HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Dekorationsbrasa bäst-i-test

 

1. Eldriven dekorationsbrasa

Eldriven dekorationsbrasa
 • 1 års garanti
 • Sätt i sladden och njut av värmen
 • Välj ljusstyrka för flammorna
 • Tre steg för värmefläkten
 • Komplettera gärna med naturtrogna vedträn i keramik
 • Försedd med kokplatta
 • Nominell effekt: 0,85-1,7 kW
Läs mer »
 

2. Elektrisk kamin vit

Elektrisk kamin vit
 • Väldigt stämningsfull
 • Naturtrogna flammor
 • 2 värmelägen
 • Inbyggd termostat
 • Effekt: 1800-2000W
 • Utmärkt kvalitet
Läs mer »
 

3. Emerio Dekorationsbrasa

Emerio Dekorationsbrasa
 • Justerbar lågstyrka & termostat
 • Värmefläkten behöver inte vara påslagen
 • 2 värmelägen
 • Avser rum upp till 20 m²
 • Säkerhetsbrytare
 • 1850 Watt
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Dekorationsbrasa

Om du inte har en skorsten eller saknar ekonomisk muskler för att installera en vedeldad kamin, ska du köpa en dekorationsbrasa. Kort sagt är detta en elektrisk kamin som drivs av elektricitet istället för vedklabbar. Lågorna produceras istället via LED-belysning, vattenbaserade ångor eller hologram. På så vis är en elbrasa ett perfekt och säkert alternativ som du kan placera på väggen, golvet eller i ett hörn.

Trots att en dekorationsbrasa inte är lika verklighetstrogen som en traditionell kamin, finns det modeller som det är svårt att se skillnad på. Ju dyrare inomhusbrasa du köper, desto mer realistisk kommer den se ut. Vidare är det en eminent värmekälla till ett mindre rum, och kan i vissa fall vara ett substitut för oljefyllda element. Därtill är de utrustade med överhettningsskydd och tippskydd som gör det säkert att använda trots att barn och husdjur springer runt och leker.

Dock är utbudet väldigt brett. Det finns myriader av dekorationsbrasor att välja mellan. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att informera dig om allt du behöver tänka på innan ditt köp. Till exempel fördelar, nackdelar och säkerhetstips. Börja därför att förkovra dig nedan för att därefter välja den modell som passar dig från bäst-i-test listan ovan.

dekorationsbrasa

Så väljer du dekorationsbrasa

Innan du köper en dekorationsbrasa finns det några saker du ska känna till. För det första finns det modeller vars lågor, termostat och värme är reglerbar. För det andra skiljer sig realismen åt beroende på hur flammorna genereras. För det tredje får du inte glömma att mäta storleken på den tilltänkta placeringen så du inte köper en för liten elektrisk kamin. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du ska ha i åtanke för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

 1. Justerbara lågor
 2. Grad av realism
 3. Värmelägen
 4. Display med touch
 5. Storlek
 6. Förvaringsutrymme

1. Justerbara lågor

En viktig faktor i ditt val av dekorationsbrasa är huruvida lågorna ska kunna kontrolleras eller ej. De billiga modellerna erbjuder inte detta, men de mer exklusiva varianterna gör. Till exempel kan du reglera höjden på lågorna, intensiteten på flammorna samt vilken ljusstyrka dem ska ha. Detta innebär att du har full kontroll över hur lågorna ska se ut vilket är ett enormt plus.

Trots att detta är en funktion som innebär att kostnaden går upp, är den värd investeringen om du vill kunna ändra lågornas utseende på kvällen när du kanske vill ha en lugnare stämning.

2. Grad av realism

Hur realistisk en dekorationsbrasa är bestäms till hög grad av vilken teknik de använder för att producera lågorna. Dessa skiljer sig markant från varandra varför det är viktigt att gå igenom dem en för en. Det du måste veta är att du måste vara beredd på att betala för hur realistisk den ska vara. Således kan du inte klaga på att en viss modell inte är verklighetstrogen om den bara kostar 250 kronor.

3. Värmelägen

En av fördelarna med dekorationsbrasor gentemot äkta kaminer, är möjligheten att kontrollera värmen. På så sätt kan du exempelvis öka värmen om du känner att det är för kallt i rummet, och sänka den om det blivit för varmt. Det gör att du får en fullständig frihet – något som de flesta uppskattar.

Det som skiljer modellerna åt är hur många värmelägen du kan skifta emellan. Somliga varianter erbjuder endast två värmelägen: lågt (1000 W) och högt (2000 W); medan andra har tre eller till och med fyra olika värmelägen. Ju fler värmelägen du kan välja mellan, desto mer får du vara beredd att betala.

4. Display med touch

De bästa dekorationsbrasorna är i regel utrustade med en display på utsidan. På denna display kan du avläsa temperatur, lågor och fläkten. Men du kan även kontrollera höjden, intensiteten och ljusstyrkan på lågorna – direkt ifrån displayen! Detta är ett smart komplement till fjärrkontrollen om du t.ex. passerar förbi fuskbrasan och snabbt vill skruva ner värmen, men fjärrkontrollen ligger för långt borta.

5. Storlek

Storleken på en dekorationsbrasa bestämmer hur mycket värme den kan avge. Ju större elbrasa desto mer värme. Samtidigt är det storleken som begränsar var den kan placeras och vilket pris den har.

För även om du vill ha en stor elektrisk kamin så kanske du inte har tillräckligt mycket utrymme i din bostad, varför du måste nöja dig med en liten. Därför ska du – innan ditt köp – tänka ut platsen där du vill att brasan ska placeras. Därefter måste du mäta denna plats så du vet exakt hur stor fuskbrasa du kan köpa. Gör du inte detta så är risken för att du råkar köpa en för stor eller för liten dekorationsbrasa väldigt stor.

6. Förvaringsutrymme

Fastän detta inte är en faktor att lägga större vikt vid, vill vi ändå lyfta upp den. Det är nämligen så att vissa dekorationsbrasor är utrustade med en lucka undertill. Denna lucka benämns som ”förvaringsutrymme” i produktbeskrivningarna och de flesta använder dem för att placera ved i. Det låter konstigt, men många väljer att göra detta för att det skapar en mer autentisk känsla.

Huruvida detta är viktigt för dig bestämmer du själv, kanske är det bra med extra utrymme oavsett var detta utrymme finns?

Placering av dekorationsbrasa

En annan sak du måste begrunda innan du köper en dekorationsbrasa är dess placering. Det vill säga: var ska den sitta? Antingen kan du hänga den på väggen eller ställa den på golvet. Men det finns även modeller som är designade för att placeras i ett hörn. För att förtydliga dessa placeringsalternativ har vi nedan listat de olika valmöjligheter du har.

Vägghängd

En vägghängd elektrisk kamin är ett väldigt populärt val. Orsaken är att brasan då får en framträdande plats i rummet, och kan ses från vilken plats som helst. Därtill är det väldigt snyggt och stilrent. Inte sällan inreder folk runt dekorationsbrasan och använder den sålunda som en mittpunkt i rummet.

Många är av uppfattningen att det är svårt att hänga upp en elbrasa på väggen. Men faktum är att det är väldigt enkelt: allt du behöver göra är att skruva in en eller flera skruvar, varpå du hänger fejk brasan likt en tavla – det är allt som behövs göras. Således kan vem som helst hänga upp den utan att anställa en hantverkare.

Ytterligare en orsak till varför vägghängda elkaminer är så vanligt förekommande, är för att de ofta placeras under TV:n i vardagsrummet. Har du för avsikt att göra samma sak ska du tänka på att välja en modell vars värme sprids nedåt (t.ex. botten- eller frontvärme) och inte uppåt. Annars kommer värmen påverka TV:ns delikata skärm.

elektrisk öppen spis

Hörn

Har du ett outnyttjat hörn i din bostad har du en perfekt yta för en dekorationsbrasa. Eftersom elbrasan upptar som minst plats i ett hörn är det även det bästa alternativet för den trångbodde. En hörnmodell har en triangelformad baksida vars konturer är utskurna i 90-gradiga vinklar för att placeras i ett hörn. På så vis utnyttjas allt utrymme.

Dessa varianter är även förträffliga att placera en TV på.

Golv

Fastän det finns både vägg- och hörnmodeller, är de som placeras på golv tveklöst mest populära. Anledningen är givetvis att den konstgjorda brasan kan få plats varsomhelst på ett golv, medan hörn- och väggmodellerna kräver en fri yta. Glöm inte att elbrasan måste ha ett tippskydd så den inte välter skulle ett barn eller husdjur springa in i den.

Vidare är utbudet av golvmodeller störst. Så du har bredast valmöjligheter om du väljer att placera den på golvet.

Säkerhetsanordningar för dekorationsbrasa

Kort sagt är en dekorationsbrasa väldigt säker att använda. Problem kan endast uppstå om du köper in billig modell med usla inre komponenter. Därför ska du aldrig någonsin beställa en elektrisk kamin från ett annat land där den inte är certifierad av svenska myndigheter. Men du ska inte heller köpa en billig variant i Sverige vars varumärke är okänt.

Eftersom vi förstår att många konsumenter likväl är oroliga – i synnerhet om de har barn eller husdjur – har vi nedan skrivit mer om vad som är bra att veta ur ett säkerhetsperspektiv. Först och främst måste du säkerställa att brasan har både överhettningsskydd och tippskydd. Annars finns det risk för att den både blir för varm och kan tippa över om ett barn råkar stöta in i den.

Bra att veta ur ett säkerhetsperspektiv: 

Överhettningsskydd

Ur ett säkerhetsperspektiv är en dekorationsbrasa inget att oroa sig över förutsatt att den är utrustad med överhettningsskydd. Detta innebär att så fort värmen överstiger en viss grad, kommer brasan automatiskt stängas av. På så sätt kan du slumra till i soffan utan att vakna upp i panik över att du inte stängt av den.

OBS: Om brasan inte har överhettningsskydd så måste den åtminstone ha en timer, annars ska du inte köpa den!

Tippskydd

Ytterligare en säkerhetsfaktor du ska baserat ditt val på är tippskydd. Ett tippskydd innebär att dekorationsbrasan är konstruerad på ett strategiskt sätt som gör att den inte kan välta. Därmed kan både barn och husdjur springa runt fritt utan att du som förälder behöver hysa oro över att elbrasan välter över.

OBS: Du ska inte använda en dekorationsbrasa som element!

Funderar du på att köpa en dekorationsbrasa med syftet att använda den som en värmekälla, tänker du fel. De är nämligen inte avsedda för att vara den primära värmekällan i en bostad. Dock är det helt okej att använda den som en kompletterande värmekälla, men det är något helt annat. Behöver du värma upp ett rum ordentligt så ska du istället använda praktiska oljefyllda element som är väldigt effektiva – inte elektriska kaminer.

dekorationsbrasa bäst i test

Fördelar med dekorationsbrasa

Fördelarna med en dekorationsbrasa innefattar bland annat att den är lätt att installera, medtagas till ny bostad vid flytt samt är smidig att kontrollera via en fjärrkontroll. Men det finns betydligt många fler positiva aspekter, bland annat säkerheten och att de är förhållandevis billiga. Läs alla punkter nedan för att veta exakt vad som utmärker en elektrisk kamin.

Nackdelar med dekorationsbrasa

Nu när vi har gått igenom fördelarna är det dags att även informera dig om alla de nackdelar som finns med en dekorationsbrasa. Fastän fördelarna är fler, finns det likväl några negativa aspekter du bör känna till. Annars kan du omöjligen väga för- och nackdelarna mot varandra för att bestämma huruvida det är värt att köpa eller inte.

Sist men inte minst finns det en speciell nackdel som du måste känna till. Det handlar om hur mycket kaminen brummar. Somliga har nämligen i recensioner påpekat detta med ett stort missnöje. Därför är det viktigt att du känner till det innan ditt. Till exempel skriver en recensent följande:

Min dekorationsbrasa brummar med ganska högt ljud, mycket högre än vad jag trodde.

Som ovanstående konsument vittnar om, så brummade kaminen betydligt högre än hon på förhand trodde. Detta innebär för många ett irritationsmoment – något som tar bort hela syftet med en elektrisk kamin. För att veta hur mycket varje kamin låter så ska du läsa recensionerna noggrant. På så sätt kan du undvika att köpa en modell som du ändå behöver skicka tillbaka.

elektrisk kamin

Slutsummering

Dekorationsbrasor köps generellt sätt på grund av att de är billiga, effektiva, stämningsfulla och vackra. Däremot är det en ofrånkomlig nackdel att lågorna inte är så pass verklighetstrogna som man kan önska. Trots att detta skiljer sig från brasa till brasa så är det svårt att hitta en billig modell som ser ut som en äkta – då måste du köpa en variant för över 1000 kronor.

Men på senare tid så har faktiskt den verklighetstrogna aspekten blivit bättre. Allt fler företag tillverkar numera elektriska kaminer vilket gör att konkurrensen framtvingar en mer realistisk produkt. Så inom ett par år förutspår vi att det kommer vara svårt att se skillnad på en dekorationsbrasa och en äkta brasa.

Glöm inte att noggrant läsa både fördelarna och nackdelarna så du har kött på benen inför ditt köp. Har du frågor eller funderingar så får du gärna kontakta oss så ska vi försöka guida dig rätt.

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.