HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Sandfilterpump bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Winner 100 Sandfilterpump
Bäst-i-test 2024

Sandfilterpump bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Winner 100 Sandfilterpump

Winner 100 Sandfilterpump
 • Kraftfull pumpkapacitet
 • Imponerande vattenflödeshastighet för optimal poolfiltrering
 • Stort förfilter med genomskinligt lock för enkel inspektion och rengöring
 • Hög kvalitet och motståndskraftig konstruktion i rostfritt stål
 • Låg risk för elektrisk förbindelse på grund av isolering mellan motor och vatten
 • Särskilt lämplig för saltvattenpooler
 

2. Pro Classic 800

Pro Classic 800
 • Kraftfullt och stabil filtersystem för stora pooler
 • Praktisk förfilterfunktion och lättavläst manometer
 • Flexibilitet att använda filterballs, filtersand eller glas som filtermaterial
 • Möjlighet att montera UV-belysning för kemikaliefri rening
 • Stor kapacitet med en pump på 1,0 HK/800 W
 • Reningskapacitet på upp till 16 000 liter per timme
 

3. Sandfilterpump PoolExperten

Sandfilterpump PoolExperten
 • Kraftfull filtereffekt för optimal vattenkvalitet
 • Eliminerar behovet av utbytespatroner, vilket förenklar underhållet
 • Möjlighet till uppgradering för solfångare, värmepump och bottensugning
 • Minskar behovet av poolkemikalier för en mer miljövänlig pool
 • Flexibel anslutningsstorlek för enkel installation
 • Filtermaterial kan anpassas efter preferenser och behov
Innehåll [ visa ]

Bäst sandfilterpump → Bäst-i-test (2024) — Få bort sand & grus

En kristallklar pool med friskt och rent vatten är drömmen för varje poolägare. För att upprätthålla en hälsosam och inbjudande badmiljö är det avgörande att ha rätt utrustning, och en sandfilterpump är en av de viktigaste komponenterna för att hålla poolen i toppskick. Och om du letar efter den bästa sandfilterpumpen 2024 har du kommit till rätt ställe. I denna artikel kommer vi att utforska allt du behöver veta för att göra ett informerat val.

En sandfilterpump är avsedd att filtrera bort smuts och föroreningar från poolvattnet genom att använda sand som filtermedium. Den fungerar genom att pumpa vatten genom en behållare fylld med speciellt utvald sand. När vattnet passerar genom sanden fastnar orenheter som sand, grus, löv och andra mindre partiklar, vilket resulterar i rent och klart vatten som är säkert att bada i.

Bästa sandfilterpump 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Winner 100 Sandfilterpump

Bästa sandfilterpumpen 2024
Winner 100 Sandfilterpump

Swim & Fun Winner 100 är enligt oss den bästa sandfilterpumpen 2024. Denna pump har imponerat oss med sin överlägsna prestanda och pålitlighet. Med en pumpkapacitet på 0,75 kW/1 HK och en imponerande vattenflödeshastighet på upp till 23 200 liter per timme är Winner 100 redo att ta sig an stora utmaningar.

Winner 100 är utrustad med ett stort förfilter, vilket underlättar avsevärt när det kommer till underhåll och rengöring. Det genomskinliga locket gör det enkelt att inspektera och kontrollera förfilterkorgen för att säkerställa att all smuts och skräp fångas upp innan vattnet når pumpen. Dessutom är pumpens konstruktion utformad så att motorns delar aldrig kommer i direkt kontakt med vattnet, vilket eliminerar risken för elektrisk förbindelse. Detta är särskilt fördelaktigt för användning med saltvatten, där korrosion och skador kan vara ett bekymmer. Winner 100 är tillverkad av rostfritt stål av hög kvalitet (AISI-316), vilket ger hållbarhet och motståndskraft mot de kemiska ämnena i poolvattnet.

Pumphuset, locket och diffusern är tillverkade av polypropylen, ett material som är känt för sin kemikalieresistens och hållbarhet. För att säkerställa optimal hållbarhet är dessa komponenter förstärkta med glasfiber. Den standard asynkrona motorn är tätt försluten för att förhindra extern ventilation och har ett IP55-skydd, vilket ger pålitlighet och skydd mot damm och vattenstänk. Med en frekvens på 50 Hz och klass F isolering, uppfyller denna sandfilterpump höga kvalitetsstandarder. Motorlager är livstidssmorda och utvalda för att garantera långvarig och ljudlös drift.

Med Winner 100 får du inte bara kraftfull prestanda och pålitlighet, utan pumpen är också utformad för att vara användarvänlig och långvarig. Observera dock att priset är högre än många andra sandfilterpumpar på marknaden, och att du helst bör använda ett pooltak för att minimera behovet av att använda filterpumpen. Det är viktigt att ta hänsyn till dessa faktorer innan du fattar ditt köpbeslut.

Således är Swim & Fun Winner 100 en värdig vinnare av vårt bäst-i-test av sandfilterpumpar. Med sin kraftfulla prestanda, hållbara konstruktion och användarvänliga egenskaper erbjuder den en pålitlig lösning för att hålla din pool ren och klar.

Fördelar:

 • Kraftfull pumpkapacitet
 • Imponerande vattenflödeshastighet för optimal poolfiltrering
 • Stort förfilter med genomskinligt lock för enkel inspektion och rengöring
 • Hög kvalitet och motståndskraftig konstruktion i rostfritt stål
 • Låg risk för elektrisk förbindelse på grund av isolering mellan motor och vatten
 • Särskilt lämplig för saltvattenpooler

Nackdelar:9/10
EXPERTBETYG

2. Pro Classic 800

7-vägs toppventil med manometer
Pro Classic 800

Pro Classic 800 är en rejält effektiv sandfilterpump som har placerat sig på andra plats i vårt bäst-i-test. Denna pump är konstruerad för att hantera stora pooler med en vattenvolym på upp till 70 000 liter och erbjuder en kraftfull och pålitlig filtrering.

Pro Classic 800 är utrustad med ett kraftfullt och stabilt filtersystem som kan möta kraven hos stora pooler. Med sin praktiska förfilterfunktion, 7-vägs toppventil och en lättavläst manometer blir det enkelt att använda systemet och övervaka dess prestanda. Systemet kan även användas med filtersand eller glas, men detta ingår ej. Detta ger dig alltså flexibilitet att välja det filtermaterial som passar dina behov och preferenser.

En av de imponerande egenskaperna hos denna sandfilterpump är den kraftfulla pumpen, som har en effekt på hela 1,0 HK/800 W. Denna pump kan cirkulera imponerande 19 000 liter poolvatten per timme, vilket säkerställer snabb och effektiv filtrering. Vid användning av filtersand som filtermaterial har systemet en reningskapacitet på 12 000 liter per timme vid 0,4 bar. Om du väljer att använda Filterballs som filtermaterial kommer vattenreningskapaciteten att vara ännu högre, cirka 16 000 liter per timme, och pumpen kan då hantera pooler med en vattenvolym på upp till 80 000 liter. För att uppnå optimal prestanda rekommenderas 3500 gram Filterballs (art.-nr 1069) eller cirka 125 kg filtersand för filtertanken.

En extra fördel med Pro Classic 800 är möjligheten att montera UV-belysningsutrustning på systemet. Denna UV-belysning eliminerar alger och sporer från vattnet utan att du behöver använda kemikalier. Detta är en miljövänlig och effektiv lösning för att upprätthålla en ren och hälsosam poolmiljö.

När det gäller tekniska specifikationer har Pro Classic 800 en slanganslutning på Ø50 mm och en maximal vattentemperatur på +35 °C. Pumptypen är självsugande och kan ge en maximal flödeshastighet på 284 liter per minut. Pumpen kan också pumpa vatten upp till en höjd av 13 meter, vilket ger dig möjlighet att anpassa systemet efter dina behov.

Således är Pro Classic 800 en ofantligt kvalitativ sandfilterpump som erbjuder kraftfull filtrering för stora pooler. Med sin praktiska design, flexibilitet i filtermaterialval och möjlighet att montera UV-belysning, är denna pump ett pålitligt val för att upprätthålla en ren och frisk poolmiljö.

Fördelar:

 • Kraftfullt och stabil filtersystem för stora pooler
 • Praktisk förfilterfunktion och lättavläst manometer
 • Flexibilitet att använda filterballs, filtersand eller glas som filtermaterial
 • Möjlighet att montera UV-belysning för kemikaliefri rening
 • Stor kapacitet med en pump på 1,0 HK/800 W
 • Reningskapacitet på upp till 16 000 liter per timme

Nackdelar:8/10
EXPERTBETYG

3. Sandfilterpump PoolExperten

Minskar behovet av poolkemikalier
Sandfilterpump PoolExperten

Denna kraftfulla sandfilterpump är själva hjärtat i din pool och erbjuder enastående filtereffekt för att säkerställa optimal vattenkvalitet. Med PoolExpertens filterpump blir poolskötseln både enklare och mer effektiv.

En av de mest imponerande egenskaperna hos denna sandfilterpump är dess förmåga att eliminera behovet av utbytespatroner, vilket förenklar underhållet avsevärt i jämförelse med patronfilter. Genom att använda ett kraftfullt sandfilter får du inte bara renare vatten, utan minskar också behovet av poolkemikalier. Detta är ett värdefullt tillskott för miljömedvetna poolägare och kan också vara mer kostnadseffektivt i längden.

PoolExperten har också tagit hänsyn till framtida uppgraderingsmöjligheter; om du vill lägga till en solfångare, värmepump eller använda pumpen för bottensugning finns möjligheten att enkelt uppgradera pumpen i efterhand. Detta ger flexibilitet och anpassningsbarhet för att möta dina specifika poolbehov.

När det gäller filterkapacitet rekommenderar vi att hela poolvattnet cirkulerar minst två gånger om dagen under max åtta timmar.

Sandfilterpumpen PoolExperten har en anslutning på antingen 32 mm eller 38 mm, vilket ger flexibilitet vid installation. Filterdimensionerna är 330 mm, och pumpen har en effekt på 250 W. Observera att filtermaterialet, antingen glas, sand eller filterkulor, säljs separat och kan anpassas efter dina preferenser och behov.

Sammanfattningsvis har denna filterpump imponerat oss med sin kraftfulla filtereffekt och förmågan att förenkla poolskötseln. Med tanke på dess flexibilitet och uppgraderingsmöjligheter, kan denna sandfilterpump vara det perfekta valet för att uppnå optimal vattenkvalitet och njuta av en ren och fräsch poolmiljö. Komplettera gärna med en poolrobot för optimal rengöring. Och noga med att överväga dina egna behov och preferenser innan du fattar ditt beslut och se till att välja rätt filtermaterial för att maximera pumpens prestanda och resultat.

Fördelar:

 • Kraftfull filtereffekt för optimal vattenkvalitet
 • Eliminerar behovet av utbytespatroner, vilket förenklar underhållet
 • Möjlighet till uppgradering för solfångare, värmepump och bottensugning
 • Minskar behovet av poolkemikalier för en mer miljövänlig pool
 • Flexibel anslutningsstorlek för enkel installation
 • Filtermaterial kan anpassas efter preferenser och behov

Nackdelar:Innan du köper sandfilterpump — Tänk på dessa 3 faktorer

För att välja den bästa sandfilterpumpen för din pool är det viktigt att överväga några nyckelfaktorer. För det första är det viktigt att ta hänsyn till poolens storlek och volym. En pump som är för kraftfull kan vara överdriven för en mindre pool och resultera i onödig energiförbrukning. Å andra sidan kan en underdimensionerad pump inte effektivt rengöra en större pool och lämna kvar smuts och partiklar i vattnet. Nedan går vi igenom samtliga faktorer du behöver känna till:

1. Poolens storlek och volym

När det gäller att välja rätt sandfilterpump är det viktigt att ha kännedom om din pools storlek och volym. Detta hjälper dig att avgöra vilken pumpkapacitet och filterkapacitet som krävs för att cirkulera och rena vattnet på ett effektivt sätt.

För att bestämma poolens volym kan du använda enkla mätningar av längd, bredd och djup:

 1. Mät poolens längd genom att mäta avståndet från ena änden till den andra.
 2. Mät sedan bredden genom att mäta avståndet från ena sidan till den andra.
 3. Slutligen, för att mäta djupet, placera ett mätverktyg vid poolens kant och mät avståndet till botten.

Genom att multiplicera längden, bredden och djupet får du den uppskattade volymen av din pool. Till exempel, om din pool är 10 meter lång, 5 meter bred och har ett genomsnittligt djup på 2 meter, blir volymen 10 x 5 x 2 = 100 kubikmeter.

När du har bestämt poolens volym kan du använda denna information för att välja en sandfilterpump med rätt flödeshastighet och filterkapacitet. Generellt sett rekommenderas det att poolvattnet cirkulerar minst två gånger per dag för att upprätthålla en ren och hälsosam poolmiljö. Detta innebär att den totala pumpkapaciteten bör vara tillräcklig för att hantera denna volym på en rimlig tid.

För att underlätta ditt val kan du använda följande riktlinje: Multiplicera poolens volym med två för att få det totala flödeshastighetsbehovet per dag. Dela sedan detta tal med 24 för att få den genomsnittliga flödeshastigheten per timme. Till exempel, om din pool har en volym på 100 kubikmeter, skulle det totala flödeshastighetsbehovet vara 100 x 2 = 200 kubikmeter per dag. Dela detta med 24, och du får en genomsnittlig flödeshastighet på 8,33 kubikmeter per timme.

Med denna information kan du välja en sandfilterpump som kan hantera denna flödeshastighet och samtidigt erbjuda tillräcklig filterkapacitet för att rena vattnet effektivt. Det är viktigt att välja en pump med tillräcklig kapacitet för att möta behoven hos din specifika pool, samtidigt som du tar hänsyn till tillverkarens rekommendationer och riktlinjer.

Pumpkapacitet och filterkapacitet baserat på poolens volym:

Poolvolym (kubikmeter) Rekommenderad pumpkapacitet (kubikmeter/timme) Rekommenderad filterkapacitet (kubikmeter/timme)
Upp till 50 4-6 3-4
50-100 6-8 4-6
100-200 8-12 6-8
Över 200 12+ 8+

Kom ihåg att detta är en generell riktlinje och att andra faktorer, såsom poolens användning och specifika behov, kan påverka dina slutliga val av pumpkapacitet och filterkapacitet. Ta dig tid att undersöka olika modeller och rådfråga tillverkare eller experter för att säkerställa att du köper en sandfilterpump som passar bäst för just din pool.

2. Flödeshastighet och filterkapacitet

Flödeshastigheten indikerar hur snabbt pumpen kan cirkulera vattnet genom filtret, medan filterkapaciteten bestämmer hur mycket vatten pumpen kan rena och behandla per timme. Att välja rätt flödeshastighet och filterkapacitet är avgörande för att säkerställa en effektiv filtrering och vattenomlopp i din pool.

 • Flödeshastigheten: Flödeshastigheten mäts vanligtvis i liter per timme (l/t). Den påverkar hur snabbt vattnet cirkulerar genom sandfilterpumpen och filtret. En högre flödeshastighet kan vara fördelaktig för att snabbt filtrera och cirkulera stora mängder vatten i en pool med hög volym. Å andra sidan kan en lägre flödeshastighet vara mer lämplig för mindre pooler eller pooler med mindre vattenmängd.
 • Filterkapaciteten: Filterkapaciteten mäts också i liter per timme (l/t) och indikerar hur mycket vatten pumpen kan rena och behandla under en timmes tid. En högre filterkapacitet innebär att pumpen kan hantera och rena större volymer av vatten per timme. Detta är särskilt viktigt för pooler med hög användning eller om du vill hålla vattnet så rent som möjligt.

För att bestämma rätt flödeshastighet och filterkapacitet för din pool bör du överväga poolens storlek och volym, samt hur mycket användning den får. En tumregel är att poolvattnet som sagt bör cirkulera och filtreras minst en gång per dag. Detta innebär att den totala flödeshastigheten och filterkapaciteten bör vara tillräcklig för att hantera poolens volym under en timmes tid.

Lämpliga flödeshastigheter och filterkapaciteter baserat på poolens volym:

Poolvolym (kubikmeter) Rekommenderad flödeshastighet (l/t) Rekommenderad filterkapacitet (l/t)
Upp till 50 2 000 – 4 000 1 500 – 3 000
50 – 100 4 000 – 6 000 3 000 – 4 500
100 – 200 6 000 – 8 000 4 500 – 6 000
Över 200 8 000+ 6 000+

3. Filtermaterial

Valet av filtermaterial är en viktig faktor att överväga när du köper en sandfilterpump för din pool. Det finns flera alternativ att välja mellan, inklusive sand, filterkulor och filtersand. Varje filtermaterial har sina egna egenskaper och fördelar, och det är viktigt att välja det som passar bäst för din pools behov och preferenser.

 • Sand: Sand är det traditionella och vanligaste filtermaterialet för sandfilterpumpar. Sand fungerar genom att partiklar i poolvattnet fastnar i de små hålrummen mellan sandkornen när vattnet passerar genom filtret. Sandfilter erbjuder en effektiv filtrering och är relativt enkla att använda och underhålla. Sandfilter är även ett bra val för mindre pooler eller för de som vill ha en enkel och kostnadseffektiv lösning.
 • Filterkulor: Filterkulor är ett modernare och mer avancerat filtermaterial som erbjuder en högre filtreringskapacitet jämfört med traditionell sand. Dessa kulor är tillverkade av speciellt utformade polymerer och har en unik struktur som effektivt fångar upp partiklar i vattnet. Filterkulor erbjuder bättre vattenklarhet och kan reducera behovet av kemikalier för att rena poolvattnet. De är också lätta att skölja och rengöra, vilket gör underhållet enklare.
 • Filtersand: Filtersand är ytterligare ett populärt filtermaterial för stora pooler och kommersiella poolanläggningar. Det är känt för sin höga filtreringskapacitet och förmåga att effektivt avlägsna partiklar från vattnet. Filtersand finns i olika kornstorlekar, och valet av sandtyp beror på poolens behov och önskad filtreringsnivå. Filtersand kräver dock regelbunden backspolning och omfördelning för att bibehålla sin effektivitet.

För att bestämma vilket filtermaterial som är bäst för din pool ska du överväga faktorer som poolens storlek, volym, användning och vattenkvalitet. Ta också hänsyn till dina egna preferenser och krav på underhåll och filtreringsprestanda. Var noga med att följa tillverkarens rekommendationer för användning och underhåll av det valda filtermaterialet.

Filtermaterial Fördelar Nackdelar
Sand Kostnadseffektivt, enkelt att använda Kan kräva frekvent backspolning och underhåll
Filterkulor Högre filtreringskapacitet, lätt att rengöra Hög initial kostnad
Filtersand Hög filtreringskapacitet, lämplig för stora pooler Kräver regelbunden backspolning och omfördelning

OBS: Det är alltid bra att rådfråga tillverkare eller experter inom området för att få rekommendationer som är anpassade efter din pools unika utformning.

sandfilterpump bäst i test

Vanliga frågor och svar om sandfilterpump

Vad är en sandfilterpump och vad används den till?

En sandfilterpump är en apparat som används för att filtrera och rengöra poolvatten. Den använder ett filtermedel, vanligtvis sand, för att fånga upp och avlägsna smuts, partiklar och föroreningar från vattnet.

Vilken är den bästa storleken på sandfilterpump för min pool?

Dess storlek bör baseras på din pools volym och behov. En tumregel är att poolens vatten bör cirkulera och filtreras minst två gånger per dag. Mät poolens volym och välj en sandfilterpump med tillräcklig flödeshastighet och filterkapacitet för att hantera detta.

Vilket filtermaterial ska jag använda i min sandfilterpump?

De vanligaste filtermaterialen är sand, filterkulor och filtersand. Valet beror på poolens storlek, preferenser och filtreringsbehov. Sand är det traditionella valet, filterkulor erbjuder högre filtreringskapacitet och filtersand används oftast i stora pooler. Rådfråga tillverkare eller experter för att få rekommendationer baserat på din pools specifika behov.

Hur ofta behöver jag rengöra sandfiltret?

Sandfiltret behöver rengöras regelbundet för att upprätthålla sin effektivitet. Det rekommenderas att backspola filtret ungefär en gång i veckan eller vid behov, beroende på hur mycket skräp och föroreningar som samlas upp. Följ tillverkarens rekommendationer för att korrekt underhåll och rengöring.

Kan jag använda en sandfilterpump i saltvattenpooler?

Ja, vissa sandfilterpumpar är speciellt utformade för att fungera i saltvattenpooler. Kontrollera tillverkarens specifikationer för att se om pumpen är lämplig för saltvatten och vilka material som används i konstruktionen för att motstå korrosion.

Vad är skillnaden mellan en sandfilterpump och en patronfilterpump?

En sandfilterpump använder ett filtermedel, vanligtvis sand, för att fånga upp smuts och partiklar, medan en patronfilterpump använder utbytbara filterpatroner. Sandfilterpumpar erbjuder vanligtvis bättre filtrering och behöver inte byta ut filtermaterialet lika ofta som patronfilterpumpar.

Hur länge håller en sandfilterpump?

Hållbarheten på en sandfilterpump beror på kvaliteten på pumpen, användningsfrekvensen och underhållet. En högkvalitativ pump som underhålls regelbundet kan hålla i många år. Rådfråga tillverkaren för information om garantier och förväntad livslängd för en specifik modell.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.