HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.

Wifi förstärkare bäst-i-test

 

TP-link RE505X

TP-link
 • TP-link Onemesh-stöd
 • Inbyggd nätverksport (1 gbps)
 • Brygga för spelkonsol
 • Wifi 6 (AX)
Läs mer »
 

TP-link RE450

TP-link
 • Installera via app
 • Dual band
 • Gigabit-brygga
 • Utmärkt räckviddsförlängare
 • Strålande recensioner
Läs mer »
 

TP-link RE305

TP-link
 • Utmärkt räckvidd med Wireless AC
 • Använd som accesspunkt
 • Simpel installation
 • Koppla ihop med app
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Wifi förstärkare

Letar du efter en wifi förstärkare har du kommit rätt. Genom att ha testat alla yppersta modeller har vi utsett den bästa wifi förstärkaren på marknaden. På så vis slipper du jämföra och läsa individuella recensioner vilket gör ditt val smidigare och snabbare. Dessutom har vi utsett testvinnare så du enkelt kan se vilken modell som vann bäst-i-test och anpassa ditt val efter budget och behov. Vidare har vi skrivit en komplett köpguide för dig som vill ha en wifi förstärkare, så du vet vad du ska tänka på innan du genomför din beställning. Därför ska du börja med att läsa guiden nedan varpå du kan jämföra de bästa varianterna i topplistan ovan.

Innan du sätter igång med att läsa guiden ska du vara medveten om att denna produktkategori har flera benämningar som vi använder: Repeater, Extender och Booster.

Vad gör en wifi förstärkare?

Kort sagt har wifi-nätverk svaga radiosignaler. Följaktligen måste din dator eller mobil befinna sig i nära anslutning, oftast inom 20 meter, för att signalstyrkan ska vara tillräckligt stark. Således bryts signalen om du förflyttar dig ut på altanen eller balkongen. Därför behöver du en wifi förstärkare som helt enkelt gör anslutningen starkare. Därmed kan anståndet mellan routern och din enhet vara större vilket gör att du får mer frihet. Dessutom blir problemet än mer påtagligt om routern är placerad i en yttervägg istället för centralt placerad. Lösningen är att förse din bostad med en trådlös wifi förstärkare som gör att täckningsområdet blir tusenfalt större i bostaden.

Så väljer du en wifi förstärkare

När du ska köpa en wifi förstärkare är det mycket viktigt att du vet vad du ska titta efter. Orsaken är att det finns mängder av varianter som alla har olika egenskaper. Därför har vi listat vad du ska tänka på för att göra ett så kalkylerat val som möjligt.

 1. Kvaliteten
  Istället för att direkt köpa den billigaste wifi förstärkaren ska du betrakta kvaliteten i produkten. Anledningen är att i slutändan så är signalstyrkan det viktigaste, och om du väljer en modell med mindre täckningsområden finns risken att det fortfarande finns döda zoner dit ditt wifi inte når. Därför ska du välja en produkt från ett välkänt varumärke då det står ett likhetstecken mellan det och kvalitet.
 2. Priset
  Priset för en wifi förstärkare varierar kraftigt. För det första finns det modeller som bara kostar några ynka hundralappar. Däremot rekommenderar vi inte dessa då vi har hört från flera konsumenter att skillnaden i signalstyrka knappt var märkbar. Följaktligen ger vi rådet att betala lite extra för garanterad kvalitet, istället för att riskera att köpa en undermålig modell.
 3. Snabb installation
  Inget är mer irriterande än en teknisk pryl som är svår att installera. Därför har vi endast listat wifi förstärkare vars installation är snabb, smidig och enkel. Till exempel ger flera av modellerna rekommendationer om var i bostaden förstärkaren bör placeras för bäst effekt.
 4. Trådlöst eller inte
  Det finns numera trådlös wifi förstärkare som du helt enkelt kan ta med dig var helst du vill. Dessutom slipper du hålla koll på ytterligare en sladd bara för att förbättra nätverkssignalen. Slipp krångliga och fula sladdar. Dock ska du veta att de trådlösa modellerna är något dyrare, så tänk igenom beslutet noggrant.
 5. Säkerheten
  Tänk på att krypteringen för ditt wifi-lösenord är av yttersta vikt ur säkerhetssynpunkt. Därför ska du alltid se till att wifi förstärkaren erbjuder WPA, WPA2 samt WEP-kryptering.
 6. Dataöverföringshastighet
  Givetvis gör inte en wifi förstärkare att dataöverföringshastigheten går fortare – detta bestäms endast av din router och internetabonnemang. Däremot stabiliserar den hastigheten genom att förbättra wifi-signalen.
 7. Kompatibilitet med router
  Ett vanligt misstag många konsumenter gör är att välja den billigaste wifi förstärkaren. Nackdelen är att dessa modellerna ofta är gamla och således inte kompatibla med moderna routers. Därför ska du se till att förstärkaren du ämnar köpa går att använda med just din router.
 8. Dual Band
  Det finns i dag två populära frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz, dessa kallas i sammanhanget för dual band på grund av att båda frekvensbanden används. De flesta wifi förstärkare använder numera båda, men det finns trots allt några eftersläntare som bara har stöd för en av dessa. I så fall ska du inte köpa den. Tvärtom ska du leta efter en modell som har stöd för båda två, eller Triple Band, d.v.s. där förstärkaren använder hela två 2 st. 5 GHz och 1 st. 2,4 GHz.
 9. Ethernet-portar
  Om wifi förstärkaren är placerad i vardagsrummet kan du med fördel koppla in enheter som t.ex. TV eller spelkonsol i ethernet-portarna. Därmed blir den trådlösa wifi-hastigheten snabbare då färre enheter konkurrerar om trådlös anslutning. Se därför till att modellen har flera ethernet-portar om du är intresserad av detta.
 10. Design
  Sist men inte minst är den estetiska utformningen viktig i ditt val. Trots att alla routers har samma tråkiga utseende, finns det med en wifi förstärkare möjlighet att piffa upp stämningen lite. Välj en modell med ett fräckt mönster eller lysdioder som blinkar friskt.

Wifi förstärkare utomhus

Om du har en stor altan eller baksida där du vill kunna njut av internet, är en trådlös wifi förstärkare utomhus att rekommendera. Dessa modellerna är väderresistent mot regn, snö och vind. Sålunda går de att använda utomhus oberoende av väderlek. Vidare används en wifi förstärkare utomhus vanligen av skolor och företag som är beroende av en stark wifi-signal som sträcker sig över stora områden. När du köper en utomhusvariant ska du hålla ett extra öga på temperaturgränserna. Anledningen är att förstärkaren riskerar gå sönder när det är för kallt såtillvida du inte köper en modell som klarar väldigt kalla temperaturer, som t.ex. NetGear Outdoor Satellite Extender.

Trådlös wifi förstärkare

Som vi tidigare nämnt i guiden måste du välja mellan en trådlös wifi förstärkare, eller en med sladd. Oavsett vad du väljer är det viktigt att veta skillnaden. En trådlös variant kan du med enkelhet förflytta baserat på hur stark wifi-signalen är. På så vis är den mer virtuos än med sladd. Därtill är du inte begränsad över att placera förstärkaren i nära anslutning till ett eluttag. Ytterligare en fördel med trådlös wifi förstärkare är att du kan placera den högt upp, vilket ökar signalstyrkan kraftigt i jämförelse till en golvplacerad puck. Baksidan är att trådlösa modeller är aningen dyrare.

trådlös wifi förstärkare wifi förstärkare wifi förstärkare utomhus

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.