HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Äggkläckningsmaskin bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Äggkläckningsmaskin Brinse...
Bäst-i-test 2024

Äggkläckningsmaskin bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Äggkläckningsmaskin Brinsea Advance

Äggkläckningsmaskin Brinsea Advance
 • Bästa äggkläckningsmaskinen 2024
 • Passar till 28 hönsägg, 48 fasanägg, 48 vaktelägg eller 28 ankägg
 • Automatisk vändning
 • Transparent lock
 • Digital display för fuktighet och temperatur
 • CE-märkt
 • Lättanvänd äggkläckare
 • Utmärkta recensioner
 

2. Äggkläckningsmaskin Willab 22 ägg

Äggkläckningsmaskin Willab 22 ägg
 • Passar till 22 hönsägg, 16-22 ankägg eller 22 fasanägg
 • Effekt: 50 W
 • Spänning: 12 V
 • Inbyggd LED-lampa
 • Vatten fylls på utvändigt
 • Tystgående
 • Automatisk vändning
 • Lättanvänd
 

3. Äggkläckare Brinsea Mini II Eco

Äggkläckare Brinsea Mini II Eco
 • Passar till 10 hönsägg, 12 fasanägg, 24 vaktelägg eller 8 ankägg
 • Optimal temperatur på 20-24 °C
 • Försedd med kontrollampa för att säkerställa jämn temperatur
 • Temperaturen ändras snabbt (efter 5-30 min)
 • Ventilerad och utrustad med fläkt
 • Förbrukning på 12 W
Innehåll [ visa ]

Bästa äggkläckningsmaskinerna 2024

En äggkläckningsmaskin är en minst sagt fascinerande produkt som simulerar en hönas beteende. Genom att äggens vänds automatiskt och justerar luftfuktigheten och temperaturen, så simuleras en ruvning från en höna. På så vis kan du som vill föda upp kycklingar göra det – helt utan hönor! Detta är en fantastisk och innovativ uppfinning som många konsumenter fått upp ögonen för.

På denna sida kommer du få reda på vilka äggkläckningsmaskiner som är bäst år 2024. Dessutom delar vi med oss av en köpguide för att lära dig allt det viktigaste du behöver veta för att välja en så bra modell som möjligt.

äggkläckningsmaskin bäst i test

Välj den bästa äggkläckningsmaskinen – Köpguide

Innan du går och köper den första bästa äggkläckningsmaskinen du hittar, är det smart att titta igenom en köpguide. På så vis är du säker på att investera i en bra produkt, som är anpassad för just ditt ändamål.

Nedan har vi listat de viktigaste aspekterna du ska ha i åtanke:

Elektrisk

Den första faktorn du ska titta på är hur äggkläckningsmaskinen är drivs. Du har två olika alternativ. Det första är en elektrisk och det andra är en manuell modell.

Manuell är det absolut enklaste alternativet och är dessutom ofta billigare än de elektriska modellerna. Även om det är ett bra val för dem som är nya på ämnet, är det inte alltid det bästa valet. Detta beror på att manuella maskiners kvalitet är förhållandevis låg, och oftast bara har en kapacitet för åtta ägg åt gången.

elektrisk äggkläckningsmaskin

Elektrisk är det bästa alternativet för den som vill ha en riktigt bra äggkläckningsmaskin. Givetvis måste du betala mer för det men det kommer löna sig i längden. Även om det är ett dyrare alternativ, är det absolut värt pengarna.

Helautomatisk eller manuell äggvändare

En äggkläckningsmaskin är inte bara en apparatur som värmer äggen. De flesta är också utrustade med en så kallad äggvändare, som vrider på äggen var sjätte timme eller hur dina inställningar är konfigurerade. Äggvändaren är en mycket viktig del av processen, eftersom det är den som ger äggen rätt temperatur och fuktighet.

Det finns två olika typer av äggvändare. Den första är helautomatisk och den andra är manuell.

En helautomatisk äggvändare är det bästa alternativet, eftersom du inte behöver göra något själv. Äggen vrider sig automatiskt och du behöver inte engagera dig i processen. Detta är således det absolut enklaste alternativet, men även det dyrare.

En manuell äggvändare å andra sidan, är ett bra alternativ för den som är budgetmedveten. Detta är inte det smidigare valet, men det är som sagt absolut billigare än de helautomatiska modellerna. Du måste dock göra allt själv och är ansvarig för att äggen vrider sig vid rätt intervaller.

Kapacitet: 7, 12, 22 ägg eller fler

När du är ute efter en äggkläckningsmaskin är det viktigt att titta på kapaciteten. Detta är nämligen något som varierar mycket från modell till modell. De kan ha en kapacitet på allt från sju ägg till över tjugo ägg.

Det är viktigt att titta på hur många ägg du faktiskt är ute efter att kunna kläcka. Även om du bara är intresserad av sju ägg åt gången, kan det vara en bra idé att investera i en maskin med högre kapacitet. Ägg är trots allt en produkt som förstås är förgänglig och det är inte alltid du har full kontroll över när de är klara.

Därför är det bättre att välja en modell med högre kapacitet än du egentligen behöver. På så vis är du alltid på den säkra sidan.

Typer av ägg: vaktelägg, hönsägg, fasanägg

De typer av ägg du önskar kläcka är givetvis en viktig faktor att titta på när du är ute efter en äggkläckningsmaskin.

Det finns tre vanliga typer av ägg vi särskilt vill nämna: höns-, vaktel- och fasanägg. Höns är den äggsort som är vanligast att använda i dessa maskiner, medan fasan är den minst vanliga sorten.

Om du önskar kläcka höns- eller vaktelägg är det absolut inga problem. De flesta maskiner är tillverkade för just dessa äggsorten och du kommer inte ha några problem att hitta en lämplig modell.

Fasanägg är däremot en annan historia. Även om det är möjligt, är det inte alla modeller som är byggda för just det ändamålet. Därför är det viktigt att du tittar närmare på specifikationerna för maskinen innan du köper den så du vet exakt vad de kan klara av.

Inbyggd fläkt

De bästa äggkläckningsmaskinerna är i regel utrustade med en inbyggd fläkt. Fläkten är mycket viktig, eftersom den ser till att äggen får rätt temperatur och fuktighet. Detta är två faktorer som är fullständigt avgörande för kläckningsprocessen och det är viktigt att de är under kontroll.

Om du är ute efter en mycket bra modell är det absolut värt att titta efter en modell med just en inbyggd fläkt. Detta är något som såklart ökar priset, men det är också något som kommer ge ett bättre resultat.

Uttagbar vändvagga

Bland dessa typer av maskiner är det relativt vanligt att de är utrustade med en uttagbar vändvagga. Detta är en mycket praktisk detalj, eftersom du då kan ta ut vändvaggan för enklare rengöring. Om de saknar denna möjlighet kommer rengöringen att försvåras markant.

Digital display

En annan mycket användbar detalj är en digital display. Detta är något som är relativt ovanligt i äggkläckningsmaskiner, men ändå något som ökar användarvänligheten och är sålunda mycket praktiskt.

En digital display ger dig enklare överblick över temperaturen och fuktigheten i äggen, så att du kan se till att allt är under kontroll. Detta är såklart en mycket viktig detalj.

Meddelande när äggen är klara

En annan mycket praktisk detalj är en funktion som meddelar dig när äggen är klara. Detta är också relaterat till den digital displayen, eftersom det är på den som informationen visas. Även om det är en mycket praktisk funktion är det inte alltid en standardfunktion i äggkläckningsmaskiner. Därför är det viktigt att du tittar närmare på specifikationerna för just den modell du är intresserad av, förutsatt att du är intresserad av denna aspekt, givetvis.

Transparent lock

Ett transparent lock är även detta en viktig detalj hos äggkläckningsmaskiner. Fördelen är att du kan se äggen även när de är kläckta, så du vet att allt är som det ska. Även om det är en relativt ovanlig detalj är det absolut värt att titta efter om du är intresserad av ha en komplett överblick över processen.

Enkel vattenpåfyllning

En äggkläckningsmaskin är inte mycket värd utan att den är enkel att fylla på med vatten. Detta är såklart något som är helt avgörande, eftersom det är vatten som är ansvarig för ånga i maskinen.

Enkelheten är såklart en mycket subjektiv detalj, men vi har ändå en klar favorit – den skall ha en extern vattenbehållare. De är enkla att fylla på och överskottsvatten rinner av lättare än i de andra modellerna.

Tystgående

Du ska definitivt undvika att köpa en variant som är alltför bullrig. Vi är medvetna om att det ångas i dessa maskiner och att det är en del av processen, men de behöver inte låta så mycket som många de facto gör. De bästa äggkläckningsmaskinerna är tystgående och det är något som ökar användarvänligheten avsevärt.

Begagnad eller ej?

Det är vanligt för konsumenter att leta efter en begagnad äggkläckningsmaskin, men är det verkligen en bra idé? Svaret är i regel nej. Även om du kan hitta modeller för en mycket bra peng, är det ändå inte värt risken.

Maskiner som är begagnade är ofta överanvända och du kommer inte få den kvalité du hade önskat. Även om det är lite dyrare är det ändå värt att du köper en ny maskin för att få den kvalité och prestanda som du är ute efter. Mot bakgrund av det avråder vi dig från att köpa en begagnad modell.

Fördelar med äggkläckningsmaskin

 • Snabbt och skonsamt: Med hjälp av en äggkläckningsmaskin kan du kläcka äggen på ett snabbt och enkelt sätt. Dessutom är det även ett mycket skonsammare alternativ, då du slipper den stress som äggen utsätts för i de vanliga förhållandena.
 • Temperatur och fuktighet: Äggen behöver som sagt en viss temperatur och fuktighet för att kunna kläckas på ett bra sätt. Detta är helt avgörande i processen. Äggkläckningsmaskinerna reglerar därför temperaturen och fuktigheten som är optimala för ägg. Detta är en mycket stor fördel, eftersom det ökar chansen för goda resultat.
 • Minskar risken för smitta: Ägg är mycket känsliga produkter och är därför lätta att smitta. Detta är såklart inte bra. Dessa maskiner har dock helt stängda system, som minskar risken för smitta och ökar därför chansen för bra resultat.

Nackdelar med äggkläckningsmaskin

 • Inte alltid bra överblick: Även om många av äggkläckningsmaskinerna har digital display, är det inte alltid lätt att ha koll på äggen. Detta är förstås en nackdel, eftersom översikten är en mycket viktig aspekt. Därför bör du välja en modell med transparent lock. Men då alla modeller som sagt inte har detta så känner vi oss nödgade att nämna detta som en nackdel.

Så använder du en äggkläckningsmaskin – steg för steg

Nu när du känner till vad du ska tänka på innan köpet, samt för- och nackdelar, är det äntligen dags för dig att lära dig hur du använder en äggkläckningsmaskin. Det är inte så svårt som man kan tro, men det är ändå viktigt att du följer instruktionerna på ett noggrant sätt. Så – låt oss börja!

 1. För att starta maskinen, så måste du först och främst fylla den med vatten. Detta är helt avgörande, eftersom ångan är det som kläcker äggen. Var noga med att inte fylla på för mycket vatten, eftersom överskottsvatten kan skada äggen. När du har fyllt äggkläckningsmaskinen med vatten, är det dags för nästa steg.
 2. Du måste nu öppna ägglocket och lägga i äggen. Lägg äggen på äggstativet och öppna ägglocket. Äggen ska ligga på äggstativet med ändarna neråt. Nu är det äntligen dags för maskinen att göra sitt jobb.
 3. Ställ in maskinen på önskad temperatur och fuktighet. Detta är viktigt eftersom äggen behöver en viss temperatur och fuktighet för att kläckas på ett bra sätt. De bästa äggkläckningsmaskinerna har som sagt en inbyggd termostat, som reglerar temperaturen och fuktigheten av sig själva eller manuellt. Detta är en mycket stor fördel och förenklar arbetet avsevärt.
 4. Nu är det äntligen dags för maskinen att starta. Så tryck på start-knappen och låt den köra enligt instruktionerna.
 5. När äggen är kläckta är det dags för dig att ta ut dem från maskinen. Glöm inte att vara försiktig när du tar dem ut. Låt äggen ligga kvar ett tag för att svalna av.

bäst äggkläckare

Hur mycket kostar en äggkläckningsmaskin?

En äggkläckningsmaskin är en relativt ny produkt på marknaden, och är därför inte så vanlig än. Detta innebär dock inte att du behöver betala skjortan för att få tag i en – något som ofta är fallet med nya innovativa produkter. De är alltså mycket prisvärda och det finns många olika modeller på marknaden. De flesta maskiner ligger i prisklassen 500-1000 kronor. Detta är mycket prisvärt, eftersom de är mycket effektiva och ger bra resultat.

Vilken luftfuktighet ska jag ha i äggkläckningsmaskinen?

Det är viktigt att ha rätt luftfuktighet i äggkläckningsmaskinen för att äggen ska kunna kläckas på ett bra sätt. Äggen behöver en relativt hög luftfuktighet, förslagsvis mellan 65-75%. Detta är något som de bästa maskinerna reglerar av sig själva, eller manuellt av dig själv.

Det är därför en mycket stor fördel om du väljer en modell med inbyggd termostat. Detta gör att du slipper oroa dig för luftfuktigheten och temperaturen, utan kan lita på att maskinen fixar det åt dig.

Varför är en billig äggkläckningsmaskin inte att rekommendera?

Dessa maskiner är i regel inte så dyra, därför är det ännu viktigare att du väljer en modell som är av god kvalitet. En billig äggkläckningsmaskin är oftast tillverkad av sämre material och kan i värsta fall skada äggen. Dessutom saknar de ofta display, inbyggd fläkt och helautomatisk vändning – tre faktorer som gör maskinerna avsevärt bättre.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är äggkläckningsmaskin en produkt som är väldigt användbar och som gör det möjligt för dig att simulera beteendet hos en höna som ruvar på äggen. Med denna maskin kan du kläcka äggen på ett snabbt och enkelt sätt. Dessutom är det även ett mycket skonsammare alternativ, då äggen slipper den stress som de utsätts för i de vanliga förhållandena.

Glöm inte att läsa köpguiden ovan för att lära dig allt det viktigaste du behöver veta för att välja den bästa tänkbara modellen utifrån dina individuella behov.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.