HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Matsmältningsenzymer bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
testvinnare
#1 Holistic matsmältningsenzym
Bäst-i-test 2023

Matsmältningsenzymer bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
 

1. Holistic matsmältningsenzym

Holistic matsmältningsenzym
 • Underlättar matsmältningen och främjar en sund magfunktion
 • Kan öka näringsupptaget och maximera fördelarna från kosten
 • Vegetabiliska enzymer, vilket passar vegetarianer och veganer
 • Näringsterapeuter rekommenderar det
 • Utmärkt för dig med bl.a. uppblåst mage, IBS och cellenzym
Nackdelar:
 • Dyrare än många andra matsmältningsenzym
 

2. Healthwell Betain HCL

Healthwell Betain HCL
 • Balanserar saltsyranivån i magen och främjar en optimal matsmältning
 • Förstärkt med proteas för effektiv nedbrytning av proteinrika livsmedel
 • Dämpar oxalsyra och ge lättnad för vissa personer med spenat- eller broccolirika dieter
 • Praktiska vegetabiliska kapslar för enkel användning i dagliga rutiner
 

3. Healthwell Enzym Balans

Healthwell Enzym Balans
 • Kraftfull blandning av matsmältningsenzymer för att optimera näringsupptaget
 • Lugnar magen och minskar obehag i samband med matsmältningen
 • En enkel användning genom att ta kapslarna i samband med måltid
 • Vegansk formula som passar olika kostpreferenser och behov
Innehåll [ visa ]

Bäst matsmältningsenzymer → Bäst-i-test (2023)

En välfungerande matsmältning är avgörande för att upprätthålla en hälsosam kropp och ett optimalt näringsupptag. En viktig faktor i matsmältningen är närvaron av matsmältningsenzymer. Dessa naturliga föreningar bryter ner proteiner, fetter och kolhydrater till mindre, mer hanterbara beståndsdelar. Men vad händer när vår egen enzymproduktion inte är tillräcklig? Här kommer kosttillskott med matsmältningsenzymer till undsättning.

I denna artikel kommer vi att guida dig genom allt du behöver veta om de bästa matsmältningsenzymerna 2023. Vi har utfört noggranna tester och undersökningar för att presentera dig med en guide som hjälper dig att fatta välgrundade beslut när det gäller dina behov.

Bästa matsmältningsenzymer 2023 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Holistic matsmältningsenzym

Bästa tillskottet med matsmältningsenzymer 2023
Holistic matsmältningsenzym

Holistic är enligt oss det bästa tillskottet med matsmältningsenzym 2023, och det finns flera anledningar till varför vi anser detta. Först och främst är det så att detta innovativa tillskott innehåller vegetabiliska matsmältningsenzymer och är utformat för att främja en sund och effektiv matsmältning. Ibland kan vår kropps matsmältningsfunktion påverkas negativt av stress och dålig kosthållning, vilket kan resultera i en uppsvälld och orolig mage. I dessa situationer kan ett kosttillskott med matsmältningsenzymer vara till stor hjälp genom att underlätta nedbrytningen av maten och öka upptaget av näringsämnen - och detta tillskott levererar verkligen.

Holistic har visat sig vara en pålitlig partner när det gäller att underlätta matsmältningen. Genom att tillhandahålla en balanserad blandning av vegetabiliska matsmältningsenzymer hjälper detta tillskott till att bryta ned proteiner, fetter och kolhydrater på ett effektivt sätt. Resultatet är en smidigare och mer optimal matsmältningsprocess som minskar risken för obehagliga symtom såsom uppblåsthet och matsmältningsbesvär.

En av de mest imponerande egenskaperna hos Holistic Matsmältningsenzym är dess potential att öka näringsupptaget. Genom att underlätta nedbrytningen av maten och förbättra absorptionen av näringsämnen kan detta tillskott vara till stor hjälp för dem som vill säkerställa att de får maximalt utbyte av sin kost och näringsintag. Det är som att ge kroppen en extra boost för att optimera näringsupptaget och främja övergripande hälsa och välbefinnande.

En annan fördel med Holistic Matsmältningsenzym är dess vegetabiliska sammansättning. Detta gör det till ett lämpligt alternativ för både vegetarianer och veganer som söker ett kosttillskott som är i linje med deras livsstilsval och kostpreferenser. Att kunna välja en produkt som respekterar både kroppen och miljön är alltid en fördel för dem som strävar efter att leva en hälsosam och hållbar livsstil.

När vi undersökte användarnas erfarenheter med Holistic Matsmältningsenzym, märkte vi att det fanns en betydande positiv feedback. Många människor har rapporterat en betydande förbättring i sina matsmältningsproblem, inklusive uppblåst mage och IBS-relaterade symtom. Detta tillskott har även blivit en favorit bland näringsterapeuter och rekommenderas av många inom branschen. Det är alltid uppmuntrande att se att ett kosttillskott får stöd från experter inom området.

Som med alla kosttillskott med matsmältningsenzymer kan det finnas individuella variationer och vissa personer kan uppleva olika resultat. Det är också viktigt att komma ihåg att kosttillskott inte ersätter en balanserad kost och hälsosam livsstil. Det rekommenderas att rådgöra med en näringsterapeut eller en läkare innan du påbörjar användning av något kosttillskott för att säkerställa att det är lämpligt för dina individuella behov och hälsotillstånd.

Med det sagt har Holistic Matsmältningsenzym bevisat sin förmåga att underlätta matsmältningen och främja optimalt näringsupptag. Med sin vegetabiliska sammansättning och positiva feedback från användare och näringsterapeuter är detta kosttillskott definitivt värt att överväga för dem som söker en pålitlig partner för att förbättra sin matsmältning och främja övergripande hälsa.

Fördelar:

 • Underlättar matsmältningen och främjar en sund magfunktion
 • Kan öka näringsupptaget och maximera fördelarna från kosten
 • Vegetabiliska enzymer, vilket passar vegetarianer och veganer
 • Näringsterapeuter rekommenderar det
 • Utmärkt för dig med bl.a. uppblåst mage, IBS och cellenzym

Nackdelar:

 • Dyrare än många andra matsmältningsenzym


9/10
EXPERTBETYG

2. Healthwell Betain HCL

Betain hydroklorid förstärkt med proteas
Healthwell Betain HCL

Healthwell Betain HCL erbjuder en unik kombination av betainhydroklorid och proteas, vilka tillsammans har en aktiv verkan i mag-tarmkanalen. Betain HCL finns i vegetabiliska kapslar och rekommenderas att tas en gång om dagen i samband med dagens största måltid. En kapsel innehåller 325 mg betain och 60 mg proteas, motsvarande 3000 U.

Det som imponerade oss med detta kosttillskott med matsmältningsenzymer är dess förmåga att balansera saltsyranivån i magen. Saltsyra, även känd som HCl, är en naturligt förekommande syra i magsaften som skapar en sur miljö i magen. Denna sura miljö är avgörande för att effektivt bryta ner maten vi äter och underlätta näringsupptaget. Dessutom hjälper magsyran till att bekämpa skadliga bakterier och upprätthålla en sund tarmmiljö. Genom att tillföra betainhydroklorid stöder Healthwell Betain HCL produktionen av saltsyra och bidrar till att upprätthålla en optimal matsmältning.

Det är också värt att nämna att Healthwell Betain HCL är förstärkt med proteas, ett matsmältningsenzym som spelar en viktig roll i spjälkningen av proteiner i magsäcken. Proteas är speciellt anpassat för att fungera vid sura pH-nivåer (2,5-3,5) och bidrar till en mer effektiv nedbrytning av proteinrika livsmedel. En enda kapsel innehåller 60 mg proteas, vilket motsvarar nedbrytningen av 128 g koagulerat protein från äggvita. Detta tillskott med matsmältningsenzymer kan således vara till fördel för dem som behöver extra stöd vid proteinbearbetning.

Vi är glada över att kunna rapportera att Healthwell Betain HCL har visat sig vara ett effektivt tillskott för att lugna magen på flera sätt. Många användare, förutom vi, har upplevt fördelar som att dämpa oxalsyra, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för dem som har problem med spenat- eller broccolirika dieter.

Vidare har detta kosttillskott med matsmältningsenzymer ar också bidragit till att förbättra matsmältningsupplevelsen och ge lättnad från obehagliga symtom som vi tidigare upplevde. Att kunna ge magen det stöd den behöver kan vara avgörande för att främja en optimal energinivå och övergripande välbefinnande.

Med det sagt har Healthwell Betain HCL imponerat oss med sin förmåga att balansera saltsyranivåerna i magen och stödja en hälsosam matsmältning. Genom att tillföra betainhydroklorid och proteas kan detta kosttillskott med matsmältningsenzymer ge lättnad från magrelaterade problem och främja en optimal energinivå. Med sitt praktiska intag och vegetabiliska kapslar är det enkelt att inkludera i dagliga rutiner. Healthwell Betain HCL är definitivt ett värdefullt tillskott för dem som söker stöd för en sund och välmående matsmältning, och det är därför inte förvånande att denna hamnade på en andra plats i vårt bäst-i-test 2023.

Fördelar:

 • Balanserar saltsyranivån i magen och främjar en optimal matsmältning
 • Förstärkt med proteas för effektiv nedbrytning av proteinrika livsmedel
 • Dämpar oxalsyra och ge lättnad för vissa personer med spenat- eller broccolirika dieter
 • Praktiska vegetabiliska kapslar för enkel användning i dagliga rutiner

Nackdelar:8/10
EXPERTBETYG

3. Healthwell Enzym Balans

För kolhydrater, fett och protein
Healthwell Enzym Balans

Det tredje bästa kosttillskottet med matsmältningsenzymer enligt vårt test är Healthwell Enzym Balans. Detta kosttillskott ger nämligen en unik blandning av flera matsmältningsenzymer som effektivt hjälper till att bryta ner olika sorters näringsämnen, inklusive kolhydrater, fett och protein. Med en styrka på hela 50 mg enzymkomplex per kapsel, är denna produkt utformad för att underlätta matspjälkningen och optimera näringsupptaget. Dessutom är det värt att notera att Healthwell Enzym Balans är ett veganskt tillskott, vilket gör det till ett lämpligt val för alla.

Det som imponerade oss mest med Healthwell Enzym Balans är dess förmåga att lugna magen och förbättra matsmältningen. Vi har testat andra enzymtillskott tidigare, men har ofta upplevt oönskade biverkningar som magont. Med denna produkt har vi upplevt en betydande minskning av obehag i magen och en förbättrad matsmältningsupplevelse. Det är verkligen en fröjd att kunna äta utan att ständigt känna sig uppblåst och obekväm.

Det är viktigt att nämna att även om Healthwell Enzym Balans har gett oss en avsevärd förbättring av vår dagliga matsmältningshälsa, kan det fortfarande finnas tillfällen då vi upplever viss uppblåsthet beroende på vad vi har ätit. Men i stort sett har den obehagliga känslan av en uppblåst mage som tidigare var en del av vår vardagliga tillvaro nu försvunnit tack vare detta tillskott. Vi kan verkligen känna hur en fungerande och välmående mage påverkar vår träning, vår energinivå och vår övergripande livskvalitet.

En annan positiv aspekt med Healthwell Enzym Balans är att det är mycket enkelt att använda. Kapslarna tas i samband med måltid, vilket gör det bekvämt och praktiskt att inkludera i vår dagliga rutin. Vi uppskattar verkligen att produkten är vegansk, vilket ger en bredare tillgänglighet och gör att fler människor kan dra nytta av dess fördelar.

Sammanfattningsvis har Healthwell Enzym Balans visat sig vara ett imponerande kosttillskott med matsmältningsenzymer för att förbättra matsmältningen och lugna magen. Med sin kraftfulla enzymkomplexblandning och bekväma användning under måltider har den bidragit till att förbättra vår matsmältningsupplevelse och vår övergripande livskvalitet. Även om den kanske inte fungerar perfekt för alla, är detta kosttillskott definitivt värt att överväga för de som letar efter en pålitlig och effektiv produkt för att främja en hälsosam matsmältning.

Fördelar:

 • Kraftfull blandning av matsmältningsenzymer för att optimera näringsupptaget
 • Lugnar magen och minskar obehag i samband med matsmältningen
 • En enkel användning genom att ta kapslarna i samband med måltid
 • Vegansk formula som passar olika kostpreferenser och behov

Nackdelar:Innan du köper matsmältningsenzymer — Tänk på dessa 4 faktorer

Att välja rätt tillskott med matsmältningsenzym är avgörande för att förbättra din matsmältning och främja optimalt näringsupptag. För att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut innan ditt köp har vi sammanställt en omfattande köpguide med några extra viktiga faktorer att tänka på. Låt oss utforska var och en av dessa faktorer för att göra ditt köpval så smidigt och informerat som möjligt.

1. Typ av enzymer

Varje enzym spelar en unik roll i nedbrytningen av specifika näringsämnen, och det är viktigt att välja ett tillskott som innehåller enzymer som är relevanta för dina specifika behov och kostpreferenser.

 • Proteaser: Proteaser är en typ av enzym som är specialiserat på att bryta ner proteiner i mindre peptider och aminosyror. Dessa enzymer är särskilt användbara för personer som har svårigheter att bryta ner eller smälta proteiner ordentligt.
 • Lipaser: Lipaser är matsmältningsenzymer som hjälper till att spjälka fetter till glycerol och fettsyror. Om du ofta upplever matsmältningsbesvär efter fettrika måltider kan ett tillskott med lipaser vara till fördel.
 • Amylaser: Amylaser är en annan viktig typ av enzym som ansvarar för nedbrytning av kolhydrater. Dessa enzymer hjälper till att bryta ner stärkelse och andra kolhydrater till enklare sockerarter som kan tas upp mer effektivt av kroppen. Så om du har svårigheter att smälta kolhydrater eller upplever uppblåsthet efter kolhydratrika måltider kan en produkt med amylaser vara till nytta.

När du väljer ett matsmältningsenzymer är det följaktligen angeläget att säkerställa att det innehåller enzymer som är relevanta för dina individuella behov och kostpreferenser. Om du är osäker på vilka enzymer du behöver, kan det vara klokt att konsultera en näringsterapeut eller en läkare för att få råd baserat på din specifika matsmältningsprofil och hälsotillstånd.

Enzym Roll i matsmältningen
Proteaser Bryter ner proteiner till peptider och aminosyror
Lipaser Spjälkar fetter till glycerol och fettsyror
Amylaser Nedbrytning av stärkelse och kolhydrater

Genom att ta hänsyn till vilka typer av enzymer som ingår i tillskottet kan du bättre välja ett tillskott som passar dina specifika behov och hjälper till att optimera din matsmältning.

2. Styrka och dosering

Styrka och dosering är en kritisk faktor att överväga när du står i akt att köpa matsmältningsenzymer. Det är viktigt att hitta rätt balans mellan styrka och dosering för att uppnå önskade resultat och optimala fördelar för din matsmältning.

 • Koncentrationen av enzymer: Styrkan hos ett tillskott hänvisar till koncentrationen av enzymer som finns i varje dos. Vissa tillskott kan ha högre enzymkoncentrationer än andra, vilket kan påverka effektiviteten och hastigheten hos nedbrytningen av maten. Det är därför fördelaktigt att jämföra olika alternativ och överväga den specifika styrkan som behövs för att uppfylla dina individuella behov.
 • Doseringen: Dessutom är den rekommenderade doseringen och doseringsfrekvensen viktig att beakta. Tillverkarna ger vanligtvis riktlinjer för hur mycket tillskott som bör tas per dos och hur ofta det bör intas för att uppnå optimala resultat. Det är viktigt att följa dessa instruktioner noggrant för att säkerställa att du får bästa möjliga effekt av tillskottet.

Det är dock värt att nämna att den ideala styrkan och doseringen kan variera från person till person beroende på individuella behov. Vissa personer kan behöva högre styrkor och mer frekvent dosering för att uppnå önskade resultat, medan andra kan behöva lägre styrkor och mindre frekvent dosering.

Enzymstyrka Rekommenderad dosering
500 mg 1 kapsel vid varje måltid
1000 U 2 tabletter dagligen före större måltider
10 000 FCC 1 kapsel före proteinrika måltider

Det är viktigt att notera att dessa blott är exempel och att den specifika styrkan och doseringen kan variera mellan olika tillskott och varumärken. Var noga med att läsa och följa tillverkarens instruktioner och rådfråga en näringsterapeut eller läkare för personlig rekommendation baserat på dina individuella behov och hälsotillstånd.

3. Kvalitet och renhet

För att säkerställa effektivitet och säkerhet är det viktigt att välja tillskott med matsmältningsenzymer från en pålitlig tillverkare som prioriterar högkvalitativa ingredienser och strikta tillverkningsprocesser.

Det är t.ex. viktigt att det inte innehåller onödiga tillsatser som kan minska dess effektivitet eller orsaka oönskade biverkningar. Genom att välja en produkt från en pålitlig tillverkare kan du vara säker på att ingredienserna är noggrant utvalda och av högsta kvalitet.

För att ytterligare säkerställa kvaliteten på tillskottet kan du leta efter certifieringar som GMP (Good Manufacturing Practice). GMP-certifiering är en kvalitetsstandard som säkerställer att tillskottet har genomgått strikta kvalitetskontroller och uppfyller branschstandarder. Detta innebär att tillverkaren har implementerat och följer standardiserade processer för tillverkning, kvalitetskontroll och dokumentation av produkterna.

4. Eventuella allergener och biverkningar

Eventuella allergener och biverkningar är viktiga faktorer att vara uppmärksam på när du väljer matsmältningsenzymer. Att vara medveten om möjliga allergiska reaktioner och biverkningar kan hjälpa dig att undvika oönskade komplikationer och säkerställa att tillskottet är säkert för din individuella hälsa och välbefinnande.

 • Läs innehållsförteckning noggrant: Först och främst är det viktigt att läsa och noggrant undersöka produktens innehållsförteckning. Genom att göra det kan du identifiera eventuella allergener som kan vara närvarande i tillskottet. Om du har kända allergier eller intoleranser mot vissa ämnen, se till att undvika produkter som innehåller dessa allergener för att undvika allergiska reaktioner eller andra obehagliga symptom.
 • Potentiella biverkningar: Utöver allergener är det också viktigt att vara medveten om potentiella biverkningar av matsmältningsenzymer. Vissa personer kan uppleva milda biverkningar som magbesvär, illamående eller lös avföring när de först börjar ta tillskottet. Dessa biverkningar kan vara övergående och försvinna när kroppen vänjer sig vid tillskottet. Om du upplever några ovanliga eller allvarliga biverkningar, sluta använda produkten och rådgör med en läkare eller hälsoexpert.

Om du har några befintliga medicinska tillstånd eller tar andra läkemedel är det särskilt viktigt att rådgöra med en läkare innan du använder matsmältningsenzym. Vissa medicinska tillstånd kan påverka hur kroppen reagerar på tillskottet, och vissa läkemedel kan interagera med enzymerna. En läkare kan ge dig personlig rådgivning och rekommendationer baserat på din individuella hälsa och medicinska historia.

Potentiella allergener Möjliga biverkningar
Laktos Magbesvär, gasbildning, lösa avföring
Sojaprotein Allergiska reaktioner, hudutslag
Gluten Magbesvär, inflammation i tarmen
Mjölkprotein Allergiska reaktioner, magbesvär

matsmältningsenzymer bäst i test

Vanliga frågor och svar om matsmältningsenzymer

Vad är matsmältningsenzymer och varför behöver jag dem?

Matsmältningsenzymer är naturliga ämnen som kroppen producerar för att hjälpa till med nedbrytningen av maten vi äter. Ibland kan vår egen enzymproduktion vara otillräcklig på grund av stress, dålig kosthållning eller ålder, vilket kan leda till matsmältningsbesvär. Tillskott med matsmältningsenzymer kan då vara till stor hjälp genom att underlätta nedbrytningen av maten och förbättra näringsupptaget.

Vilka är de vanligaste symptomen på matsmältningsproblem?

Vanliga symptom på matsmältningsproblem inkluderar uppblåsthet, gasbildning, magont, halsbränna, sura uppstötningar, oregelbunden avföring och känsla av tyngd i magen efter måltider. Om du upplever dessa symptom regelbundet kan det vara värt att överväga att använda tillskott med matsmältningsenzymer.

Vilka typer av mat rekommenderas för att förbättra matsmältningen?

För att förbättra matsmältningen kan det vara fördelaktigt att inkludera lätt smältbara livsmedel som frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, magert protein och hälsosamma fetter i kosten. Att äta i lugn och ro, tugga maten ordentligt och undvika stora måltider sent på kvällen kan också bidra till en bättre matsmältning.

Kan jag ta matsmältningsenzymer med andra mediciner eller kosttillskott?

Det är alltid bäst att rådgöra med en läkare eller apotekspersonal innan du kombinerar matsmältningsenzymer med andra mediciner eller kosttillskott som t.ex. kollagen eller näringsjäst. Vissa enzymer kan interagera med vissa läkemedel och påverka deras effektivitet eller biverkningar. Det är viktigt att få personlig rådgivning baserat på dina individuella medicinska behov.

Finns det några biverkningar med att använda matsmältningsenzymer?

De flesta människor tolererar matsmältningsenzymer väl utan några allvarliga biverkningar. Vissa personer kan dock uppleva milda biverkningar som magbesvär, gasbildning eller lös avföring när de först börjar ta tillskottet. Dessa biverkningar är vanligtvis övergående och försvinner när kroppen anpassar sig till enzymerna.

Hur länge bör jag använda matsmältningsenzymer?

Vissa personer kan behöva använda tillskottet under en kortare period för att lindra tillfälliga matsmältningsbesvär, medan andra kan ha nytta av att använda det regelbundet under en längre tid. Det är bäst att diskutera användningslängden med en läkare eller hälsoexpert baserat på dina specifika behov och hälsotillstånd.


Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.