HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Brandstege bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Smartwares BBVL Brandstege
Bäst-i-test 2024

Brandstege bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Smartwares BBVL Brandstege

  Smartwares BBVL Brandstege
 • Lättförvarad och hopfällbar design för smidig förvaring
 • Imponerande längd på 4,5 meter
 • Starkt och lätt material som kan bära upp till 450 kg
 • Enkel installation med universalfäste som hängs på fönsterkarmen eller balkongräcket
 • Prisvärd utan att kompromissa med kvaliteten

i samarbete med PriceRunner

 

2. Housegard EL45S

  Housegard EL45S
 • Imponerande längd på 4,5 meter
 • Avståndsklossar ger extra stabilitet och säkerhet
 • Halksäkra steg i aluminium för ökat grepp och säkerhet
 • Rekommenderad maxbelastning på 200 kg, testad och godkänd för upp till 450 kg
 • Enkel installation med kraftiga krokar som hängs över fönsterkarmen

i samarbete med PriceRunner

 

3. Nexa FLB-104 Brandstege

  Nexa FLB-104 Brandstege
 • Robust metallbåge för ökad stabilitet och trygghet
 • Längd på 4 meter möjliggör evakuering från bostäder med 2 våningar
 • Maxbelastning på 400 kg eller 3 personer på stegen
 • Imponerande maxhöjd på 4,3 meter för snabb evakuering från höga våningsplan
Nackdelar:
 • Passar endast fönsterkarmar med en maxtjocklek på 30 cm

i samarbete med PriceRunner

Innehåll [ visa ]

Bäst brandstege → Bäst-i-test (2024) — 3 bästa brandstegarna

I den moderna värld vi lever i finns det få saker som är lika viktiga som säkerheten i våra egna hem. Vi spenderar timmar på att välja de bästa låsen till våra dörrar, investerar i avancerade säkerhetssystem, rörelsevakter, dörrögon och installerar vattenlarm och brandvarnare för att skydda oss mot de faror som kan hota oss. Men när det gäller en eventuell brandkatastrof, är vi verkligen förberedda?

Ibland kan en brand snabbt sprida sig och lämna oss fångade i våra egna bostäder utan en klar väg att fly. Det är här brandstegar kommer in i bilden. Dessa praktiska och livräddande verktyg har utformats för att möjliggöra en snabb och säker evakuering från höga våningsplan eller husfönstret när inga andra utvägar finns tillgängliga. Och nu, år 2024, har utvecklingen av brandstegar tagit stora kliv framåt för att möta våra behov ännu bättre.

En av de mest betydande framstegen är att dagens brandstegar är mer praktiska än någonsin tidigare. De är lätta att förvara och kan enkelt fällas ut när behovet uppstår. Dessa kompakta utfällbara stegar kan enkelt förvaras inomhus och är redo att användas vid behov. Ingen behöver längre känna sig instängd och hjälplös vid en eventuell eldsvåda.

I denna artikel kommer vi att utforska de bästa brandstegarna som är tillgängliga på marknaden just nu. Vi kommer att granska deras funktioner, fördelar och nackdelar för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut när det kommer till att investera i din egen säkerhet och trygghet.

Bästa brandstege 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Smartwares BBVL Brandstege

Helt trasselfri utrullning utan undantag
Smartwares BBVL Brandstege

Smartwares BBVL är en enastående bra och utfällbar brandstege som utan tvekan tog hem första platsen i vårt bäst-i-test. Denna stege imponerar på många sätt och erbjuder enastående funktioner och överlägsen kvalitet för att möta alla dina säkerhetsbehov.

En av de mest imponerande aspekterna med Smartwares BBVL är dess lätta förvaring. Stegen är utfällbar och hopfällbar, vilket gör den otroligt lätt att förvara. Du kan enkelt ta fram den vid behov och vara redo för en snabb och effektiv evakuering. Den kompakta designen gör att du kan ha den nära till hands utan att den tar upp onödig plats i ditt hem.

Denna brandstege är imponerande med sin längd på 4,5 meter. Med denna räckvidd kan du tryggt och säkert nå marken från bostäder med flera våningar. Du kan vara säker på att Smartwares BBVL ger dig möjlighet att snabbt och effektivt evakuera och undvika faror på högre våningsplan.

En annan fördel med Smartwares BBVL är dess starka och lätta material. Trots sin låga vikt kan denna brandstege bära upp till imponerande 450 kg. Detta innebär att flera personer kan använda stegen samtidigt utan att det påverkar dess prestanda eller säkerhet.

Installationen av denna stege är enkel och problemfri. Den är komplett monterad och har inget trassel eller krångel när du behöver använda den. Den har även ett praktiskt universalfäste som enkelt hängs på fönsterkarmen eller balkongräcket. Detta gör det möjligt för dig att snabbt och smidigt använda brandstegen utan att tveka.

Prisvärdheten hos Smartwares BBVL är också en positiv aspekt att nämna. Denna brandstege erbjuder enastående kvalitet till ett överkomligt pris. Du får en pålitlig och högpresterande stege utan att behöva kompromissa med din budget. Detta gör Smartwares BBVL till ett utmärkt val för alla som prioriterar brandsäkerhet utan att det ska behöva kosta skjortan.

Vidare har Smartwares BBVL en avståndskloss på 33 cm mellan varje steg. Detta ger dig en bekväm och stabil klättringsposition när du använder stegen, så den inte gungar eller känns instabil.

Det är dock viktigt att notera att stegen har vissa maxmått att ta hänsyn till. Max 32 cm för väggen och max 45 cm för fönsterbräda eller bleck. Det är därför ofantligt viktigt att kontrollera mått till din specifika bostadsstruktur innan du köper denna utfällbara brandstege.

Summa summarum är Smartwares BBVL en grymt bra och kvalitativ stege som erbjuder överlägsen kvalitet, enkel användning och imponerande prestanda. Med dess lättförvaring, imponerande längd och höga viktbärande kapacitet är detta verkligen ett toppval för alla som prioriterar brandsäkerhet. Dock bör du ta hänsyn till de maxmått som gäller innan du köper.

Fördelar:

 • Lättförvarad och hopfällbar design för smidig förvaring
 • Imponerande längd på 4,5 meter
 • Starkt och lätt material som kan bära upp till 450 kg
 • Enkel installation med universalfäste som hängs på fönsterkarmen eller balkongräcket
 • Prisvärd utan att kompromissa med kvaliteten

Nackdelar:

Återförsäljare:9/10
EXPERTBETYG

2. Housegard EL45S

Testad och godkänd för upp till 450 kg
Housegard EL45S

Housegard EL45S är en imponerande utfällbar brandstege som imponerade oss och hamnade på en stark andra plats i vårt bäst-i-test. Denna räddningsstege är designad för att vara din räddning vid en brand, då fönstret eller balkongen kan bli din enda utväg. Housegard EL45S erbjuder enkel förvaring och smidig åtkomst när du behöver den som mest.

En av de mest imponerande egenskaperna hos denna brandstege är dess utmärkta längd på 4,5 meter, vilket gör den perfekt för bostäder med två våningar. Med denna längd kan du snabbt och säkert nå marken och undvika farorna på högre våningsplan. Utan tvekan kommer Housegard EL45S att vara en pålitlig följeslagare vid en nödsituation.

En annan fördel med denna brandstege är avståndsklossarna som sitter mot väggen. Dessa klossar ger extra stabilitet och säkerhet genom att hålla stegen stadigt på plats under användning. Du kan alltså vara trygg i vetskapen om att Housegard EL45S har utformats för att ge dig den stabilitet du behöver vid en evakuering.

Stegen är tillverkade av halksäker aluminium, vilket ger dig extra grepp och säkerhet när du kliver på dem. Denna egenskap är särskilt värdefull när du befinner dig i en stressig situation och behöver förlita dig på att stegen är pålitliga och säkra att använda.

När det kommer till belastning kan Housegard EL45S klara en rekommenderad maxbelastning på 200 kg. Det är dock värt att notera att stegen har testats och godkänts för upp till 450 kg. Detta ger dig extra trygghet och flexibilitet om du behöver evakuera med flera familjemedlemmar eller andra människor.

När det gäller installationen av denna utfällbara brandstege är Housegard EL45S enkel att använda. Stegen är utrustad med kraftiga krokar som enkelt och snabbt hängs över fönsterkarmen vid evakuering. Maxbredden på karmen bör dock inte överstiga 30 cm för att stegen ska passa korrekt.

Mot bakgrund av detta är Housegard EL45S en imponerande utfällbar räddningsstege som imponerar med sin längd, stabilitet och halksäkra steg. Dess enkla installation och robusta design gör den till ett utmärkt val för att säkerställa en snabb och säker evakuering vid en brand.

Fördelar:

 • Imponerande längd på 4,5 meter
 • Avståndsklossar ger extra stabilitet och säkerhet
 • Halksäkra steg i aluminium för ökat grepp och säkerhet
 • Rekommenderad maxbelastning på 200 kg, testad och godkänd för upp till 450 kg
 • Enkel installation med kraftiga krokar som hängs över fönsterkarmen

Nackdelar:

Återförsäljare:9/10
EXPERTBETYG

3. Nexa FLB-104 Brandstege

Max 3 personer på stegen samtidigt
Nexa FLB-104 Brandstege

Denna utfällbara brandstege är utrustad med en stadig metallbåge som enkelt hängs över fönsterkarmen. Dess robusta konstruktion ger användaren en känsla av trygghet och förtroende under en eventuell nödsituation.

Med en imponerande längd på 4 meter är denna brandstege lämplig för bostäder med upp till 2 våningar. Detta ger dig möjlighet att enkelt nå marken och undvika farorna som kan uppstå på högre våningsplan. Dessutom har Nexa FLB-104 en imponerande maxbelastning på 400 kg eller 3 personer på stegen. Detta gör att flera personer kan använda stegen samtidigt, vilket är särskilt fördelaktigt för familjer eller hushåll med flera medlemmar.

Med en imponerande maxhöjd på 4,3 meter täcker således Nexa FLB-104 en betydande avstånd och gör det möjligt för användaren att snabbt och effektivt evakuera från högre våningsplan. Denna funktion är särskilt värdefull när det är brådskande att komma i säkerhet och tiden är avgörande.

När det gäller installation och användning av brandstegen är Nexa FLB-104 enkel att hantera. Det är viktigt att notera att denna räddningsstege är utformad för att hängas över fönsterkarmar med en maxtjocklek på 30 cm. Det är därför ytterst viktigt att dubbelkolla dina fönsterdimensioner innan du köper produkten för att säkerställa en korrekt passform.

Sammanfattningsvis är Nexa FLB-104 en imponerande utfällbar brandstege som säkerställer snabb evakuering och pålitlighet vid en eventuell brand. Dess stadiga metallbåge, generösa längd och imponerande maxbelastning gör den till ett utmärkt val för många användare. Men det är också viktigt att vara medveten om eventuella begränsningar i längd och att noga kontrollera dina fönsterkarmars tjocklek egenskaper innan köp.

Fördelar:

 • Robust metallbåge för ökad stabilitet och trygghet
 • Längd på 4 meter möjliggör evakuering från bostäder med 2 våningar
 • Maxbelastning på 400 kg eller 3 personer på stegen
 • Imponerande maxhöjd på 4,3 meter för snabb evakuering från höga våningsplan

Nackdelar:

 • Passar endast fönsterkarmar med en maxtjocklek på 30 cm

Återförsäljare:Innan du köper en brandstege — Tänk på dessa 5 faktorer

1. Längd och räckvidd

Längd och räckvidd är en av de mest avgörande faktorerna att tänka på. Det är viktigt att du säkerställer att brandstegen har tillräcklig längd för att nå marken från din bostad. Att underskatta detta kan vara farligt och riskera att du inte når en säker plats vid en eventuell eldsvåda.

Innan du köper en stege är det alltså viktigt att du noggrant mäter avståndet från det högsta våningsplanet eller fönstret till marken. Detta kan vara särskilt viktigt om du bor i en byggnad med flera våningar eller om du har särskilda bostadsförhållanden som kräver en längre räckvidd. Genom att ha exakta mätningar kan du välja en stege som är anpassad för dina behov.

Vissa har längder på upp till 4 eller 5 meter, vilket är idealiskt för högre våningsplan. Dessa längre stegar kan ge dig den extra säkerhetsmarginalen du behöver för att säkerställa en snabb och trygg evakuering. Tänk på att ju högre våningsplan du bor på, desto längre stege behöver du för att nå marken.

2. Maxbelastning

Det är avgörande att kontrollera brandstegens maxbelastning för att säkerställa att den kan bära den förväntade vikten vid en nödsituation. Det är särskilt viktigt att tänka på antalet personer som kan behöva använda stegen samtidigt.

När du väljer en räddningsstege är det viktigt att överväga din hushållssammansättning och antalet personer som bor i ditt hem. Tänk på om du behöver att flera personer ska kunna använda brandstegen samtidigt, till exempel om du har en stor familj eller om du delar bostaden med andra. Det är viktigt att den kan klara den sammanlagda vikten av alla personer som kan behöva använda den vid en nödsituation – något vi rekommenderar att räkna ihop innan du köper.

En stege med en hög maxbelastning ger dig trygghet och flexibilitet. Du kan vara säker på att den är konstruerad för att klara av den förväntade vikten utan att kompromissa med säkerheten eller prestandan. Det är viktigt att vara medveten om att räddningsstegar har rekommenderade maxbelastningar för att garantera deras funktion och hållbarhet.

När du överväger maxbelastningen är det också viktigt att ta hänsyn till vikten av eventuell utrustning eller andra föremål som du kan behöva bära med dig vid en evakuering. Det kan således vara värt att inkludera en säkerhetsmarginal i din beräkning för att vara på den säkra sidan.

3. Montering och användarvänlighet

Vid en brand är varje sekund värdefull, så du vill ha en brandstege som kan fällas ut och monteras snabbt och enkelt utan krångel eller komplicerade processer.

Välj därför helst en stege med intuitiva monteringsfunktioner. Det kan vara till hjälp att välja en brandstege som är komplett monterad och redo att användas direkt ur förpackningen. Detta sparar värdefull tid och minimerar eventuell förvirring eller frustration vid monteringen.

Trasselfria utfällningsmekanismer är en annan viktig funktion att titta efter. Detta innebär att brandstegen kan fällas ut smidigt och enkelt utan att fastna eller snurra sig. En trassel- och snabbutlösningsmekanism gör att du snabbt kan få stegen i rätt position och vara redo för evakuering.

Enkelheten och användarvänligheten hos stegen bör följaktligen vara prioriterade egenskaper. Det bör finnas tydliga och lättförståeliga instruktioner för montering och användning. Dessutom kan det vara värdefullt att testa stegen ett par gånger för att bli bekant med dess mekanismer och se till att du känner dig bekväm med att använda den vid en nödsituation.

Tips: Läs gärna vår artikel om utskjutsstegar också!

4. Utfällbara brandstegar är bäst för förvaring och tillgänglighet

När det gäller förvaring och tillgänglighet är utfällbara brandstegar det bästa alternativet att överväga. Att ha en stege som är lättillgänglig kan göra en avgörande skillnad i en nödsituation. Därför är det viktigt att du noggrant planerar var du ska förvara den för att säkerställa att den är enkel att ta fram vid behov.

Utfällbara brandstegar erbjuder fördelen att de kan förvaras på olika ställen i ditt hem. Många modeller är utformade för att vara kompakta och lätta, vilket gör att de kan förvaras i förråd, under sängen eller i ett skåp utan att ta upp mycket plats. Att ha stegen nära till hands ökar dina chanser att snabbt och effektivt evakuera vid en nödsituation.

En annan fördel med utfällbara brandstegar är att de är lätta att ta fram och använda. De är oftast utrustade med mekanismer som möjliggör snabb och smidig utrullning och användning. Du kan snabbt dra ut stegen och hänga den över fönsterkarmen eller balkongräcket när tiden är avgörande.

Genom att välja en utfällbar brandstege som är lättåtkomlig kan du minska risken för hinder som kan fördröja evakueringen. Att ha den i närheten och på ett ställe som du lätt kan komma åt kan spara värdefull tid och hjälpa till att säkerställa en snabb och smidig evakuering.

Tips: Använd gärna en brandfilt hemma för att släcka en mindre brand så tidigt som möjligt.

5. Passform och anpassning

Det är viktigt att kontrollera att brandstegen passar korrekt och säkert i din bostadsstruktur innan du genomför ditt köp. Det finns nämligen olika begränsningar och maxmått för väggen, fönsterkarmen eller balkongräcket som stegen kan hängas på.

Innan du köper bör du noggrant mäta och bedöma dina fönsterkarmar, väggar och balkongräcken för att säkerställa att stegen kan monteras säkert och stabilt. Vissa har som sagt specifika krav på maxmått för att garantera att de kan hängas på ett säkert sätt. Att ignorera eller överskrida dessa maxmått kan äventyra säkerheten och stabiliteten hos brandstegen.

För att undvika problem med passform och anpassning ska du alltså kontrollera specifikationerna och tillverkarens rekommendationer noggrant för att se till att stegen är kompatibel med dina fönsterkarmar, väggar eller balkongräcken. Det kan vara värt att dubbelkolla med tillverkaren eller experter om du är osäker.

brandstege bäst i test

Vanliga frågor och svar om brandstege

Vilken längd på brandstege behöver jag?

Längden på brandstegen beror på höjden på ditt bostadsfönster till marken. Mät avståndet noggrant och välj en stegen som kan täcka detta. Vanliga längder är 4-5 meter för flervåningsbostäder eller större hus.

Hur många personer kan använda en räddningsstege samtidigt?

Det beror på stegens maxbelastning. Kontrollera den rekommenderade maxbelastningen för att säkerställa att den kan bära den förväntade vikten av antalet personer som kan behöva använda den.

Hur installerar jag en brandstege?

Installationen kan variera beroende på märke och modell. Följ tillverkarens instruktioner noggrant för korrekt installation. Vanligtvis hängs den över fönsterkarmen eller balkongräcket.

Hur ofta bör jag kontrollera min brandstege?

Det rekommenderas att du regelbundet kontrollerar din brandstege för att säkerställa att den är i gott skick. Följ tillverkarens rekommendationer om inspektion och underhåll.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.