HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Steamer bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Handhållen steamer Tefal
Bäst-i-test 2023

Steamer bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Handhållen steamer Tefal

  Handhållen steamer Tefal
  • Bästa handhållna steamern 2023
  • Maximal effekt: 1600 W
  • Vattentankskapacitet: 0.2 l
  • Max. ångutsläpp (g/min): 30 g/min
  • Jämn ångmängd
  • Uppvärmningstid: 40 sek
  • Sladdlös
  • Sulans material: Gjuten aluminium med keramisk beläggning
  • Vertikal ånga
  • Specialfunktioner: Vertikal och horisontell ånga
  • Kabellängd: 3 m

i samarbete med PriceRunner

 

2. Stående Steamer Tefal Pro Style

Stående Steamer Tefal Pro Style
  • Perfekt för att fräscha upp gardiner, lakan, soffor och klädesplagg såklart
  • Klädhängare med justerbar arm och klämmor
  • Reglerbar ångnivå för de känsligaste tygerna
  • Effektiv kontinuerlig ångutmatning på 30 g / min
  • Det stora ånghuvudet med keramisk beläggning glider väl med tyget
  • Vattentank på 1,5 L 1800 Watt
  • Snabb uppvärmning ca: 45 sekunder
 

3. Steamer med 2 ångutsläpp

Steamer med 2 ångutsläpp
  • Max. ångutsläpp: 35 g/min
  • Effekt: 1700 W
  • Snabb upphettning
  • Steamer med 2 ångutsläpp-inställningar
  • Praktiskt i hemmet och på resa
  • Kabellängd på 3 meter
Innehåll [ visa ]

Bäst steamer 2023

En steamer är en modern version av ett strykjärn, men istället för att enbart använda värme så använder steamern ånga för att stryka klädesplagget. Fördelen med ånga är att det är skonsammare för dina kläder. Och för väldigt delikata textilier behöver du inte längre lämna in dem till en expert, utan kan stryka allt ifrån kashmir till siden – från ditt hem!

I denna artikel kommer vi lista de bästa steamers 2023 så du vet vilka modeller som är av bästa kvalitet. Dessutom har vi en komplett köpguide där du kommer lära dig alla de brännande punkterna som är viktiga för att göra ett så bra val som möjligt.

steamer bäst i test

Typer av steamers – Stående är bäst men handhållna är smidigast!

Det finns två typer av steamers: handhållna och stationära. Handhållna är mindre och smidigare, och oftast billigare än stationära. Stationära har dock flera fördelar, såsom att de ger mer ånga och har en större vattenkapacitet. Dessutom har de en ställning varpå du kan hänga plaggen för enklare strykning. Därför är de bättre lämpade för stora plagg, som klänningar eller jackor.

Stående steamer med ställning

En stående steamer med ställning är avsedd för dig som vill ha det bästa av två världar. Den har en stor vattenbehållare som ger långvarig ånga, och en praktisk ställning för att hänga plaggen på. Detta gör den till ett bra val för stora plagg, men även mindre plagg går att stryka såklart.

De stående modellerna är dyrare men väldigt effektiva om du ämnar använda den ofta. Glöm bara inte att kontrollera att det ingår en värmeskyddande handske så du inte bränner dig på värmen när du trycker emot med handen medans du stryker.

Handhållen steamer

En handhållen steamer är som sagt mindre och smidigare, och oftast även billigare. Denna typ funkar bra för mindre plagg och är perfekt för dig som vill en portabel modell som är lätt att ta med sig överallt.

bäst steamer

Det finns dock nackdelar med handhållna modeller. För det första har de en mindre vattenbehållare vilket gör att de inte kan ge lika långvarig ånga som en stående modell med ställning. Dessutom kan det vara svårt att få bra resultat på stora plagg då du hela tiden måste vända den så du kan stryka från olika vinklar på strykbrädet.

Så väljer du bäst steamer – Köpguide – Detta ska du tänka på

Innan du köper införskaffar en steamer så gäller det att veta vilka de brännande punkterna är. D.v.s. vad som är viktigast att tänka på. Detta kan handla om allt från antalet ångprogram till huruvida temperaturen på värmeplattan är reglerbar. Men eftersom det finns en hel del faktorer som är viktiga har vi nedan listat samtliga. Glöm inte att läsa denna köpguide noggrant så du vet exakt vad du ska titta efter.

  • Hög ångkapacitet
  • Reglerbar temperatur på värmeplattan
  • Hur snabbt du kan börja använda den efter påslagning
  • Olika ångprogram för olika material
  • Kapacitet på vattentanken
  • Hur lätt det är att fylla på vattentanken
  • Värmeskyddande förvaringspåse för att kyla ner steamern
  • Värmeskyddande handske som skyddar din hand
  • Kabellängd
  • Effekt
  • Standbyläge om du glömmer den på

Hög ångkapacitet

Den första faktorn som är viktig att titta på när du letar efter en steamer är hur hög ångkapacitet den har. Detta mäts i gram per minut (g/min). Ju högre värde den har på denna skala desto bättre. Det är nämligen så att ju högre ångkapacitet desto högre effektivitet. För hela grejen är ju att den ska kunna ånga bort fläckar och stryka plagg på ett så effektivt sätt som möjligt.

Således har de billigaste modellerna en längre ångkapacitet än de dyrare.

Effekt

En faktor som inte är oavhängig från den ovan nämnda ångkapaciteten, är effekten på steamern. Detta mäts i watt (W) och modeller med högre ångkapacitet kommer i regel även ha högre effekt. Detta betyder i korthet att ju högre effekt den har desto snabbare blir det varma vattnet omvandlat till ånga. Därmed är effekten direkt kopplad till hur snabbt du kan börja använda den efter påslagning.

Reglerbar temperatur på värmeplattan

En steamer som har en reglerbar temperatur på värmeplattan är ett stort plus. Detta gör det möjligt för dig att anpassa temperaturen på värmeplattan beroende på vilket material du ska stryka. Detta är nämligen viktigt då somliga material klarar högre temperatur än andra, medan delikatare textilier kan förstöras av att använda en värmeplatta som är för varm.

steamer köpguide

Således finns det en risk om den inte har någon temperaturreglering, eftersom plagg av t.ex. silke skadas om plattan är för varm.

Har du inga kläder som är tillverkade i t.ex. silke eller kashmir är detta inte lika viktigt. Men vi vill likväl nämna det då det finns många konsumenter där ute som vill rå om sina delikata textilier.

Olika ångprogram för olika material

Huruvida steamern har olika ångprogram för olika material är en annan brännande faktor. Detta gör det möjligt för dig att snabbt ställa in strykningen beroende på vilket plagg du ska stryka. Du slipper alltså fundera och reglerainställningarna för varje plagg du ska stryka, utan kan istället luta dig tillbaka och lita på att steamern klarar jobbet utifrån de förinställda programmen som finns.

Ett konkret exempel är om du t.ex. börjar stryka en bomullströja och därefter ska stryka en silkesblus – då kan du från displayen välja ångprogrammet anpassat för silke och på så vis snabbt ändra konfigurationen mellan olika material.

Därmed innebär fler ångprogram att du kan stryka snabbare, effektivare och framförallt lita på att du får ett bra resultat varje gång, till skillnad från att chansa med att ställa in temperaturer och liknande helt själv.

Kapacitet på vattentanken

När det kommer till hur länge du kan stryka så är kapaciteten på vattentanken det som avgör. De flesta steamers har en vattentank med en kapacitet på cirka 100-200 ml. Detta innebär att du i princip behöver fylla på med nytt vatten efter du strykit cirka 20-40 plagg beroende på dess storlek.

Stryk mer effektivt, skonsamt och snabbt med hjälp av en steamer istället för ett traditionellt strykjärn. Lär dig vilka aspekter som är viktiga för att välja den bästa steamern.

Tror du att du kommer använda den ofta kan det alltså vara bra att köpa en modell med en större vattentank. De som har störst vattentank är givetvis de stående modellerna med ställning.

Hur lätt det är att fylla på vattentanken

En aspekt som många inte tänker på innan köpet av en steamer är hur lätt det är att fylla på vattentanken. Detta skiljer sig mellan olika modeller, så det kan vara en bra idé att titta närmare på flera olika varianter och jämföra innan ditt slutgiltiga köp. Vanligtvis framkommer enkelheten eller svårigheten i recensionerna, men inte alltid. Därför måste du ibland göra egna efterforskningar och fråga respektive återförsäljare.

I vår bäst i test-lista har vi dock enbart valt ut modeller vars delar är lätta att ta isär för smidig och snabb påfyllning. Men om ingen av våra rekommendationer faller dig i smaken kan det alltså vara bra att före ditt köp undersöka hur lätt eller svårt det är att fylla på vattentanken hos den steamer du tänker köpa.

Värmeskyddande förvaringspåse för att kyla ner steamern

Ett fantastiskt tillbehör som ibland ingår är en värmeskyddande förvaringspåse. Detta är en liten påse med dragkedja som steamern kan förvaras i när du precis stängt av den. Denna påse är – som rubriker antyder – värmeskyddande, så du behöver inte vara orolig för att påsens utsida ska bli för varm.

Allt du behöver göra är att lägga i den i påsen, dra igen dragkedjan och du är klar. På så vis kan du förvara den på ett säkert sätt så fort du är klar med användningen.

Värmeskyddande handske som skyddar din hand

Ytterligare ett praktiskt och framförallt säkert tillbehör du kan få med steamer är en värmeskyddande handske. Denna handske ser till att du inte bränner dig när du hanterar stryker. Denna handske är primärt framställd för att hålla tillbaka plagget när du stryker. Låt oss exempelvis säga att du har en modell med ställning och har hängt en klänning eller kostym på hängaren – då kan du hålla handen med handsken bakom plagget för att på så vis skapa ett tryck mot strykjärnet. Detta är väldigt praktiskt och gör strykningen avsevärt enklare.

Därför ska du alltid kontrollera om en värmeskyddande handske ingår i köpet, vilket det i regel gör på de bästa steamers, men dessvärre inte alla.

Standbyläge om du glömmer den på

För säkerhets skull är det alltid bra om en steamer har ett standbyläge som aktiveras när du glömmer den på. Denna innebär att den automatiskt stängs av när den inte längre används. På så vis kommer den inte bli överhettad, och risken för brand minskar avsevärt. Detta är en funktion som många av de billigaste varianterna saknar, så glöm inte kontrollera detta om du har för avsikt att köpa en billig!

Hur snabbt du kan börja använda den efter påslagning

Som nämnts ovan när vi pratade om effekten, så är det viktigt att steamern har en effektiv ångproduktion. Detta möjliggörs genom snabb uppvärmning av vatten som omgående producerar ånga. De allra bästa varianterna har en uppvärmningskapacitet på cirka 15 sekunder, vilket innebär att du snabbt kan börja stryka plagg eftersom du inte behöver vänta så länge på att den ska bli varm.

Det finns dock modeller som dröjer hela 60 sekunder innan de är klara för användning, vilket inte är lika praktiskt. Därför ska du alltid vara uppmärksam på dess uppvärmningstid, som i de flesta fall meddelas i produktbeskrivningen.

Kabellängd

Sist men inte minst så är kabellängden en aspekt du bör titta närmare på. En steamer med lång kabel är oerhört praktisk och bekväm, medan en med kort kabel snabbt kan bli ett irritationsmoment. Vår rekommendation är att välja en modell vars kabellängd minst är 3-4 meter.

Fördelar med steamer

  • Perfekt för delikata textilier: Den bästa fördelen med steamer är att den är mycket skonsammare mot dina kläder. Detta innebär att du kan stryka allt från siden och silkes till kashmir och ull – utan risk för att skada plaggen. Använd gärna en klädborste eller noppborttagare innan för att få bort noppor och hår – då blir resultatet betydligt bättre.
  • Snabb och smidig: Att stryka med ånga är också snabbt och smidigt, och kräver mindre tid i det stora hela. Orsaken är att vattnet omvandlas till ånga betydligt fortare än ett vanligt strykjärn blir varmt. Därmed sparar du på sikt oceaner av tid som du kan lägga på annat.
  • Löser upp skrynklor och veck: Ånga är också en mycket effektiv metod för att få bort skrynklor och veck, då ångan gör plagget mjukare och lättare att stryka. Eftersom de flesta steamers är designade för att hantera stora ytor är det också en smidigare metod än ett vanligt strykjärn.

Nackdelar med steamer

  • En steamer är inte lämplig för alla typer av plagg: Trots alla fördelar som finns med att stryka kläder med ånga så är det viktigt att komma ihåg att de inte är lämpliga för alla typer av plagg. Exempelvis är det inte rekommenderat att använda den på syntetiskt material, då de ofta inte tål vatten och kan skadas.
  • Plaggen är fuktiga ett tag efter användningen: Eftersom det är ånga som används så kommer dina plagg oundvikligen att kännas fuktiga efter användningen. Därmed kommer du inte kunna sätta på dig plaggen direkt, utan du kommer få vänta några minuter.

Sammanfattning

En steamer är en modern version av ett strykjärn, men istället för att enbart använda värme så använder denna innovativa variant ånga för att stryka klädesplagget. Fördelen med ånga är att det är skonsammare för dina kläder. Och för väldigt delikata textilier behöver du inte längre lämna in dem till en expert, utan kan stryka allt ifrån kashmir till siden direkt från ditt hem. Dessutom går det snabbare samtidigt som de mer effektivt löser upp både skrynklor och veck.

Däremot får du inte glömma att de inte är lämpliga för t.ex. syntetiska material. Så kontrollera alltid vilka typer av plagg som inte får strykas med hjälp av het ånga.

I denna artikel har vi listat de bästa steamers 2023 så du vet vilka modeller som är av bästa kvalitet. Dessutom har vi en skrivit en komplett köpguide ovan där du lär dig alla de brännande punkterna som är viktiga att tänka på när du ska införskaffa din egen variant. Läs på noggrant så du är väl medveten om vad det är du köper!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.