HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Powerline-adapter bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell
testvinnare
#1 TP-link TL-PA7017P KIT Homeplu...
Bäst-i-test 2023

Powerline-adapter bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell
 

1. TP-link TL-PA7017P KIT Homeplug 1 Gb/s 2-pack

TP-link TL-PA7017P KIT Homeplug 1 Gb/s 2-pack
  • Upp till 1 Gb/s
  • Blockerar inte eluttaget
  • Avsedd för både dator- och IPTV-trafik
  • Båda enheterna har power passthrough som klarar upp till 16 A
  • Installeras med ett knapptryck på respektive homeplug
  • Krypterar trafiken (AES)
  • Genomsnittlig förbrukning på cirka 6 W
Nackdelar:
  • Lite för bred så det går inte att använda uttaget bredvid där man sätter pluggen
 

2. D-Link DHP-601AV AV2 Starter Kit Powerline

D-Link DHP-601AV AV2 Starter Kit Powerline
  • Hastigheter upp till 1000 Mbps med HomePlug AV2-teknik
  • Plug-and-Play-installation
  • Gigabit Ethernet-port för höghastighetsanslutning till trådbundna enheter
  • 128-bitars AES-kryptering
  • Protokoll för Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, HomePlug AV (HPAV) 2.0, IEEE 1901
  • Låg energiförbrukning
 

3. TP-link TL-PA7017 KIT Homeplug 1 Gb/s 2-pack

TP-link TL-PA7017 KIT Homeplug 1 Gb/s 2-pack
  • Kompakt Homeplug med fin design
  • Slipp kabeldragning
  • Upp till 1 Gb/s mellan enheterna
  • Kräver ingen konfiguration, utan installeras enkelt med ett knapptryck på respektive Homeplug
  • Följer AV2-standarden (kan byggas ut med flera enheter)
  • Automatiskt energisparläge som reducerar elförbrukningen med upp till hela 85%
  • Mått: 52×28.5×65 mm
  • 2 nätverkskablar ingår
Nackdelar:
  • Fungerar bara i vägguttag och inte i ett förgreningsuttag
Innehåll [ visa ]

Bäst Powerline-adapter 2023 → Köpguide, Fördelar & Nackdelar

Letar du efter ett pålitligt och enkelt sätt att förbättra din internetanslutning hemma? I så fall är en powerline-adapter den perfekta lösningen. De har blivit alltmer populära bland konsumenterna under de senaste åren på grund av deras tillförlitlighet och överkomliga pris; och kallas även Homeplug i vissa sammanhang.

En powerline fungerar genom att använda befintliga elektriska ledningar i hemmet eller på kontoret för att skapa ett säkert och snabbt nätverk. Detta innebär att de kan användas även när det inte finns någon åtkomstpunkt i närheten eller när signalstyrkan är svag på grund av att exempelvis väggar blockerar signalen mellan en router och en enhet.

Om du funderar på att köpa en powerline kommer den här guiden att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut om vilken modell som bäst passar dina behov. Vi kommer nämligen att diskutera de olika typerna som finns på marknaden idag, deras för- och nackdelar, vilka faktorer som bör beaktas innan du köper en. Därtill kommer du få reda på vilka skillnaderna är mellan powerline och Wi-Fi-förstärkare är när det gäller hastighet, kostnadseffektivitet och tillförlitlighet och mycket mer. Så låt oss börja!

powerline bäst i test

Skillnader mellan powerline och WiFi-förstärkare

En powerline-adapter använder det befintliga elnätet i en byggnad för att skicka internetanslutningen från en router – exempelvis en Asus router eller 4g-router – till en annan enhet. En wifi-förstärkare, å andra sidan, förlänger räckvidden på en befintlig wifi-anslutning genom att skicka ut en signal med högre kraft. Båda enheterna kan användas för att öka täckningen i ett hem eller kontor, men de gör det alltså på olika sätt.

Således, vill du ha en snabb, stabil och säker anslutning över långa avstånd inom en byggnad, är en powerline-adapter ett bra val. Om du däremot vill ha en billigare lösning för att förlänga räckvidden på din WiFi inom ett begränsat område, är en wifi-förstärkare att föredra.

Skillnad Powerline-adapter Wifi-förstärkare
Metod för dataöverföring Använder det befintliga elnätet Förlänger räckvidden på en befintlig wifi-anslutning
Placering Måste anslutas till ett eluttag Kan placeras var som helst i närheten av din befintliga router
Signalstyrka Ger en stabilare anslutning Påverkas av t.ex. tjocka väggar och annat som kan minska signalstyrkan
Installation Somliga är Plug-and-play, andra mer komplicerade Bara behöver anslutas till ett strömuttag och konfigureras med den befintliga routern
Kompatibilitet Kan vara mindre kompatibel med vissa elnät och byggnader Mer universell

Köpguide för powerline-adapter – Detta ska du tänka på innan köp

Det är inte helt lätt att veta vilka faktorer man ska ha i åtanke, speciellt om du inte är tekniskt bevandrad. För att underlätta för dig har vi därför listat de faktorer som vi anser vara viktigast och som vi identifierade under vårt test.

  • Hastighet – vi rekommenderar minst 1000Mbps
  • Räckvidd
  • Huruvida det stödjer protokoll såsom
  • Gigabit Ethernet, Homeplug AV och Fast Ethernet
  • Energiförbrukning
  • WiFi Clone så du slipper manuell konfiguration
  • Kryptering för extra säkerhet som t.ex. 128-bitars AES-kryptering
  • Den ska kunna använda en frekvens som inte stör andra Bluetooth-anslutningar
  • Storlek på sändare och mottagare

Hastighet – vi rekommenderar minst 1000Mbps

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när man köper en powerline-adapter är hastigheten. Vi rekommenderar att man väljer en adapter med en hastighet på minst 1000Mbps. Detta ger dig möjlighet att streama HD-videos och spela online-spel utan buffring och störningar.

Det finns adaptrar vars hastighet är mindre än 1000Mbps, och trots att dessa är billigare och därför lockande för många konsumenter, är det inget för dig som till vardags använder streamingtjänster och spelar.

Vill du ha maxhastighet så finns det t.o.m. varianter som når upp till 3000Mbps, vilket är otroligt snabbt, men dessa kostar även mest.

Därmed bör du väga dina behov på ena sidan och din budget å andra sidan för att hitta en bra balans.

OBS: Kontrollera att den adapter du väljer stöder den hastighet som du har i ditt nätverk.

Räckvidd

Räckvidden är en annan viktig faktor att begrunda. En adapter med en längre räckvidd kan hjälpa till att förlänga signalen till rum där det annars skulle vara svårt att få en bra anslutning. Räckvidden varierar kraftigt beroende på vilken adapter du väljer, så det är viktigt att även kontrollera detta innan du köper, och givetvis på förhand veta hur lång räckvidd du de facto behöver så du inte köper en dyr modell vars funktionalitet du inte riktigt behöver.

Huruvida det stödjer protokoll såsom Gigabit Ethernet, Homeplug AV och Fast Ethernet

Vidare är inte alla powerline-adaptrar kompatibla med samma protokoll. Vissa modeller stöder endast ett protokoll medan andra stöder flera. Du bör kontrollera exakt vilkaden stöder och se till att den är kompatibel med ditt befintliga nätverk.

Vi rekommenderar att den åtminstone stöder Gigabit Ethernet för höghastighetsanslutning till trådbundna enheter.

powerline-adapter wifi

Energiförbrukning

Vi vet att denna aspekt inte är så rolig att tänka på, men i dessa tider när elkostnaderna är skyhöga är faktiskt energiförbrukning icke att förglömma. Om du planerar att använda adaptern under långa perioder, så är det alltså ytterst angeläget att välja en med så låg energiförbrukning som möjligt för att undvika onödigt höga elräkningar.

WiFi Clone så du slipper manuell konfiguration

Denna funktion gör det enkelt för dig att koppla upp enheter till det nya nätverket utan att behöva göra någon manuell, tidskrävande och inte sällan enerverande konfiguration. Det är särskilt användbart om du har många enheter i ditt hem och alltså inte vill behöva gå igenom konfigurationsprocessen för varje enhet.

Med WiFi Clone kan användaren också se till att alla enheter i hemmet är anslutna till samma nätverk, vilket gör det lättare att hålla koll på och styra tillgången till olika enheter. Det kan också hjälpa till att förhindra oönskade anslutningar till ditt nätverk.

Trots att detta inte är en dealbreaker, så vill vi likväl informera dig om denna funktionalitet så du åtminstone är medveten om att den finns.

Kryptering för extra säkerhet som t.ex. 128-bitars AES-kryptering

Kryptering är en viktig aspekt att tänka på när det gäller säkerhet för ditt nätverk. Det innebär i korthet dataöverföringen skyddas så att den varken kan vara föremål för intrång eller manipuleras av obehöriga på annat sätt.

En powerline-adapter med 128-bitars AES-kryptering ger dig högsta möjliga säkerhet för ditt nätverk. AES är en av de mest använda krypteringsteknikerna och används även av många större företag.

Så om säkerhet är en viktig faktor för dig, se till att välja en powerline-adapter med AES-kryptering. Märk väl att dessa varianter är dyrare än de andra.

Den ska kunna använda en frekvens som inte stör andra Bluetooth-anslutningar

Glöm inte att köpa en powerline-adapter som kan använda en frekvens som inte stör andra Bluetooth-anslutningar, eftersom det kan leda till avbrutna anslutningar.

En lösning på detta är att välja en adapter som stöder 5GHz-WiFi, eftersom det är en mindre trafikerad frekvens jämfört med 2.4GHz. 5GHz-WiFi ger också högre hastigheter och bättre prestanda över längre avstånd jämfört med 2.4GHz.

Att välja en powerline-adapter med stöd för 5GHz-WiFi är det bästa valet för dig som inte vill att Bluetooth-signalen störs. Under vårt test så var det flera adaptrar som slog ut signalen till mina bluetooth-hörlurar – något som jag absolut inte förväntade mig, så glöm inte att dubbelkolla att den stöder 5GHz-WiFi!

Installation – Plug and Play är att föredra

Somliga adaptrar kräver en viss konfiguration för att komma igång medan du med andra bara behöver sätta in dem i eluttaget och de fungerar på momangen.

Saknar du teknisk kompetens och inte riktigt vet hur nätverkskonfiguration fungerar så ska du definitivt köpa en som installeras genom Plug and Play-metoden.

Storlek på sändare och mottagare

Sist men inte minst kan storleken på adaptern variera kraftigt, från små adaptrar för hemmabruk till större industriella enheter. Ämnar du t.ex. koppla in den ett eluttag bakom en soffa där du inte har mycket utrymme så är denna faktor givetvis extremt angelägen för dig.

Fördelar med powerline

  • Förbättrad internetanslutning: Du får en snabb och pålitlig internetanslutning även när det inte finns någon åtkomstpunkt i närheten eller när signalstyrkan är svag på grund av att väggar blockerar signalen mellan routern och andra enheter.
  • Enkel installation: De bästa Powerlines levereras med enkel plug-and-play-installation, vilket gör dem mycket lätta att installera även för otekniska nybörjare som inte besitter tekniska kunskaper om nätverkskonfigurationer.
  • Bredare täckning: Eftersom powerlines överför information via hemmets elledningar kan de ge täckning över långa avstånd inom byggnader på ett effektivare sätt än vad traditionella Wi-Fi-förstärkare kan göra på egen hand.
  • Flexibla nätverksmöjligheter: De flesta stöder protokoll som Gigabit Ethernet, Homeplug AV och Fast Ethernet, vilket gör det lättare för flera enheter, inklusive bärbara datorer och surfplattor som är anslutna via en adapter, att kommunicera mer effektivt med varandra.

Nackdelar med powerline

  • Hastigheten kan variera beroende på kvaliteten på elnätet och byggnaden: Powerline-adaptrar använder som sagt det befintliga elnätet för att skicka signaler, så om det finns problem med elnätet kan detta påverka hastigheten på anslutningen.
  • Vissa är hiskeligt svåra att installera och konfigurera: En del adaptrar kan vara svåra att installera och konfigurera, speciellt om man inte är van vid nätverksinstallation i allmänhet. Många konsumenter vittnar i diverse recensioner att de var tvungna att kontakta kundtjänst för att få hjälp.
  • Kan ha begränsad kompatibilitet med vissa elnät och byggnader: Adaptrarna kan ha begränsad kompatibilitet med vissa elnät och byggnader. Detta kan t.ex. gälla äldre elnät eller byggnader med speciella elektriska system.

nackdelar med powerline

Sammanfattning

En powerline-adapter, eller en Homeplug, är ett bra val för att förbättra internetanslutningen i hemmet genom att använda elnätet direkt. Glöm inte att det är viktigt att tänka på hastigheten, räckvidden, protokoll, storlek på sändare och mottagare, energiförbrukning, WiFi Clone-funktionalitet samt kryptering – d.v.s det vi gått igenom i köpguiden.

Nackdelarna är att de kan ha varierande hastighet beroende på elnätet och byggnaden, och kan även vara svåra att installera och konfigurera. Kompatibilitet med specifika elnät och byggnader kan också vara begränsad.

Avslutningsvis är en powerline ett utmärkt alternativ för att förbättra internetanslutningen, men det är – som vi upprepat till leda vid det här laget – viktigt att undersöka och jämföra olika varianter för att hitta en som passar ens specifika behov.


Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.