HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Frihängande köksfläkt bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Eico Luna N
Bäst-i-test 2024

Frihängande köksfläkt bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Eico Luna N

  Eico Luna N
 • Integrerat Eicolink-system för smidig fjärrkontroll och anslutning till spisen
 • Möjlighet att monteras nästan överallt, passar bra med öppna takkonstruktioner
 • Praktisk vajermontage för enkel installation och flexibilitet i placeringen
 • Filterrengöringsindikator för att underlätta underhåll och optimal funktion
 • LED-koppljus som lyfter fram detaljer och skapar en trevlig atmosfär i köket

i samarbete med PriceRunner

 

2. Silverline PE173-80SR

  Silverline PE173-80SR
 • Effektiv kapacitet på 482 m³/h för att hålla matos och lukter borta
 • Låg ljudnivå på max 56 dB för en lugn matlagningsmiljö
 • Snygg svart design som kompletterar kökets estetik
 • Praktiska funktioner som snedställd design och glasskärm för enkel rengöring

i samarbete med PriceRunner

 

3. Siemens LF97BCP50

  Siemens LF97BCP50
 • Tyst högprestandamotor för effektiv avlägsning av lukt och ånga
 • Strålande LED-belysning för optimal belysning under matlagningen
 • Praktiskt intensivläge för snabb borttagning av kraftigt matos
 • Enkel touchControl för att anpassa inställningar och belysning
 • Imponerande design som ger en visuell inbjudan till köket

i samarbete med PriceRunner

Innehåll [ visa ]

Bäst frihängande köksfläkt → Bäst-i-test (2024)

En frihängande köksfläkt är en modern och elegant lösning som kan monteras nästan överallt i köket. Den är perfekt för kök med öppet innertak eller för dem som vill ha en mer luftig och rymlig känsla i sin matlagningsmiljö. Med sitt unika designkoncept ger en frihängande köksfläkt en imponerande syn och skapar samtidigt en kraftfull luftcirkulation.

Den bästa frihängande köksfläkten 2024 kombinerar stil, funktionalitet och kraftfull prestanda. Det finns ett brett utbud av modeller på marknaden som erbjuder olika egenskaper och funktioner för att passa olika kök och individuella preferenser. Att välja rätt fläkt är en viktig investering, och denna artikel kommer att hjälpa dig att navigera genom alternativen och hitta den perfekta modellen för dina behov.

Bästa frihängande köksfläkt 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Eico Luna N

Bästa frihängande köksfläkten 2024
Eico Luna N

Eico Luna N är vår solklara testvinnare i vårt bäst-i-test för frihängande köksfläktar. Denna fläkt kombinerar design, upplevelse och funktion på ett imponerande sätt och kommer att bli en fantastisk tillägg till ditt kök. Med möjligheten att monteras nästan överallt, passar den perfekt för kök med exempelvis öppet innertak.

Ett av de mest imponerande funktionerna hos Eico Luna N är Eicolink-systemet. Detta integrerade kombinationssystem möjliggör trådlös anslutning mellan spisen och fläkten. Genom att fungera som en fjärrkontroll i spisen kan du smidigt styra fläktarna som är kompatibla med Eicolink-logotypen. Fläktar och spishällar kan även användas fristående och fungera som individuella enheter. Med Eicolink får du därmed en enkel och praktisk lösning för att styra fläkten på ett smidigt sätt.

En annan fördel med Eico Luna N är dess vajermontage. När du väljer en fläkt med vajer får du inte bara en funktionell fläkt, utan även en produkt som utstrålar design och ger en unik upplevelse. Modellerna finns i olika utföranden och material, och de flesta kan som sagt levereras med en exklusiv fjärrkontroll. Genom att monteras med vajer har dessa fläktar den fördelen att de kan placeras nästan var som helst, vilket gör dem särskilt lämpliga för kök med öppna takkonstruktioner. Det krävs inga dyra eller stora skorstenar, och installationen är enkel och smidig. De flesta modellerna levereras även med väggfäste för enkel montering.

Denna frihängande fläkt erbjuder också användbara funktioner såsom en filterrengöringsindikator. Denna indikator visar tydligt när det är dags att rengöra fettfiltret, vilket underlättar underhåll och säkerställer att fläkten alltid fungerar optimalt.

Med recirkulationsvarianten av Eico Luna N behövs inga rör som leder ut luften från köket. Istället renas luften genom aktiva kolfilter och återförs sedan tillbaka in i köket - något som påminner om kolfilterfläktar. Detta eliminerar behovet av externa rör och ger en flexibel och smidig lösning för installation i olika köksmiljöer.

En annan positiv egenskap hos Eico Luna N är dess LED-koppljus. Detta ljus ger inte bara extra belysning, utan lyfter även fram detaljer och skapar en trevlig atmosfär i köket. Genom att framhäva dina kulinariska skapelser ger LED-ljuset en extra dimension till matlagningsupplevelsen.

Summa summarum erbjuder Eico Luna N ljuvligt vacker design, imponerande funktioner och praktiska lösningar för ditt kök. Dess förmåga att monteras nästan överallt och det integrerade Eicolink-systemet ger dig flexibilitet och bekvämlighet. Tänk dock på att vissa personer kan uppleva att priset är en negativ aspekt, men om du söker efter överlägsen design och funktionalitet är denna frihängande fläkt, enligt oss, definitivt den bästa modellen 2024

Fördelar:

 • Integrerat Eicolink-system för smidig fjärrkontroll och anslutning till spisen
 • Möjlighet att monteras nästan överallt, passar bra med öppna takkonstruktioner
 • Praktisk vajermontage för enkel installation och flexibilitet i placeringen
 • Filterrengöringsindikator för att underlätta underhåll och optimal funktion
 • LED-koppljus som lyfter fram detaljer och skapar en trevlig atmosfär i köket

Nackdelar:

Återförsäljare:9/10
EXPERTBETYG

2. Silverline PE173-80SR

Tyst ljudnivå på max 56 dB
Silverline PE173-80SR

Silverline PE173-80SR är är en pålitlig och effektiv frihängande köksfläkt som kommer att imponera dig med sina funktioner och design. Denna fläkt är speciellt utformad för lite mindre kök, och dess kapacitet på 482 m³/h gör det möjligt att effektivt hålla matos och oönskade lukter borta.

En av de mest framstående fördelarna med Silverline PE173-80SR är dess låga ljudnivå. Med en maximal ljudnivå på endast 56 dB behöver du inte längre störa dig själv eller andra med en hög och distraherande ljudnivå när köksfläkten är på högsta effekt. Detta gör att du kan njuta av en lugn och avkopplande matlagningsupplevelse utan att behöva hålla för öronen.

När du väljer en frihängande köksfläkt är det viktigt att också ta hänsyn till designen. Silverline PE173-80SR erbjuder en stilren och snygg svart finish som kommer att komplettera kökets estetik på ett elegant sätt. Med sitt synliga läge i köket är det viktigt att välja en design som du verkligen tycker om och som passar in i din övriga inredning.

Denna köksfläkt har en årlig energiförbrukning på 70 kWh/år och tillhör energiklass B. Med sin energieffektivitet bidrar den till att minska din miljöpåverkan samtidigt som den ger hög prestanda och luftcirkulation i ditt kök.

Silverline PE173-80SR kommer också med praktiska funktioner såsom en snedställd design och en glasskärm. Dessa egenskaper bidrar till att underlätta rengöring och underhåll, vilket är en viktig faktor för att hålla din köksfläkt i bästa skick under lång tid.

Det finns dock några aspekter som vissa personer kan uppleva som mindre fördelaktiga. Det faktum att denna frihängande köksfläkt är specifikt utformad för lite mindre kök innebär att dess kapacitet kanske inte är tillräcklig för större köksmiljöer där det produceras mer matos och lukt. Det är viktigt att beakta dina egna behov och kökets storlek innan du fattar ett beslut.

Därmed erbjuder Silverline PE173-80SR en effektiv prestanda, stilren design och praktiska funktioner. Med sin lägre ljudnivå och kapacitet att hantera mindre kök är den ett utmärkt val för dem som söker en pålitlig köksfläkt. Var dock medveten om att den kanske inte passar bäst för större kök där en högre kapacitet kan vara nödvändig.

Fördelar:

 • Effektiv kapacitet på 482 m³/h för att hålla matos och lukter borta
 • Låg ljudnivå på max 56 dB för en lugn matlagningsmiljö
 • Snygg svart design som kompletterar kökets estetik
 • Praktiska funktioner som snedställd design och glasskärm för enkel rengöring

Nackdelar:

Återförsäljare:8/10
EXPERTBETYG

3. Siemens LF97BCP50

Med imponerande extraktionshastighet
Siemens LF97BCP50

En av de mest framträdande funktionerna hos Siemens LF97BCP50 är dess tysta högprestandamotor som arbetar med imponerande extraktionshastighet. Detta garanterar att lukt och ånga avlägsnas på ett mycket effektivt sätt, vilket skapar en fräsch och välventilerad miljö i ditt kök. Du kan njuta av en lugn och avkopplande matlagningsupplevelse utan att störas av en hög ljudnivå.

Belysning är en viktig faktor i köket, och Siemens LF97BCP50 imponerar med sina strålande LED-lampor. Dessa energibesparande lampor ger optimal belysning under matlagningen och främjar en ljus och inbjudande atmosfär i hela köket. Du kommer inte längre att behöva kämpa med att se tydligt när du förbereder dina kulinariska mästerverk.

För att ytterligare förbättra din matlagningsupplevelse erbjuder denna frihängande köksfläkt ett praktiskt intensivläge. Genom att aktivera intensivläget kan du tillfälligt höja fläktens effekt och snabbt avlägsna kraftigt matos som kan uppstå under intensiva matlagningssessioner. Detta läge ger en extra boost av prestanda och ger dig möjlighet att rensa luften i köket på nolltid.

Siemens LF97BCP50 är utrustad med touchControl, vilket gör det enkelt och bekvämt att välja önskad effektnivå och justera belysningen. Med bara en enkel beröring kan du anpassa fläktens inställningar efter dina behov och preferenser, vilket ger en smidig och intuitiv användarupplevelse.

Denna frihängande köksfläkt imponerar inte bara med sin prestanda, utan också med sin fantastiska design. Den är utformad för att vara en elegant och imponerande tillägg till ditt kök. Dess kapacitet och höga effekt ger dig enastående resultat samtidigt som den erbjuder en visuell inbjudning till att skapa kulinariska mästerverk.

Med en bredd på 89,8 cm och en djup på 60 cm är Siemens LF97BCP50 en idealisk passform för de flesta köksmiljöer. Du kan vara säker på att den tar minimalt med utrymme och smälter sömlöst in i din befintliga inredning. Dessutom erbjuds en garanti på 2 år för att ge dig extra trygghet och försäkran om dess kvalitet och pålitlighet.

När det gäller energiförbrukning ligger Siemens LF97BCP50 i linje med moderna standarder och förbrukar endast 31,7 kWh/år. Detta innebär att den inte bara levererar imponerande prestanda, utan också är energieffektiv och miljövänlig.

I intensivläge kan denna frihängande köksfläkt hantera en imponerande kapacitet på 726,7 m³/h, medan den i normalläge erbjuder 443,9 m³/h. Detta ger dig flexibilitet och möjlighet att anpassa fläktens effekt efter dina specifika behov och matlagningsstilar.

Därmed har Siemens LF97BCP50 enastående prestanda, stilfull design och användarvänliga funktioner. Dess högprestandamotor, strålande LED-belysning och intensivläge förbättrar din matlagningsupplevelse på alla nivåer. Observera dock att vissa personer kan uppleva dess höga prisklass som en negativ aspekt, men om du är ute efter överlägsen kvalitet och funktionalitet är detta en investering som är värd att överväga.

Fördelar:

 • Tyst högprestandamotor för effektiv avlägsning av lukt och ånga
 • Strålande LED-belysning för optimal belysning under matlagningen
 • Praktiskt intensivläge för snabb borttagning av kraftigt matos
 • Enkel touchControl för att anpassa inställningar och belysning
 • Imponerande design som ger en visuell inbjudan till köket

Nackdelar:

Återförsäljare:Innan du köper en frihängande köksfläkt — Tänk på dessa 4 faktorer

När du letar efter den bästa frihängande köksfläkten är det viktigt att överväga flera faktorer. Först och främst är det viktigt att ta hänsyn till fläktens luftflöde och effektivitet. En kraftfull fläkt kan snabbt och effektivt rensa luften i köket, vilket ger en fräsch och luktfri miljö. Design och estetik är också avgörande faktorer att tänka på. Nedan går vi igenom samtliga faktorer du behöver ha i åtanke:

1. Luftflöde och effektivitet

För att säkerställa att fläkten kan rensa luften effektivt i ditt kök är det viktigt att välja en modell med tillräckligt högt luftflöde. Luftflödet mäts vanligtvis i kubikmeter per timme (m³/h) och indikerar hur mycket luft fläkten kan ta bort från köket under en viss tidsperiod.

Ju högre luftflödeshastighet, desto snabbare och mer effektivt kan fläkten ta bort matos, ånga och oönskade lukter från köket. Det är viktigt att välja en frihängande fläkt med tillräckligt hög kapacitet för att passa ditt köksstorlek och matlagningssätt. Om du ofta lagar mat med starka aromer eller om ditt kök är stort, kan det vara fördelaktigt att välja en fläkt med högre luftflöde för att snabbt och effektivt rensa luften.

Det är också viktigt att notera att en frihängande köksfläkt kan ha olika hastighetsinställningar för luftflödet. Detta ger dig möjlighet att anpassa fläktens prestanda efter behov. Vid högintensiv matlagning kan du dra nytta av en högre luftflödeshastighet för att snabbt ta bort matos och ånga. Vid mer lugn matlagning kan du använda en lägre hastighet för att upprätthålla en ren och fräsch luftmiljö.

2. Ljudnivå

Ljudnivå är en annan viktig faktor att beakta när du väljer en frihängande köksfläkt. Att ha en tyst fläkt är avgörande för att skapa en trevlig och avkopplande atmosfär i köket, där du kan njuta av matlagning utan att bli störd av höga ljudnivåer.

Ingen vill ha en frihängande fläkt som överröstar samtal eller gör det svårt att höra ljudet från favoritmusiken som spelas i bakgrunden. Ljudnivån på en fläkt mäts i decibel (dB) och kan variera mellan olika modeller och inställningar. Det är viktigt att kontrollera specifikationerna för att hitta information om ljudnivån för den köksfläkten du överväger att köpa.

För att ge dig en idé om vad olika ljudnivåer innebär i praktiken, kan vi jämföra dem med vanliga ljudreferenser. En vanlig samtalston ligger vanligtvis runt 60 dB, medan en normal samtalsnivå i ett kök kan vara ungefär 70 dB. En tystare fläkt skulle vara någonstans runt 50-55 dB, medan en fläkt med högre ljudnivå kan ligga på 60-70 dB eller mer.

3. Installation och montering

Innan du tar dig an monteringsprocessen är det viktigt att se till att du har allt nödvändigt installationsmaterial tillgängligt och att du förstår instruktionerna som följer med fläkten.

Många frihängande köksfläktar levereras med det grundläggande installationsmaterialet som behövs, inklusive fästen och skruvar. Det är dock alltid bra att dubbelkolla så att inget viktigt saknas och att alla delar är i gott skick innan du börjar monteringen.

Det är också viktigt att bedöma om monteringen av fläkten är något du kan göra själv eller om du behöver professionell hjälp. Vissa modeller kan vara relativt enkla att montera på egen hand med hjälp av tydliga instruktioner och grundläggande verktyg. Andra modeller kan kräva mer avancerad installation och kanske behöver installeras av en utbildad tekniker för att säkerställa korrekt funktion och säkerhet.

Innan du börjar montera den frihängande fläkten är det också viktigt att du har tillräckligt med utrymme och takhöjd för att montera den på önskad plats. Kontrollera dimensionerna på fläkten och jämför dem med utrymmet du har tillgängligt. Se också till att takhöjden är tillräcklig för att undvika risker.

4. Användarvänlighet och funktioner

Användarvänlighet och funktioner är avgörande faktorer att överväga när du väljer en frihängande köksfläkt. En fläkt som är intuitiv och enkel att använda kan göra matlagningen och luftreningen till en smidig och bekväm upplevelse i köket.

 • Kontrollsystemet: En viktig aspekt av användarvänligheten är kontrollsystemet på fläkten. Kontrollera om den frihängande köksfläkten har lättillgängliga och tydliga kontroller. Det kan vara fördelaktigt att välja en modell med knappar eller vred som är enkla att använda och som ger dig möjlighet att enkelt justera fläktens hastighet eller belysning efter behov.
 • Belysningen: En annan användarvänlig funktion att överväga är belysningen på fläkten. Många modeller erbjuder praktiska belysningsalternativ, som energieffektiva LED-lampor, för att ge dig optimal belysning över spisen och arbetsytorna i köket. Detta kan vara särskilt användbart vid matlagning eller när du behöver extra ljus för att se tydligt.

Ytterligare funktioner att tänka på inkluderar eventuella extrafunktioner som kan göra köksfläkten ännu mer praktisk och användbar. Exempel på sådana funktioner kan vara filterrengöringsindikatorer, som ger dig en tydlig signal när det är dags att rengöra eller byta ut filtren. Det kan även finnas intensivlägen som ger en tillfällig effekthöjning för att snabbt ta bort matos och ånga vid högintensiv matlagning.

frihängande köksfläkt bäst i test

Vanliga frågor och svar om frihängande köksfläkt

Vad är en frihängande köksfläkt?

En frihängande köksfläkt är en typ av köksfläkt som inte är fast monterad i väggen eller i ett skåp, utan hänger fritt ovanför spisen eller köksön för att effektivt rensa luften från matos och ånga.

Vilka fördelar har en frihängande köksfläkt jämfört med andra typer av fläktar?

En av de främsta fördelarna med en frihängande köksfläkt är dess flexibilitet i placeringen. Du kan montera den nästan var som helst i köket, vilket gör den idealisk för öppna planlösningar och tak med olika höjder. Dessutom kan det vara en snygg designfunktion som tillför stil och elegans till ditt kök, inte minst om den är fäst med en snygg vajer.

Hur fungerar en frihängande köksfläkt?

De fungerar genom att suga in luft från köksområdet och filtrera bort matos, fett och oönskade partiklar. Den renade luften släpps sedan ut i köket eller kanaliseras ut ur bostaden genom en ventilationskanal. Vissa modeller erbjuder också recirkulation där luften renas med hjälp av kolfilter och återcirkuleras i köket.

Vilken storlek på fläkten behöver jag?

Storleken på den frihängande köksfläkten beror på kökets storlek och dina matlagningssvanor. Generellt sett bör fläkten ha tillräcklig kapacitet för att effektivt rensa luften i köket. Det rekommenderas att välja en fläkt med luftflöde som motsvarar minst 10 gånger kökets volym per timme för att få optimal prestanda.

Hur underhåller jag en frihängande köksfläkt?

Underhåll involverar regelbunden rengöring och byte av filter. Fettfiltret bör rengöras eller bytas ut regelbundet för att säkerställa optimal filtrering och luftflöde. Vissa modeller har filterrengöringsindikatorer som signalerar när det är dags att utföra underhåll.

Kan jag installera en frihängande köksfläkt själv?

Ja, det är möjligt att installera en frihängande köksfläkt själv om du har rätt verktyg och följer tillverkarens installationsanvisningar noggrant. Se till att du har nödvändiga installationsmaterial och att du har tillräckligt med utrymme och takhöjd för monteringen. Vid behov kan du också anlita en professionell för installationen.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.