HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Förbränningstoalett bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Cinderella Classic
Bäst-i-test 2024

Förbränningstoalett bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Cinderella Classic

Cinderella Classic
 • Kräver inga avlopp eller vatten
 • Supereffektiv förbränning
 • Billig i drift
 • Spara pengar
 • Förträfflig för sommarstugan
 • Miljövänlig
 • Driftsäker
 

2. Cinderella gas

Cinderella gas
 • Luktfritt
 • Obefintlig installationskostnad
 • 12 V DC fläkt
 • Förbränningseffekt på 2,4 kW
 • Gasolen förbrukas efter ca 180 besök
 • Energiförbrukning på 1,9 Ah/besök
 

3. Förbränningstoalett Cinderella

Förbränningstoalett Cinderella
 • Inga vatten- eller avloppsledningar krävs
 • Barnsäker
 • Kompakt och smidig
 • Minst 4 personer kan använda per timme
 • Används 12 gånger per dygn
 • Frostsäkring ej nödvändig
 • Avföring blir till aska
Innehåll [ visa ]

Bäst förbränningstoalett 2024

Letar du efter en förbränningstoalett har du kommit rätt. Detta är en typ av toalett som inte behöver ett avloppssystem, varför den är perfekt att använda i sommarstugan, husbilen och fritidshuset. Som en konsekvens av att miljömedvetenheten på senare tid ökat markant, har efterfrågan av förbränningstoaletter skjutit i höjden. Men det är svårt för många att veta vilken modell man ska välja för utbudet är så brett, och funktionerna varierar kraftigt.

Därför har vi, baserat på ett antal kriterier, sammanställt en bäst-i-test lista som kommer förenkla ditt val. Dessutom har vi listat både fördelar och nackdelar så du även är på det klara med de negativa aspekterna. Längre ned i denna guide hittar du även skötselråd som är bra att följa för att förbränningstoaletten ska hålla så länge som möjligt.

Börja därför att förkovra dig i allt du behöver veta innan ditt köp, för att därefter välja den modell som passar dina behov från topplistan högst upp på sidan.

RankingNamnPrisMer info
1 Förbränningstoalett Cinderella 36 788 kr Läs mer
2 Cinderella gas 37 990 kr Läs mer
3 Cinderella Classic 33 239 kr Läs mer

Så fungerar en förbränningstoalett

En förbränningstoalett utmärks av att inte behöva anslutas till ett avlopp och tarvar således inget vatten. Istället används en biologisk process, s.k. kompostering, för att hantera det mänskliga avfallet. Kort sagt betyder detta att det sker en nedbrytning av det organiska materialet, vilket sedermera omvandlar avfallet till aska.

Som en följd av att en förbränningstoalett inte behöver vatten, går det alltså att göra om vilket rum som helst till en toalett, alternativt placera förbränningstoaletten i ett fritidshus som helt saknar anslutning till ett avlopp. Således är det ett perfekt alternativ till dig som vill installera en toalett i fritidshuset, men som inte vill spendera tusentals kronor på att bygga ett avloppssystem.

Avfallet omvandlas till aska vilket är mycket behändigt och lätthanterligt. Därtill är det betydligt fräschare att ha en förbränningstoalett så du slipper den obehagliga upplevelsen av att tömma latrinen på ett utedass.

Så väljer du bäst förbränningstoalett

När du ska köpa en förbränningstoalett är det primärt säkerheten och energiförbrukningen du ska ta i beaktande. Därtill är drivkällan viktig, d.v.s. huruvida toaletten drivs av elektricitet eller gasol. Fler funktioner som är viktiga är bekvämlighet, hygien och signaler. Utöver detta ska du ta följande faktorer i beaktande för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

1. Kapacitet

En av de viktigaste faktorerna när du väljer en förbränningstoalett är dess kapacitet. Kort sagt hur mycket avfall toaletten kan rymma utan att överflödas. Detta är särskilt viktigt om det är en hel familj som ämnar använda toaletten. För ju fler som använder den, desto mer kapacitet krävs. Till exempel behöver du inte välja en modell med enorm kapacitet om du endast tänker ha den i fritidshuset och därmed använda den måttligt. Men är det fler som ska använda den under en längre tidsperiod blir denna faktor plötligt ytterst viktig.

Kapaciteten benämns vanligtvis i antalet personer, t.ex. 12 personer. Detta innebär att 12 personer kan gå på toaletten och bajsa innan behållaren måste tömmas. Har du långt till platsen där du kastar avfallet innebär detta att du i vissa fall behöver tömma behållaren varje dag. Därför ska du välja en förbränningstoalett med tillräckligt mycket kapacitet så du slipper tömma den varje dag.

förbränningstoalett bäst i test

2. Storlek

Innan du köper en förbränningstoalett måste du veta hur stor den kan vara för att få plats. Därför ska du börja med att mäta bredd och höjd m.h.a. en måttstock, så du vet vilka mått som toaletten inte får överstiga. Ett smart tips är att mäta maxbredd och maxhöjd, för att sedan addera 2-3 centimeter för säkerhets skull. På så vis  behöver du inte pressa in toaletten, utan se till att det finns gott med avstånd mellan toaletten och de omslutande väggarna så du slipper byta storlek efter köpet.

Tips: Vill du ha en högre toalettstol rekommenderar vi att du läser vår artikel om toalettstol i hög modell.

När du mäter så är det höjd, bredd och djup du primärt ska ha i åtanke. Men även sitthöjden om du har lågt i tak. Annars kan det bli svårt för långa personer att sitta bekvämt på toaletten utan att behöva huka sig framåt alltför mycket.

 • Mät höjd, bredd & djup så du inte råkar köpa en för tung toalett

3. Vikt

En ofta förbisedd faktor som konsumenter glömmer bort inför deras köp av förbränningstoalett, är vikten. De flesta tänker att en toalett ska stå på samma plats i flera år, och behöver därför inte tänka på hur mycket den väger. Men vikten är viktig ur perspektivet att du vill kunna flytta den till en ny stuga eller ett annat rum utan att behöva anställa bärhjälp. Ska du exempelvis bära upp den från undervåningen till övervåningen så är det inte helt lätt med en förbränningstoalett som väger 60 kg.

4. Garanti

På grund av att förbränningstoaletter kostar flera tusen kronor är det viktigt att du handlar från en återförsäljare som ger en bra garanti. Många återförsäljare erbjuder endast en garanti på ett år, men detta tycker vi inte att du ska bli nöjd med. Istället rekommenderar vi att aldrig köpa en toalett från en butik som inte erbjuder minst 3 års garanti. Annars kommer du gå miste om ekonomisk ersättning skulle toaletten gå sönder.

5. Säkerhet

Givetvis ska du aldrig behöva oroa dig om säkerheten gällande en förbränningstoalett. Men faktum är att du ska undvika billiga varianter. Orsaken är att högkvalitativa modeller bränner innehållet på ett specifikt sätt som gör att kallras undviks. Dessutom har kvalitativa toaletter en genomtänkt konstruktion som säkerställer att de bibehåller kvaliteten år efter år, vilket leder till att säkerhetsrisken blir minimal

6. LED-display

En förbränningstoalett med display kallas smart, precis som smarttelefoner. Från displayen kan du utläsa status på förbränningen och om askan behöver tömmas. Därtill är det viktigt med en LED-display då displayen indikerar olika statuslägen, vilket du inte kan se i mörker. Så vill du ha full kontroll på toaletten, behållaren och elektriciteten – välj då en modell med digital display.

7. Bekvämlighet

De flesta spenderar inte så lång tid på en förbränningstoalett i allmänhet. Men när du väl gör det är det viktigt att det är bekvämt. Därför är det en stark rekommendation att välja en modell vars sitthöjd är justerbar. På så vis kan du höja och sänka toalettsitsen baserat på hur lång du är. Följaktligen kan toaletten anpassas för vem som helst som väljer att använda den. Dessutom blir det lättare för barn att använda den.

8. Pris

Priset varierar kraftigt mellan olika modeller. Anledningen är att tekniken skiljer sig markant. Priset beror delvis på vilka funktioner den har. Till exempel finns det förbränningstoaletter som använder luften från badrummet för att dämpa doften, medan elektriska modeller använder el. Vidare finns det vissa modeller med display som varnar om när askan behöver tommas, och vissa andra som saknar display.

Sålunda ska du inte köpa en billig modell bara för att priset är attraktivt. Istället ska du köpa en förbränningstoalett som på lång sikt ger dig mer nöje än huvudbry.

Fördelar med förbränningstoalett

Det finns flera fördelar med en förbränningstoalett. Först och främst är de miljövänliga. Dessutom sparar de plats samtidigt som de kostar mindre över tid. För att få reda på alla fördelar har vi beskrivit varenda en utförligt nedan:

Miljövänligt

Det finns en särskild solidarisk fördel med förbränningstoaletter, och det är dess miljövänliga aspekt. Toaletter i allmänhet är en enorm bov i klimatkrisen och varje toalettspolning kräver 1,6 liter rent vatten. Detta innebär att genomsnittsfamilj med två föräldrar och tre barn slösar över 15 liter vatten per dag förutsatt att varje person spolar toaletten 5 gånger per dag. Således är vattenmängden som slösas extrem och högst anmärkningsvärd.

Genom att välja en förbränningstoalett framför en vanligt toalett bidrar du således till en positiv miljöpåverkan. På sikt kommer detta hjälpa samhället genom att minimera luftföroreningarna. Dessutom kommer du personligen känna dig solidarisk med andra miljömedvetna medborgare – något som får vem som helst att känna sig stolt.

Kostnadseffektivt

Trots att miljöskälen är den primära anledningen till varför de flesta vill ha en förbränningstoalett, är det även ett kostnadseffektivt val. Istället för att köpa en toalett med septiktank för dyra pengar, kan du investera i ett alternativ som gör det billigare på sikt. Dock är inköpspriset något högt, men detta kompenseras alltså över tid då du slipper alla dyra kostnader som är förenat med avloppssystem.

Sparar plats

Det finns flera små förbränningstoaletter som är avsedda att användas i små toaletter på landställen och båtar. Följaktligen frigörs mycket utrymme som du kan använda till annat eftersom denna typ av toalett är avsevärt mindre i storlek. Med det sagt finns det givetvis större modeller, men i regel är de förhållandevis små vilket är smidigt och praktiskt – i synnerhet till dig som bor trångt.

förbränningstoalett test

Kräver knappt något underhåll

Trots att du med jämna mellanrum måste rengöra din förbränningstoalett, kräver den inte något ansträngande underhåll i övrigt. Allt du behöver göra är att hålla koll på att tömma behållaren när det är dags. Sålunda slipper du oroa dig över hur avloppssystemet funkar och i vilket skick rören befinner sig i. Istället kan du fokusera på den ytliga rengöringen för att hålla toaletten fräsch och fri från odör.

Slipp installationskostnaden

En mycket anmärkningsvärd fördel med förbränningstoaletter – till skillnad från traditionella toaletter – är att du slipper installationskostnaden. När du köper en vanlig toalett så kostar det skjortan att installera den och säkerställa att den jobbar i symbios med ditt avloppssystem. Detta innebär idoga tester och förberedelser innan toaletten ens kan användas. Men genom att köpa en förbränningstoalett slipper du hela denna kostnad.

Använd avfallet till något användbart

När avföringen efter en spolning sönderdelats behöver du inte kasta bort den i skogen, utan askan kan användas till något användbart istället. Till exempel kan du slänga askan i din kompost eller i din trädgård. Orsaken är att askan är full av goda näringsämnen som växter mår bra av. Däremot ska du vara medveten om att inte strössla askan över ätbara växter eftersom det kommer lämna en fadd eftersmak, minst sagt.

Nackdelar med förbränningstoalett

Nu när du är medveten om alla fördelar är det hög tid att lyfta upp alla nackdelar med en förbränningstoalett. Visste du t.ex. att många modeller inte är luktfria som det påstås? Eller att den inte är tillåten att installera i vissa urbana miljöer? Läs samtliga nackdelar nedan så du är införstående med vad det är du köper. Annars riskerar du att bli negativt överraskad.

Kräver manuell tömning

En ofrånkomlig nackdel med förbränningstoaletter är att du måste tömma dem manuellt. Detta är de flesta införstående med, men något du måste förbereda dig inför. Många glömmer nämligen att planera för var som ska tömma toaletten, och hur långt du måste gå iväg för att göra detta. Saknar du t.ex. ett intilliggande skogsparti, en kompost eller bor i en urban stadsmiljö så måste du ha ett dedikerad ställe att kasta avfallet på. Så glöm inte att tänka igenom hur du ämnar att tömningen ska ske på effektivast sätt.

Fortsättningsvis måste du tömma förbränningstoaletten oftare om ni är en stor familj. Detta innebär att jobbet med tömningen inte väger upp för den positiva miljöpåverkan, varför många väljer att gå tillbaka till en traditionell toalett igen. Så för att detta inte ska hända dig rekommenderar vi att först tänka igenom valet noggrant, och ta reda på exakt hur ofta du kommer behöva tömma toaletten baserat på antalet familjemedlemmar.

Inte helt luktfri

En aspekt som är väldigt viktig att känna till är att förbränningstoaletter inte är helt luktfria. Med andra ord kommer du känna odören efter ditt toalettbesök i många fall. Emellertid är detta inte fallet med samtliga modeller, men jag testade två stycken som båda luktade illa efteråt. Fastän detta inte är den primära anledningen till varför folk köper en förbränningstoalett, är det ändock viktigt att veta. För vissa är mer känsliga än andra, och då blir det plötsligt en viktig aspekt.

Därför ska du alltid läsa recensionerna för den toalett som fångat ditt intresse, för att på så vis se om en kund skriver något om just lukten.

Inte tillåten överallt

Många är av uppfattningen att en förbränningstoalett kan användas varsomhelst. Men så är inte fallet. Trots att det är ett oerhört effektivt sätt att hantera avföring på, är det många städer som inte tillåter dem. Orsaken är att alla städer har olika miljökoder med varierande krav, vilket gör att de inte är tillåtna att installera i flervåningshus med dålig ventilation, exempelvis. Dock är detta ovanligt, men likväl viktigt att veta om så du inte råkar köpa en toalett och sen inte är tillåten att använda den.

Ointuitiv för gäster

Om du har gäster på besök som aldrig använt en förbränningstoalett kommer de bli lätt chockade. För många är detta en ohygienisk lösning, varför du måste förbereda dina gäster samt instruera hur toaletten fungerar. Trots att detta inte är någon nackdel per se, är det något du ändå ska ha i beaktande.

förbränningstoalett pris

Skötselråd för förbränningstoaletter

För att din förbränningstoalett ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du sköter om den på rätt sätt. Annars kommer förslitningar över tid tillslut göra att den blir oanvändbar. Därför rekommenderar vi dig att du följer nedanstående skötseltips för att hålla den fräsch och maximera dess livslängd.

 1. Inspektera toaletten varje månad
  Ha för vana att inspektera förbränningstoaletten minst en gång per månad för att säkerställa att behållaren sitter som den ska, och att ingenting är löst.
 2. Rengör fläkten
  Eftersom fläkten är på dygnet runt för att hålla avfallstanken luktfri, är det extremt viktigt att du med jämna mellanrum skrubbar fläktbladen med t.ex. en tandborste. På så vis kommer både fläkten och behållaren hålla längre.
 3. Urinbehållaren ska hållas ren
  Har du en förbränningstoalett med separat urinbehållare måste du även tömma och rengöra denna innan den blir full. Det bästa är att fylla den med varmt vatten och tvättmedel, förslut locket och skaka i några sekunder. Därefter ska du hälla i ett par skedar strösocker som hjälper att neutralisera odören inuti behållaren
 4. Använd inga kemikalier!
  När du rengör toaletten, antingen utanpå eller inuti, så får du inte – under några omständigheter – använda kemikalier. Anledningen är att kemikalierna i rengöringsmedel hämmar den naturligt biologiska sönderdelningen, vilket gör att toaletten inte fungerar lika bra. Så använd endast varmt vatten och naturlig tvål!

Slutsats

Avslutningsvis är det svårt att välja rätt förbränningstoalett om du är nybörjare på detta ämne. Därför vill vi slutligen tipsa om att du kan utröna en hel del från recensionerna av varje modell. Anledningen till varför det är bra att läsa dessa är för att de ger en ärlig och objektiv bild över hur bra toaletten i fråga är. För det andra rekommenderar vi att se vilket varumärke som producerat modellen – är det ett okänt varumärke ska du vara tveksam. Slutligen vill vi avsluta denna köpguide med att påminna dig om några av fördelarna:

 • Du slipper lukten
 • Behöver inte anslutas till avlopp
 • Ingen tillgång till vatten krävs
 • Tömning sker automatiskt via förbränning
 • Det är betydligt mer hygieniskt
 • Askan är neutral och därmed luktar den ingenting

Glöm inte att komplettera med en vacker toalettpappershållare för att göra badrummet ännu mer inbjudande!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.