HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Duschstol och duschpall bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Duschstol med ryggstöd
Bäst-i-test 2024

Duschstol och duschpall bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Duschstol med ryggstöd

Duschstol med ryggstöd
 • Bästa duschstolen 2024
 • Kan enkelt hängas på grabbräcken
 • Rostfritt stål
 • Med ryggstöd av polyetylen
 • Inkl. rostfria skruvar och pluggar
 • Bredd: 48 cm
 

2. Vägghängd duschsits

Vägghängd duschsits
 • Fällbar duschsits
 • Vägghängd
 • Rostfritt stål
 • Bredd: 48 cm
 • Väldigt bra kvalitet
 • Inkl. rostfria skruvar och plugg
 

3. Duschstol för barn

Duschstol för barn
 • Badkarsmaterial: plast
 • Rammaterial: stål
 • Sitt bredd: 55 cm
 • Sitt djup: 34/70 cm
 • Ålder: från 0 till 2 år
 • Innehåll: 1 bad 1 ram
Innehåll [ visa ]

Duschstol och duschpall

En duschstol eller duschbänk är ett hjälpmedel för äldre när de ska duscha. Det hjälper personen i fråga att klara sig själv i badrummet utan extra hjälp. Det finns stolar med hjul, armstöd och ryggstöd för att underlätta ytterligare. Därtill går det att köpa hopfällbara stolar och bänkar så att de inte upptar mer plats än nödvändigt när de inte används.

I denna artikel kommer vi lista de bästa duschstolarna och duschbänkarna för äldre. Därtill har vi skrivit ihop en komplett köpguide som kommer hjälpa dig i ditt val.

duschstol och duschpall

Duschstol – Köpguide – Detta måste du tänka på innan köp

Innan du köper en duschstol är det viktigt att du tänker igenom ditt behov och vad som passar ditt badrum. Det finns två huvudsakliga typer av duschstolar, vägghängda och rörliga. Därtill måste du som sagt tänka på om du vill ha en variant med hjul, armstöd och ryggstöd.

Hjul

Den första faktorn du måste tänka på är huruvida stolen ska ha hjul eller inte. Om du har en rörlig duschstol med hjul är det lättare att manövrera den i duschen och utanför. Dock måste du säkerställa att duschstolen har låsbara hjul. Annars riskerar personen att ramla av stolen när den rullar iväg.

Låsbara hjul är dock inte alltid det bästa alternativet, då de kan vara svårare att använda för personer med dålig rörlighet eller kraft i händerna.

duschstol med hjul

Hopfällbar

En annan aspekt i ditt val är huruvida stolen ska vara hopfällbar eller inte. Hopfällbara duschstolar är mer praktiska då de tar upp mindre plats när de inte används. Dessutom är vissa av dessa modeller lättare att flytta runt då de ofta väger mindre.

Observera att denna aspekt endast är viktig om du har ett trångt badrum och följaktligen måste spara på utrymmet.

Armstöd

Armstöd är nästa faktor du måste tänka på. De är mycket användbara då de hjälper personen att komma upp ur stolen och dessutom ger ytterligare stöd för personen. Dock är dessa modeller ofta dyrare än stolar utan armstöd. Således det är endast nödvändigt för en person som behöver hjälp att sätta sig ner och ställa sig upp.

Justerbara stolben

Har du ekonomiskt utrymme att spendera lite extra så är justerbara stolben en ypperlig funktion. Med dessa kan man enkelt reglera sitthöjden. Detta är mycket användbart då det ger duschstolen en mer flexibel användning. Vissa dagar kanske man vill sitta längre ner, och andra dagar vill man sitta högre upp.

Dessutom är justerbara stolben perfekt om du delar stolen med din t.ex. din partner.

Ryggstöd

Ett ryggstöd är ett måste om du ska duscha helt själv. Med detta stöd kan personen slappna av och luta sig bakåt och slappna av, utan rädslan för att ramla av stolen. Dock är dessa modeller ofta dyrare än stolarna utan ryggstöd. Därutöver är det viktigt att personen som ska använda den provsitter den innan – detta eftersom vissa ryggstöd har olika form och höjd – något som både kan vara bekvämt och obekvämt beroende på kroppsform och längd.

Vägghängd

En vägghängd duschstol är optimalt för dig som vill ha en mer permanent lösning. Dessa modeller skruvas fast i väggen så att du när som helst kan sätta dig ner vid behov. Det är nämligen så att många äldre seniorer känner sig pigga initialt, men efter några minuter i duschen kan vederbörande drabbas av trötthet, varpå de måste sätta sig ner – snabbt. Då är vägghängda stolar det perfekta alternativet.

Det bästa med duschstolarna är att de är utformade för att inte samla på vatten. Med andra ord har de små kanaler varigenom vattnet kan åka ner så det inte blir halt på sittplatsen.

Tips: Läs vår artikel om duschpaneler.

Maxvikt

När det gäller duschstolar är maxvikten på dessa ofta 125 kg. Detta är ett problem för många eftersom väldigt många äldre personer de facto väger mer. Dock finns det vissa stolar som kan hantera en vikt upp till 150 kg, och till och med 200 kg.

Maxvikten är otroligt viktig att kontrollera innan köpet. Så glöm inte det!

Badkar

Sist men inte minst vill vi informera dig om det finns duschstolar och duschbänkar avsedda för både duschar och badkar. Dessa stolar är lite dyrare, men dess betydelse är ofta förbisedd. Detta alternativet är perfekt för dig som bor i ett hus där duschen och badkaret är placerade i olika rum, eller helt enkelt vill kunna variera.

Det finns dock nackdelar med denna typ av modeller. Dels är de som sagt dyrare, dels är de inte så praktiska då man ofta behöver hjälp av en annan person för att flytta stolen fram och tillbaka från duschen till badkaret. Detta gör dem mindre lämpliga för personer som duschar själva.

duschstol för äldre

Fördelar med duschstol

Det finns många fördelar med duschstolar och duschbänkar. Dessa hjälpmedel är mycket användbara för äldre personer som har svårt att duscha själva då de har dålig balans eller dålig rörlighet.

 • Stabil och säker: Den huvudsakliga fördelen är såklart att de är säkra och stabila för äldre att använda. Sålunda minimerar de risker för fallolyckor och liknande.
 • Många alternativ att välja mellan: En annan bra grej är att du har ett stort urval. Antingen väljer du en variant med armstöd, ryggstöd, hjul, justerbara fotben – eller allt på en och samma gång. På så vis går det att hitta en stol som avlastar just dina fysiska problem utan att behöva spendera pengar på de dyraste varianterna.
 • Kan användas av både äldre och barn: En enorm fördel med duschstolen är att den kan användas av både äldre och barn. Många barn har ju handikapp av olika slag och behöver således extra hjälp. En såna här stol eller bänk underlättar enormt för alla föräldrar.

Nackdelar med duschstol

Nu när du känner till fördelarna är det hög tid att du också får reda på nackdelarna. Så läs nedanstående negativa aspekter noggrant så du vet vad som är både dåligt och bra.

 • Få material: De flesta duschstolar är tillverkade av plast. Detta är ett mycket lätthanterligt och billigt material, men det finns dessvärre få duschstolar i andra material. dock finns det duschbänkar av rostfritt stål, vilket är ett mycket hållbart och hygieniskt val.
 • En duschstol är tung: En duschstol kan vara svår att flytta runt då de ofta väger mer än 10 kg. Det kan tänkas vara lite men för många äldre seniorer är detta väldigt tungt. Därför är det så många modeller som har hjul.
 • Dyrt: En duschbänk är dessvärre väldigt dyr. Du kan förvänta dig att betala mellan 1 000 och 3 000 kronor. Detta är hiskeligt dyrt och innebär att få personer har råd med dem utan ekonomisk hjälp från familjen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är duschstolar och duschbänkar ytterst användbara för äldre personer som har svårt att duscha själva då de ofta har dålig balans och begränsad rörlighet. De är dessutom säkra och stabila för barn att använda. Sålunda kan både barn och äldre personer använda dem.

Dessvärre är duschstolar väldigt dyra. Du kan förvänta dig att betala mellan 1 000 och 3 000 kronor. Detta är ett pris som få äldre har råd att betala själva. Dessutom är de i regel tunga och kan därför vara svåra att flytta runt då de ofta väger mer än 10 kg.

Vi vill också nämna att om du har en mindre dusch, t.ex. en ångdusch, så måste du köpa en modell som är betydligt mindre. Mät därför måtten på duschen först – innan du köper en stol.

Utöver detta är dessa stolar och bänkar mycket användbara för äldre då de underlättar duschningen avsevärt. Så om du har en äldre person i ditt liv som behöver hjälp är denna typ av produkt perfekt.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.