HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Fågelskrämma bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Fågelskrämma Uggla
Bäst-i-test 2024

Fågelskrämma bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Fågelskrämma Uggla

Fågelskrämma Uggla
 • Bästa fågelskrämman för pengarna
 • Ugglan rör på huvudet och ögonen reflekteras i ljuset
 • Går att fästa på en plan yta men också på en stolpe eller träd
 • Robust kvalitet
 

2. Fågelskrämma Ryom 2 drakar

Fågelskrämma Ryom 2 drakar
 • Försedd med två rovfågelliknande drakar
 • Avskräcker t.ex. måsar, kajor, duvor, kråkor & skator
 • Drakens siluett håller fåglarna borta
 • Väldigt effektiv
 

3. Fågelskrämma set - 2 drakar

Fågelskrämma set - 2 drakar
 • Simulerar närvaron av en rovågel
 • Naturtrogna rörelsemönster som varierar i flyghöjd
 • Går att använda på öppnat fält, gräsytor, odlingar och planteringar
 • En lätt bris räcker för att skrämma bort fåglarna
Innehåll [ visa ]

Fågelskrämma – Test

Att vakna upp till fågelsång på morgonen är minst sagt harmoniskt, men det finns verkligen stunder då man inte vill ha fåglar i sin närhet. Till exempel när du har en middag i trädgården eller om du helt enkelt inte vill vakna upp för tidigt. Det effektivaste sättet att hålla fåglarna borta är att införskaffa en fågelskrämma. I denna artikel kommer vi utse den bästa fågelskrämman så du lättare vet vilken du ska välja.

bästa fågelskrämman

Fågelskrämma – bäst-i-test

1. Fågelskrämma uggla – bästa modellen 2024

fågelskrämma uggla

Den bästa fågelskrämman är i form av en uggla. Denna ser inte bara skrämmande ut för fåglarna, den är också mycket effektiv. Ugglan har en inbyggd sensor som gör att ljudet först spelas upp när fåglarna kommer nära, vilket är ytterst effektivt.

De har ett naturtroget rörelsemönster och det bästa av allt är att ögonen blinkar med jämna mellanrum – något som får de flesta fåglarna att skaka av rädsla.

Fördelarna är att du kan välja om du vill placera den på en plan yta, t.ex. på ett balkongbord – i så fall måste du fylla den med sand så den får tyngd. Du kan också fästa den i ett träd med hjälp av ett inbyggd fäste.

Se bästa priset

2. Ryom 2 Drakar

På andraplats i vår bäst-i-test lista hamnar Ryom 2 Drakar. Denna fågelskrämma består av två drakar som viftar i luften och avskräcker fåglarna från olika håll. De är enkla att fästa på t.ex. fönster eller balkongräcken och är mycket effektiva för att hålla fåglarna på avstånd.

En stor fördel med dessa fågelskrämmor är att de kan användas under hela året. Nackdelen är dock att de inte har någon inbyggd sensor.

Se bästa priset

3. Fågelskrämma set 2 drakar

Denna fågelskrämma består också av 2 drakar och simulerar en rovfågel genom sin siluett. Det bästa är att den varierar sina rörelsemönster beroende på hur mycket det blåser, vilket gör att den även förflyttas i lodrät riktning – något som uppfattas naturtroget och skrämmer bort fåglarna.

Fördelarna är att den skrämmer bort kråkor, måsar, duvor och kajor. Därtill lämpar den sig utmärkt på öppna fält såsom odlingar och planeringar.

Nackdelen är att du måste köpa till väggfäste, något som vi anser borde ingå. Därför hamnar denna modell på tredjeplats och inte högre upp i listan.

Se bästa priset

Vad är en fågelskrämma?

En fågelskrämma är som sagt en anordning som är avsedd att skrämma bort fåglar från områden där man inte vill ha dem. De flesta är tillverkade av plast eller metall och är ofta försedda med en fjäderdräkt eller andra skrämmande detaljer. De används ofta för att skydda både trädgårdar och större fält från fåglar som t.ex. skator eftersom de skadar växtligheterna.

Fördelar med fågelskrämmor

 • De fungerar på många olika fåglar: Den största fördelen med fågelskrämmor är att de håller borta de flesta fåglarna från din balkong, altan, trädgård eller fönster, däribland skator, falkar, hökar, hackspettor, fiskmåsar och duvor.
 • Hindrar fåglar från att flyga in in fönster: Stundtals händer det att fåglar flyger in i fönster till människors bostäder, vilket kan det leda till allvarliga skador för fågeln själv. Men det största problemet är att fönstret kan gå sönder vilket leder till stora kostnader. För att undvika detta så kan du placera en fågelskrämma vid fönstret. På så vis håller du dem borta och du slipper oroa dig för en plötslig duns som skrämmer hela familjen.
 • Perfekt för dig som ofta sitter på balkongen eller altanen: Om du spenderar mycket av din tid på på balkongen så har du förmodligen upplevt hur irriterande det är att få fågelbajs på balkongräcket och balkongmöblerna. Därtill sätter de sig gärna på räcket och väntar tills du ätit upp maten – något som är extremt irriterande. Genom att fästa en fågelskrämma på balkongen slipper du störas och kan fokusera på annat. Detta är enorm fördel om du älskar att hänga på balkongen.
 • Körsbärsträdet får växa i fred: En fågelskrämma också är ett effektivt sätt att förhindra fåglar från att flyga in i körsbärsträden och äta upp alla körsbär. Så har du ett körsbärsträd i trädgården är det ett måste att hålla fåglarna borta, förutsatt att du vill kunna njuta av körsbären vill säga.

Nackdelar med fågelskrämmor

 • De fungerar inte för alla fåglar: En nackdel med fågelskrämmor är att de inte uppfattas avskräckande för alla fågelarter. Däremot kommer de skrämma bort de vanligaste fåglarna som t.ex. skator, duvor, fiskmåsar osv.

Fågelskrämma – Köpguide

Nu när du fått lite mer information om fågelskrämmor och fördelarna samt nackdelarna med dem, är det dags för köpguiden. I den går vi igenom de olika alternativen som finns på marknaden, t.ex. om de använder ljud eller inte.

Elektronisk fågelskrämma

En elektronisk fågelskrämma är precis som det låter, en fågelskrämma som drivs av el. De flesta är batteridrivna och har olika inställningar för att du ska kunna anpassa ljudet och tiden för när den ska vara igång. Dessa fågelskrämmor är ofta de mest effektiva på marknaden, men det finns givetvis andra faktorer som spelar in.

Fördelar:

 • De är ofta mycket effektiva och kan skrämma bort fåglar från stora områden som t.ex. en åker.
 • Du har full kontroll över när den ska vara igång och hur ljudet ska vara.
 • De är ofta försedda med olika ljud för att skrämma bort olika fågelarter.

Nackdelar:

 • De är dyrare än en traditionell drake som viftar i luften
 • Du behöver byta batteri då och då

Fågelskrämma med ljud

fågelskrämma ljud

En fågelskrämma med ljud är en fågelskrämma som namnet antyder, avskräcker fåglar genom att spela upp diverse skrämmande ljud. Detta kan t.ex. vara högfrekventa ljud eller rovfågelsljud. De flesta av dessa fågelskrämmor är batteridrivna och har olika inställningar för att du ska kunna anpassa ljudet och tiden för när den ska vara igång. På så vis kan du bestämma att den ska vara påslagen mellan 06:00-10:00 för du ska slippa väckas för tidigt på morgonen.

De bästa fågelskrämmorna med ljud är utrustade med en sensor som gör att de endast låter när fåglar kommer i närheten – effektivt va?

Skillnad mellan spiral och snurra

En fågelskrämma som ser ut som en spiral är en variant som viftar i luften. Detta gör att fåglarna blir skrämda och inte kommer nära fönstret eller balkongen. En snurra å andra sidan, är en fågelskrämma som bara snurrar runt och avskräcker fåglarna från olika håll. Skillnaden är verkligen hårfin, och vilken av dessa du väljer är godtyckligt eftersom båda fungerar lika bra.

fågelskrämma balkong

Göra fågelskrämma – steg för steg

Vill du inte spendera pengar på att köpa en fågelskrämma kan du med fördel göra en själv. Detta är faktiskt mycket enklare än man först skulle tro, och kan göras på ett par timmar. Här kommer du få lite steg för steg-instruktioner om hur du enklast går till väga:

 • Skaffa ett fat eller något annat som kan fungera som bas för fågelskrämman.
 • Snurra sedan fast en trasa runt basen och fäst den med tejp.
 • Placera basen på en pinne och sätt ner den i marken.
 • Gör därefter några hål i locket av fatet för fjädrar eller andra skrämmande detaljer.
 • Fäst sedan fjädrar eller andra ting som fladdrar och som du tror skrämmer fåglarna.

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.