KÖP SMART. KÖP TESTVINNARE. 

Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.

Menu

Fotogenvärmare bäst-i-test

 

Fotogenkamin Sunwind Kero 241

 • Kompakt portabel fotogenkamin
 • Snabb uppvärmning
 • Energieffektiv
 • Genererar torr värme
 • Hög säkerhet med syre- och lutningssensor
 

Sunwind Corona RX3085

 • Max effekt på 3kW
 • Elektrisk tändning med batteri
 • 4 liters tankvolym
 • Uppvärmningsyta på 120 m³
 • Utmärkt värmestrålning
 

Sunwind Corona RX2485

 • Max effekt på 2,4kW
 • Mycket god värmestrålning
 • Perfekt för uppvärmning utomhus
 • Elektrisk tändning med batteri
 • Bränsletanken kan tas ut för smidig hantering

Fotogenvärmare

För att enkelt och smidigt värma upp ditt hem under vintertid är fotogenvärmare ett utmärkt val. Skulle elen sluta fungera i din bostad och du saknar andra värmekällor som t.ex. braskamin eller kakelugn, är du utelämnad till naturens likgiltiga element. Trots att du kan värma upp huset med myriader av värmeljus och hoppas på det bästa, är en fotogenvärmare en effektiv lösning. Kort sagt fyller du på värmaren med fotogen varpå brinntiden börjar. Vanligtvis får du värme i över 20 timmar per tank. Dessutom är värmeeffekten oftast mindre än 2 kW vilket innebär att det är ett billigt sätt att värma upp hemmet. Däremot är det svårt att veta vilken modell du ska välja. Antingen behöver du en värmare vars uppvärmningsyta är väldigt stor, kanske till och med ett helt hus, eller så är behovet mindre. Därför har vi sammanställt en bäst-i-test lista jämte en köpguide så du kan lära dig allt du behöver veta innan du gör ditt val.

Börja med att förkovra dig i guiden nedan för att sedan välja en värmare från topplistan ovan.

Så väljer du en fotogenvärmare

Som sagt är utbudet av fotogenvärmare brett och produktspecifikationer kan upplevas otydliga om man saknar kunskap. Av den orsaken har vi nedan listat vad du ska tänka på och hur du gör det bästa valet utifrån dina individuella behov.

 1. Brinntid
  Brinntid är helt enkelt hur lång tid som fotogenvärmaren kan användas i streck utan avbrott. Följaktligen ska du grunna på hur länge du planerar att ha värmaren igång. Kort sagt kanske du bara behöver en brinntid på 5 timmar om det är ett litet rum på övervåningen du behöver värma upp, medan en brinntid på 3 veckors tid är att föredra för ett stort hus. På grund av att kostnaden till hög grad bestäms av hur lång brinntiden är, ska du lägga lång tid på att fundera över just detta.
 2. Tank
  Tanken är utrymmet där fotogenet hälls i. Därmed bestäms brinntiden till viss del på hur stor tanken är. Således ska du välja en så stor tank som möjligt om du vill värma upp en större yta. Därtill rekommenderar vi starkt att köpa till en tratt då du annars riskerar att spilla fotogen när du ska hälla i den i tankhålet.
 3. Uppvärmningsyta
  En viktig faktor när du ska köpa en fotogenvärmare är att titta på uppvärmningsytan, d.v.s. hur många kvadratmeter som värmaren förmår värma upp. Desto större uppvärmningsyta, desto mer värmespridning i din bostad. Vanligtvis har de flesta värmare en spridningsyta från 20 – 200 kvadratmeter. Därmed baseras ditt val i hög grad på hur många kvadratmeter du vill värma upp. Dock ökar priset i takt med denna faktor, så tänk noga på hur du mycket yta du behöver värma upp. På så vis kan du tjäna lite extra på att inte välja en alldeles för dyr fotogenvärmare.
 4. Garanti
  Se alltid till att fotogenvärmaren erbjuder en garanti på minst 1 år. Orsaken till varför du ska säkerställa detta är för att det är en dyr produkt att köpa, varför du definitivt förtjänar en garanti så du får tillbaka pengarna om den skulle gå sönder.
 5. Vekar
  När du köper en fotogenvärmare får du inte sällan några extra vekar i förpackningen. Däremot sker inte detta i alla fall, så dubbelkolla att detta är inkluderat. Alternativt så köper du till några extra vekar då det är en väldigt billig investering.
 6. Montering
  Att montera en fotogenvärmare ska vara lätt och smidigt. Dessvärre är inte det alltid fallet. Därför ska du noggrant läsa recensionerna för värmaren som fångar ditt intresse, och se om någon har en negativ kommentar om monteringen eller anvisningarna.

Fotogenvärmare för växthus

Många använder en fotogenvärmare för att värma upp sitt växthus. I sådant fall rekommenderar vi en värmare vars uppvärmningsyta är anpassad för växthuset storlek. Sålunda köper du aldrig mer än vad du behöver. Dessutom ska du försöka hitta den variant som har lägst förbrukningskostnader då det inte är ovanligt att ha värmaren igång konstant under 2-3 veckors tid. Återigen vill vi understryka att alltid följa säkerhetsanordningarna.

Fotogenvärmare och säkerhet

För att vara på den säkra sidan när du använder din fotogenvärmare är det väldigt viktigt att du aldrig – under några som helst omständigheter – har något lättantändligt i nära anslutning till värmaren. Således ska du aldrig placera värmaren för nära gardiner, soffor eller mattor. Dessutom ska du alltid läsa bruksanvisningen två-tre gånger så du är 100% säker på att du använder den på korrekt sätt.

fotogenvärmare fotogenvärmare test bäst fotogenvärmare