HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Kaninbur utomhus bäst-i-test

 

1. Stor kaninbur med våningar

Stor kaninbur med våningar
 • Tvåvånings gnagarstall
 • Uppfällbart tak 2 uttagbara plastbaljor med grepp
 • Stor utehage med trävägg
 • Rymligt enskilt rum att dra sig tillbaka i
 • Lätthanterlig med 7 dörrar
 • Halksäker ramp mellan sovrum och utehage
 • Väderbeständig
 • Stabilt metallgaller
 • Extremt bra kvalitet
Läs mer »
 

2. Kanin utomhusbur med utegård

Kanin utomhusbur med utegård
 • Vinter- och väderbeständig (året runt)
 • Speciellt robust metallnät
 • Tillverkad av högkvalitativ & behandlad furu
 • Bakvägg skyddar mot vind och drag
 • Kvalitativ takbeläggning
 • Utdragbart plastbelagt golv
 • Passar för både marsvin och kaniner
 • Väldigt snygg utomhusbur
Läs mer »
 

3. Stor kaninbur med utegård

Stor kaninbur med utegård
 • 2 års garanti
 • Stadig, snygg och slittålig
 • Tillverkad av robust trä
 • Anpassad för året-runt-användning
 • Trådnät för säkerhets skull
 • Vattentätt asfaltstak
 • Vindtätt material skyddar mot väder och vind
 • Höjd: 93 cm
 • Bredd: 62 cm
 • Längd: 122 cm
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Kaninbur utomhus

Att köpa en kaninbur utomhus är ett perfekt sätt för att spara utrymme, minimera odören samt slippa oljud under natten. Därtill är det mysigt att ha djur utomhus året runt förutsatt att du har en bur som är redo för uppgiften. Till exempel måste en kaninbur utomhus vara isolerad för att kunna användas året runt. Dessutom ska den vara försedd mot skydd mot rovdjur samt mot alla tänkbara väderförhållanden. Därutöver måste du välja en kvalitativ modell med stabil konstruktion, tillförlitlig isolering samt med säkerhetslås.

Dock är utbudet väldigt brett vilket göra att många tycker valet är knepigt. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att hjälpa dig välja den perfekta kaninburen utomhus baserat på dina behov. Därtill har vi listat våra favoritburar högst upp på sidan. Börja således med att förkovra dig i guiden nedan, för att därefter välja den modell som lämpar sig bäst för dig och din kanin.

Så väljer du rätt kaninbur utomhus

Alla utomhusburar passar inte alla människor. Vi alla bor olika, vi har varierande storlek på våra trädgårdar och vi har olika många kaniner. Därför är det viktigt att du väljer en kaninbur utomhus utifrån dina individuella behov. Först och främst måste du beakta storleken på buren så att den är tillräckligt stor för din kanin. Därefter är materialet viktigt eftersom det måste utstå alla tänkbara väderförhållanden. Därtill får du inte glömma att den ska vara lätt att rengöra, för det sista du vill ha är en smutsig kaninbur utomhus.

Därutöver har vi nedan listat de viktigaste sakerna du måste veta innan ditt köp.

1. Våningar

Eftersom kaniner älskar att röra sig är det viktigt att du väljer en kaninbur med fler våningar. Annars kommer kaninen snabbt bli uttråkad. Genom att välja en bur med flera våningar kan kaninen spring upp och ner. Dessutom får de två olika rum där ett kan användas för lek, och ett annat för sömn. Vidare är det roligt för kaninen att gå upp och ner på rampen mellan våningarna. Så om du har ekonomiskt utrymme är detta definitivt en säker rekommendation för att göra din kanin lycklig i en bur utomhus.

bygga kaninbur utomhus

2. Ram

Varje kaninbur utomhus har en ram som håller konstruktionen stabil. Detta är särskilt viktigt för en kaninbur utomhus eftersom de måste skydda mot väder och vind – speciellt under vintern. Om du inte har en kaninbur med en stark och slittålig ram så kommer den inte vara stadig nog, vilket i sig är en säkerhetsrisk för kaninen. Därför är det otroligt viktigt att du väljer en bur vars ram är kvalitativ, robust och tillverkad av ett bra material, förslagsvis trä. Detta gör att kaninburen kommer vara en säker inhägnad för din kanin samtidigt som livslängden ökar markant. Så se till att ramen är stark och stabil så kommer du slippa vara orolig för att den ska gå sönder i en snöstorm eller liknande.

Ett exempel på en kund som köpte en kaninbur med dålig ram är följande recension:

Köp inte! Sämsta kvalitén! Haft buren i tre veckor, del efter del har fallerat totalt. Listan är lång men senaste händelsen va att taket flög av, låg i två delar på marken.

Ovanstående recension kommer från en kund till CDON som köpte en av deras billigaste utomhusburar för kaniner. Resultatet var att den gick sönder redan efter tre veckor, och inte bara det – taket flög nämligen av också. Så var vaksam på kvaliteten om du vill kunna använda buren året runt så den inte går sönder under första snöstormen.

3. Storleken

Den kanske viktigaste faktorn när du ska köpa en kaninbur utomhus är storleken. Först och främst råder det ingen tvekan om att en stor kaninbur är att föredra då kaniner älskar utrymme. Så ju större buren är, desto gladare kanin kommer du få. I regel rekommenderas att köpa en kaninbur som är minst fyra gånger så stor som din kanin. Följaktligen ska buren vara 80 x 80 cm om din kanin är 20 cm lång. Dock är detta i minsta laget och du kan med fördel köpa en större bur. Glöm inte att dubbelkolla burens mått så du vet att den får plats i din trädgård eller altan.

4. Golv (undvik nätgolv!)

Visst kan du köpa en billig kaninbur utomhus vars golv är gjort av nät. Men då ska du veta att det är riskfyllt för kaninen på grund av att de lätt kan riva upp eller i värsta fall fastna i nätmaskarna. Därför rekommenderar vi att du väljer en bur vars golv är tillverkat i nåt annat material som t.ex. trä. Väljer du likväl en modell med nätgolv så måste du åtminstone täcka över nätet med antingen en träskiva eller en mjuk matta. Annars kommer kaninen vantrivas vilket du givetvis ska undvika till varje pris.

5. Inga vassa kanter

De flesta är av uppfattningen att en kaninbur utomhus är tillverkad på ett så säkert sätt att det inte finns några säkerhetsfaror för kaninen. Men så är inte fallet. Verkligheten ser ut som så att massor av företag tillverkar miljoner av kaninburar per år, och för att så många som möjligt ska ha råd att köpa dem så tillverkas de så billigt som möjligt. Följden  av detta är att säkerheten blir lidande eftersom de flesta konsumenter huvudsakligen tänker på priset. Till exempel är det inte ovanligt att en kaninbur har flera sylvassa kanter i buren på vilka kaninen kan skada sig allvarligt.

Därför är det extremt viktigt att du dubbelkollar att kaninburen som fångat ditt intresse har mjuka, avrundade kanter. Alternativt måste du själv täcka över de vassa kanterna med ett mjukt material själv. Detta är något som få köpguiden nämner, men som vi anser är av yttersta vikt i ditt val för att garantera kaninens säkerhet.

6. Isolering

Ska en kaninbur utomhus användas året runt måste den ha isolering. Detta får de vanligtvis från det material som buren är tillverkad av. Men för säkerhets skull bör du dubbelkolla detta innan köpet. För i så fall måste du täcka buren under natten med en presenning eller liknande. Vidare ska taket vara väderbeständigt och i bästa fall tillverkat av asfalt. På så vis hindras även UV-strålar från solen att komma åt kaninen. Så glöm alltså inte att säkerställa att isoleringen är ordentlig så kaninen inte fryser under vintern.

bäst kaninbur utomhus

7. Säkerhetslås till utomhusburen

Alla kaninburar som är avsedda för utomhusbruk är i regel utrustade med säkerhetsspärrar eller lås av olika slag. Detta är inte bara viktigt för dig som kaninägare, utan det är primärt avsett för barn som kan få för sig att släppa ut kaninerna framåt kvällningen, vilket gör att de kan springa iväg och i värsta fall bli uppätna av rovdjur. Av den anledningen är det värt att välja en modell med ett säkert säkerhetslås.

Fördelar med kaninbur utomhus

Att en kaninbur utomhus sparar utrymme är en av de vanligaste anledningarna till varför man vill köpa en utomhusbur. Men visste du att du även slipper lukten och oljud under natten? Läs mer om alla fördelar nedan.

Nackdelar med kaninbur utomhus

Nu när vi gått igenom fördelarna är det dags att ta oss an alla de nackdelar som du måste veta innan ditt köp. Många väljer att ignorera de negativa aspekterna då de redan bestämt sig för att köpa en kaninbur. Men faktum är att det är extremt viktigt att du är på det klara med alla negativa aspekter så du inte blir besviken. Till exempel kostar utomhusburar mer, samt att risken för att bli attackerade av rovdjur är markant högre.

Så bygger du en kaninbur utomhus själv

Vill du inte spendera pengarna på att köpa en utomhusbur kan du faktiskt bygga en själv. Det gör du genom att ladda ner en passande ritning som du sedan följer steg för steg. Nedan kommer vi beskriva det som krävs för att bygga en kaninbur utomhus – helt själv!

kaninbur utomhus

1. Förutsättningar innan du börjar

Innan du börjar bygga buren behöver du följande verktyg och material:

Verktyg du behöver:

Material du behöver:

2. Steg för steg hur du bygger en kaninbur

 1. Börja med att såga itu fyra träskivor som ska vara benen i konstruktionen.
 2. Skär sedan brädorna för golvramen.
 3. Montera golvramen med lim.
 4. Fäst nätgolvet på golvramen. OBS: Detta görs för att inga rovdjur ska kunna gräva sig under buren upp till kaninen.
 5. Fäst benen på golvramen.
 6. Bygg sedan framramen av buren och därefter baksidan av ramen.
 7. Sänk ner en mittdelare så kaninen får minst två separata rum.
 8. Täck sedan konstruktionen med ett tak.
 9. Färdigt!

För mer ingående instruktioner och ritningar rekommenderar vi denna eminenta guide i hur du bygger din egna kaninbur utomhus.

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.