HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSS ‱ KONTAKT ‱ BLOGG
 

Halkskydd trappa bÀst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Vit halkskyddstejp
BĂ€st-i-test 2024

Halkskydd trappa bÀst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Vit halkskyddstejp

Vit halkskyddstejp
 • LĂ€mplig för golv, trappa, stege och bĂ„tar
 • Förhindrar halkolyckor
 • Funkar inomhus och utomhus
 • UV-bestĂ€ndig
 • VĂ€lj mellan 25-50 mm bred tejp
 • VĂ€lj mellan 5-15 m lĂ„ng
 • Enkel att riva av och anpassa
 

2. Halkskyddstejp

Halkskyddstejp
 • Perfekt för trappor, ramper, golv och bĂ„tdĂ€ck
 • UtmĂ€rkt tĂ„lighet mot vatten, alkohol och rengöringsmedel
 • God vidhĂ€ftning pĂ„ rena och torra ytor
 • Med skyddsliner
 • HĂ€ftförmĂ„ga: 5,9 N/10 mm
 • DraghĂ„llfasthet: 19,6 N/10 mm
 • Temp. grĂ€ns: 10°C/+50°C
 

3. Gul halkskyddstejp

Gul halkskyddstejp
 • 18 meter
 • FĂ€ster mot golvbrĂ€dor och andra oregelbundna ytor
 • Enkelsidig med skyddspapper av PET
 • SĂ€rskilt utvecklad för att anpassa till kanter
 • UtmĂ€rkt till stegar och trappor
InnehÄll [ visa ]

Halkskydd trappa

Att anvÀnda halkskydd pÄ en trappa Àr ett mÄste om du vill att det ska vara sÀkert att gÄ upp och nedför. I synnerhet om du har en trÀtrappa. Halkskydd gÄr att anvÀnda bÄde inomhus och utomhus.  Vidare fÀsts de pÄ olika sÀtt, somliga fÀsts av dubbelhÀftande tejp medan andra anvÀnder gummi för att hÄlla dem pÄ plats. Trots att mÄnga anvÀnder en trappstegsmatta istÀllet för halkskydd sÄ ska du vara medveten om att det inte skyddar mot halka lika vÀl.

Dock Àr utbudet stort vilket försvÄrar valet för mÄnga konsumenter. DÀrför har vi skrivit en köpguide för att lÀra dig allt du behöver veta om halkskydd för trappor. PÄ sÄ vis kan du göra ett Ànnu bÀttre val istÀllet för att famla runt i blindo. Dessutom Àr det direkt farligt att vÀlja fel skydd eftersom det kan leda till livsfarliga olyckor. DÀrför ska du lÀsa vÄr guide noggrant för att sedan vÀlja det halkskydd som lÀmpar sig bÀst för just din trappa.

halkskydd trappa

Halkskydd eller trappstegsmatta – vad Ă€r bĂ€st?

MÄnga konsumenter vÀljer att köpa en trappstegsmatta istÀllet för halkskydd. En trappstegsmatta Àr en typ av matta som följer varje trappsteg precis som en heltÀckningsmatta följer ett golv. Skillnaden mellan halkskydd och trappstegsmatta Àr att den förre har för avsikt att skydda mot halkolyckor, medan den senare anvÀnds av rent estetiska skÀl. Med det sagt fyller en matta en funktion eftersom det Àr bÀttre Àn inget halkskydd alls, men Ä andra sidan innebÀr det att du mÄste dammsuga mattan stup i kvarten.

SÄledes Àr dedikerade halkskydd avsevÀrt sÀkrare att anvÀnda Àn en trappstegsmatta. Dock utesluter de inte varandra, du kan nÀmligen anvÀnda bÄda men det ser sÀllan sÀrskilt tjusigt ut i slutÀndan.

SÄ vÀljer du halkskydd för trappa

Innan du köper halkskydd för trappa sÄ mÄste du veta nÄgra saker. För det första kan du vÀlja mellan tejpremsor, transparenta remsor samt trappstegsmattor. För det andra mÄste du fundera över om halkskydd med vinkelkant lÀmpar sig bÀst för din trappa. För det tredje fÄr du inte glömma att det finns modeller som fungerar bÄde utomhus och inomhus. Utöver detta har vi listat de viktigaste faktorerna du behöver ha koll pÄ för att göra ett sÄ bra val som möjligt.

Utomhus

Trots att halkskydd för trappa Àr mest populÀrt inomhus pÄ hala trÀtrappor, Àr det Àven vanligt förekommande utomhus. Med all sÀkerhet har du gÄtt i trapporna sjÀlv utan att tÀnka pÄ hur bra skyddet parerar halka. Till skillnad frÄn halkskydd inomhus Àr de avsedda för utomhusbruk tillverkade i galvaniserat stÄl. DÀrtill har de varmförzinkning vilket gör att de Àr optimala att anvÀnda i hemmet sÄ vÀl som i industriella miljöer.

Glöm inte att dubbelkolla att halkskydden Àr godkÀnda enligt europeisk standard. Annars Àr de inte lika pÄlitliga och sÀkra.

halkskydd trappa utomhus

Tejp

Att anvÀnda tejp som halkskydd Àr ett utomordentligt sÀtt att göra trapporna sÀkrare. Allt du behöver göra Àr att köpa s.k. halkskyddstejp som du sedan klipper upp i remsor och tejpar fast pÄ vardera trappsteg. DÀrefter fÄr du en strÀv yta vilket gör att du inte halkar. Dessa fungerar Àven utomhus. PÄ grund av att det Àr en tejprulle du köper sÄ Àr detta det billigaste och enklaste alternativet. Vi rekommenderar dubbelhÀftande tejp om du vill fÀsta en remsa ovanför för bÀttre grepp.

 • Smidigaste alternativet
 • Inte sĂ„ snyggt

Antal halkskydd

NÀr du köper halkskydd för trappa fÄr du inte glömma att de sÀljs i paket. Dessa paket innehÄller olika mÄnga halkskydd. DÀrför mÄste du sÀkerstÀlla att du köper ett paket som innehÄller tillrÀckligt mÄnga remsor för att tÀcka hela din trappa. Dessutom fÄr inte remsorna vara för stora eller för smÄ, utan de ska helt enkelt passa storleken pÄ dina trappsteg.

Stil

PÄ grund av att utbudet av halkskydd för trappa Àr sÄ stort, sÄ finns det mÀngder av stilar att vÀlja mellan. Somliga föredrar fÀrgglada halkskydd i alla tÀnkbara mönster, medan andra har en faiblesse för stilrena skydd som inte sticker ut.

Du kan vĂ€lja vita, svarta och grĂ„a modeller, men du kan Ă€ven vĂ€lja transparenta halkskydd vilket Ă€r perfekt om du inte vill att de ska synas. Genom att köpa transparenta skydd bibehĂ„ller trappan sitt ursprungliga utseende – nĂ„got som Ă€r sĂ€rkilt viktigt om du har en gammal trappa som har över 50 Ă„r pĂ„ nacken.

Vinkelkant

Det finns vissa speciella halkskydd som inte krĂ€ver att du limmar eller tejpar fast dem. Dessa kallas för halkskydd med vinkelkant och innebĂ€r att en kant eller flĂ€rp fĂ€ller sig över trappsteget. PĂ„ sĂ„ vis hĂ„lls det pĂ„ plats utan att tejp eller lim Ă€r ett krav. DĂ€rmed Ă€r detta det ultimata valet för dig som vill undvika att limma i din trappa – nĂ„got som kan lĂ€mna fula mĂ€rken.

Men halkskydd med vinkelkant Àr ocksÄ bra eftersom du fÄr ett grepp med tÄrna som du inte fÄr annars. SÄledes innebÀr detta en högre grad av sÀkerhet. Emellertid ska det sÀgas att mÄnga vÀljer bort detta valet av rent estetiska skÀl. DÀrför ska du försöka hitta en mellanvÀg mellan estetik och nytta.

halkskydd trappa inomhus

Gummimatta

Halkskydd för trappa i gummi Ă€r ett otroligt effektivt sĂ€tt att sĂ€kra upp din trappa pĂ„ – bĂ„de inomhus och utomhus. Ska du vĂ€lja gummi ska du vara medveten om att det Ă€r bĂ€st att vĂ€lja de som Ă€r tillverkade av naturgummi. Orsaken Ă€r att de Ă€r halksĂ€kra Ă€ven om de blir fuktiga – nĂ„got som Ă€r sĂ€rskilt bra utomhus nĂ€r det regnat. Vidare har gummimattorna en plan yta undertill vilket gör det lĂ€ttare att limma fast dem med dubbelhĂ€ftande mattejp exempelvis.

Fördelar med halkskydd för trappa

Det finns en hel del fördelar med halkskydd för trappa. Först och frÀmst gör det trappan sÀker och risken för halkolyckor minskas drastiskt. Men det finns fler fördelar som de flesta inte tÀnker pÄ, vilka vi kommer gÄ igenom nedan.

 • SĂ€kerhet
  FastÀn detta Àr en sjÀlvklar positiv aspekt sÄ tÄls den ÀndÄ att nÀmna. NÀmligen att halkskydd bidrar med att öka sÀkerheten drastiskt. Oavsett om det Àr en senior eller ett barn som gÄr i trappan kommer det vara sÀkrare. Orsaken till varför trÀtrappor specifikt Àr sÄ farliga, Àr för att varje trappsteg rundas av vilket gör att det Àr lÀttare att halka om du trampar ned för lÄngt ifrÄn med hÀlen.
 • Estetiska skĂ€l
  De flesta trappor har ett ganska utseende och intetsÀgande utseende. Men genom att anvÀnda snygga halkskydd med en design som harmonierar med din övriga inredning, kommer du lyfta estetiken ordentligt. Har du t.ex. vita vÀggar och vit trappa Àr det mÀkta prydligt med svarta halkskydd som kontrastera mot det vita.

Nackdelar med halkskydd för trappa

Trots att det finns en hel del fördelar med halkskydd mÄste du ocksÄ veta att det finns nackdelar ocksÄ. Annars kommer du inte vara förberedd pÄ vad det Àr du köper. SÄ se till att göra dig införstÄdd med alla de negativa aspekterna som finns, för att dÀrefter vÀga för- och nackdelar jÀmte varandra.

 • Rengöring
  NÀr du placerar halkskydd i en trappa sÄ kommer de samla till sig smuts och damm frÄn dina fötter. Det Àr oundvikligen ett faktum. DÀremot kan du som köpare vÀlj att inte köpa en trappstegsmatta eftersom de samlar sÄ otroligt mycket smuts, utan istÀllet vÀlja mindre halkskydd av gummi. PÄ sÄ vis lockar de inte till sig lika mycket smuts.
 • Kan skada trappstegen
  Som vi nÀmnt under artikelns gÄng sÄ vet du att vissa halkskydd fÀsts med dubbelhÀftande tejp. Detta fÄr följden att nÀr du ska avlÀgsna skyddet vid tillfÀlle sÄ kommer det lÀmna ett fult mÀrke pÄ trappstegen. Du kan undvika detta genom att anvÀnda vissa borttagningsmedel, men har du en gammal trÀtrappa sÄ kan det mycket vÀl lÀmna ett mÀrke för all framtid. DÀrför rekommenderar vi att du först testar tejpa fast halkskyddet pÄ en liten bit av trappan, sÄ du kan testa först.

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat pĂ„ egen hand. I de flesta fall fĂ„r vi produkter tillskickade oss pĂ„ vĂ„r begĂ€ran, och i somliga fall köper vi produkterna sjĂ€lva. DĂ€refter testar vi dem en lĂ€ngre tid för att se om de Ă€r bra nog utifrĂ„n vĂ„r subjektiva bedömning, varpĂ„ de placeras pĂ„ topplistan högst upp pĂ„ den hĂ€r sidan. 

SĂ„ledes ska du vara medveten om att vĂ„ra rekommendationer Ă€r högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte Àr att lÀra dig allt du behöver veta om denna produkt, sÄ du kan ta mer genomtÀnkta beslut, Àr skriven av oss sjÀlva baserat pÄ all kunskap vi tillskansat oss under den ovan Äsyftade testperioden. DÀrmed mÄste du kÀllhÀnvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera nÄgot.

Har du frÄgor eller funderingar betrÀffande detta test fÄr du mer Àn gÀrna kontakta oss.