Tips för att stryka dina kläder


Strykning av kläder är en av de sakerna som många av oss kämpar med – men det är på många sätt en konstform, och om det görs på fel sätt kan plaggen se värre ut än innan strykningen påbörjades. Funderar du t.ex. ofta på vilken temperatur du ska ställa in strykjärnet på? Eller hur man stryker olika typer av tyger utan att skada dem? Om så är fallet är den här artikeln för dig.

Du får också tips om hur du kan spara tid när du stryker, samt förslag på hur du kan hålla ditt strykjärn i gott skick över tid. Läs vidare för att lära dig allt om konsten att fullända dina kläders utseende genom effektiv användning av ett strykjärn, oavsett om du använder en steamer eller ett resestrykjärn!

5 tips för snabb och effektiv strykning

  1. Börja med de känsligaste tygerna: Innan du börjar stryka, se till att du delat in dina kläder i olika högar beroende på om det är bomull, sammet och så vidare. Börja med de känsliga tygerna som silke och linne först, eftersom dessa material lätt kan skadas av ett för varmt strykjärn.
  2. Ha rätt temperatur för varje tyg: Medan det kan vara frestande att ställa in hög värme och stryka alla plagg på samma temperatur för att det ska bli färdigt fortare, kan det de facto skada vissa material. Därför har vi nedan gjort en tabell så du kan se vilken temperatur du bör använda för respektive tyg.
  3. Använd en steamer för extra känsliga material: Om du inte har så mycket erfarenhet av att stryka kan du kan överväga att använda en steamer. Den är snabbare och effektivare än ett strykjärn och kan hjälpa dig att spara tid när du har bråttom. Men den är framförallt väldigt skonsam mot känsliga textilier.
  4. Se till att strykjärnet är rent: Innan du börjar stryka ska du se till att strykjärnets undersida är ren och fri från smuts. På så sätt kan du se till att dina plagg inte blir fläckiga eller missfärgade. Detta har hänt mig själv flera gånger så ha för vana att alltid ta en snabb titt under strykjärnet innan du värmt upp det.
  5. Använd en pressduk: Om du stryker känsliga tyger som silke, se till att använda en pressduk för att förhindra att de får glansiga streck.

Inställning av temperaturen för olika tyger

MaterialTemperatur (°C)
Bomull200
Linne200
Polyester200
Viskos150
Silke150
Ull150
Acetat110
Spandex110
Nylon110
FleeceFår inte strykas!

Observera att vissa material kan krympa eller förlora form vid högre temperaturer, så det är alltid bäst att följa tvättråd och etiketter på plagg för att säkerställa att du inte skadar dem. Det kan också variera baserat på kvalitén av materialet och dess behandling. T.ex. ska du undvika stryka fleece.

Glöm inte underhåll av strykjärnet!

Slutligen är det viktigt att inte glömma bort att rätt underhåll av ditt strykjärn kan bidra till att hålla det i gott skick längre. Se till att du tömmer vattentanken efter varje användning och rengör undersidan med en fuktig trasa. Detta förhindrar att smuts och fläckar byggs upp med tiden och gör att ditt strykjärn håller längre.

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att stryka dina kläder som ett proffs! Med rätt temperatur och utrustning kan du hålla dina plagg fräscha och skrynkelfria. Lycka till!