HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Altantvätt bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Altantvätt Kärcher T-Racer...
Bäst-i-test 2023

Altantvätt bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Altantvätt Kärcher T-Racer T7 Plus

Altantvätt Kärcher T-Racer T7 Plus
 • Dubbel rotojetarm för effektiv rengöring av stora ytor
 • Extra powermunstycke för att komma åt hörn och kanter
 • Anpassningsbar tryckjustering för olika ytor
 • Kompatibel med Kärchers högtryckstvättar i Home & Garden-sortimentet
 • Extremt robust konstruktion
Nackdelar:
 • Dyrare än många andra altantvättar
 

2. Altantvätt STIHL RA 110

Altantvätt STIHL RA 110
 • Effektiv rengöring av större ytor
 • Anpassningsbar tryckjustering för olika behov
 • Stänkskydd runt om för en bekväm och säker användarupplevelse
 • Kan användas både på både horisontella och vertikala ytor
 • Välrenommerat varumärke
 

3. Altantvätt Husqvarna SC 300

Altantvätt Husqvarna SC 300
 • Justerbar effekt för att anpassa rengöringskraften efter olika ytor
 • Mångsidig för rengöring av både vertikala och horisontella ytor
 • Prisvärt alternativ
 • Positiva recensioner från andra användare
 • Väger under ett kilo, enkel att manövrera
Innehåll [ visa ]

Bäst altantvätt → Bäst-i-test (2023) — Rengör altan/terrass

En altantvätt är en kraftfull enhet som använder högt tryck för att spruta vatten och ibland rengöringsmedel på ytor för att effektivt ta bort smuts och orenheter. Dessa enheter är utformade för att vara robusta och hållbara, vilket gör dem idealiska för att rengöra altaner, terrasser, uppfarter, fasader och mycket mer. Med rätt altantvätt kan du spara tid och ansträngning genom att snabbt och enkelt rengöra utomhusområden som annars skulle vara svåra att behandla för hand.

Så om du vill återfå glansen och skönheten hos dina utomhusytor och samtidigt spara tid och ansträngning, ska du fortsätta läsa för att ta del av vårt bäst-i-test av altantvättar 2023!

Bästa altantvätt 2023 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG
Altantvätt Kärcher T-Racer T7 Plus

När det gäller rengöring av stora utomhusytor finns det en altantvätt som sticker ut från mängden och förtjänar första platsen i vårt bäst-i-test, nämligen Kärcher T-Racer T7 Plus. Med dess imponerande funktioner och kapacitet erbjuder denna altantvätt enastående effektivitet och mångsidighet. Låt oss beskriva varför:

En av de mest imponerande egenskaperna hos Kärcher T-Racer T7 Plus är den dubbla rotojetarmen som ger en överlägsen rengöringseffekt. Med denna innovativa teknik kan du snabbt och effektivt rengöra stora utomhusytor med upp till 50% snabbare hastighet jämfört med vanliga spolrör. Det betyder att du kan spara värdefull tid och ansträngning när du återställer skönheten hos din altan, uppfart eller terrass.

En annan fördel med T-Racer T7 Plus är dess extra powermunstycke, som gör det möjligt att komma åt hörn och kanter med lätthet. Genom att använda en pedal kan du aktivera detta munstycke för att rengöra svårtillgängliga områden och få en grundlig rengöring även i de mest krävande utrymmen. Detta är särskilt användbart när du behöver ta itu med smuts och fläckar i exempelvis stentrappor eller runt garageportar.

Med en imponerande rengöringsbredd på 26 cm och ett praktiskt handtag kan Altantvätt T-Racer T7 Plus enkelt användas på både horisontella och vertikala ytor. Oavsett om du behöver rengöra dina uteplatser, fasader, väggar eller trädgårdsmurar kan denna terrasstvätt leverera imponerande resultat. Dessutom är den utformad för att vara mångsidig nog att rengöra både hårda ytor som sten och betong samt mer känsliga material som trä, tack vare möjligheten att optimera trycket genom att justera avståndet mellan munstycket och objektet som ska rengöras.

Vidare är T-Racer T7 Plus kompatibel med högtryckstvättar i Kärchers Home & Garden-sortiment, specifikt i klasserna K4 - K7. Detta gör det till en idealisk följeslagare för ägare av dessa högtryckstvättar som vill förbättra rengöringsupplevelsen och uppnå enastående resultat.

Även om T-Racer T7 Plus har imponerande fördelar finns det några nackdelar att överväga. För vissa användare kan priset vara något högre än andra alternativ på marknaden, vilket kan vara en nackdel för dem med en stram budget. Dessutom kan den dubbla rotojetarmen göra altantvätten något tyngre att hantera, vilket kan vara en utmaning för dem som har begränsad styrka eller som behöver använda den under långa perioder.

Summa summarum är Kärcher T-Racer T7 Plus en kraftfull och mångsidig altantvätt som helt enkelt levererar grymt bra rengöringsresultat. Med sin dubbla rotojetarm, extra powermunstycke och möjlighet att rengöra både horisontella och vertikala ytor är den en pålitlig partner för att återställa skönheten hos dina utomhusytor. Dock bör man vara medveten om priset och vikten som kan vara en utmaning för vissa användare.

Fördelar:

 • Dubbel rotojetarm för effektiv rengöring av stora ytor
 • Extra powermunstycke för att komma åt hörn och kanter
 • Anpassningsbar tryckjustering för olika ytor
 • Kompatibel med Kärchers högtryckstvättar i Home & Garden-sortimentet
 • Extremt robust konstruktion

Nackdelar:

 • Dyrare än många andra altantvättar


9/10
EXPERTBETYG

2. Altantvätt STIHL RA 110

Med ett praktiskt ttänkskydd runt om
Altantvätt STIHL RA 110

En av de huvudsakliga fördelarna med STIHL RA 110 är dess förmåga att snabbt och effektivt rengöra större ytor. Med en imponerande diameter på 310 mm täcker den stora områden och sparar värdefull tid och ansträngning. Oavsett om du behöver rengöra en terrass, en lång uppfart eller en mur, kan denna altantvätt klara av uppgiften.

En annan fördel med STIHL RA 110 är dess tryckjusteringsfunktion. Genom att kunna anpassa trycket efter rengöringsbehov kan användarna uppnå en perfekt balans mellan kraft och skonsamhet på olika ytor. Detta är särskilt användbart när man arbetar med känsliga material eller områden som kräver extra noggrannhet.

Altantvättens stänkskydd runt om ger en praktisk och säker användarupplevelse. Detta skydd hjälper till att minimera stänk och spridning av smuts och vatten, vilket gör rengöringsprocessen mer bekväm och kontrollerad. Oavsett om du arbetar på horisontella eller vertikala ytor kan du vara säker på att denna tvätt ger en jämn och effektiv rengöring.

Observera dock följande begränsning: dess kompatibilitet begränsad till STIHLs högtryckstvättar RE 90 till RE 170 PLUS. Om du inte redan äger en av dessa modeller kan det följaktligen vara en extra investering att överväga.

Sammanfattningsvis är STIHL RA 110 en kraftfull och anpassningsbar altantvätt för djuprengöring av större utomhusytor. Dess förmåga att justera trycket och dess användarvänliga stänkskydd ger en bekväm och effektiv rengöringsupplevelse. Men det är viktigt att notera dess begränsade kompatibilitet.

Fördelar:

 • Effektiv rengöring av större ytor
 • Anpassningsbar tryckjustering för olika behov
 • Stänkskydd runt om för en bekväm och säker användarupplevelse
 • Kan användas både på både horisontella och vertikala ytor
 • Välrenommerat varumärke

Nackdelar:8/10
EXPERTBETYG

3. Altantvätt Husqvarna SC 300

Rengöring av både vertikala och horisontella större ytor
Altantvätt Husqvarna SC 300

När det kommer till rengöring av stora ytor som altaner, uppfarter och terrasser letar många efter en pålitlig altantvätt som kan leverera imponerande resultat utan att spränga budgeten. Husqvarna SC 300 erbjuder en medelstor och roterande rengöringsenhet som ger användarna möjlighet att anpassa trycket för att uppnå optimal rengöringseffekt, till ett billigt pris. Därför har denna modell intagit en tredje plats i vårt bäst-i-test.

Altantvätt SC 300 imponerar med sin förmåga att rengöra både vertikala och horisontella stora ytor, vilket gör den till ett mångsidigt verktyg för att ta itu med smuts och fläckar på olika utomhusytor. Oavsett om du behöver fräscha upp din uteplats inför sommaren eller rengöra din uppfart från envisa oljefläckar, kan denna vara till stor hjälp.

En av de mest anmärkningsvärda funktionerna hos Altantvätt SC 300 är dess effektreglering. Med möjligheten att enkelt justera trycket kan användarna anpassa rengöringskraften för olika ytor och smutstyper. Detta är särskilt användbart när du arbetar med mer känsliga material som trä, där för högt tryck kan skada ytan. Genom att kunna välja det optimala trycket får användarna enkel kontroll och flexibilitet för att uppnå de bästa rengöringsresultaten.

När det gäller priset kan Altantvätt SC 300 ses som ett högst prisvärt alternativ på marknaden, med en prislapp under 500 kronor. För dem som är ute efter en pålitlig tvätt till ett överkomligt pris kan detta vara ett lockande val. Dessutom har den mottagit positiva recensioner från användare, vilket stärker dess rykte som en pålitlig rengöringsenhet.

Trots sina fördelar finns det några potentiellt negativa aspekter att överväga innan man köper Altantvätt SC 300: För det första kan dess medelstora storlek begränsa dess effektivitet vid rengöring av mycket stora ytor. Om du har en omfattande uppfart eller terrass kan det ta lite längre tid att rengöra hela området med denna altantvätt jämfört med större modeller. Dessutom kan det vara viktigt att komma ihåg att denna tvätt är avsedd att användas med högtryckstvättar i 100-300-serierna från Husqvarna. Så om du inte redan äger en kompatibel högtryckstvätt kan det vara en extra investering att ta hänsyn till.

Med det sagt är Altantvätt Husqvarna SC 300 en mångsidig och kostnadseffektiv rengöringspartner för dina utomhusytor. Dess förmåga att justera trycket, tillsammans med sitt överkomliga pris, gör den till ett attraktivt alternativ för de som behöver en pålitlig tvätt. Medan dess medelstora storlek kan vara en begränsning för vissa användare, erbjuder denna modell ändå tillräckligt med kraft för att ta itu med smuts och fläckar på de flesta utomhusytorna.

Fördelar:

 • Justerbar effekt för att anpassa rengöringskraften efter olika ytor
 • Mångsidig för rengöring av både vertikala och horisontella ytor
 • Prisvärt alternativ
 • Positiva recensioner från andra användare
 • Väger under ett kilo, enkel att manövrera

Nackdelar:Innan du köper en altantvätt — Tänk på dessa 4 faktorer

Att välja rätt altantvätt kan vara en avgörande faktor för att uppnå effektiva och tillfredsställande rengöringsresultat för bl.a. din terrass. För att hjälpa dig i ditt köpbeslut har vi sammanställt en omfattande köpguide med 4 viktiga faktorer att tänka på innan du köper. Genom att noga överväga dessa faktorer kan du säkerställa att du väljer den altantvätt som bäst passar dina specifika behov.

1. Vattentryck

Vattentrycket är en av de viktigaste faktorerna att överväga vid köp av en altantvätt. Det är det kraftmått som avgör hur effektivt den kan avlägsna smuts, alger och fläckar från dina utomhusytor. Ju högre vattentryck desto kraftfullare rengöringseffekt kan du förvänta dig.

Att ha tillräckligt med vattentryck är alltså avgörande för att få bästa möjliga rengöringsresultat, i synnerhet om du rengör trätrall eller komposittrall. Med högt vattentryck kan den enkelt skölja bort smuts och orenheter som fastnat på ytan. Det är särskilt användbart för att hantera envisa fläckar eller tuff smuts som kan vara svåra att ta bort med en vanlig expanderande vattenslang.

Det är dock viktigt att notera att olika ytor kräver olika nivåer av vattentryck för att undvika skador eller slitage. Till exempel kan en hård yta som betong eller sten tåla högre vattentryck, medan en mer känslig yta som trä eller målad yta kan kräva ett lägre tryck för att undvika skador. Därför är det fördelaktigt att välja en terrasstvätt med justerbar tryckinställning, så att du kan anpassa trycket efter den specifika ytan och rengöringsuppgiften.

Tips: Läs in vår artikel om alg- och mögeltvätt om du först behöver rengöra ytorna från detta.

2. Vattenflöde

Vattenflödet mäts i liter per timme och påverkar hur snabbt altantvätten kan rengöra en given yta. Ett högre vattenflöde kan göra rengöringsprocessen snabbare och mer effektiv.

Genom att ha ett högre vattenflöde kan den leverera en större mängd vatten per tidsenhet, vilket innebär att den kan täcka en större yta på kortare tid. Detta kan vara fördelaktigt när du behöver rengöra stora utrymmen eller när du vill slutföra rengöringsuppgifter snabbt.

Men det är viktigt att hitta en balans mellan effektivitet och hållbarhet när det gäller vattenflödet. Ett alltför högt vattenflöde kan leda till onödig vattenförbrukning och slöseri med vattenresurser. Det kan också öka risken för vattenpölar och spridning av smuts på omkringliggande områden. Därför är det viktigt att överväga dina behov och hitta en med ett vattenflöde som passar dina specifika rengöringskrav.

3. Tillbehör

Att ha rätt tillbehör och utbytbara munstycken kan göra en stor skillnad i rengöringsresultaten och ge dig större flexibilitet när det gäller att effektivt rengöra olika typer av ytor och smuts.

Många altantvättar levereras med olika typer av munstycken som kan anpassas efter olika rengöringsuppgifter. Ett roterande munstycke, till exempel, kan vara idealiskt för att ta bort hårt sittande smuts eller fläckar. Den roterande rörelsen skapar en skrubbeffekt som effektivt lossar smutsen från ytan.

Å andra sidan kan ett bredare sprutmönster vara mer lämpligt när du behöver täcka större ytor snabbt. Det breda sprutmönstret ger en jämn fördelning av vatten och rengöringsmedel över ytan, vilket gör att du kan snabbt rengöra en stor altan, terrass eller uppfart.

Förutom olika munstycken kan tillbehören inkludera t.ex. teleskopskaft för att nå högre platser. Det kan också finnas tillbehör som specifikt är utformade för att rengöra speciella ytor eller material, som trä, sten eller fasader. Att ha tillgång till dessa tillbehör kan ge dig större flexibilitet och möjlighet att anpassa dess användning till dina specifika behov.

4. Portabilitet & ergonomi

Om du har planer på att använda altantvätten på olika platser eller om du behöver en hög grad av rörlighet, är det viktigt att välja en som är lätt och enkel att hantera och transportera.

En lätt altantvätt kommer att vara bekvämare att bära och manövrera, vilket minskar risken för överansträngning eller trötthet under längre användningstider. Att ha en kompakt design gör det också enklare att förvara altantvätten när den inte används, vilket är särskilt viktigt om du har begränsat utrymme för förvaring.

Handtagets ergonomi är en annan aspekt att överväga för enkel hantering. Ett välutformat och ergonomiskt handtag gör det bekvämt att hålla i altantvätten och minskar risken för glidning eller obehag under användning. Detta är särskilt viktigt om du behöver använda den under längre perioder eller behöver manövrera den i olika vinklar och positioner.

altantvätt bäst i test

Vanliga frågor och svar om altantvätt

Vilka ytor kan jag använda en altantvätt på?

De kan användas på en rad olika ytor, inklusive altaner, terrasser, uppfarter, fasader, trädgårdsmurar, stentrappor och gångvägar. Det är viktigt att välja rätt tryck och munstycke beroende på ytan för att undvika skador eller oönskade effekter.

Vad är fördelen med att använda en altantvätt istället för en vanlig vattenslang?

De har högre vattentryck och vattenflöde, vilket gör dem mer effektiva för att avlägsna smuts, alger och fläckar. De kan också ha olika typer av munstycken som kan anpassas för olika rengöringsuppgifter.

Är de svåra att använda?

De är generellt sett enkla att använda. De har vanligtvis en tryckreglering som gör det möjligt att anpassa trycket efter rengöringsbehoven. Det är viktigt att läsa instruktionsmanualen och följa tillverkarens rekommendationer för att säkerställa korrekt användning och undvika eventuella skador eller olyckor.

Behöver jag använda rengöringsmedel tillsammans med altantvätten?

Användning av rengöringsmedel med altantvätten kan bidra till att förbättra rengöringseffektiviteten, särskilt vid hantering av envis smuts eller fläckar. Vissa altantvättar har till och med speciella behållare för rengöringsmedel.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.