HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Resestrykjärn bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Resestrykjärn Princess
Bäst-i-test 2023

Resestrykjärn bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Resestrykjärn Princess

  Resestrykjärn Princess
  • 25 min sladdlös användning
  • Maxtemperatur på 160 °C
  • Torrstrykjärn
  • Titan sula
  • Sladdlöst
  • Powerbank-funktion
  • Justerbara inställningar
  • Sulskydd medföljer
  • Sprayflaska
  • Laddning via USB, USB-kabel medföljer
Nackdelar:
  • Kostar över 600 kronor

i samarbete med PriceRunner

 

2. Resestrykjärn vikbart 1000W

Resestrykjärn vikbart 1000W
  • Effekt: 900-1150 Watt
  • Fällbart handtag
  • Non stick stryksula
  • Dubbelt spänningssystem
  • Lätt att använda
Nackdelar:
  • Lite för stor
 

3. Ministrykjärn

Ministrykjärn
  • Lätt att manövrera
  • Perfekt som resestrykjärn
  • Lätt att precisionsstryka i hörn
  • Med inbyggd ångfunktion
  • Sladdlängd: 2 meter
  • Temperatur: 65-200 °C grader
Nackdelar:
  • Manualen är på engelska, inte på svenska
Innehåll [ visa ]

Resestrykjärn → Bäst-i-test 2023, Köpguide, Fördelar & Nackdelar

Resestrykjärn är ett viktig resekumpan för alla som vill se så bra ut som möjligt när de är på resande fot. På grund av att de är små och kompakta så kan du snabbt stryka kläder när du befinner dig på hotellrummet. Och eftersom att alltfler människor reser nuförtiden så har strykjärn som medtages på resan blivit enormt populärt. Även steamers som använder ånga för att stryka kläderna är numera vanligt att packa ner i resväskan!

När du väljer ett resestrykjärn är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som storlek och vikt, inställningar för temperaturkontroll, ångkapacitet, sladdlängd och säkerhetsfunktioner. Du bör också fundera på om du behöver specifika funktioner som t.ex. automatisk avstängning eller möjlighet att använda ånga.

Oavsett om du reser ofta eller bara då och då kan ett sladdlöst strykjärn för resor göra en enorm skillnad när det gäller att hålla dina kläder fräscha och prydliga. Den här artikeln hjälper dig att hitta det bästa resestrykjärnet för dina behov genom att ge en översikt med deras fördelar och nackdelar.

resestrykjärn bäst i test

Köpguide för resestrykjärn – Detta ska du tänka på innan köpet

Stryktidslängden, laddningstiden och värmeinställningarna är tre av de viktigaste sakerna du behöver ta i beaktande innan ditt köp. Men det finns en hel del andra saker som också – enligt oss – är av yttersta vikt. Nedan hittar du allt du behöver tänka på för att göra ett så bra köp som möjligt!

  • Längden på stryktid
  • Laddningstid
  • Värmeinställningar
  • Hur lång tid strykjärnet tar att värma upp
  • Inbyggd vattentank för ånga
  • Vilka material de kan stryka
  • Sladd eller trådbunden

Längden på stryktid

Längden på stryktid är ett viktigt faktor att tänka på när man köper ett resestrykjärn. Ju längre stryktid desto mer tid sparar du eftersom du slipper ladda strykjärnet i tid och otid, vilket såklart gör att du kan stryka mer effektivt. Det är således viktigt att välja en modell som har tillräckligt med kapacitet för att klara av att stryka alla plagg under en session. Har du t.ex. 5 st. kavajer eller kjolar så bör du se till att stryktiden minst är 30 minuter så att du som sagt slipper ladda upp det och börja igen. Tyvärr erbjuder de flesta strykjärn endast 20-25 minuters stryktid vilket vi anser på tok för lite. Så försök hitta nån med minst 30 minuters stryktid.

Laddningstid

Nåt som många köpguider verkar undervärdera med tanke på att det ofta utelämnas, är laddningstiden. För även om strykjärnet har en lång stryktid, får du inte glömma bort själva laddningstiden. Ett resestrykjärn med snabbladdning rekommenderas vi starkt så du slipper vänta över 60 minuter på att du ska kunna använda det efter urladdning.

Värmeinställningar

En av de tveklöst viktigaste faktorerna är värmeinställningarna. Det är ytterst viktigt att resestrykjärnets temperaturinställningar går att reglera så att du kan välja rätt temperatur för varje tyg du vill stryka.

Dessvärre är det många strykjärn som endast erbjuder blott en eller två temperaturinställningar, vilket inte alls är tillräckligt om du dels reser ofta, dels behöver stryka kläder med många olika material.

Därför rekommenderar vi att du endast köper de som har minst 3 värmeinställningar som helt enkelt täcker det optimala temperaturintervallet för en mängd olika tyger.  Olika värmeinställningar påverkar också stryktiden då det går snabbare att stryka med högre värme, så glöm inte att denna faktor påverkar den första faktorn, nämligen stryktiden, som vi gick igenom ovan.

OBS: Använder du inte känsliga tyger som t.ex. sammet eller silke så är denna faktor inte alls lika viktig.

Hur lång tid strykjärnet tar att värma upp

Hur lång tid resestrykjärnet tar att värma upp är också viktigt att tänka på. Ju snabbare det värms upp, desto snabbare kan du såklart börja stryka dina plagg. Detta kanske inte verkar så värst angeläget, men låt oss säga att du är i ett brådskande läge och behöver stryka plagg snabbt för att hitta med ett visst möte, då blir plötsligt uppvärmningstiden enormt viktig.

Tiden det tar att värma upp strykjärnet kan faktiskt variera kraftigt mellan olika modeller och det är sålunda väsentligt att välja en variant med så snabb uppvärmningstid som möjligt. Med det sagt så påverkas denna faktor också av resestrykjärnets värmeinställningar, då det tar längre tid för strykjärnet att nå exempelvis 160 °C än 100 °C.

köpguide för resestrykjärn

Inbyggd vattentank för ånga

En inbyggd vattentank för ånga gör det möjligt att stryka plagg med ånga, vilket i regel gör strykningen snabbare och mer effektiv. Det gör det även enklare att stryka plagg som blivit extra skrynkliga.

Därmed innebär en inbyggd vattentank att du kan stryka snabbare och mer effektivt. Dessutom är somliga material extra känsliga att stryka, så som silke och sammet, och då är ånga att föredra för att inte förstöra tyget.

Så om du reser ofta och har många kläder som är tillverkade med känsligare tyger så kan det vara värt att investera i ett resestrykjärn som har en inbyggd vattentank. Dock ska du vara medveten att du får betala lite extra för detta, så om du inte har några plagg av nämnd karaktär så är det inte värt de extra pengarna, köp då en modell utan vattentank.

OBS: Det finns speciellt framställda strykjärn som använder ånga som heter steamers.

Vilka material de kan stryka

Glöm för guds skull inte att du kontrollera vilken typ av tyg du kan stryka med resestrykjärnet. De flesta är utformade för de vanligaste typerna av tyger som bomull, linne och även vissa syntetiska material. Det finns dock somliga modeller som är speciellt utformade för att kunna hantera mer känsliga material som sammet och siden – och i detta fall utan en vattentank för ånga. Så dubbelkolla detta innan köp!

Sladd eller trådbunden

Sist men inte minst ska du ta ställning till huruvida strykjärnet ska vara med eller utan sladd. Sladdlösa strykjärn är mycket praktiska eftersom du inte behöver oroa dig för att ta med dig sladdar, hitta ett uttag och dessutom se till att du inte behöver konka med en reseadapter för att ens kunna koppla in strykjärnet. Dessvärre är det så att de trådbundna modellerna ofta är mycket billigare än de sladdlösa, varför många väljer en trådbunden; och vi nämner detta för att vi helt enkelt anser att sladdar i detta sammanhang är förlegat, det innebär enligt våra erfarenheter mer problem trots den billigare kostnaden.

Därför bör du fråga dig själv vad som är viktigast: ett billigare strykjärn med sladd som gör att du är begränsad till sladdlängden och uttagets position, eller ett dyrare resestrykjärn utan sladd som innebär total frihet?

Fördelar med resestrykjärn

  • Kompakta och lätta: De är utformade för att vara kompakta och lätta, vilket gör dem smidiga att transportera och förvara i en resväska eller ryggsäck och sedan använda på strykbrädet som finns på hotellrummet. Detta gör resestrykjärn idealiska för dem som reser ofta.
  • Minskad stryktid: De bästa resestrykjärnen har vanligtvis en snabbare uppvärmningstid än traditionella strykjärn vilket gör att du snabbt kan stryka dina plagg vid höga temperaturer, vilket i sin tur minskar din totala stryktid avsevärt.
  • Fixa till kläder som har blivit vikta i resväskan: Trots att du strykit alla dina finkläder inför resan så kommer några plagg att skrynkla till sig i resväskan – det är i princip oundvikligt. Och detta är även produktens huvudsakliga syfte och primära fördel.
  • Många modeller erbjuder ånga för känsliga material: som tidigare nämnts har strykjärn för resor ofta en inbyggd vattentank för att hantera känsligare tyger som silke med ånga istället för extremt hög värme.

Nackdelar med resestrykjärn

  • Begränsade funktioner: resestrykjärn har vanligtvis färre funktioner än fullstora modeller, så om du behöver mer än bara en grundläggande strykning så kanske detta inte är rätt val för dig. Återigen behöver du kontrollera vilka material de är avsedda för, samt antalet värmeinställningar.
  • Kortare livslängd: Ytterligare en nackdel är att de i regel är billigare än vanliga strykjärn, vilket är en konsekvens av att tillverkarna använder billigare material och att det inte finns lika många funktioner. I slutändan betyder detta att de slits ut snabbare och således har kortare livslängd än traditionella strykjärn. Ljuset i mörkret är väl att du förmodligen inte reser varje månad, och därför inte behöver använda det så mycket. Men vi tycker det är viktigt att nämna denna minst sagt påtagliga nackdel så du är välinformerad om vad som är mindre bra.

nackdelar med resestrykjärn

Sammanfattning

Resestrykjärn erbjuder flera fördelar jämfört med traditionella strykjärn, bland annat bärbarhet och bekvämlighet; de kan enkelt få plats i bagage eller ryggsäcken utan att ta upp för mycket utrymme eller lägga till för mycket extra vikt.

Dessutom har de i regel många bra funktioner, t.ex. justerbara temperaturkontroller som gör att du kan justera värmeinställningen efter tyget för bättre resultat. Det finns dock vissa nackdelar med strykjärn avsedda för resor, däribland kortare livslängd då de inte är tillverkade med samma material som mer stationära strykjärn.

Det är därför viktigt att du tar dig tid att jämföra olika modeller noggrant innan du köper, och glöm inte att läsa vilka nackdelar som finns med varje modell så du inte blir besviken när du t.ex. märker att uppvärmningstiden är längre än du på förhand trodde.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.