HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Kaminfläkt bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Kaminfläkt Sunwind 520130
Bäst-i-test 2024

Kaminfläkt bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Kaminfläkt Sunwind 520130

Kaminfläkt Sunwind 520130
 • Bästa kaminfläkten 2024
 • 23 x 13 10,5 cm
 • Mycket kraftfull, värmedriven fläkt som cirkulerar värmen från din kamin eller spis
 • Arbetstemperatur: 65-340°C
 • Luftflöde: 425 m3/tim
 • Mått: 23 x 13 10,5 cm
 • Extremt bra varumärke
 

2. Kaminfläkt Mustang 4 blad

Kaminfläkt Mustang 4 blad
 • Fungerar när kaminens eller öppna spisens topptemperatur är mellan 75°C och 345°C
 • Idealisk temperatur för mest effektiv uppvärmning är 200°C
 • Effekt på 155 CFM
 • Höjd: 21 cm
 • Djup: 10 cm
 • Bredd: 21 cm
 

3. Kaminfläkt för rökrör

Kaminfläkt för rökrör
 • Kaminfläkt med magnetfäste på rökröret
 • Passar för 115-200 mm rör
 • 100 CFM
 • Användningstemperatur mellan 65 och 345 grader
 • Rekommenderat temperaturområde mellan 105 och 250 grader
Innehåll [ visa ]

Bästa kaminfläkten 2024

Om du har en kamin i din bostad så behövs inte sällan en kaminfläkt för att sprida värmen på bästa sätt. Dessa fläktar är utmärkta till exempelvis täljstenskaminer, braskaminer, gjutjärnskaminer och etanolkaminer.

En kaminfläkt fungerar genom att sprida ut värmen som kaminen generar i rummet, för att på så vis skapa en jämnare värme. Har du ingen fläkt kommer du snabbt märka att värmen blir koncentrerad till ytan runt kaminen.

Dessutom har dessa fläktar en inbyggd mekanism för att omvandla värmen från kaminen till elektricitet. Därmed behövs inga batterier eller elkontakt, utan den står helt fristående.

På denna sida kommer du hitta de bästa kaminfläktarna 2024. Därtill har vi en köpguide som kommer lära dig allt du behöver tänka på för att göra ett så bra val som möjligt. Så vad väntar du på? Låt oss dyka in i köpguiden!

kaminfläkt test

Välj den bästa kaminfläkten – Köpguide

När du ska införskaffa en kaminfläkt ska du inte bara köpa den första bästa modellen du kommer över. Tvärtom, du ska göra ordentliga efterforskningar baserat på ett antal faktorer. Till exempel ska du kontrollera antal blad så den är så effektiv som möjligt, huruvida den alstrar sin egen ström, samt – och detta är väldigt viktigt – huruvida den är tystgående eller inte.

Läs mer om alla de viktigaste aspekterna nedan för att identifiera vad som är viktigt just för dig.

 • Tystgående
 • Antal blad
 • Kaminfläkten måste alstra sin egen ström av kaminens värme
 • Den måste ha rätt temperaturområde – Arbetstemperatur
 • Hur mycket luft den klarar av att cirkulera (CFM)
 • Kontrollera att den är CE-märkt

Tystgående

Den absolut mest grundläggande aspekten att kolla upp är huruvida den är tystgående eller inte. Ingenting är väl mer irriterande än en konstant dånande fläkt som hörs i bakgrunden oavsett hur högt du har ljudet på TV:n eller musiken. Därför är en tyst kaminfläkt det första kriterium som bör kontrolleras innan köp.

De billigaste modellerna tenderar att låta betydligt mer, så det är helst något du vill undvika om du vill ha harmoni hemma.

Antal blad

Det kanske känns konstigt, men kaminfläktar med fler blad är oftast inte lika effektiva som de med färre. Se det som en jämförelse mellan fläktar och ventilatorer – ventilatorer med fler blad är kända för att cirkulera luften snabbare, medan fläktar med färre blad ofta klarar av att flytta mer luft per snurr.

En kaminfläkt med fler blad kommer därför inte nödvändigtvis vara lika effektiv som en med färre blad. Detta beror givetvis på hur konstruerade de är, och det är alltså inte en allmän regel. Så låt dig inte luras av en fläkt som har mellan 5-7 blad. En modell med 3 blad kan vara minst lika effektiv!

Kaminfläkten måste alstra sin egen ström av kaminens värme

Nu kommer vi till en kritisk aspekt – hur kaminfläkten alstrar ström. Det finns två kategorier, nämligen de som kräver en kontakt och batterier för att kunna fungera, och de som får sin ström genom värmen från kaminen.

De förstnämnda är givetvis begränsade i hur mycket och hur effektivt de kan flytta luften, och kräver också konstant batteribyte, vilket efter ett tag blir ordentligt irriterande.

De sistnämnda är tveklöst bäst och är de som klarar av att alstra sin egen ström av kaminens värme. Dessa är ofta dyrare, men klarar även av att köras kontinuerligt utan uppehåll. De flesta modernt konstruerade kaminfläktar fungerar på det här viset, så dubbelkolla bara att du väljer en modell som har den egenskapen.

Den måste ha rätt temperaturområde – Arbetstemperatur

Härnäst ska vi informera dig om kaminfläktens arbetstemperatur. Denna kontrollerar hur effektiv fläkten kommer vara, och du kanske inte trodde att det var något du behövde tänka på, men här skiljer sig olika fläktar markant beroende på konstruktion och kvalitet.

Varje typ av kamin avger olika temperaturer. Därför måste du välja en kaminfläkt baserat på om du har en täljstenskamin, vattenmantlad kamin, braskamin, pelletskamin, gjutjärnskamin eller etanolkamin. Börja således med att kontrollera inom vilket temperaturområde som din kamin befinner sig i, och välj därefter en fläkt utifrån detta.

kaminfläkt till täljstenskamin

Hur mycket luft den klarar av att cirkulera (CFM)

Ett annat kriterium som är värt att kolla upp är kaminfläktens cirkulationshastighet, det vill säga hur mycket luft den klarar av att cirkulera per minut. Denna information brukar stå i produkbeskrivningen. Du kommer ofta att se att måttet anges i kubikmeter per minut (m3/min eller CFM), och det brukar ligga mellan 50-200 CFM. Ju högre detta måttet är desto bättre.

Detta kommer så klart också att variera beroende på kaminen du har. En mindre kamin kräver givetvis en mindre fläkt, medan en större kamin kräver en kraftigare modell som klarar av att cirkulera luft mer effektivt.

Huruvida den fästs via magnet

En kaminfläkt kan antingen vara stående ovanpå själva kaminen eller fästas med hjälp av en magnet. Fördelen med magnetfäste är att kaminfläkten kommer att klara av att cirkulera luft oavsett kamins konstruktion. Du kan nämligen fästa den precis var du vill på kaminen vilket ger en större frihet. På så vis kan du vinkla fläkten mot det område där du vill ha extra värme.

kaminfläkt magnet

Kontrollera att den är CE-märkt

En annan brännande aspekt är kaminfläktens CE-märkning. Detta kanske spontant inte känns som en faktor värd att ta upp, men låt oss förklara varför det är så viktigt.

En kaminfläkt med CE-märkning är konstruerad och tillverkad i enlighet med de europeiska säkerhetsnormerna. Detta innebär att kvaliteten på konstruktionen, materialvalet och komponenterna är i högsta klass, och fläkten kommer därför att vara både säker och effektiv – något som är otroligt viktigt när den ska hantera ett enormt högt gradantal.

En kaminfläkt utan CE-märkning är inte garanterat konstruerad eller tillverkad enligt de europeiska säkerhetsnormerna, och kvaliteten kommer därför kanske inte att vara i samma höga klass. Dessutom är det inte alltid lätt att avgöra om fläkten är CE-märkt, eftersom det inte alltid står klart och tydligt på förpackningen.

Så se till att kontrollera detta innan köp, och köp en fläkt med CE-märkning för att vara på den säkra sidan. Det kommer skänka dig en rejäl portion av trygghet.

En kaminfläkt måste underhållas med jämna mellanrum

Nåt du inte får glömma är att kaminfläktar inte är något som bara ska köpas och glömmas bort, utan det är ett tillbehör som kräver regelbundna underhållsintervaller för att kunna fungera optimalt. Därför är det inte en dum idé att köpa en fläkt med garanti, så du slipper bekymmer efter några månader.

Märker du att fläkten inte är lika effektiv efter cirka 1 år efter köp så ska du lämna in den till butiken där du köpte den, och fråga om de kan hjälpa till med underhållet.

Fördelar med kaminfläkten

 • Värmen sprids istället för att stiga till taket: Om du inte har en kaminfläkt kommer värmen snabbt att stiga till taket, och koncentreras kring och ovanför kaminen. Med en fläkt kommer värmen istället att sprida sig jämnt ut i rummet, så du kommer slipper känna att vissa delar är kyligare än andra.
 • Effektivare förbränning: En kaminfläkt kommer även att bidra till en effektivare förbränning. Detta beror på att den cirkulerar luften kring kaminen på ett mer effektivt sätt, och på så vis behöver du inte använda samma värmegrad på kaminen. Saknar du en fläkt så kommer du följaktligen behöva alstra en högre värme från kaminen då den inte fördelas jämnt. Därmed sparar du in på elkostnaderna.
 • Den genererar elektricitet utan elkontakt: Dessa fläktar har en inbyggd mekanism för att konvertera kaminvärmen till elektricitet. Detta gör att den inte behöver någon elkontakt, utan drivs på kaminens värme, som sagt. Detta kommer även att minska kostnaderna, eftersom fläkten inte kräver någon el för att kunna fungera.

Om temperaturen från kaminen överstiger 300 °C så kommer kaminfläkten gå sönder

Glöm inte att trippelkolla hur varm just din kamin blir. För kaminfläktar går i regel sönder om värmen från kaminens ovandel överstiger 300 °C. Så glöm inte att kolla upp detta!

bästa kaminfläkten

Sammanfattning

Kaminfläktar är en typ av fläkt som sprider värmen från kaminen jämnt ut i rummet, för att på så vis skapa en jämnare temperatur. Har du ingen sådan fläkt kommer värmen istället stigas uppåt och vara koncentrerad runtomkring kaminen.

Dessa fläktar har även en inbyggd mekanism för att konvertera kaminvärmen till elektricitet, och kräver därför ingen elkontakt.

Kaminfläktar är således grundläggande för att kaminen ska vara så effektiv som möjligt, och bör underhållas med jämna mellanrum. Om kaminen blir för varm (>300 °C) kommer fläkten gå sönder, och därför är det viktigt att kolla upp temperaturen på kaminen.

Köp alltid en modell som har CE-märkning för bästa kvalitet och säkerhet. För fler viktiga faktorer ska du läsa vår köpguide ovan.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.