HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Kollagen bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
testvinnare
#1 Core Collagen Pro
Bäst-i-test 2023

Kollagen bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
 

1. Core Collagen Pro

Core Collagen Pro
 • Innehåller 15 gram hydrolyserat kollagen per dagsdos
 • Främjar hudens, leder och broskets hälsa
 • Unik kombination av kollagen, MSM och kondroitinsulfat
 • Ger omfattande stöd för vävnadshälsa
 • Tropisk smak gör det enkelt och njutbart att ta tillskottet
 • Innehåller även vitamin C för att främja broskets och benstommens normala funktion
 

2. Olga Rönnbergs Kollagen

Olga Rönnbergs Kollagen
 • Bidrar till att hålla samman hud, leder och brosk
 • Innehåller hyaluronsyra som hjälper till att bevara fukt och elasticitet i huden
 • C-vitamin i tillskottet främjar kroppens kollagenproduktion
 • Minskar smärta och obehag i lederna, särskilt vid artros
 

3. Star Nutrition Ultimate Collagen

Star Nutrition Ultimate Collagen
 • Specifika kollagenpeptider från Fortigel®
 • Främjar starka och smärtfria leder
 • Hög biotillgänglighet gör att kroppen kan dra nytta av kollagenpeptiderna effektivt
 • Berikat med C-vitamin för en normal kollagenuppbyggnad
 • Förbättringar i stabilitet och komfort i knäna
Innehåll [ visa ]

Bäst Kollagen → Bäst-i-test (2023)

Kollagen är ett protein som fungerar som en viktig byggsten för våra kroppar. Det utgör en stor del av vår hud, bindväv, ben, senor och leder. Med tiden minskar dock kroppens naturliga produktion av kollagen, vilket kan leda till problem som hudens åldrande, minskad elasticitet, ledbesvär och brosknedbrytning. Det är här kollagentillskott kommer in i bilden. Genom att tillföra kroppen extra kollagen kan vi stödja och förbättra dess naturliga processer, vilket kan leda till fördelar som smidigare hud, starkare leder och förbättrad benhälsa.

I vår artikel kommer vi att gå igenom de bästa kollagentillskotten 2023. Vi kommer att diskutera olika typer, till exempel kollagen från fisk, nötkreatur eller kyckling, och deras specifika egenskaper och fördelar. Vi kommer också att titta på andra ingredienser som kan vara närvarande i tillskottet, såsom vitaminer och mineraler som kompletterar dess effekt.

Bästa kollagen 2023 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Core Collagen Pro

Kollagen för brosk och benstomme
Core Collagen Pro

Core Collagen Pro är ett enastående kollagen som har förtjänstfullt intagit första plats i vårt bäst-i-test. Detta kollagentillskott imponerar med sin kraftfulla sammansättning och lockande smak, och erbjuder en rad fördelar för att stärka kroppens vävnader och främja en hälsosam funktion.

Core Collagen Pro skiljer sig från mängden genom att erbjuda tre aktiva ingredienser som arbetar i harmoni för att uppnå enastående resultat. Det hydrolyserade bovina kollagenet utgör grunden för produkten och bidrar till att stärka och underhålla hudens, leder och broskets hälsa. Detta kollagen har genomgått en speciell process för att förbättra dess upptagbarhet och effektivitet.

En annan viktig ingrediens i Core Collagen Pro är MSM, vilket står för metylsulfonylmetan. MSM är en naturligt förekommande svavelförening som finns i kroppens proteinrika vävnader, såsom brosk, senor, muskler, skelett, hud, hår och naglar. Genom att inkludera MSM i detta tillskott förser Core Collagen Pro kroppen med en värdefull svavelkälla som kan stödja hälsan hos leder, hud, hår och naglar. Detta gör det till ett populärt val för dem som vill främja sin totala välbefinnande.

Kondroitinsulfat, den tredje viktiga ingrediensen i Core Collagen Pro, är en naturlig komponent i kroppens leder. Dess främsta funktion är att fungera som en stabilisator för bindväven genom att smörja och skydda den mot yttre påfrestningar. Utöver detta fungerar kondroitinsulfat som en byggsten för att bevara broskets integritet och skydda det mot skadliga enzymer. Kondroitinsulfatet i Core Collagen Pro utvinns från kycklingbrosk och tillför produkten ytterligare hälsofördelar.

En annan anmärkningsvärd egenskap hos Core Collagen Pro är dess uppfriskande citronsmak. Detta gör det enkelt och njutbart att ta tillskottet varje dag, vilket underlättar för dem som har svårt att konsumera kapslar eller tabletter.

Medan detta kollagen har en mängd fördelar, är det viktigt att notera att resultat kan variera mellan individer. Vissa personer kan uppleva mer märkbara effekter än andra. Dessutom kan det ta tid att se och uppleva de fulla fördelarna av detta tillskott, och kontinuerlig användning är ofta nödvändig för att maximera dess effektivitet.

Summa summarum kan vi med övertygelse säga att Core Collagen Pro är det bästa kollagentillskott som följaktligen tagit sin rättmätiga plats i toppen av vårt bäst-i-test 2023. Med sin unika kombination av hydrolyserat bovint kollagen, MSM, och kondroitinsulfat erbjuder det en omfattande lösning för att stödja ledernas, hudens och broskets hälsa. Lägg till den uppfriskande citronsmaken och det blir lätt att följa en daglig rutin med Core Collagen Pro.

Fördelar:

 • Innehåller 15 gram hydrolyserat kollagen per dagsdos
 • Främjar hudens, leder och broskets hälsa
 • Unik kombination av kollagen, MSM och kondroitinsulfat
 • Ger omfattande stöd för vävnadshälsa
 • Tropisk smak gör det enkelt och njutbart att ta tillskottet
 • Innehåller även vitamin C för att främja broskets och benstommens normala funktion

Nackdelar:9/10
EXPERTBETYG

2. Olga Rönnbergs Kollagen

Kollagen + Hyaluronsyra
Olga Rönnbergs Kollagen

Olga Rönnbergs Kollagen + Hyaluronsyra placerade sig på en imponerande andra plats i vårt bäst-i-test. Detta kollagentillskott i pulverform är inte bara en njutning för smaklökarna med sin goda tropiska smak, utan det erbjuder också en rad fördelar för kroppens välbefinnande.

Olga Rönnbergs tillskott ger en betydande mängd kollagen, ett protein som spelar en avgörande roll för att hålla samman hud, leder och brosk. Med tiden minskar som sagt vår egen kollagenproduktion, vilket kan leda till oönskade konsekvenser för våra leder och hudens elasticitet. Det är här Olga Rönnbergs Kollagen + Hyaluronsyra kan vara en pålitlig partner för att komplettera kroppens naturliga kollagenproduktion.

En annan anmärkningsvärd ingrediens i detta tillskott är hyaluronsyra. Denna sockermolekyl finns naturligt i hud och brosk och fungerar som en viktig fuktighetsbevarande komponent. Dock är hyaluronsyra känslig för fria radikaler, vilka kan ackumuleras snabbare genom exempelvis solning eller rökning. Genom att tillföra hyaluronsyra kan man bidra till att skydda och bevara hudens och broskets hälsa.

Ett ytterligare tillskott i detta kollagenpulver är C-vitamin, som fungerar som en antioxidant och spelar en viktig roll i kroppens kollagenuppbyggnad. C-vitamin är en välkänd näringsfaktor som kan hjälpa till att främja hudens elasticitet och förbättra kroppens förmåga att producera och upprätthålla kollagen.

När vi undersöker användarrecensioner märker vi att många människor har haft positiva erfarenheter av Olga Rönnbergs Kollagen + Hyaluronsyra. Det rapporteras bl.a. att detta tillskott har bidragit till att minska obehag och smärta i leder, särskilt för personer med artros - något som jag också märkt. Jag kombinerade detta kollagentillskott med ett knäskydd vid artros och märkte en reell skillnad..

Slutligen kan vi konstatera att Olga Rönnbergs Kollagen + Hyaluronsyra är ett imponerande kollagentillskott i pulverform som kan vara till stor hjälp för dem som söker stöd för sina leder och hudens hälsa. Med sin goda tropiska smak och tillägget av C-vitamin och magnesium erbjuder detta tillskott en holistisk och välbalanserad lösning för att främja välmående och bibehålla kroppens naturliga kollagenproduktion.

Fördelar:

 • Bidrar till att hålla samman hud, leder och brosk
 • Innehåller hyaluronsyra som hjälper till att bevara fukt och elasticitet i huden
 • C-vitamin i tillskottet främjar kroppens kollagenproduktion
 • Minskar smärta och obehag i lederna, särskilt vid artros

Nackdelar:8/10
EXPERTBETYG

3. Star Nutrition Ultimate Collagen

Stärker lederna och motverkar ledsmärta
Star Nutrition Ultimate Collagen

Star Nutrition Ultimate Collagen är berikat med kollagen från det beundransvärda Fortigel®. Detta är inget vanligt kollagentillskott, utan den är specifikt framtagen för att göra underverk för våra leder. Med sina specifika kollagenpeptider är Ultimate Collagen en målinriktad lösning för att stärka lederna och motverka ledsmärta på ett imponerande sätt.

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos Ultimate Collagen är dess oöverträffade biotillgänglighet. Detta innebär att kroppen kan absorbera och dra nytta av kollagenpeptiderna på ett effektivt sätt. När vi tränar hårt och utsätter våra leder för påfrestningar, kan Ultimate Collagen vara den perfekta kompanjonen för att stödja och vårda våra leder.

En annan fördel med Star Nutrition Ultimate Collagen är att det är berikat med C-vitamin. C-vitamin har en avgörande roll i kroppens produktion av kollagen och bidrar till en normal kollagenuppbyggnad. Denna synergistiska kombination av kollagenpeptider och C-vitamin skapar en optimal miljö för kroppens egen produktion av kollagen, vilket kan förstärka effekterna av tillskottet ytterligare.

När vi även granskar andras användarrecensioner blir det tydligt att Star Nutrition Ultimate Collagen har gjort en märkbar skillnad för många människor. Många har uttryckt att de upplever en förbättring av stabiliteten och komforten i sina knän sedan de började använda produkten - något som vi också märkte efter några veckors användning. Denna positiva feedback är en stark indikation på den pålitlighet och effektivitet som Ultimate Collagen erbjuder.

Det är dock viktigt att nämna att kollagentillskott inte är en mirakelkur för alla. Vissa individer kan uppleva att resultaten varierar och att de kanske inte upplever samma dramatiska förbättringar som andra. Det är också viktigt att komma ihåg att kollagen är en långsiktig investering i hälsan och det som sagt kan ta tid att se märkbara resultat. Att kombinera tillskottet med en balanserad kost och regelbunden träning kan maximera dess fördelar.

För att summera vår recension av Star Nutrition Ultimate Collagen kan vi med säkerhet säga att detta är ett kollagentillskott i toppklass. Med sina specifika kollagenpeptider från Fortigel®, imponerande biotillgänglighet och berikning av C-vitamin har det visat sig vara en pålitlig följeslagare för de som söker att stärka sina leder och förbättra rörligheten. Ge din kropp den omsorg och uppmärksamhet den förtjänar med Star Nutrition Ultimate Collagen och ta stegen mot en hälsosammare framtid.

Fördelar:

 • Specifika kollagenpeptider från Fortigel®
 • Främjar starka och smärtfria leder
 • Hög biotillgänglighet gör att kroppen kan dra nytta av kollagenpeptiderna effektivt
 • Berikat med C-vitamin för en normal kollagenuppbyggnad
 • Förbättringar i stabilitet och komfort i knäna

Nackdelar:Innan du köper kollagen — Tänk på dessa 5 faktorer

När det gäller att köpa kollagentillskott är det viktigt att göra ett informerat och medvetet köpbeslut. För att hjälpa dig i din köpprocess har vi sammanställt en köpguide med sex viktiga faktorer att tänka på innan du väljer ett som passar dina behov. Läs vidare för att lära dig mer om varje faktor och få tips för att göra det bästa valet för din hälsa.

1. Typ av kollagen: Varierande källor och deras egenskaper

När det gäller kollagen finns det en mångfald av källor att välja mellan. Varje källa har sina egna egenskaper och fördelar som kan påverka dess användning och effektivitet för specifika hälsomål. Att förstå dessa olika källor och deras egenskaper är viktigt för att kunna välja rätt typ som passar dina individuella behov och preferenser.

 • Fiskkollagen: En populär källa för kollagen är fisk. Fiskkollagen är känt för sin höga biotillgänglighet, vilket innebär att det lätt kan tas upp och utnyttjas av kroppen. Detta gör det till en idealisk källa för de som vill främja hudens hälsa och elasticitet. Fiskkollagen har visat sig vara effektivt för att förbättra hudens struktur och reducera synliga ålderstecken som rynkor och fina linjer. Det kan också ha fördelaktiga effekter på håret och naglarna, vilket gör det till ett populärt val för dem som vill uppnå en helhetlig skönhet inifrån och ut.
 • Bovint: Nötkreatur är en annan vanlig källa för kollagen. Bovint kollagen anses ofta vara särskilt gynnsamt för ledhälsa. Det kan bidra till att stärka leder, ligament och brosk, vilket kan vara fördelaktigt för dem som upplever ledrelaterade problem som smärta och styvhet. Nötkreaturkollagen kan också bidra till att förbättra benhälsa och minska risken för benskörhet. Dessutom kan det stödja musklernas återhämtning och återuppbyggnad efter träning, vilket gör det till ett populärt val bland idrottare och de som tränar regelbundet.
 • Kycklingkollagen: För dem som har specifika kostrestriktioner eller följer en särskild diet kan kycklingkollagen vara ett bra alternativ. Kycklingkollagen är ofta tillgängligt i olika former, som pulver eller buljong, och kan vara en mångsidig ingrediens som kan läggas till olika recept. Det kan bidra till att främja hudens hälsa och elasticitet samt stödja ledernas rörlighet och flexibilitet. Det är också känt för sin positiva effekt på hårets tillstånd och naglarnas styrka.

Vid val av kollagen är det således viktigt att ta hänsyn till dina individuella behov och preferenser. Om du har specifika hälsomål, som att förbättra hudens hälsa eller lindra ledsmärta, kan det vara fördelaktigt att välja kollagen från en källa som är mest känt för att adressera dessa specifika områden. Du kan också överväga att prova olika källor för att se vilken som ger dig de mest önskvärda resultat. Kom ihåg att konsultera en läkare om du har några specifika hälsobekymmer eller allergier innan du köper.

2. Biotillgänglighet och absorption

När vi diskuterar kollagentillskott är det viktigt att inte bara titta på innehållet utan också hur väl kroppen kan dra nytta av det. Biotillgänglighet och absorption är två avgörande faktorer som påverkar hur effektivt kroppen kan använda det intagna kollagenet.

 • Biotillgänglighet: Biotillgänglighet hänvisar till kroppens förmåga att absorbera och använda kollagenet. Ett högt biotillgängligt tillskott är mer fördelaktigt eftersom det säkerställer att det kan tas upp och användas på bästa möjliga sätt. Ett vanligt sätt att förbättra biotillgängligheten är genom hydrolys. Hydrolyserat kollagen genomgår en process där kollagenmolekylerna bryts ned i mindre peptider. Denna process gör att kroppen enklare kan absorbera och utnyttja tillskottet.
 • Absorption: När kollagenet är hydrolyserat kan det nå de områden i kroppen där det behövs mest, såsom hud, leder och brosk. De mindre peptiderna kan lättare transporteras genom kroppens system och därmed ge en bättre målstyrning för att främja vävnadshälsa och återuppbyggnad. Det är också värt att notera att hydrolyserat kollagen inte bara har hög biotillgänglighet, utan det kan också vara mer skonsamt för magen och lättare att smälta.

För att maximera effektiviteten av ditt kollagentillskott är det därför rekommenderat att välja en produkt med hög biotillgänglighet, såsom hydrolyserat kollagen. Genom att välja ett tillskott med hög biotillgänglighet kan du känna dig trygg med att kroppen kan absorbera och använda det på ett effektivt sätt för att stödja hudens elasticitet, ledernas rörlighet och broskets hälsa.

3. Tillsatta ingredienser och synergistiska effekter

När du köper ett kollagentillskott är det värt att undersöka om det innehåller ytterligare ingredienser som kan förbättra dess effektivitet och ge synergistiska hälsofördelar. Många tillskott berikas med specifika vitaminer, mineraler eller antioxidanter som kan komplettera dess verkan och ge extra fördelar för din hälsa.

 • C-vitamin: Ett exempel på en vanlig tillsats är C-vitamin, även känt som askorbinsyra. C-vitamin är en viktig näringsfaktor för kollagenproduktionen i kroppen. Genom att tillsätta C-vitamin till tillskottet kan det stödja bildandet av nytt kollagen och öka kroppens förmåga att använda och uppta det från tillskottet. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för hudens hälsa och elasticitet samt för främjande av ledernas och broskets välbefinnande.
 • Magnesium: En annan vanlig tillsats är magnesium, en viktig mineral för kroppens funktioner. Magnesium är särskilt viktigt för muskelfunktionen och kan hjälpa till att minska muskelkramper och stödja muskelåterhämtning efter träning. Dessutom spelar magnesium en roll i benhälsa och kan bidra till att främja starka och friska ben.
 • Antioxidanter: Andra tillsatta ingredienser kan inkludera antioxidanter som vitamin E eller zink, vilka kan skydda cellerna från oxidativ stress och främja hudens hälsa. Omega-3-fettsyror är också populära tillsatser på grund av deras antiinflammatoriska egenskaper och deras förmåga att stödja hudens och ledernas hälsa.

Vid valet av ett kollagentillskott med tillsatta ingredienser är det viktigt att läsa igenom produktens innehållsförteckning och förstå de potentiella fördelarna som de extra ingredienserna kan erbjuda. Var noga med att överväga dina egna hälsomål och behov för att välja ett tillskott som bäst matchar dina individuella krav.

4. Renhet och kvalitet

När det gäller kollagentillskott är renhet och kvalitet avgörande faktorer för att välja en pålitlig och effektiv produkt. Att vara medveten om dessa aspekter hjälper dig att känna dig trygg med att du investerar i en produkt som möter höga standarder och lever upp till dina förväntningar.

 • Pålitlig tillverkare: Först och främst är det viktigt att välja ett kollagentillskott från en pålitlig tillverkare. Gör grundliga efterforskningar om tillverkarens rykte och kvalitetskontroller för att försäkra dig om deras engagemang för att producera högkvalitativa produkter. En pålitlig tillverkare kommer att använda högkvalitativa ingredienser och följa goda tillverkningspraxis för att säkerställa att produkten är säker och effektiv att använda.
 • Tredjeparts testning: Att se efter tredjeparts testning är också viktigt. Tredjeparts testning innebär att produkten har granskats och analyserats av oberoende laboratorier som bekräftar dess renhet, kvalitet och överensstämmelse med standarder. Dessa tester kan identifiera eventuella föroreningar eller oönskade ämnen i produkten och garantera att den uppfyller de angivna specifikationerna. Genom att välja ett kollagentillskott som är tredjeparts testat kan du känna dig trygg med att du får en ren och högkvalitativ produkt.
 • Certifieringar: En annan indikation på renhet och kvalitet är certifieringar som GMP (Good Manufacturing Practice). GMP-certifierade tillverkare följer strikta regler och standarder för att säkerställa att deras produkter tillverkas i enlighet med höga kvalitetsstandarder och att de uppfyller kraven för renhet och säkerhet. Att välja ett tillskott från en GMP-certifierad tillverkare ger dig förtroende för produkten och tillverkarens engagemang för kvalitet.

5. Kost och livsstil

Din kost och livsstil spelar en viktig roll när du köper kollagen. Det är viktigt att ta hänsyn till eventuella allergier, kostrestriktioner och din övergripande hälsobild för att hitta rätt produkt som passar dina behov och livsstil.

När du överväger ett kollagentillskott ska du därför läs noggrant igenom produktens innehållsförteckning för att vara säker på att den är kompatibel med din kostplan. Vissa produkter kan innehålla allergener som fisk, nötter eller soja, vilket kan vara viktigt att vara medveten om om du har kända allergier eller intoleranser. Om du har kostrestriktioner, till exempel en vegan eller vegetarisk livsstil bör du såklart säkerställa att tillskottet är fri från animaliska produkter eller att den uppfyller dina specifika kostpreferenser.

Utöver allergener och kostrestriktioner kan det vara klokt att överväga din övergripande hälsobild och eventuella befintliga hälsotillstånd innan du börjar använda kollagentillskott. Om du har några befintliga hälsoproblem eller tar andra mediciner regelbundet, kan det vara viktigt att rådfråga en läkare innan du införlivar kollagen i din dagliga rutin. De kan ge dig specifik rådgivning och vägledning baserat på din individuella hälsobild för att säkerställa att tillskottet är säkert och lämpligt för dig att använda.

Tips: Läs vår artikel om matsmältningsenzymer!

Vanliga frågor och svar om kollagen

Vad är kollagen och varför är det viktigt för kroppen?

Kollagen är ett protein som utgör en stor del av vår kroppsbindväv, inklusive hud, leder, brosk och ben. Det fungerar som en byggsten och ger struktur, elasticitet och styrka till dessa vävnader. Det spelar en viktig roll i att bibehålla hudens ungdomlighet, främja ledernas rörlighet och stödja benhälsa.

Vilka är de vanligaste källorna för kollagen i kosttillskott?

De vanligaste källorna för kollagen i kosttillskott inkluderar fisk, nötkreatur och kyckling. Fiskkollagen är känt för sin höga biotillgänglighet och hudfördelar, medan nötkreaturkollagen ofta anses vara mer gynnsamt för ledhälsa. Kycklingkollagen kan vara ett bra alternativ för dem med specifika kostrestriktioner.

Vad är skillnaden mellan hydrolyserat kollagen och okrossat kollagen?

Hydrolyserat kollagen genomgår en process där kollagenet bryts ned i mindre peptider för att förbättra biotillgängligheten och absorptionen i kroppen. Å andra sidan är okrossat i sin naturliga form och har större molekyler. Hydrolyserat anses ha högre biotillgänglighet och kan enklare tas upp av kroppen.

Hur lång tid tar det innan man ser resultat?

Tiden det tar att se resultat av kollagentillskott kan variera beroende på individuella faktorer som ålder, livsstil och hälsotillstånd. Vissa personer kan uppleva fördelar inom några veckor, medan det för andra kan ta längre tid. Kontinuerlig och regelbunden användning är viktigt för att uppnå och bibehålla resultat.

Vilka är de vanligaste fördelarna med att ta kollagentillskott?

Vanliga fördelar med att ta kollagentillskott inkluderar förbättrad hudelasticitet och hudens ungdomlighet, minskning av ledsmärta och förbättrad rörlighet, stöd för benhälsa och främjande av hårets och naglarnas tillväxt och styrka. Det kan också bidra till att främja matsmältningens hälsa och muskelåterhämtning efter träning.

Finns det några biverkningar eller risker med att ta kollagen?

Generellt sett anses det vara säkert och tolereras väl av de flesta människor. Dock kan vissa individer uppleva milda magbesvär som gasbildning eller förstoppning. Det är alltid bäst att rådfråga en läkare innan du börjar ta ett tillskott, särskilt om du har befintliga hälsotillstånd eller tar andra mediciner.

Kan jag få tillräckligt med kollagen genom kosten eller behöver jag tillskott?

Kollagen finns naturligt i vissa livsmedel som fisk och animaliska proteinkällor. Genom att äta en varierad och näringsrik kost kan du få en viss mängd kollagen. Men med tanke på den minskade produktionen av detta ämne i kroppen med åldern kan tillskott vara ett sätt att komplettera ditt intag och uppnå önskade hälsofördelar.


Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.