HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Elektrisk tvålpump bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Elektrisk tvålpump med skum
Bäst-i-test 2024

Elektrisk tvålpump bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Elektrisk tvålpump med skum

Elektrisk tvålpump med skum
 • Rymmer 280 ml
 • Anpassad för att ge dig skummande tvål istället för vanlig
 • Snygg och stilren design
 • Passar både badrummet och köket
 • Lätt att fylla på
 • LED-lampor som indikerar lågt batteri
Nackdelar:
 • 4 st AAA-batterier måste köpas separat (ingår ej)
 

2. Automatisk tvålpump med sensor

Automatisk tvålpump med sensor
 • Rymmer 266 ml
 • Otroligt vacker design
 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Lätt att fylla på extra tvål
 • Använder sladd istället för batterier
Nackdelar:
 • Kostar nära tusenlappen
 

3. Elektrisk tvålpump Umbra

Elektrisk tvålpump Umbra
 • Rymmer 355 ml
 • Perfekt dosering varje gång
 • Fyll med tvål, diskmedel eller handdesinfektion
 • Böjd och vacker design som smälter in i inredningen
 • Visar hur mycket tvål som finns kvar
 • Batteriindikator
Nackdelar:
 • 4 st. AAA-batterier måste köpas separat (ingår ej)
Innehåll [ visa ]

Elektrisk tvålpump → Bäst-i-test (2024)

Elektriska tvålpumpar, eller automatiska tvålpumpar som de också kallas, har blivit alltmer populära eftersom de erbjuder både bättre hygien och användarvänlighet när det kommer till att tvätta händerna. De är inte bara effektivare än en vanlig tvål, eller en tvål med tryck; de är dessutom mer ekonomiska eftersom du får en perfekt dosering varje gång. Därmed slipper du slösa mer tvål än nödvändigt.

Men när det finns så många elektriska tvålpumpar på marknaden, hur bestämmer du dig då för vilken som är rätt för just dig? Det är där den här omfattande guiden kommer in i bilden!

Vi går igenom alla aspekter av dessa tvålpumpar, däribland köpguide så du vet vad du ska tänka på innan köp, för- och nackdelar om varje modell samt detaljerade jämförelser mellan olika modeller för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om vilken variant som är bäst lämpad för dina behov. Så låt oss börja med köpguiden!

elektrisk handtvål bäst i test

Köpguide för elektrisk tvålpump – Detta ska du tänka på innan köp

Innan du köper en elektrisk tvålpump är det viktigt att tänka på vad du värderar högst bland de faktorer vi nu kommer gå igenom. Somliga anser t.ex. att doseringen är ytterst viktig så man slipper föra in handen två gånger under apparaten för att få tillräckligt med tvål, medan andra är helt okej med det så länge de sparar ett par hundralappar.

Därför har vi nedan listat de faktorer vi anser viktigast så du själv kan göra den värderingen.

 • Doseringen är väldigt viktig
 • Huruvida den går att fylla med både tvål, diskmedel och handdesinfektion
 • LED-lampor som indikerar volym och batteritid
 • Genomskinlig behållare
 • Tvålpumpen ska vara lätt att fylla på
 • Hur mycket tvål den rymmer
 • Vägghängd eller stående på handfatet
 • Design
 • Skum eller vanlig tvål?

Doseringen är väldigt viktig

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du köper en elektrisk/automatisk tvålpump är doseringen. D.v.s. hur mycket tvål som pumpas ut varje gång sensorn känner av att dina händer är undertill.

Många känner inte till detta, men det kan variera rejält mellan olika modeller. Du har säkert besökt en offentlig toalett som har en tvålpump av detta slag, och förvånats över att du behöver föra handen under pumpen minst tre gånger för att få tillräcklig mängd tvål för att tvätta händerna. Det har åtminstone hänt oss på redaktionen flertalet gånger – något som är enormt irriterande.

Därför råder vi dig att köpa en tvålpump vars dosering antingen går att reglera, eller som doserar rejält med tvål varje gång. Annars kommer du snabbt gå över till din vanliga handtvål, det kan vi nästan garantera.

Huruvida den går att fylla med både tvål, diskmedel och handdesinfektion

En annan faktor att ta hänsyn till är om den elektriska tvålpumpen kan fyllas med olika typer av vätskor, eller endast med tvål. Många automatiska pumpar är inte konstruerade för att kunna inrymma allt från handtvål, tvättmedel till desinfektionslösning, så om du planerar att använda den för mer än en typ av vätska, se då till att modellen du köper är kompatibel med dem.

Om du vet i förväg att du bara kommer använda handtvål så är detta inget problem för dig. Men om du inte vet det än, eller om du t.ex. planerar att använda pumpen i köket i framtiden med diskmedel i istället, är det värt att kolla in pumparna som är anpassade för just detta, nämligen diskmedelspumpar.

Denna informationen framgår i regel i produktbeskrivningen, men om det inte står tydligt så rekommenderar vi att du kontaktar supporten så de kan ge dig ett tydligt svar.

LED-lampor som indikerar volym och batteritid

Eftersom elektriska tvålpumpar i regel har ett solitt hölje som du inte kan se igenom, har de ofta LED-lampor som indikerar återstående volym samt batteritid. Även om det inte är en funktion som vi anser vara nödvändig, kan det vara användbart att veta när du behöver byta batterier eller fylla på den automatiska tvålpumpen så att du inte får slut på vätska vid ett obekvämt tillfälle.

Ett exempel på ett sådant obekvämt tillfället är att under mitt test av dessa tvålpumpar så hade jag hantverkare som jobbade hemma hos mig, och när en av dem gått på toaletten meddelande han mig att tvålen var slut, varpå jag insåg att denna faktor är viktigare än vad många tror.

Men – det finns ett billigare alternativ till dig som inte vill spendera extra pengar på dessa elektroniska indikatorer, och det ska vi gå igenom härnäst.

Genomskinlig behållare

Ett alternativ till de dyrare tvålpumparna med LED-lampor som indikerar volym och batteritid, som vi gick igenom ovan, är att helt enkelt köpa en tvålpump med en genomskinlig behållare. På så sätt kan du enkelt se hur mycket vätska som finns kvar och fylla på i god tid innan den tar slut.

Även om dessa modeller kanske inte är lika snygga eller moderna som de med LED-lampor, är det likväl ett bra alternativ om du inte vill spendera för mycket pengar på detta tillsynes lyxiga badrumstillbehör.

Tvålpumpen ska vara lätt att fylla på

Den elektriska tvålpumpen du väljer ska helst vara lätt att fylla på så att du slipper krångel. Många tvålpumpar på marknaden idag är utformade för att kunna fyllas på utan att behöva ta isär dem, vilket gör det busenkelt när det är dags för påfyllningen.

För bara några år sedan var du tvungen att ta isär del för del för att fylla på, men nuförtiden finns det många varianter som är toppmatade så att säga, d.v.s. att du helt enkelt öppnar ett lock upptill och häller i påfyllningen.

Däremot har vi läst flera recensioner där det har vittnats om att det har varit svårt att fylla på vissa varianter, så glöm inte att läsa recensioner från andra användare som har haft produkten ett tag.

Hur mycket tvål den rymmer

Nu kommer vi till en brännande punkt i köpguiden, nämligen hur mycket tvål som behållaren rymmer. Detta är en viktig faktor att tänka på innan du köper eftersom det finns många olika storlekar. Men det är framförallt viktigt då det påverkar hur ofta du behöver fylla på med tvål eller andra vätskor.

Vissa elektriska tvålpumpar rymmer bara några få centiliter vätska, medan andra kan inrymma upp till en liter. Om du vill ha en tvålpump för hela familjen kan du behöva en med större kapacitet än om den bara ska användas för en person. Samma sak gäller för dig som vill inhandla tvålpumpar till företaget.

Så ju mer tvål den rymmer, desto mer sällan behöver du fylla på.

Vägghängd eller stående på handfatet

Ytterligare en faktor du bör ta ställning till är om de ska vara väggmonterade eller stå på handfatet/diskbänken.

Väggmonterade elektriska tvålpumpar är bra för små badrum där du behöver ta vara på det begränsade utrymmet som finns. Så på samma sätt som en vägghängd toalettborste eller toalettpappershållare frigör utrymme på golvet, kan en väggmonterad tvålpump frigöra utrymme från handfatet. Vill du ha en vägghängd variant så ska du vara medveten om att du behöver fästa den med väggankare och skruv.

köpguide för elektrisk handtvål

Design

Numera finns det otroligt vackra och stiliga tvålpumpar som nästan ser ut som inredningsdetaljer för sig. Därför bör du även ta designen i beaktande om du vill förhöja den estetiska känslan även i badrummet. Så glöm inte att se till att du väljer en modell vars design harmonierar med inredningen i stort.

Skum eller vanlig tvål?

De elektriska tvålpumpar som finns på marknaden idag kan du fylla med två olika typer av tvål – vanlig tvål eller skumtvål. Vanlig tvål är vad det är, medan skumtvål har en luftig substans med en nästintill krämig konsistens. Vad man föredrar här är ofta en smaksak som varierar från person till person, men kontrollera gärna om den går att använda till skumtvå om det är vad du föredrar.

Fördelar med elektrisk tvålpump

 • Hygieniskt – tack vare elektriska tvålpumpar slipper du trycka på pumpen själv vilken inte sällan är en bakteriehärd i sig. Och när man tvättar händerna med vanlig handtvål så är det ju i regel flera som rengjort händerna med samma tvål – något som givetvis är allt annat än hygieniskt. På grund av den elektriska mekanismen slipper du således fysisk kontakt och hindrar därmed att bakterier sprids mer än nödvändigt. Detta är tvivelsutan den huvudsakliga fördelen.
 • Effektiv och ekonomisk – Elektriska/automatiska tvålpumpar distribuerar en exakt mängd tvål varje gång, vilket minskar slöseri med tvålen och hjälper till att hålla kostnaderna nere över tid. Ytterligare en konsekvens av detta är att det blir mindre spill.
 • Flexibilitet – De kan användas i en mängd olika miljöer, däribland badrum och kök.
 • Stor kapacitet – automatiska tvålpumpar rymmer i regel mycket vätska, så du behöver inte oroa dig för att fylla på lika ofta som med mindre behållare.
 • Väggmonterade eller stående – de kan antingen väggmonteras för mindre badrum eller ställas på handfatet för bekvämlighet och användarvänlighet.
 • Snygg design – många varianter finns i många olika utföranden som förhöjer badrumsutrymmen och ger dem en modern look.

Nackdelar med elektrisk tvålpump

 • Kostnad – Automatiska tvålpumpar är ofta dyrare att köpa än manuella tvålpumpar eller handtvål. De kostar ibland så mycket som 4 gånger mer. Detta är den huvudsakliga orsaken till att många konsumenter undviker att köpa en.
 • Tarvar batterier – De drivs av batterier, vilket innebär att du måste byta ut dem ibland. Därtill ingår sällan batterier i köpet – något vi till vår förskräckelse upptäckte under vårt test. Så dubbelkolla även detta.
 • Väggmonterade tvålpumpar är svåra att montera själv – Köper du en väggmonterad variant så behöver du som sagt montera den med väggankare och skruv, något som de flesta behöver professionell hjälp med vilket såklart kostar extra.

nackdelar med elektrisk handtvål

Sammanfattning och slutsats

Sammanfattningsvis är elektriska tvålpumpar är ett bra sätt att göra det enklare och mer hygieniskt att tvätta händerna. Även om de kan vara dyra har de många fördelar som motiverar kostnaden – till exempel användarvänlighet, flexibilitet, kapacitet och snygg design.

De kräver dock batterier, så du måste räkna med det när du fattar ditt köpbeslut. Glöm inte heller att om du planerar att skaffa en väggmonterad tvålpump, se då till att du räknar in kostnaden för installationen/monteringen.

Med denna guide hoppas vi att du nu är bättre informerad om automatiska tvålpumpar och kan hitta den bästa för dina behov. Lycka till!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.