HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Nyckelskåp med kodlås bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Velleman Nyckelskåp med kodl...
Bäst-i-test 2024

Nyckelskåp med kodlås bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Velleman Nyckelskåp med kodlås

Velleman Nyckelskåp med kodlås
 • 3 till 8 siffrors kod
 • Håller 30 nyckelringar
 • Väggmonteras 1 st nödnyckel medföljer
 • Inkluderar nyckelringar och nyckelbrickor i olika färger
 • Justerbara nyckelkrokar som håller upp till 30 nyckelringar
 • Levereras med bultar för fäste i vägg
 • Mått: 280x300x100 mm
Nackdelar:
 • De 4 st nödvändiga AA-batterierna ingår ej
 

2. Nyckelskåp med 48 nycklar

Nyckelskåp med 48 nycklar
 • Utrustat med en 2-bults låsmekanism
 • 48 nyckelbrickor i 5 olika färger ingår
 • 2 nödnycklar om du glömt koden
 • Konstruerat i kraftigt stål som har pulverlackerats
 • Lätt att montera på väggen (tillbehör ingår)
 • Mått (B x D x H): 30 x 10 x 36,5 cm
Nackdelar:
 • Kostar över 2000 kronor
 

3. Nyckelskåp ABUS 787 LED

Nyckelskåp ABUS 787 LED
 • Plats för upp till 14 plastkort eller 20 nycklar
 • Stabilt metallhus
 • Lucka av tryckgjuten zink med sifferhjul
 • 4-siffrig kod som kan väljas fritt
 • Belysta siffervalsar ger bättre läsbarhet vid dåliga ljusförhållanden
 • Lysdioderna lyser ca 30 sekunder
 • Mått (H x B x D): 120 x 84 x 42 mm
Nackdelar:
 • 20 nycklar är inte tillräckligt för de flesta företag
Innehåll [ visa ]

Nyckelskåp med kodlås — Bäst-i-test (2024), Köpguide, Nackdelar & Fördelar

Att förvara och organisera nycklar på ett säkert sätt är en viktig del för både privatpersoner och företag. Nyckelskåp med kodlås är ett säkert, tryggt och organiserat sätt att förvara dina nycklar, eftersom det erbjuder ännu bättre säkerhetsfunktioner än skåpen utan kodlås.

De har också ytterligare funktioner som t.ex. sammankoppling med mobiltelefonen via Bluetooth, samt inbyggd historik som visar vilka som haft tillgång till skåpet och när. Vidare är nyckelskåp utformade för att vara mycket svårare att bryta sig in i än andra typer av skåp, vilket gör dem till det perfekta valet för företag med höga säkerhetsbehov, såväl som privatpersoner som vill ha ett nyckelskåp till huset eller sommarstugan.

I den här artikeln kommer vi att lära dig allt du behöver veta om nyckelskål med kodlås så du kan göra ett mer välinformerat köp. Därtill är vi som vanligt transparenta och delar med oss av nackdelar med varje skåp så du vet vad du kan förvänta dig.

nyckelskåp med kodlås

Köpguide för nyckelskåp med kodlås – Detta ska du tänka på innan köp

De flesta som ska köpa ett nyckelskåp har faktiskt inte en aning om vad de ska tänka på – detta är vår erfarenhet efter våra efterforskningar. T.ex. måste du veta hur lång sifferkod du kan välja för extra säkerhet, huruvida skåpet kan öppnas med en extranyckel om någon glömt bort koden, samt om du kan styra skåpet från mobilen när du inte befinner dig i närheten.

Detta, och mycket mer, kommer du lära dig om du läser igenom hela vår köpguide nedan, vilket vi starkt rekommenderar dig att göra!

 • Nyckelkrokarna ska vara justerbara
 • Hur många nyckelkrokar som finns
 • Hur pass lång sifferkoden är – vi rekommenderar minst 6 siffror!
 • Skåpet bör kunna öppnas med nyckel om koden glömts bort
 • Enorm fördel om nyckelringar och nyckelbrickor ingår
 • Styr nyckelskåpet från mobilen via Bluetooth
 • Möjlighet att skapa olika koder för olika personer
 • Kontrollera att det går att använda där du ämnar montera det – inomhus och utomhus?
 • Dubbelkolla att batterier ingår i köpet

Nyckelkrokarna ska vara justerbara

Den första faktorn vi vill gå igenom är hur mycket du kan leka med utrymmet i nyckelskåpet, med andra ord ska nyckelkrokarna i bästa fall vara justerbara så att du kan få plats med en mängd olika nycklar i skåpet. Hemnycklar, bilnycklar och andra nycklar till vårdtjänst, städservice m.m. ser i regel annorlunda ut och kräver därför att nyckelkrokarna är justerbara så att du får plats med dem.

Dessutom har de bästa nyckelskåpen med kodskåp inbyggda hyllor för fler förvaringsmöjligheter. Detta är särskilt användbart om du har många nycklar att förvara tillsammans med mindre kort eller andra föremål.

De billigare skåpen saknar justerbara nyckelkrokar, så om det är viktigt för dig får du inte glömma att dubbelkolla detta innan köp.

Hur många nyckelkrokar som finns

Det andra vi vill upplysa dig om innan du köper ett nyckelskåp med kodlås är antalet nyckelkrokar som finns tillgängliga. De flesta nyckelskåp har mellan 8 och 20 beroende på skåpets typ, storlek och prisklass – men det är viktigt att du kollar upp detta också när du köper eftersom faktorn direkt påverkar hur många nycklar du kan förvara i skåpet.

Hur pass lång sifferkoden är – vi rekommenderar minst 6 siffror!

När det gäller nyckelskåp måste koden vara tillräckligt lång för att ge dig extra säkerhet. Vanligtvis är koden fyra eller sex siffror lång, men vissa varianter erbjuder upp till 12-siffriga koder som är mycket säkrare.

Problemet är att de billigare modellerna endast ger dig en möjlighet att välja en kod på fyra eller sex siffror, vilket enligt oss är på tok för kort. Speciellt om det är ett skåp avsett för företag där obehöriga till vilket pris som helst inte ska ha åtkomst.

Vi rekommenderar en sifferkodslängd på minst sex siffror – aldrig färre än detta!

Skåpet bör kunna öppnas med nyckel om koden glömts bort

Om du skulle glömma din sifferkod är det viktigt att skåpet har en nyckel som går att använda som reserv. Detta gör det möjligt för dig att fortfarande komma åt dina nycklar utan att behöva bryta upp skåpet, nedmontera, köpa nytt, montera igen, och så vidare. Kontrollera därför att det finns en nyckel som ingår i köpet så du alltid har en reservplan ifall minnet skulle svika.

nyckelskåp bäst i test

Enorm fördel om nyckelringar och nyckelbrickor ingår

Genom att köpa ett nyckelskåp med kodlås där nyckelringar och nyckelbrickor ingår underlättar nyckelhanteringen avsevärt. På så viss slipper du helt enkelt köpa detta vid sidan av och kontrollera att nyckelringarna passar just ditt skåp, och att nyckelbrickorna inte t.ex. är för stora för skåpet du just köpt.

Dessutom anser faktiskt vi på redaktionen att nyckelskåp redan är tillräckligt dyrt och därför bör det faktiskt ingå så pass billiga tillbehör som både nyckelringar och brickor.

Styr nyckelskåpet från mobilen via Bluetooth

Möjligheten att styra ett nyckelskåp med kodlås från en smartphone via Bluetooth är en av de mest praktiska funktionerna som finns. Med denna funktion kan man öppna och stänga skåpet från sin telefon med hjälp av en app, samt ändra koden och till och med spåra användningen. Detta förenklar nyckelhanteringen markant, särskilt om man ofta glömmer sin kod eller vill ge tillgång till skåpet för en gäst utan att behöva lämna ut sin personliga sifferkod.

Det finns olika typer av app-baserade nyckelskåp, vissa erbjuder endast möjligheten att öppna och stänga skåpet, medan andra möjliggör mer avancerade funktioner som tidsinställda koder och spårning av användningen m.m. Det är därför viktigt att kontrollera exakt vilka funktioner som finns tillgängliga att styra via appen.

Möjlighet att skapa olika koder för olika personer

En annan fördel med nyckelskåp med elektroniska kodlås är möjligheten att skapa olika koder för olika personer. Detta gör det möjligt att ge olika personer tillgång till skåpet med en unik kod, och därmed kunna spåra vem som har öppnat skåpet och när. Detta är exempelvis användbart för företag som vill ha kontroll på vem som har öppnat skåpet under en viss tidpunkt, eller för en familj som vill ge olika familjemedlemmar tillgång till skåpet.

Däremot finns denna möjligheten inte på alla nyckelskåp, varför vi nämner den i vår köpguide. Så dubbelkolla detta i produktbeskrivningen om det är en faktor som är av intresse för dig eller ditt företag.

Kontrollera att det går att använda där du ämnar montera det – inomhus och utomhus?

Innan du köper ett nyckelskåp med kodlås är ofantligt viktigt att kontrollera att det kan användas både inomhus och utomhus. Långt ifrån alla nyckelskåp är utformade för utomhusbruk, så om du behöver det ska du se till att det nämns i produktbeskrivningen.

Vissa skåp är alltså endast avsedda för inomhusbruk och tål därför inte fukt eller väderpåverkan. Vi har läst i flera recensioner att somliga har försökt att använda en billigare inomhusmodell utomhus, varpå elektroniken gått sönder och skåpet likaså. Detta innebär givetvis att du absolut inte kan använda dessa skåp utomhus, eftersom utomhusvarianterna är konstruerade för att tåla väderpåverkan bättre, med t.ex. tätningar och rostfria material. Dessa skåp är dessutom mer kostsamma än de som går att använda inomhus.

Så börja alltid med att fråga dig själv om skåpet ska monteras utomhus eller inomhus, och välj en modell därefter.

Dubbelkolla att batterier ingår i köpet

Glöm inte att de flesta nyckelskåp med kodlås kräver batterier för att fungera. Kontrollera således att det ingår batterier i köpet eller om det behövs köpas separat. Vi rekommenderar att du köper uppladdningsbara batterier så du slipper köpa nya i tid och otid.

Detta är ingen superviktig faktor som bör avgöra ditt köp, men står du i valet och kvalet mellan två olika skåp så bör du välja det där batterier ingår.

Fördelar med nyckelskåp med kodlås

 • Förbättrad säkerhet – nyckelskåp med kodlås är mycket säkrare än traditionella nyckelskåp eftersom varje de kan säkras med en unik kod som är exklusiv för användaren, vilket gör det svårt för obehöriga att komma åt innehållet. Har du samma kod för alla så vet du ju omöjligen vem som öppnat det vid ett visst tillfälle.
 • Bekvämlighet – kodlås erbjuder bekvämlighet eftersom varje användare slipper hålla koll på nycklar. Allt man behöver är att komma ihåg koden eller skriva ner den i sin mobiltelefon. På så vis minskar de administrativa kostnaderna som vanligtvis uppstår när flera personer blivit av med nycklarna, varpå låset måste bytas och nya nycklar utdelas.
 • Tillgångskontroll – nyckelskåp med kodlås kan också användas för att begränsa tillgången, eftersom kodlås kan programmeras så att endast vissa användare med specifika koder tillåts. Detta gör det möjligt för företag och privatpersoner att hålla reda på vem som har tillgång till skåpet vid varje given tidpunkt och se till att endast behörig personal får tillträde.

Nackdelar med nyckelskåp med kodlås

 • Kostar mer än förväntat – skåpen med kodlås är generellt sett dyrare än traditionella nyckelskåp på grund av deras elektroniska komponenter, vilket gör det till en ganska dyr investering för den genomsnittliga konsumenten. Inte sällan kostar ett kvalitativt skåp minst 1000 kronor, vilket gör att många förståeligt nog avstår från köpet. Annars hade nog de flesta haft ett skåp med kodlås vid det här laget.
 • Kräver batterier – nyckelskåp med kodlås kräver en extern strömkälla, t.ex. batterier eller elektricitet, för att de ska fungera korrekt. Detta innebär att om batterierna laddas ur måste du öppna det med nyckel ändå. Trots att detta inte händer ofta så måste du vara medveten om att det förr eller senare kommer hända.
 • Risken att glömma koden – om man glömmer sin kod går det inte att öppna skåpet och det kan leda till frustration och förseningar. Detta kan vara ett problem om man t.ex. har ett schemalagt möte eller en annan viktig aktivitet som kräver att man har tillgång till skåpet. Därför bör alla som har koden till skåpet även ha den uppskriven i sin mobiltelefon eller dylikt.
 • Kan vara svårt att konfigurera – vissa nyckelskåp med kodlås kan vara svåra att konfigurera vilket försvårar användningen. Under vårt test så testade vi flera olika skåp som vars bruksanvisning var skrämmande dunkel. Så läs gärna recensionerna innan så du vet vad andra kunder har klagat på.

nackdelar med nyckelskåp med kodlås

I vilka sammanhang används egentligen nyckelskåp?

Nyckelskåp används i många olika sammanhang, men här är några av de vanligaste användningsområdena för dig som undrar:

 • Hem: De används ofta i hemmen för att hålla nycklar till huset, bilen och andra fordon säkra och organiserade. Detta gör det enkelt för en familj att hålla reda på vilka nycklar som finns och vem som har tillgång till dem vid olika tillfällen. Därmed används dessa skåp som en del i ledet att skapa en bättre hemsäkerhet.
 • Företag: Nyckelskåp med kodlås används ofta hos företag för att hålla nycklar till kontor, lager, fordon och annan utrustning säkra och organiserade. Inte sällan används de i vårdtjänster av olika slag samt städservice.
 • Hotell och vandrarhem: Ett av de äldsta användningsområdena är nog hotell och vandrarhem av olika slag. Hotellpersonal har använt nyckelskåp att hålla reda på vilka rum som är lediga, och vem som har tillgång till dem, i väldigt många år. Nyckelskåp med kodlås blir även i detta sammanhanget allt vanligare för att stärka säkerheten och göra det enklare för gästerna att få tillgång till rummen.
 • Skolor och universitet: Skolor och universitet använder dem för klassrum, laboratorier, bibliotek och mycket annat. Detta gör det möjligt för både lärare och personal att kontrollera vem som har tillgång till vissa områden och minimera risken för obehörig tillgång.

Sammanfattning

Nyckelskåp med kodlås är ett utmärkt sätt att öka säkerheten för både hem och företag. De erbjuder funktioner som åtkomstkontroll, individuella koder, spårning av användning och mycket mer. Men det bästa är såklart att du slipper nycklar!

Dock finns det också några nackdelar, t.ex. att de i regel är förhållandevis dyra, att de behöver batterier och att det alltid finns en risk för att man glömmer koden vid sämsta tänkbara tillfälle.

Letar du efter ett skåp som är betydligt säkrare än ett nyckelskåp så ska du läsa vår guide om kassaskåp.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.