HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Kassaskåp bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Kassaskåp med hylla 35x25x25 ...
Bäst-i-test 2023

Kassaskåp bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Kassaskåp med hylla 35x25x25 cm

Kassaskåp med hylla 35x25x25 cm
 • Bästa kassaskåpet 2023
 • Digital knappsats med ett vred 2-bultlås
 • Med en hylla för extra struktur
 • Matta som inte repar dina värdesaker
 • 4 förborrade hål på baksidan och i basen
 • 4 st AA-batterier ingår
Nackdelar:
 • Ytterligare en hylla hade önskats
 

2. Elektroniskt digitalt kassaskåp 31x20x20 cm

Elektroniskt digitalt kassaskåp 31x20x20 cm
 • Tillverkat av robust stål med en pulverlackerad finish
 • Låsmekanism med 2 bultar och ett digitalt kodsystem
 • Fodrat golv med matta håller värdesakerna repfria
 • Monteras på vägg eller golv
 • 4 AA-batterier ingår
Nackdelar:
 • Liten storlek
 

3. Digitalt kassaskåp med fingeravtryck 31x20x20 cm

Digitalt kassaskåp med fingeravtryck 31x20x20 cm
 • Med fingeravtryckssensor med snabbt DSP-chip
 • Utrustat med en låsmekanism med 2 bultar
 • Säkerhet och energistatus visas med indikatorlampa och ljudsignal
 • 2 förborrade hål för att fästa det i golvet eller väggen
 • Extremt robust
Nackdelar:
 • Kostar över 2000 kr
Innehåll [ visa ]

Bäst kassaskåp 2023 – Köpguide, fördelar & nackdelar

Kassaskåp, även kallat värdeförvaringsskåp, har använts i århundraden som ett sätt att säkra värdefulla föremål, från smycken och kontanter till viktiga dokument och vapen. I modern tid är kassaskåpen mer sofistikerade än någonsin tidigare, och olika typer erbjuder olika nivåer av säkerhetsfunktioner. Oavsett om du letar efter ett kassaskåp för att skydda dina värdesaker hemma eller i en kontorsmiljö är det därför viktigt att välja rätt sort som uppfyller dina behov baserade på din budget.

I den här artikeln kommer vi sålunda lära dig allt du behöver veta gällande kassaskåp, däribland deras för- och nackdelar, olika typer som finns på marknaden 2023 och hur de står sig mot varandra baserat på pris, säkerhetsfunktioner, vikt och många andra faktorer.

Du kommer alltså finna en uttömmande köpguide så att du kan fatta ett välgrundat beslut när det väl är dags för dig att köpa. Dessutom kommer vi att utforska några av de senaste trenderna som t.ex. sammankoppling mellan skåpet och din mobiltelefon så du kan övervaka det på distans. Men nog med inledning – låt oss dyka in i köpguiden direkt!

kassaskåp bäst i test

Köpguide för kassaskåp – Detta ska du tänka på innan köpet

Innan du lägger vantarna på ett eget kassaskåp så bör du fundera över säkerhetsnivån, dess storlek och vikt, samt huruvida det finns hyllor inuti som kan justeras för bättre struktur. Utöver detta har vi nedan listat de enligt oss viktigaste faktorerna du behöver ha i åtanke innan du slår slag i saken. Så låt oss börja med det viktigaste – säkerhetsnivån.

 • Säkerhetsnivå
 • Förborrade hål för montering
 • Front- eller toppöppnad modell
 • Justerbara hyllor inuti för struktur
 • Vikt
 • Kodlås eller manuella lås
 • Digital display
 • Typer av låsbultar
 • Storlek – ska du förvara dokument eller mindre föremål?
 • Nödöppningslås
 • Belysning på insidan
 • Användarvänlighet
 • Brandskydd

Säkerhetsnivå

Det första du måste tänka på är som sagt hur pass säkert skåpet är. Det är ju trots allt säkerheten som skyddar dina värdesaker. Det finns somliga kassaskåp som har testats och certifierats mot inbrott, brand och till och med mot naturkatastrofer som översvämningar och jordbävningar. Medan andra knappt har genomgått några test alls, och då syftar vi på de billiga skåpen som säljs på Clas Ohlson och andra billigare butiker.

Skåp med de högsta säkerhetsnivåerna har vanligtvis ett flertag inbyggda funktioner som biometriska lås, kombinationslås och knappsatslås för extra skydd. De erbjuder också ytterligare funktioner som brandskydd, vattentålighet och till och med automatisk förstörelse av data och dokument vid försök till intrång till skåpet.

Ju högre säkerhetsnivå du väljer, desto högre blir givetvis priset. Därför ska du faktiskt välja en prisnivå som reflekterar dina värdesakers totala värde. Om du t.ex. har smycken för 100 000 kronor så är det rimligt att investera i en säkerhetsnivå i absoluta toppklass. Men förvarar du endast några dokument utan större värde så är det slöseri med pengar att köpa en modell med för bra säkerhet.

Förborrade hål för montering

Nåt du kommer märka när du kollat utbudet av kassaskåp är att vissa levereras förborrade med monteringshål. Det innebär att du inte behöver borra dina egna hål, vilket kan spara mycket tid och arbete. Somliga har förborrade hål undertill, för att monteras i golvet, medan andra har det baktill för att monteras i väggen. Glöm inte att se till att det skåp du är intresserad av faktiskt passar där du vill att de ska monteras! Vi får ständigt in mail där kunder klagar över att de valt fel storlek, och det är för att de inte på förhand tänkt ut var det ska monteras och hur mycket utrymme det faktiskt finns.

Front- eller toppöppnad modell

En faktor som få köpguider nämner är huruvida kassaskåpet öppnas framifrån eller uppifrån. Fördelen med en modell med frontöppning är att det är lätt att komma åt dina föremål snabbt. Å andra sidan ger en modell med toppöppning dig mer utrymme eftersom det inte finns två dörrar emellan, vilket gör det lättare att få plats med större och högre föremål inuti. Därtill innebär en toppöppning en bättre översikt över vad du har, medan en frontöppning inte avslöjar föremål bakom föremål.

Trots att detta inte är en superviktig faktor så anser vi ändock att du bör ta hänsyn till det när du väljer ett skåp.

köpguide för kassaskåp

Justerbara hyllor inuti för struktur

Är du en organiserad personlighetstyp så är justerbara hyllor inuti kassaskåpet till stor nytta. Vissa kassaskåp har faktiskt hyllor som kan justeras och flyttas runt – precis som kylskåpshyllor, så att du kan optimera skåpets inre struktur utifrån storleken och formerna på dina värdesaker. På så sätt kan du få plats med flera föremål utan att behöva stapla dem på varandra.

OBS: Kolla antalet hyllor som ingår i köpet, för inte sällan behövs dessa köpas separat.

Vikt

Ju tyngre skåpet är desto svårare är det att stjäla – svårare än så är det inte. Men ju mer ett kassaskåp väger, desto mer utrymme tar det upp i ditt hem – och om du redan har begränsat utrymme är det ingen idé att skaffa ett stort och tungt skåp!

Vidare är vikten inte lika viktig om skåpet är monterat i väggen eller golvet, för då kan tjuven knappast bära iväg det. Men har du ett fristående, omonterat skåp som väger 100 kg så är det i princip omöjligt såtillvida tjuvarna inte har med sig kärror av olika slag.

Kodlås eller manuella lås

Du kan välja mellan kodlås och manuella lås. Kodlås är praktiska eftersom de är lätta att öppna och stänga – allt du behöver göra är att komma ihåg koden och dela den med de människor som ska ha tillgång till skåpets innehåll. Nackdelen är att de är lite dyrare än manuella lås.

Manuella lås däremot tar längre tid att öppna och kräver i regel någon form av nyckel eller kombinationskod för att öppna. Manuella lås anses också vara säkrare än kodlås, eftersom de inte innehåller elektronik som kan bli manipulerad av sofistikerade tjuvar.

Oavsett vilken typ av lås du väljer, se till att det är av hög kvalitet och pålitligt, annars kommer du garantera ångra dig.

Digital display

De bästa kassaskåpen är utrustade med en digital display som är gör att du bland annat kan övervaka temperaturen och luftfuktigheten i skåpet. Denna funktion är särskilt användbar om du förvarar föremål som elektronik, smycken eller dokument som är känsliga för förändringar i just temperatur och luftfuktighet.

Därtill kan du se information som när skåpet senast öppnades samt hur många gånger någon slagit in koden felaktigt. Vidare är många displayer bakgrundsbelysta så du kan se all information tydligt även i mörker.

Typer av låsbultar

Låsbultarna är kort sagt de metallstänger som kommer ut från sidorna, toppen eller botten när du öppnar ett kassaskåp. Beroende på modell har skåpet vanligtvis tre eller fyra låsbultar. Ju fler det är, desto säkrare är dina föremål eftersom det blir svårare för tjuvar att bryta sig in.

Vissa skåp har extra tjocka bultar för ökad säkerhet, men då får du vara beredd att betala några hundralappar extra. Andra har dolda låsbultar – dessa sitter bakom en liten panel och blir synliga först när skåpet är stängt. Detta innebär att tjuvar inte lika lätt kan se var låsbultarna finns för att sedan såga dem itu med specialverktyg.

Storlek – ska du förvara dokument eller mindre föremål?

Som vi skrev inledningsvis används kassaskåp för allt möjligt, det är därför viktigt att välja rätt storlek utifrån vad just du ämnar använda det till. Om du förvarar dokument eller mindre föremål är ett mindre skåp ett bra alternativ. De har ofta en justerbar hylla och flyttbara fack för att organisera dina dokument och mindre föremål.

Om du däremot behöver förvara större föremål som elektronik, pärmar eller t.o.m vapen, är ett större skåp rätt väg att gå. De bästa skåpen för detta ändamål är de som har justerbara hyllor och interna organisationssystem, samt remmar för att hålla saker på plats.

OBS: Har du dokument i A3- eller A4-format måste du dubbelkolla de interna måtten så du vet att du kan placera dokumentet inuti skåpet utan att det behöver vikas.

Nödöppningslås

Låt oss säga att du blivit av med nyckeln eller glömt koden – hur ska du öppna kassaskåpet då? Det är här ett nödöppningslås kommer in i bilden. Många modeller har numera denna funktion, så se till att du köper en sådan om du ibland är en slarver.

Med ett nödöppningslås kan du öppna skåpet utan kod eller nyckel, med hjälp av ett specialverktyg som tillhandahålls av tillverkaren. Långt ifrån alla modeller är försedda med ett nödöppningslås, så glöm inte kontrollera detta om du känner att det är rätt för dig.

Belysning på insidan

Den här funktionen blir allt vanligare och är ett bra sätt att belysa dess insida, vilket gör det lättare att hitta dina föremål. De bästa kassaskåpen har en detektor som gör att belysning tänds så fort du öppnar dörren och släcks när du stänger skåpet igen.

Dock är denna funktion endast viktig för dig som inte har en lampa i nära anslutning till skåpet, som kastar ljus över innehållet; alternativt om du har skåpet under sängen och därför behöver en inre belysning av förklarliga skäl.

Användarvänlighet

Hur lätt är kassaskåpet att använda? Är det enkelt att öppna och stänga det eller krävs det många steg? En svåranvänd modell kan vara frustrerande när du har bråttom och snabbt behöver något från insidan. Dock måste du se det ur tjuvarnas perspektiv också: ju svårare det är för dig att använda skåpet, desto svårare är det för tjuvarna.

Med det sagt innebär det ju inte att skåpet ska vara svårt att använda, men det ska vara intuitivt, d.v.s. man ska snabbt förstå hur det fungerar. Vi har t.ex. märkt när vi läst igenom recensionerna att många kunder klagar på användarvänligheten, speciellt i de billigare skåpen. Inte sällan nämner de att kodknapparna inte reagerar när man trycker lätt, utan man måste trycka hårt varje gång vilket faktiskt blir irriterande efter ett tag.

Så kolla gärna recensionerna för skåpet du fattat intresse för, för att se om det är någon kund som är missnöjd med just denna faktor.

Brandskydd

Vill du ha bästa tänkbara skydd så bör du välja ett kassaskåp med certifierat brandskydd. Det innebär att skåpet har testats och bevisats skydda dina värdesaker från temperaturer på upp till 927 °C. Detta är enormt fascinerande, att dina värdesaker i värsta fall kan överleva en husbrand eller liknande, och detta faktiskt något som skänker lugn till många eftersom de vet att värdesakerna är skyddade oavsett vad som händer.

Att brandskyddade kassaskåp kostar extremt mycket är en annan femma. Du får helt enkelt fundera på hur mycket dina värdesaker är värda.

Fördelar med kassaskåp

 • Skydd av värdesaker: En av de viktigaste fördelarna med kassaskåp är att de skyddar värdefulla föremål mot stöld och andra former av extrema katastrofer, t.ex. brand eller naturkatastrofer som översvämningar, jordbävningar, tornados och orkaner.
 • Flera olika låsmekanismer: De är också utmärkta för att förvara viktiga dokument säkert eftersom de ger extra säkerhet med lås och kombinationskoder som kan vara svåra att bryta sig in i. Detta gör dem till ett utmärkt val för dem som vill ha ytterligare skydd utöver vad traditionella låsmekanismer ger.
 • Integritet: Användning av kassaskåp bidrar till att garantera integriteten genom att skydda känslig information från andra som annars skulle kunna få tillgång till den utan din tillåtelse eller vetskap. Detta ger dig en rejäl portion sinnesfrid som är svår att betala för.
 • Brandsäkra: Många skåp är som sagt utrustade med brandsäkra funktioner som gör det möjligt för användarna att förvara sina värdesaker på ett säkert sätt även under en brandsituation där temperaturen kan nå mycket höga nivåer!

Nackdelar med kassaskåp

 • Kostnad: Kassaskåp kan vara ganska kostsamma, vilket gör dem till ett stort inköp för många hushåll och företag. Beroende på vilken typ av skåp du köper kan det kosta allt ifrån 500 kronor till över 50 000 kronor. Säkerhet är i regel dyrt, det går inte att komma ifrån
 • Storlek: Vanligtvis ger större skåp mer skydd än mindre skåp eftersom de helt enkelt blir svårare att bära iväg. Detta innebär att ju mindre modell du köper, desto lättare kommer det bli för tjuvarna att konka iväg med skåpet förutsatt att det inte är fastmonterat.
 • Säkerhetsfunktioner: Även om de flesta skåp har intrikata inbyggda säkerhetsfunktioner, t.ex. kombinationslås, kodlås och nyckellås, ger dessa kanske inte tillräckligt skydd mot t.ex. borrar eller sågar som används av avancerade tjuvar. Detta måste du alltid ha i beaktande.

nackdelar med kassaskåp

Sammanfattning

Kassaskåp är viktiga för att skydda värdefulla föremål från stöld, men även för att skydda dem mot katastrofer som t.ex. brand. Det finns flera olika typer av skåp för att tillgodose olika behov, bland annat brandsäkra skåp, biometriska skåp med mera.

När du väljer en modell är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som pris, säkerhetsfunktioner, enkel installation/användning och andra egenskaper som är viktiga för just ditt syfte. Många som inte köper ett skåp med inbyggda hyllor vittnar ofta om hur besvikna de blev eftersom de inte kan strukturera innehållet på ett bra sätt. Så det är något du bör ha i åtanke.

Utöver det får du inte glömma att läsa både fördelarna och nackdelarna i vår köpguide ovan så du vet på förhand vad som är bra och mindre bra med denna typ av skåp.

Tips: Vill du bara låsa in nycklar samt komma billigare undan, rekommenderar vi nyckelskåp med kodlås istället för kassaskåp.

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.