HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Toalettpappershållare bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Toalettpappershållare golvst...
Bäst-i-test 2024

Toalettpappershållare bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Toalettpappershållare golvstående

Toalettpappershållare golvstående
 • Extremt bra kvalitet
 • Korrosionsbeständig, reptålig & robust
 • Design av Nina Thöming
 • Tillverkad av titanbelagd stål
 • Gummiplatta håller den på plats
 • Integrerad plats för toalettborste
 

2. Toalettpappershållare vägg

Toalettpappershållare vägg
 • Fästs med sugpropp
 • Tillverkad av rostfritt stål
 • Ytan liknar mässing
 • Prisvärd
 • Bra varumärke (Nordic Kakel)
 

3. Svart toalettpappershållare

Svart toalettpappershållare
 • Exklusiv design
 • Raka linjer och rundade hörn
 • Kan antingen limmas eller skruvas fast
 • Utmärkt kvalitet (Gustavsberg)
Innehåll [ visa ]

Bästa toalettpappershållaren 2024

Att ha en snygg toalettpappershållare kan verkligen lyfta ett helt badrum – både ur ett estetiskt och praktiskt perspektiv. De flesta har idag en ytterst tråkig metallisk hållare som är förmonterad när du flyttar in i en ny bostad. Men idag finns det mängder av modeller att välja mellan som gör badrummet snyggare. Till exempel finns det golvstående toalettpappershållare som har plats för många toalettrullar. Men det finns även de som fästs i en vägg med antingen självhäftande tejp eller sugproppar.

Dock är utbudet stort och det finns flera olika material att välja mellan. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att lära dig allt du behöver tänka på innan ditt köp av toalettpappershållare. Dessutom har vi listat för- och nackdelar som du kan väga mot varandra för att göra det bästa tänkbara valet. Börja därför med att förkovra dig nedan för att därefter välja den modell som passar sig bäst.

Typer av toalettpappershållare

En grundläggande aspekt som du måste vara införstående med är att det finns olika typer av toalettpappershållare. Varje typ har sina för- och nackdelar, så vi tänkte börja denna artikel med att lära dig om skillnaderna så du vet i vilken ände du ska börja.

Golvstående / Fristående / Stående

Den mest populära typen är golvstående toalettpappershållare, även kallad fristående eller bara stående. Orsaken till varför de uppskattas av så många är för att de är snygga, får plats med många rullar, lätta att flytta runt och urvalet är enormt. Det är tveklöst det bästa alternativet i alla kategorier på grund av att du slipper skruva i väggen. Dessutom upptar de knappt något utrymme när de står på fot bredvid toaletten. Tänk bara på avståndet mellan hållaren och toaletten – speciellt om du har en toalettstol i hög modell eller en vägghängd toalett.

toalettpappershållare golvstående

Eftersom de inte behövs skruvas fast så kan du flytta på den närsomhelst, eller ta med den till fritidshuset under sommaren – något du inte kan med de självhäftande hållarna eller modellerna med sugpropp. Nackdelen är att de tenderar att de kostar en hel del, men å andra sidan är kvaliteten väldigt bra. Fördelen är att utbudet är så pass stort att du med all säkerhet kommer hitta en modell vars utseende faller dig i smaken.

Fördelar:

 • Tveklöst det bästa och snyggaste alternativet
 • Behöver ingen montering
 • Får plats med flest toalettrullar
 • Somliga modeller har en integrerad hushållspappershållare

Nackdelar:

 • Dyraste valet

Självhäftande

Den billigaste typen av toalettpappershållare är självhäftande. Kort sagt behöver du inte montera dessa genom att skruva fast den i väggen, utan istället fästs den med självhäftande tejp. Många är oroliga över att den kommer lossna från väggen, men det behöver du inte vara orolig över. För tejp från 3M (som det oftast är) är extremt slitstark och fästs utmärkt på kakel, glas och klinker.

toalettpappershållare självhäftande

Nackdelen med denna typ är att det finns få modeller som är riktigt snygga. De flesta är ytterst simpla i sin design och sticker inte ut överhuvudtaget. Men å andra sidan så passar det många. Fördelen är att de är billiga varför de är väldigt populära bland unga människor som just flyttat in i sin första lägenhet, eller för dem som inte vill spendera skjortan på något så provocerande som en stilfull toalettpappershållare.

Fördelar:

 • Billigaste valet
 • Extremt lätta att fästa på väggen
 • Kräver ingen montering

Nackdelar:

 • Väldigt simplistisk design

Sugpropp

Ett alternativ till en självhäftande toalettpappershållare som fästs med tejp, är de modellerna som istället fästs med sugpropp. Dessa är även bra ur perspektivet att du slipper montera eller borra hål i väggar och kakel. I regel fästs de med två väldigt starka sugproppar vilket gör att hållaren definitivt kommer hållas på plats.

Trots att man kan tänka att sugproppar är fula och inget man vill skylta med i sitt badrum, så kan vi glatt meddela dig om att de är gömda bakom en stålskiva. På så vis ser man inte ens att toalettpappershållaren är fäst med sugproppar överhuvudtaget.

Allt du behöver göra är att rengöra underlaget där du ämnar fästa hållaren med varmt vatten och rengöringsmedel. Därefter måste du torka ytan så det inte finns ett spår av vatten. På så vis säkerställer du att hållaren sitter stabilt och inte kommer glida åt något håll över tid.

Fördelar:

 • Mycket prisvärt alternativ
 • Tarvar ingen montering
 • Lätta att fästa på väggen

Nackdelar:

 • Inte så värst snygga
 • Ytterst enkla i sin utformning

Så väljer du rätt toalettpappershållare

Innan du köper en toalettpappershållare finns det några saker du ska veta. För det första ska du tänka på hur många toalettrullar hållaren får plats med. För det andra måste du välja en modell med hylla ovanför eller inte. För det tredje måste du välja rätt material utifrån ett estetiskt och kvalitativt perspektiv. Förutom dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du behöver ha i åtanke för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

1. Höjd

Har du nån gång suttit på en toalett och sträckt dig efter toalettpappret, men snabbt insett att toalettpappershållaren sitter för högt upp – då vet du hur viktigt det är att fästa den på rätt höjd. Men inte bara det, utan det måste vara rätt höjd i förhållande till toaletten. De flesta håller med om att den ultimata höjden på en hållare är 66 centimeter. Detta är baserat på de internationella bestämmelserna för toaletthöjden. Har du t.ex. en förbränningstoalett ska du först mäta höjden på denna och sedan välja en hållare därefter.

Många tänker inte ens på höjdaspekten men det är faktiskt extremt viktigt att börja fundera ut var du vill fästa hållare, för när du väl skruvat eller häftat fast den så sitter den fast. Så se därför till att hantera denna faktorn först

 • Den ultimata höjden för en toalettpappershållare är 66 cm från golvet

2. Hållare för hushållspapper och toalettborste

Vissa golvstående toalettpappershållare har en integrerad hållare för hushållspappersrullar. Detta är väldigt effektivt om du ibland använder hushållspapper i badrummet för olika syften. Men det finns även modeller med plats för toalettborste. Därmed går det alltså att köpa ett komplett paket med en toalettpappershållare som har en integrerad hållare för hushållspapper och en toalettborste. Detta är ett praktiskt alternativ för dig som vill ha allting samlat på samma ställe.

Dock ska du se till att det finns ett lock över både hushållspappershållaren och toalettborsten. Annars är det inte vidare hygieniskt.

toalettpappershållare vägg

3. Tyngd fot

Toalettpappershållare på fot måste ha en tung fot som håller hållaren på plats. Annars kommer den välta vid minsta kontakt. Därför har de flesta golvstående hållare en inbyggd blytyngd i foten för att stabilisera hållaren. Däremot är det inte så med de billigaste varianterna, varför du måste dubbelkolla detta i produktbeskrivningen. Somliga modeller som vi testade välte så fort vi försökte dra bort ett ark från toalettrullen – något som är fullständigt oacceptabelt.

 • Undvik att köpa de toaletpappershållare på fot som inte har en inbyggd tyngd.

4. Kapacitet

Kapaciteten avser hur många toalettrullar som får plats på en särskild toalettpappershållare. Medan t.ex. en självhäftande hållare endast får plats med en toalettrulle, får en golvstående hållare vanligtvis plats med över 3 toalettrullar. Detta är en särskilt viktig faktor för familjer som har en stor ruljangs på toalettrullar och således behöver byta och ersätta de tomma rullarna. Då är det mycket smidigt att ha 3 st rullar redo i golvmodellen.

Men om du å andra sidan bor i ett singelhushåll så är det absolut inget måste att välja en modell med hög kapacitet. För då är ruljangsen på toalettrullar så pass låg att kostnaden inte rättfärdigar nyttan.

Således ska du fundera över hur viktigt det faktiskt är att ha en toalettpappershållare med kapacitet för en eller flera toalettrullar. För här finns det pengar att spara skulle du bestämma dig för att välja en självhäftande variant med plats för endast en rulle.

 • Stående hållare har plats för många toalettrullar
 • Toalettpappershållare på vägg har endast plast för en toalettrulle

5. Material

Det som bestämmer hur slittålig en toalettpappershållare ska vara är dess material. Men materialet bestämmer även hur den ser ut. Väljer du t.ex. att köpa en hållare i mässing så kommer den ha en skinande guldfärg. Men väljer du istället en variant i krom så kommer den med all säkerhet ha en industriell design som för tankarna tillbaka till den industriella tidsåldern. Så materialet är viktigt på grund av att det dels definierar hur bra kvalitet hållaren har, dels hur den ser ut.

De mest populära materialen är mässing, trä och guld. De lantliga varianterna är i regel tillverkade av trä. Men det finns även hållare i andra material vilka vi listat nedan:

 • Mässing
 • Trä
 • Guld
 • Krom
 • Koppar

6. Hylla

En faktor som aldrig nämns i dessa sammanhang är att det finns moderna och stilriktiga toalettpappershållare med en hylla ovanför toalettrullen. Syftet med detta är att du ska kunna ta av dig din klocka, ringar och andra smycken medan du går på toaletten. Orsaken till detta är givetvis att förbättra hygienen, men du skyddar även toalettrullen mot damm som svävar ner uppifrån.

toalettpappershållare fristående

Dessa modeller tenderar att vara väldigt stilrena och uttänkta i sin konstruktion. Dock är de dyrare än de flesta andra varianter. Men vill du ha något snyggt och praktiskt ska du definitivt välja en modell med hylla.

Hur du monterar en toalettpappershållare

Det är inte helt lätt att montera en toalettpappershållare om du inte köpt en självhäftande eller med sugpropp fästande modell. Därför kommer vi nedan lista vilka steg du behöver genomföra för att montera den på ett säkert och stabilt sätt. Observera att detta endast avser hållare som ska skruvas fast i väggen, och alltså inte golvstående varianter.

Detta behöver du:

Innan du påbörjar monteringen finns det några saker du måste ha som t.ex. måttband och markeringspenna. Det kommer underlätta ditt arbete ordentligt.

 • Måttband
 • Markeringspenna
 • Skruvmejsel
 • Vattenpass
 • Borrmaskin

Såhär går det till:

 1. Mät noggrant
  Börja med att använda måttbandet och mät 30 centimeter ovanför toalettsitsen, eller 60 cm från golvet. Vid 30-centimetersmärket så ska du göra en markering med markeringspennan för att veta var du sedan ska borra.
 2. Använd ett vattenpass
  För att säkerställa att toalettpappershållaren sitter rakt måste du använda ett vattenpass. Så håll vattenpasset under den nyss gjorda markeringen och rita ytterligare en prick för den andra skruven.
 3. Borra hålen
  Nu när du har två hål på exakt samma nivå och på 60 cm från golvet, så är det dags att börja borra. Borra försiktigt med trygg hand in i väggen ett par centimeter – mer behövs inte.
 4. Skruva fast fästena
  Nu när du har två hål är det hög tid att först placera fästena framför hålen, och därefter skruva in dem med en skruvmejsel. Gör detta för båda hålen.
 5. Placera toalettpappershållaren på fästena
  Nu är monteringen klar och det sista steget är att fästa toalettpappershållaren på fästet. Hur det sker beror på vilken modell du köpt, men det är i regel väldigt intuitivt och enkelt.

Uppstår det svårigheter med monteringen så får du gärna kontakta oss så ska vi försöka hjälpa dig. Annars kan du kontakta en hantverkare eller snickare som kan hjälpa dig mot en ekonomisk ersättning.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.