HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Bivaxdukar bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Bivaxdukar för smörgåsar...
Bäst-i-test 2024

Bivaxdukar bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Bivaxdukar för smörgåsar, frukt & ost

Bivaxdukar för smörgåsar, frukt & ost
 • Håller i hela 1 års tid
 • Rejäl storlek på 33 x 33 cm
 • Formbart och anpassningsbart smörgåspapper
 • Effektivt skydd mot smuts, fukt och lukt
 • Smart stängningsanordning håller innehållet tryggt förvarat
 • Miljövänligt alternativ till plastpåsar och engångsfolie
 

2. Bee's wrap 3-pack

Bee's wrap 3-pack
 • Mjukt och formbart
 • Tillverkad av organiska material och erbjuder ett naturligt och hållbart sätt att förvara mat
 • Kan användas om och om igen, vilket minskar behovet av engångsmaterial
 • Möjliggör enkel omslutning av olika livsmedel och kan även täcka skålar och karaffer
 • Bivaxet och jojobaoljan ger naturlig skydd mot bakterier
Nackdelar:
 • Snäppet dyrare än många andra bivaxdukar
 

3. Bivaxduk Bröd XL

Bivaxduk Bröd XL
 • Tillverkad av 100% naturliga material såsom bomull, bivax, kokosolja och trädharts
 • Bidrar till att hålla livsmedel fräscha längre och motverkar dålig lukt och smak
 • Kan användas om och om igen, vilket minskar behovet av engångsmaterial
 • Värms lätt med händerna för att skapa en tät försegling runt livsmedlet
Nackdelar:
 • Ej lämplig för rått kött, kyckling eller fisk
Innehåll [ visa ]

Bäst bivaxdukar → Bäst-i-test (2024) — Bästa bivaxdukarna

Plast- och aluminiumfolie har länge varit en populär lösning för att förvara och skydda våra livsmedel, men med ökad medvetenhet om plastens negativa miljöpåverkan och aluminiumfoliens begränsade återvinningsmöjligheter letar allt fler efter alternativa och mer hållbara alternativ. En sådan innovation är bivaxdukar, som har blivit alltmer populära som ett miljövänligt alternativ för att minska användningen av engångsplast och aluminiumfolie.

Bivaxdukar är vackert färgade tyger som är impregnerade med en blandning av bivax och trädharts. De är återanvändbara, naturliga och biologiskt nedbrytbara, vilket gör dem till ett utmärkt val för den miljömedvetna konsumenten. Dessa dukar är idealiska för att skydda och bevara livsmedel, såsom bröd, ost eller överblivna matrester, och de erbjuder en effektiv luft- och fuktspärr för att hålla maten färsk längre.

I denna artikel kommer du hitta de bästa bivaxdukarna under 2024 med tillhörande recensioner samt för- och nackdelar.

Bästa bivaxdukar 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG
Bivaxdukar för smörgåsar, frukt & ost

Dessa bivaxdukar för smörgåsar, frukt och ost är den variant som glänste som tydligast och tog första plats i vårt bäst-i-test. Detta miljövänliga smörgåspapper från Bee's wrap är ett revolutionerande alternativ till plastpåsar och engångsfolie, vilket gör det till ett hållbart val för att förvara din lunchmacka eller ta med dig frukt och ost till en härlig picknick.

Det fantastiska med dessa bivaxdukar är deras otroligt formbara egenskaper samtidigt som de skyddar smörgåsen mot smuts, fukt och oönskad lukt. När du håller duken i händerna och värmen smälter bivaxet mjuknar pappret och anpassar sig perfekt efter smörgåsens form. Sedan stelnar pappret i rumstemperatur och behåller den tätt formade förseglingen som du har skapat.

För att använda bivaxpappret lägger du helt enkelt smörgåsen i mitten av duken och viker sedan in kanterna. Sedan slår du snöret runt hela smörgåsen och fäster det med hjälp av den charmiga bi-knappen på ovansidan. När det är dags att äta din smörgås eller vad du nu har packat in, behöver du bara lösa upp snöret och njuta av din macka direkt på smörgåspappret. Enkelt och praktiskt för både barn och vuxna! Detta smörgåspapper är perfekt för att förvara lunchmackor eller för att ta med på picknickar och utflykter.

Bee's wrap smörgåspapper är tillverkat av högkvalitativa och hållbara material, inklusive bivax från hållbara biodlingar, organisk bomull, jojobaolja och trädharts (kåda). Detta gör smörgåspappret återanvändbart och hållbart i upp till ett år eller längre, beroende på hur ofta det används. För att rengöra smörgåspappret räcker det att skölja det under kallt rinnande vatten.

OBS: Det är viktigt att undvika varmt vatten eftersom vaxet kan smälta vid för höga temperaturer.

Förpackningen innehåller en generös mängd av 1 st Bee's wrap smörgåspapper, med måtten cirka 33 cm x 33 cm. Denna storlek ger gott om utrymme för att omsluta innehållet och skydda den på bästa möjliga sätt. Vi använde den bl.a. när vi campade i skogen och hade råkat göra för många smörgåsar i vårt smörgåsjärn, och mackans krispighet bibehölls fram till kvällningen.

Vidare återspeglas bivaxdukens kvalitet och hållbarhet i dess material: GOTS-certifierad organisk bomull, bivax från hållbara biodlingar, organisk jojobaolja och trädharts (kåda).

Som ett extra plus kan det efter sin livslängd sorteras som hushållsavfall eller användas som en praktisk braständare genom att klippa det i mindre bitar.

Summa summarum är dessa bivaxdukar för smörgåsar, frukt och ost enastående och förtjänar sin första plats i vårt bäst-i-test. Deras formbara egenskaper, hållbara material och enkla användning gör dem till det perfekta valet för att förvara och skydda dina smörgåsar. Ta steget mot en mer miljömedveten livsstil med dessa fantastiska bivaxpapper!

Fördelar:

 • Håller i hela 1 års tid
 • Rejäl storlek på 33 x 33 cm
 • Formbart och anpassningsbart smörgåspapper
 • Effektivt skydd mot smuts, fukt och lukt
 • Smart stängningsanordning håller innehållet tryggt förvarat
 • Miljövänligt alternativ till plastpåsar och engångsfolie

Nackdelar:9/10
EXPERTBETYG

2. Bee's wrap 3-pack

Kvalitativt formbara bivaxpapper
Bee's wrap 3-pack

Dessa återanvändningsbara bivaxdukar är enastående när det kommer till att skydda och förvara mat. Det är verkligen en naturlig och hållbar lösning som sätter miljön i fokus.

Bee's wrap är tillverkad för hand av organiska material och är perfekt formbara för att svepa runt bröd, ostar, frukt, grönsaker och smörgåsar. Dessa fantastiska dukar har förmågan att skydda maten samtidigt som de tillåter den att andas tack vare de naturliga och organiska ingredienserna.

Denna imponerande duk består av organisk bomull täckt med bivax, jojobaolja och trädharts, vilket skapar ett flexibelt vaxpapper. Du kan använda det inte bara för att svepa runt mat, utan också för att täcka skålar och karaffer. Genom att värma duken med händerna blir den mjuk och formbar, och när den svalnar bildar den en tät och skyddande försegling runt maten. Det är en fröjd att svepa in en halv lök, avokado, en bit ost eller en smörgås i Bee's wrap och veta att råvarorna kommer att hålla sig fräscha och krispiga tills du är redo att njuta av dem.

Bee's wrap erbjuder tre olika storlekar:

 • Small (18 cm x 20 cm)
 • Medium (25 cm x 27,5 cm)
 • Large (33 cm x 35 cm)

Det finns också ett praktiskt 3-pack som inkluderar en small, en medium och en large. Oavsett vilken storlek du väljer, kan du vara säker på att du får en pålitlig och användbar produkt.

En av de mest imponerande egenskaperna hos Bee's wrap är dess naturliga antibakteriella egenskaper, som kommer från bivaxet och jojobaoljan. Detta gör att du kan använda Bee's wrap om och om igen utan att oroa dig för bakterietillväxt. Efter användning kan du enkelt diska duken med kallt vatten och mild diskmedel vid behov. Torka den sedan hängande och vik ihop den för förvaring i kökslådan. Det är dock viktigt att notera att Bee's wrap inte rekommenderas för förvaring av rått kött.

När du först öppnar upp förpackningen med Bee's wrap kan du förvänta dig en mild doft av bivax, men detta avtar över tiden ju mer du använder duken. Vi trodde att doften skulle vara intakt under hela dess livslängd, men så var inte fallet. Doften kan variera beroende på säsong och vilka växter bina har pollinerat, vilket ger en unik och naturlig karaktär åt varje duk.

Dessa bivaxdukar har en hållbarhet på cirka ett år och kan sedan komposteras i antingen en varmkompost eller bokashi, eller sorteras som hushållsavfall. Dessutom kan det avklippta pappret användas som en praktisk tändare. Den mångsidighet och användbarhet som Bee's wrap erbjuder är verkligen imponerande, och orsaken till varför den kom så högt i vårt bäst-i-test.

Därmed är Bee's wrap 3-pack en exceptionell bivaxduk som förtjänar sin plats på topp tre i vårt bäst-i-test 2024. Med dess återanvändningsbara egenskaper, organiska material och fantastiska förmåga att skydda och bevara maten, är det ett utmärkt val för miljömedvetna individer. Bee's wrap kombinerar funktionalitet och stil på ett sätt som gör det till ett oumbärligt verktyg i köket.

Fördelar:

 • Mjukt och formbart
 • Tillverkad av organiska material och erbjuder ett naturligt och hållbart sätt att förvara mat
 • Kan användas om och om igen, vilket minskar behovet av engångsmaterial
 • Möjliggör enkel omslutning av olika livsmedel och kan även täcka skålar och karaffer
 • Bivaxet och jojobaoljan ger naturlig skydd mot bakterier

Nackdelar:

 • Snäppet dyrare än många andra bivaxdukar


8/10
EXPERTBETYG

3. Bivaxduk Bröd XL

Finns i många olika vackra motiv
Bivaxduk Bröd XL

Det som verkligen sticker ut med bivaxdukarna från Nuts Innovations är att de tillverkas av 100% naturliga material, nämligen bomull, bivax, kokosolja och trädharts. Det innebär att det är ett hållbart och miljövänligt alternativ till t.ex. plastfolie och aluminiumfolie.

En av de främsta fördelarna med denna bivaxduk är dess antibakteriella egenskaper. Detta hjälper till att hålla livsmedlen fräscha längre och förhindrar odörer och dålig smak. Dessutom är duken återanvändbar och kan användas om och om igen, vilket gör den till en hållbar investering. Det är dock viktigt att notera att den inte är lämplig för förvaring av rått kött, kyckling eller fisk på grund av risken för korskontaminering och eventuell försämrad livsmedelssäkerhet.

Att försluta bivaxduken är enkelt. Du lägger helt enkelt duken runt brödet eller det aktuella livsmedlet och viker in kanterna. Genom att värma duken lätt med händerna kommer den att fästa i sig själv och skapa en tät försegling. Vid behov kan duken rengöras med ljummet vatten och några droppar diskmedel för att säkerställa en grundlig rengöring. Vi la in vårt nybakade bröd så fort vi tog ut den ur brödformen, och det funkade alldeles utmärkt.

Bivaxduken Bröd XL levereras som ett ark med generösa dimensioner på 43 x 58 cm. Detta ger tillräckligt med utrymme för att förvara och skydda dina större livsmedel på ett effektivt sätt.

För de som värdesätter stil och personlighet erbjuder bivaxduken Bröd XL ett brett utbud av motiv att välja mellan. Oavsett om du föredrar enkel elegans eller lekfulla mönster, kommer du att kunna hitta din favorit bland de tillgängliga alternativen.

Sammanfattningsvis är detta en imponerande duk som erbjuder både funktion och stil i förvaringen av dina livsmedel. Dess naturliga material, antibakteriella egenskaper och återanvändbara natur gör den till ett utmärkt val för dem som strävar efter att minska sin miljöpåverkan.

Fördelar:

 • Tillverkad av 100% naturliga material såsom bomull, bivax, kokosolja och trädharts
 • Bidrar till att hålla livsmedel fräscha längre och motverkar dålig lukt och smak
 • Kan användas om och om igen, vilket minskar behovet av engångsmaterial
 • Värms lätt med händerna för att skapa en tät försegling runt livsmedlet

Nackdelar:

 • Ej lämplig för rått kött, kyckling eller fisk


Innan du köper en bivaxduk — Tänk på dessa 5 faktorer

När det gäller att köpa bivaxdukar finns det några faktorer att överväga. För det första är det viktigt att välja dukar av hög kvalitet, tillverkade av naturliga och hållbara material. Det är också bra att titta på storleksutbudet och se till att det finns tillräckligt med olika storlekar för att passa dina behov. Därtill är det värt att överväga tillverkarens rykte och recensioner från andra kunder för att få en uppfattning om produkternas prestanda och kundnöjdhet.

Nedan hittar du samtliga faktorer du behöver tänka på:

1. Materialkvalitet och hållbarhet

Materialkvalitet och hållbarhet är avgörande faktorer att tänka på vid köp av bivaxdukar. För att säkerställa att duken är av hög kvalitet och långvarig, är det viktigt att granska de material som används i tillverkningen. Dessa dukar är vanligtvis tillverkade av naturliga ingredienser, såsom bomullstyg som impregneras med bivax, jojobaolja och trädharts (kåda).

 • Bomull: När det gäller bomullstyg är det viktigt att det är tillverkat av högkvalitativt och hållbart material. Bomull är ett naturligt och andningsbart material som hjälper till att bevara livsmedlen fräscha samtidigt som de skyddas. Säkerställ att bomullen är certifierad som ekologisk eller kommer från hållbara källor för att undvika potentiella negativa miljöpåverkningar.
 • Bivax: Bivaxet är en viktig ingrediens i bivaxdukar och ger dem deras naturliga vaxartade egenskaper. Det är viktigt att bivaxet kommer från pålitliga källor och är av hög kvalitet. Bivaxet bidrar till att skapa en tät och skyddande yta på duken, samtidigt som det har naturliga antibakteriella egenskaper som hjälper till att hålla livsmedlen fräscha längre.
 • Jojobaolja: Jojobaoljan är en annan viktig ingrediens som används i dessa dukar. Den bidrar till att göra duken smidig och flexibel, vilket underlättar formbarheten runt livsmedlen eller föremålen som du vill förvara eller täcka. Jojobaolja har också antibakteriella egenskaper och hjälper till att förhindra bakterietillväxt på ytan av duken.
 • Trädharts: Trädharts (kåda) är en tredje ingrediens som ibland används i tillverkningen av bivaxdukar. Det bidrar till att förstärka duken och ger den extra hållbarhet. Trädhartsen hjälper också till att skapa en tät försegling runt livsmedlen, vilket hjälper till att bevara deras färskhet och skydda dem från yttre påverkan.

För att säkerställa att du köper bivaxdukar av hög kvalitet och hållbarhet är det viktigt att välja produkter från pålitliga tillverkare och leverantörer. Undersök gärna deras tillverkningsprocesser och kvalitetskontroller för att vara säker på att du får en produkt som håller hög standard och är hållbar på lång sikt.

2. Storlek och mått

Storleken på duken kommer att påverka dess användbarhet och funktionalitet när det gäller att förvara och täcka olika typer av livsmedel eller föremål.

Fundera över vilka typer av livsmedel eller föremål du främst kommer att använda bivaxduken för. Om du vanligtvis förvarar mindre livsmedel som enstaka smörgåsar, frukt eller ost, kan en mindre storlek vara mer praktisk. En mindre duk är lättare att forma och omsluta mindre föremål på ett säkert sätt.

Å andra sidan, om du ofta behöver täcka större skålar eller karaffer, kan det vara mer lämpligt att välja en större bivaxduk. En större duk ger tillräcklig täckning och skydd för att hålla maten fräsch och säker.

Det är också bra att ha en variation av storlekar till hands för att kunna anpassa duken efter olika behov. En mix av små, medelstora och stora dukar ger flexibilitet och möjlighet att använda dem för olika ändamål, dessa säljs ofta i 3-pack.

3. Enkel användning och rengöring

Duken bör vara enkel att använda och forma runt dina livsmedel för att uppnå en tät försegling och skydd. En smidig förslutningsmetod, som värmeaktivering med händerna eller en praktisk snörning, gör det enklare att säkerställa att bivaxduken sitter på plats och skyddar dina livsmedel effektivt.

När det gäller rengöring är det viktigt att läsa tillverkarens rekommendationer. Vissa bivaxdukar kan enkelt rengöras med ljummet vatten och mild tvål. Duken kan sedan sköljas av och torkas efter användning. Det är viktigt att undvika att utsätta duken för på tok för varmt vatten, eftersom det kan få bivaxet att smälta och påverka duken negativt.

För att förlänga livslängden på din duk är det också viktigt att undvika att använda den med rått kött eller fisk, eftersom det kan leda till överföring av bakterier och dofter som kan vara svåra att ta bort vid rengöring.

Genom att välja en bivaxduk med en enkel och bekväm användningsprocess och enkel rengöring, kommer du att ha en duk som är praktisk och lätt att underhålla. Det gör att du kan återanvända duken om och om igen och minska behovet av engångsprodukter

4. Antibakteriella egenskaper

Bivaxet har länge varit känt för sina antibakteriella egenskaper, medan jojobaoljan hjälper till att förbättra dessa egenskaper och ger ytterligare skydd mot mikroorganismer.

Den antibakteriella naturen hos bivaxdukar är fördelaktig på flera sätt. För det första hjälper det till att hålla livsmedel fräscha längre genom att minska bakterietillväxten och förhindra försämring. Detta gör att du kan förlänga hållbarheten på dina livsmedel och minimera matsvinn.

För det andra bidrar de antibakteriella egenskaperna till att upprätthålla livsmedelssäkerheten. Genom att minska risken för bakterier minskar du även risken för matsjukdomar och förgiftning. Det är särskilt viktigt när det gäller förvaring av livsmedel som utsätts för eller rumstemperatur, där bakterier kan växa snabbt.

Det är dock viktigt att komma ihåg att bivaxdukar inte kan ersätta korrekt livsmedelshantering och säkerhetsåtgärder. Det är fortfarande nödvändigt att följa hygienrutiner och förvara livsmedel på rätt sätt. Dessa dukar kan ses som ett komplement till god livsmedelssäkerhet och kan hjälpa till att förbättra hållbarheten och skyddet för dina livsmedel.

Vi nämner allt detta detta för att vi råder dig att alltid dubbelkolla produktbeskrivningen för at säkerställa att den innehåller bivax och inte är en billig kopia eller något liknande.

5. Hållbarhet och miljöpåverkan

Hållbarhet och miljöpåverkan är viktiga faktorer att beakta vid valet av bivaxdukar. När du köper dessa dukar bör du undersöka tillverkarens hållbarhetsprinciper och söka efter information om användningen av ekologiska eller hållbara material i produktionen. Det är viktigt att välja en som är tillverkad av material som är skonsamma mot miljön och kommer från pålitliga källor.

En annan aspekt att överväga är dess livslängd och möjligheten att återanvända dem. En högkvalitativ bivaxduk bör vara hållbar och kunna användas om och om igen under en längre tid, minst under 1 års tid. Detta minskar behovet av att köpa engångsprodukter och minskar den totala mängden avfall.

Avyttringen av bivaxduken i slutet av dess livslängd är också en viktig aspekt att tänka på. En miljövänlig duk bör kunna komposteras eller återvinnas för att minimera den negativa miljöpåverkan. Att välja en produkt med en tydlig avyttringsprocess hjälper till att minska det övergripande avfallsmängden och främjar en mer hållbar livsstil.

bivaxdukar bäst i test

7 livsmedel man inte får svepa in i en bivaxduk

När det gäller bivaxdukar finns det vissa livsmedel som inte bör svepas in i dem på grund av risken att undvika eventuell förorening. Här är en lång lista över livsmedel som inte rekommenderas att svepas in i en dessa dukar:

 1. Rått kött: De bör undvikas för att förvara eller täcka rått kött, inklusive rått nötkött, fläsk, kyckling eller fisk. Det beror på risken för bakterietillväxt och eventuell kontaminering.
 2. Råa skaldjur: Råa skaldjur, som räkor, krabba och musslor, bör inte svepas in i bivaxdukar på grund av deras känslighet för bakterietillväxt och försämrad hållbarhet.
 3. Råa ägg: Råa ägg bör undvikas för att förvara på grund av risken för salmonella och andra mikroorganismer som kan finnas på skalet.
 4. Färsk frukt och grönsaker med hög fuktighet: Vissa frukter och grönsaker avger fukt, vilket kan påverka duken negativt och göra den mindre effektiv som förvaringsmetod. Exempel inkluderar meloner, citrusfrukter och gurkor.
 5. För varm mat: Bivaxdukar är inte lämpliga för att täcka eller förvara alldeles varm mat, eftersom värmen kan smälta bivaxet och påverka duken negativt.
 6. Starkt kryddade livsmedel: Starka kryddor och kryddmixar kan lämna starka dofter och smaker på duken, vilket kan påverka andra livsmedel som förvaras i den på sikt.
 7. Färgstarka livsmedel: Livsmedel med starka färger, som rödbetor eller rödbär, kan färga av sig på duken och påverka dess utseende.

Det är viktigt att notera att dessa rekommendationer kan variera beroende på tillverkarens specifika instruktioner och produktens egenskaper. Det är alltid bäst att följa tillverkarens rekommendationer för att säkerställa säker användning av bivaxdukar.

Vanliga frågor och svar om bivaxdukar

Vad är en bivaxduk?

En bivaxduk är en miljövänlig och återanvändbar produkt som används som ett alternativ till plastfolie eller aluminiumfolie för att förvara och täcka livsmedel. Den är tillverkad av bomullstyg som är impregnerat med bivax, jojobaolja och trädharts (kåda) för att ge en naturlig vaxbeläggning.

Hur använder jag en bivaxduk?

En bivaxduk blir formbar när den värms upp med händerna. Du kan enkelt forma den runt livsmedel eller föremål för att skapa en tät försegling. När du kyls ner till rumstemperatur stelnar bivaxet och håller formen på plats.

Vilka livsmedel kan jag förvara eller täcka?

De kan användas för att förvara eller täcka en mängd olika livsmedel, inklusive bröd, frukt, grönsaker, ost, smörgåsar och mer. De är inte lämpliga för rått kött, kyckling eller fisk.

Hur rengör jag dukarna?

De rengörs enkelt med kallt vatten och mild tvål. Undvik att använda varmt vatten eftersom det kan smälta bivaxet. Torka duken efter rengöring och förvara den på en torr plats.

Hur länge håller en bivaxduk?

Hållbarheten på en bivaxduk varierar beroende på användning och skötsel. Generellt sett kan de användas i upp till ett år eller längre om de tas om hand på rätt sätt.

Kan jag använda en bivaxduk i frysen?

Ja, de kan användas i frysen för att förvara livsmedel. De blir lite styvare i kyla, men mjuknar igen när de kommer i rumstemperatur.

Är bivaxdukar miljövänliga?

Ja, bivaxdukar betraktas som miljövänliga alternativ till plastfolie eller aluminiumfolie eftersom de är återanvändbara och tillverkade av naturliga material. De hjälper till att minska användningen av engångsprodukter och det resulterande avfallet.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.