HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Fotogenvärmare bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Fotogenkamin Corona RX3085
Bäst-i-test 2024

Fotogenvärmare bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Fotogenkamin Corona RX3085

Fotogenkamin Corona RX3085
 • Bränsleförbrukning (max): 0,3 lit/tim
 • Rek. rumsvolym: 120 m3
 • Drifttid: 13 timmar
 • Kaminen tänds elektriskt med batteri
 • Bränsletank som kan tas ut
 • Utrustad med syresensor
 • Mycket god värmestrålning som gör att den även funkar utomhus
Nackdelar:
 

2. Fotogenkamin Corona RX2485

  Fotogenkamin Corona RX2485
 • Rek. rumsvolym: 85 m³
 • Kapacitet (max): 2400 Watt
 • Driftsspänning: +/- 16 timmar
 • Bränsletank: Öppningsbar kassett
 • Tankvolym (liter): 3,8 liter
 • Väger 8.8 kg
 • Mycket god värmestrålning

i samarbete med PriceRunner

 

3. Fotogenkamin Sunwind Kero 241

  Fotogenkamin Sunwind Kero 241
 • Kompakt portabel fotogenkamin
 • Snabb uppvärmning
 • Energieffektiv
 • Genererar torr värme
 • Hög säkerhet med syre- och lutningssensor
Det finns inga erbjudanden för tillfället

i samarbete med PriceRunner

Innehåll [ visa ]

Bäst fotogenvärmare 2024

För att enkelt och smidigt värma upp ditt hem under vintertid är fotogenvärmare ett utmärkt val. Skulle elen sluta fungera i din bostad och du saknar andra värmekällor som t.ex. braskamin eller kakelugn, är du utelämnad till naturens likgiltiga element. Trots att du kan värma upp huset med myriader av värmeljus och hoppas på det bästa, är en fotogenvärmare en effektiv lösning. Kort sagt fyller du på värmaren med fotogen varpå brinntiden börjar. Vanligtvis får du värme i över 20 timmar per tank. Dessutom är värmeeffekten oftast mindre än 2 kW vilket innebär att det är ett billigt sätt att värma upp hemmet. Däremot är det svårt att veta vilken modell du ska välja.

Antingen behöver du en värmare vars uppvärmningsyta är väldigt stor, kanske till och med ett helt hus, eller så är behovet mindre. Därför har vi sammanställt en bäst-i-test lista jämte en köpguide så du kan lära dig allt du behöver veta innan du gör ditt val.

Börja med att förkovra dig i guiden nedan för att sedan välja en värmare från topplistan ovan.

Så väljer du en fotogenvärmare

Som sagt är utbudet av fotogenvärmare brett och produktspecifikationer kan upplevas otydliga om man saknar kunskap. Av den orsaken har vi nedan listat vad du ska tänka på och hur du gör det bästa valet utifrån dina individuella behov.

 1. Brinntid
  Brinntid är helt enkelt hur lång tid som fotogenvärmaren kan användas i streck utan avbrott. Följaktligen ska du grunna på hur länge du planerar att ha värmaren igång. Kort sagt kanske du bara behöver en brinntid på 5 timmar om det är ett litet rum på övervåningen du behöver värma upp, medan en brinntid på 3 veckors tid är att föredra för ett stort hus. På grund av att kostnaden till hög grad bestäms av hur lång brinntiden är, ska du lägga lång tid på att fundera över just detta.
 2. Tank
  Tanken är utrymmet där fotogenet hälls i. Därmed bestäms brinntiden till viss del på hur stor tanken är. Således ska du välja en så stor tank som möjligt om du vill värma upp en större yta. Därtill rekommenderar vi starkt att köpa till en tratt då du annars riskerar att spilla fotogen när du ska hälla i den i tankhålet.
 3. Uppvärmningsyta
  En viktig faktor när du ska köpa en fotogenvärmare är att titta på uppvärmningsytan, d.v.s. hur många kvadratmeter som värmaren förmår värma upp. Desto större uppvärmningsyta, desto mer värmespridning i din bostad. Vanligtvis har de flesta värmare en spridningsyta från 20 – 200 kvadratmeter. Därmed baseras ditt val i hög grad på hur många kvadratmeter du vill värma upp. Dock ökar priset i takt med denna faktor, så tänk noga på hur du mycket yta du behöver värma upp. På så vis kan du tjäna lite extra på att inte välja en alldeles för dyr fotogenvärmare.
 4. Garanti
  Se alltid till att fotogenvärmaren erbjuder en garanti på minst 1 år. Orsaken till varför du ska säkerställa detta är för att det är en dyr produkt att köpa, varför du definitivt förtjänar en garanti så du får tillbaka pengarna om den skulle gå sönder.
 5. Vekar
  När du köper en fotogenvärmare får du inte sällan några extra vekar i förpackningen. Däremot sker inte detta i alla fall, så dubbelkolla att detta är inkluderat. Alternativt så köper du till några extra vekar då det är en väldigt billig investering.
 6. Montering
  Att montera en fotogenvärmare ska vara lätt och smidigt. Dessvärre är inte det alltid fallet. Därför ska du noggrant läsa recensionerna för värmaren som fångar ditt intresse, och se om någon har en negativ kommentar om monteringen eller anvisningarna.
 7. Kombinera med en kaminfläkt
  För att sprida värmen ytterligare så är det väldigt smart att placera en kaminfläkt ovanpå värmaren. På så vis kommer alltså uppvärmningen bli mer effektiv. Därmed kan du ha en lägre temperatur på värmaren än om du inte hade haft en kaminfläkt som fördelar värmen i rummet.

Fotogenvärmare för växthus

Många använder en fotogenvärmare för att värma upp sitt växthus. I sådant fall rekommenderar vi en värmare vars uppvärmningsyta är anpassad för växthuset storlek. Sålunda köper du aldrig mer än vad du behöver. Dessutom ska du försöka hitta den variant som har lägst förbrukningskostnader då det inte är ovanligt att ha värmaren igång konstant under 2-3 veckors tid. Återigen vill vi understryka att alltid följa säkerhetsanordningarna.

Fotogenvärmare och säkerhet

För att vara på den säkra sidan när du använder din fotogenvärmare är det väldigt viktigt att du aldrig – under några som helst omständigheter – har något lättantändligt i nära anslutning till värmaren. Således ska du aldrig placera värmaren för nära gardiner, soffor eller mattor. Dessutom ska du alltid läsa bruksanvisningen två-tre gånger så du är 100% säker på att du använder den på korrekt sätt.

fotogenvärmare fotogenvärmare test bäst fotogenvärmare


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.