta är viktigt för dig.

wake up light test

Slutsats

Wake up light är en fantastisk produkt som kan göra morgnarna mycket skönare, särskilt för svårväckta. Men den hjälpen också med insomningshjälp för dig som lider av insomnia. Detta inte är en vanlig lampa, utan har flera olika inställningar så som anpassningsbar ljus- och ljudintensitet, USB-uttag för laddning av mobilen och möjlighet att koppla ihop med appar.

Glöm inte att många upplever att de är svåra att använda, speciellt i början. Dessutom kräver de batterier. Men detta är de enda två nackdelarna som vi identifierat, vilket innebär att fördelarna trumfar nackdelarna med råge.

Glöm inte heller att läsa vår köpguide ovan så du vet exakt vad du ska tänka på innan köpet.

Så vad väntar du på? Skaffa wake up light idag och upplev morgnar på ett helt nytt sätt!


Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.