HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Wifi förstärkare bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell
testvinnare
#1 TP-link RE505X
Bäst-i-test 2024

Wifi förstärkare bäst-i-test

Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell
 

1. TP-link RE505X

TP-link RE505X
  • Bäst Wifi-förstärkare 2024
  • Perfekt för det moderna hemmet
  • TP-link Onemesh-stöd
  • Fungerar även som accesspunkt
  • Går även att schemalägga omstart (t.ex. på natten)
  • Inbyggd nätverksport (1 gbps)
  • Brygga för spelkonsol
  • Wifi 6 (AX)
Nackdelar:
  • Otillräcklig täckning för delning mellan olika byggnader (t.ex. gästhus)
 

2. TP-link RE450

TP-link RE450
  • Installera via app
  • Dual band
  • Gigabit-brygga
  • Utrustad med tre externa antenner som kan fällas in
  • Ett enkelt knapptryck hämtar nödvändiga inställningar från routern
  • Stöd för säkra anslutningar med WPA- och WPA2-kryptering
  • Strålande recensioner
Nackdelar:
  • Somliga kunder anser den vara för stor
 

3. TP-link RE305

TP-link RE305
  • Utmärkt räckvidd med Wireless AC
  • Använd som accesspunkt
  • Simpel installation
  • Koppla ihop med app
  • Kostar endast 499 kronor
Nackdelar:
  • Förstärker inte signalen lika väl som de andra
Innehåll [ visa ]

Wifi förstärkare

Letar du efter en wifi förstärkare har du kommit rätt. Genom att ha testat alla yppersta modeller har vi utsett den bästa wifi förstärkaren på marknaden. På så vis slipper du jämföra och läsa individuella recensioner vilket gör ditt val smidigare och snabbare. Dessutom har vi utsett testvinnare så du enkelt kan se vilken modell som vann bäst-i-test och anpassa ditt val efter budget och behov. Vidare har vi skrivit en komplett köpguide för dig som vill ha en wifi förstärkare, så du vet vad du ska tänka på innan du genomför din beställning. Därför ska du börja med att läsa guiden nedan varpå du kan jämföra de bästa varianterna i topplistan ovan.

Innan du sätter igång med att läsa guiden ska du vara medveten om att denna produktkategori har flera benämningar som vi använder: Repeater, Extender och Booster.

wifi förstärkare

Vad gör en wifi förstärkare?

Kort sagt har wifi-nätverk svaga radiosignaler. Följaktligen måste din dator eller mobil befinna sig i nära anslutning, oftast inom 20 meter, för att signalstyrkan ska vara tillräckligt stark. Således bryts signalen om du förflyttar dig ut på altanen eller balkongen. Därför behöver du en wifi förstärkare som helt enkelt gör anslutningen starkare. Därmed kan anståndet mellan routern och din enhet vara större vilket gör att du får mer frihet. Dessutom blir problemet än mer påtagligt om routern är placerad i en yttervägg istället för centralt placerad. Lösningen är att förse din bostad med en trådlös wifi förstärkare som gör att täckningsområdet blir tusenfalt större i bostaden.

Så väljer du en wifi förstärkare

När du ska köpa en wifi förstärkare är det mycket viktigt att du vet vad du ska titta efter. Orsaken är att det finns mängder av varianter som alla har olika egenskaper. Därför har vi listat vad du ska tänka på för att göra ett så kalkylerat val som möjligt.

  1. Kvaliteten
    Istället för att direkt köpa den billigaste wifi förstärkaren ska du betrakta kvaliteten i produkten. Anledningen är att i slutändan så är signalstyrkan det viktigaste, och om du väljer en modell med mindre täckningsområden finns risken att det fortfarande finns döda zoner dit ditt wifi inte når. Därför ska du välja en produkt från ett välkänt varumärke då det står ett likhetstecken mellan det och kvalitet.
  2. Priset
    Priset för en wifi förstärkare varierar kraftigt. För det första finns det modeller som bara kostar några ynka hundralappar. Däremot rekommenderar vi inte dessa då vi har hört från flera konsumenter att skillnaden i signalstyrka knappt var märkbar. Följaktligen ger vi rådet att betala lite extra för garanterad kvalitet, istället för att riskera att köpa en undermålig modell.
  3. Snabb installation
    Inget är mer irriterande än en teknisk pryl som är svår att installera. Därför har vi endast listat wifi förstärkare vars installation är snabb, smidig och enkel. Till exempel ger flera av modellerna rekommendationer om var i bostaden förstärkaren bör placeras för bäst effekt.
  4. Trådlöst eller inte
    Det finns numera trådlös wifi förstärkare som du helt enkelt kan ta med dig var helst du vill. Dessutom slipper du hålla koll på ytterligare en sladd bara för att förbättra nätverkssignalen. Slipp krångliga och fula sladdar. Dock ska du veta att de trådlösa modellerna är något dyrare, så tänk igenom beslutet noggrant.
  5. Säkerheten
    Tänk på att krypteringen för ditt wifi-lösenord är av yttersta vikt ur säkerhetssynpunkt. Därför ska du alltid se till att wifi förstärkaren erbjuder WPA, WPA2 samt WEP-kryptering.
  6. Dataöverföringshastighet
    Givetvis gör inte en wifi förstärkare att dataöverföringshastigheten går fortare – detta bestäms endast av din router och internetabonnemang. Däremot stabiliserar den hastigheten genom att förbättra wifi-signalen.
  7. Kompatibilitet med router
    Ett vanligt misstag många konsumenter gör är att välja den billigaste wifi förstärkaren. Nackdelen är att dessa modellerna ofta är gamla och således inte kompatibla med moderna routers som t.ex. en 4g-router eller en speciell Asus router. Därför ska du se till att förstärkaren du ämnar köpa går att använda med just din router.
  8. Dual Band
    Det finns i dag två populära frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz, dessa kallas i sammanhanget för dual band på grund av att båda frekvensbanden används. De flesta wifi förstärkare använder numera båda, men det finns trots allt några eftersläntare som bara har stöd för en av dessa. I så fall ska du inte köpa den. Tvärtom ska du leta efter en modell som har stöd för båda två, eller Triple Band, d.v.s. där förstärkaren använder hela två 2 st. 5 GHz och 1 st. 2,4 GHz.
  9. Ethernet-portar
    Om wifi förstärkaren är placerad i vardagsrummet kan du med fördel koppla in enheter som t.ex. TV eller spelkonsol i ethernet-portarna. Därmed blir den trådlösa wifi-hastigheten snabbare då färre enheter konkurrerar om trådlös anslutning. Se därför till att modellen har flera ethernet-portar om du är intresserad av detta.
  10. Design
    Sist men inte minst är den estetiska utformningen viktig i ditt val. Trots att alla routers har samma tråkiga utseende, finns det med en wifi förstärkare möjlighet att piffa upp stämningen lite. Välj en modell med ett fräckt mönster eller lysdioder som blinkar friskt.

Wifi förstärkare utomhus

Om du har en stor altan eller baksida där du vill kunna njut av internet, är en trådlös wifi förstärkare utomhus att rekommendera. Dessa modellerna är väderresistent mot regn, snö och vind. Sålunda går de att använda utomhus oberoende av väderlek. Vidare används en wifi förstärkare utomhus vanligen av skolor och företag som är beroende av en stark wifi-signal som sträcker sig över stora områden. När du köper en utomhusvariant ska du hålla ett extra öga på temperaturgränserna. Anledningen är att förstärkaren riskerar gå sönder när det är för kallt såtillvida du inte köper en modell som klarar väldigt kalla temperaturer, som t.ex. NetGear Outdoor Satellite Extender.

  • Perfekt för dig som vill ha wifi i garage, altan, gästhus och trädgård.
  • Se till att temperaturgränsen är hög.

wifi förstärkare utomhus

Trådlös wifi förstärkare

Som vi tidigare nämnt i guiden måste du välja mellan en trådlös wifi förstärkare, eller en med sladd. Oavsett vad du väljer är det viktigt att veta skillnaden. En trådlös variant kan du med enkelhet förflytta baserat på hur stark wifi-signalen är. På så vis är den mer virtuos än med sladd. Därtill är du inte begränsad över att placera förstärkaren i nära anslutning till ett eluttag. Ytterligare en fördel med trådlös wifi förstärkare är att du kan placera den högt upp, vilket ökar signalstyrkan kraftigt i jämförelse till en golvplacerad puck. Baksidan är att trådlösa modeller är aningen dyrare.

Fördelar med wifi förstärkare

Det finns flera fördelar med wifi förstärkare. Först och främst får du bättre täckning på längre avstånd. Därtill är den väldigt lätt att installera och vem som helst kan få den att fungera utan förkunskap. Därutöver är de prisvärda och gör att flera använda kan koppla upp sig samtidigt. Nedan har vi sammanställt samtliga positiva aspekter.

  • Bättre täckning på längre avstånd
  • Lätt att installera och komma igång
  • Gör signalen ännu starkare med en gammal router
  • Kostar inte skjortan
  • Gör att flera använda kan dra nytta av uppkopplingen

1. Bättre täckning på längre avstånd

Den huvudsakliga fördelen med wifi förstärkare är att du får bättre täckning på längre avstånd. Detta är den primära anledningen till varför så många konsumenter använder dem. Många i dagens samhälle bygger till exempel ut sina hus med stora trädäck, altaner eller uteplatser; och då behövs wifi-signalen förstärkas. Annars kommer man inte kunna sitta och surfa på altanen för då är man för långt ifrån routern. Men genom att använda en wifi förstärkare kan du befinna dig på längre avstånd – något som är extremt välbehövt ju större du bor.

2. Lätt att installera och komma igång

I mitten på 1990-talet så ryggade varenda person tillbaka så fort något med internet kom på tal. Orsaken till detta var att termer så som modem och internetuppkoppling var behäftade med okunskap och komplexitet. Det var helt enkelt väldigt få som behärskade tekniken. Spola fram bandet 30 år och varenda kotte kan koppla in en egen router! Detta är en smått fantastisk utveckling, men det finns fortfarande dem som undviker tekniska lösningar som är kopplade till internet för att de inte tror att de behärskar ämnet.

Därför är det skönt att informera er om att en wifi förstärkare är extremt lätt att installera och komma igång med. Du behöver ingen förkunskap överhuvudtaget. Allt du behöver göra är att ta ur enheten från förpackningen och koppla in den i ett eluttag – det är allt! Därmed är den extremt enkel att installera – oavsett om du är 70+ eller en yngre tonåring.

3. Gör signalen ännu starkare med en gammal router

Har du en gammal router liggandes så kan du använda en wifi förstärkare tillsammans med denna, förutsatt att de delar SSID-nummer.  På så vis kan du få en ännu bättre signalstyrka. Dessutom slipper du göra dig av med den gamla routern helt i onödan. Varför inte använda den som en repeater och göra nytta av den istället? Trots att detta inte är den största fördelen är den likväl viktig att nämna eftersom så många har gamla routrar liggandes.

4. Kostar inte skjortan

En annan fördel med wifi förstärkare, som förvånansvärt sällan nämns i dessa sammanhang, är hur mycket pengar man sparar. För du kan givetvis köpa ytterligare en router och placera den i ett annat rum i din bostad för att på så vis förstärka signalen och göra att flera i hushållet kan dra nytta av samma wifi-anslutning. Men på grund av att en wifi förstärkare utför samma jobb för en betydligt mindre kostnad är det en briljant lösning som inte kostar skjortan. Därutöver behöver du inga extra kablar eller liknande, så det är väldigt smidigt från den synvinkeln också. Såldes slipper du köpa en extra router för hiskeliga pengar och kan istället köpa en wifi förstärkare.

5. Gör att flera användare kan dra nytta av uppkopplingen

Ett problem som de flesta internetanvändare har med sina hemmanätverk är att hastigheten minskas ju fler användare som är uppkopplade. Till exempel kan ena barnet i familjen sitta och streama filmer och serier dagarna i ända, medan det andra barnet streamar på Twitch. Detta gör att föräldern som sitter och slösurfar får det svårt med bandbredden. Men eftersom en wifi förstärkare gör att flera kan ansluta från längre avstånd på olika kanaler och frekvenser så påverkas inte internet-hastigheten lika negativt.

trådlös wifi förstärkare

Nackdelar med wifi förstärkare

Det finns också flera nackdelar med wifi förstärkare. Trots att det är en eminent produkt på många sätt så har även den sina negativa aspekter som du måste känna till. Många återförsäljare undviker att nämna dessa eftersom det ligger i deras intresse att sälja så många produkter som möjligt. Men då vår passion delvis ligger i att upplysa våra besökare i de aspekter av en produkt som är dåliga, vill vi att du noggrant läser nedanstående nackdelar så du vet vad du kan förvänta dig. Jämför därefter fördelar och nackdelarna för att se vilken sida som väger över.

  • Kan inte rädda en dålig router
  • Lägre hastighet
  • Andra apparater riskerar att störa wifi-signalen

1. Kan inte rädda en dålig router

Många är av uppfattningen att en wifi förstärkare kan förstärka wifi-signalen oavsett kvaliteten på routern. Men detta stämmer inte alls. Faktum är att om du har en lastgammal router som redan har en svag signal så kan inte ens den bästa wifi förstärkaren rädda dig. Således är routern i princip lika viktig om ditt syfte är att förstärka signalen. Därför måste du rådfråga en tekniker för att säkerställa att det ens är värt att köpa en förstärkare eller inte. För om det ändå inte kommer fungera så är det lika effektivt att kasta pengarna i sjön. Så glöm inte att routern absolut inte får vara alltför gammal!

Jag fick en uppkoppling på 700mbps på ovanvåningen, men så fort jag slår på förstärkaren så får jag bara 250 mbps. Antar att den inte är kompatibel med min router…

2. Lägre hastighet

Ytterligare en nackdel med wifi förstärkare är att hastigheten blir lägre. Orsaken till detta är för att wifi-signalen går från routern, via förstärkaren, till datorn. Denna kedja gör att uppkopplingshastigheten minskas något. Trots att den bara påverkas minimalt är det ändock en nackdel som du måste känna till. För om du redan har en ytterst svag signal så kommer i så fall inte en wifi förstärkare att hjälpa dig. Börja därför med att mäta internet hos Bredbandskollen, för att se om du har en tillräckligt stark signal för att en booster ska göra nytta.

3. Andra apparater riskerar att störa wifi-signalen

Många som har köpt wifi förstärkare vittnar om att signalen obstrueras av trådlösa enheter så som telefoner, bluetooth-enheter och monitorer. Även mikrovågsugnar sägs hindra signalen. Dock är detta – åtminstone enligt flera recensioner – för att de placerat förstärkaren i t.ex. köket där flera andra elektriska signalen reflekteras och bryts. Därför måste du tänka på att placera wifi förstärkaren på ett noga uttänkt ställe så att inga andra apparater stör wifi-signalen.

wifi förstärkare bäst i test

Skillnader mellan wifi förstärkare, wifi repeater och wifi booster

Eftersom dessa termer används omväxlande är det hög tid att klargöra vad skillnaderna är mellan en wifi förstärkare, wifi repeater och wifi booster. Fastän de är snarlika finns det några saker som skiljer dem åt.

  • Wifi förstärkare: Använder router-signalen och sänder denna på en annan kanal. Antingen kopplar du denna till modemet via en koaxial-kabel eller ethernet-kabel.
  • Wifi repeater: Dessa fungerar likadant som en förstärkare med skillnaden att den använder samma kanal/frekvens som routern. Uppkopplingshastigheten blir ungefär halverad.
  • Wifi booster: Denna termen innesluter de ovan nämnda typerna och är sålunda ett paraplybegrepp.

Så tar du reda på var du ska placera wifi förstärkaren

För att veta var du ska placera din wifi förstärkare så måste du veta var wifi-signalen är som svagast i ditt hem. Antingen kan du gå runt med telefonen i bostaden och fästa ögonen på signalstyrkan på din telefon, eller så använder du en programvara. Det bästa programmet för detta heter NetSpot – ett gratis och effektivt program som gör att du får en översikt i form av en värmekarta (heatmap). På så vis får du snabbt reda på var du ska placera den för bästa tänkbara signalstyrka.

Gör du inte dessa efterforskningarna så kommer det bli ett evigt detektivarbete att hitta den plats i bostaden där wifi förstärkaren är som mest effektiv.

Slutsats

Avslutningsvis är en wifi förstärkare en perfekt livräddare för dig som har en dålig router med en signalstyrka som inte håller måttet. Istället för att köpa en ny router för dyra pengar kan du köpa en förstärkare för en betydligt billigare summa. Glöm inte att behoven skiljer sig åt om du ska använda den inomhus eller utomhus. Dessutom får du inte glömma nackdelarna, d.v.s. att signalerna kan störas av andra trådlösa enheter som du har, samt att det finns vissa routrar så dåliga att de inte ens kan räddas av den bästa wifi förstärkaren på marknaden.

Har du frågor eller funderingar så ska du kontakta oss så ska vi guida dig rätt.


Skriven av Wilhelm Agrell
Skriven av Wilhelm Agrell

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.