KÖP SMART. KÖP TESTVINNARE. 

Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.

OM OSS ‱ KONTAKT ‱ BLOGG

Menu

Skotork bÀst-i-test

 

Elektrisk skotork

 • Plats för 4 par skor
 • BĂ€sta valet för familjen
 • Stilren design
 • Perfekt för fuktiga sneakers, vandringskĂ€ngor och löparskor
 • SpĂ€nning: 220-240 V
 • Effekt: 80 W
 • Droppskyddad: IPX1
 • Blir cirka 40°C varm
 

ADAX ST12T

 • VĂ€ggmonterad
 • Torka 2 par skor samtidigt
 • Mekaniskt tidur för 180 minuter
 • Snabb och effektiv
 • Funkar för skor och handskar
 • Lufttemperatur mellan 42-45° C
 • Överhettningskydd
 • SladdlĂ€ngd pĂ„ 1,8 m
 

Stöveltork

 • Kopplas in i eluttaget
 • KabellĂ€ngd pĂ„ 1,1 meter
 • EnergisnĂ„l
 • Torkar bĂ„de stövlar och skor
 • LĂ€dret blir varken hĂ„rt eller brĂ€ckligt

Skotork

Vill du undvika att sÀtta pÄ dig blöta skor en kall vintermorgon sÄ mÄste du anvÀnda en skotork. Oavsett Ärstid sÄ kommer skorna frÄn och till bli blöta av antingen snö, blask eller regn. SÄledes Àr detta en produkt du fÄr nytta av Äret runt. Trots att de flesta vid hemkomst slÀnger de blöta skorna över ett element i hallen, finns det betydligt mer effektivare sÀtt att fÄ skorna torra och varma. Genom att anvÀnda en skotork kan du torka hela familjens skor snabbt och sÀkert. PÄ sÄ vis kan bÄde du och barnen njuta av varma skor att sÀtta fossingarna i varje morgon.

Dock Àr utbudet brett vilket komplicerar valet för mÄnga konsumenter. DÀrför har vi sammanstÀllt en lista, baserat pÄ tester och recensioner, över de bÀsta skotorkarna pÄ marknaden. DÀrtill har vi skrivit en köpguide innehÄllandes allt du behöver tÀnka pÄ innan du gör ditt val.

Börja med att lÀsa pÄ nedan för att dÀrefter gör ett genomtÀnk val som möjligt.

SÄ vÀljer du skotork

För att vÀlja en sÄ bra skotork som möjligt finns det nÄgra saker du ska vara medveten om. För det första finns det modeller som tillÄter dig att kontrollera vilken temperatur du vill ha, vilket Àr perfekt för dig som vill torka snabbt. För det andra mÄste du sÀkerstÀlla att den har stöd för tillrÀckligt mÄnga skor. För det tredje Àr det en fördel om den har en timer. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tÀnka pÄ för att göra ett sÄ genomtÀnkt val som möjligt.

 1. Temperatur
  De bÀsta skotorkarna Àr i regel försedda med ett reglage varifrÄn du kan justera temperaturen. Detta Àr perfekt för dig som behöver torka stora tjocka stövlar snabbt. Men ocksÄ för dig som har delikata lÀderskor dÄ dessa mÄste torkas pÄ lÄg vÀrme. Dock fÄr du rÀkna med att lÀgga ut ett par hundralappar extra för ett temperaturreglage.
 2. Timer
  För sÀkerhets skull sÄ Àr skotorkar i regel utrustade med en timer. Annars kommer vÀrmen fortsÀtta spridas tills överhettningsskyddet slÄr in, varpÄ den automatiskt stÀngs av. Men om den inte har ett överhettningsskydd, vilket Àr fallet med mÄnga billiga varianter, sÄ mÄste du sÀkerstÀlla att det Ätminstone finns en timer.
 3. Överhettningsskydd
  Vill du vara pÄ den sÀkra sidan sÄ mÄste du se till att skotorken har ett inbyggt överhettningsskydd. PÄ sÄ vis stÀngs den av om temperaturen överstiger en viss grad. SÄledes slipper du oroa dig om du anvÀnder den under natten, i.o.m. att du kan vara sÀker pÄ att överhettningsskyddet har kickat in. FastÀn de flesta modellerna har detta skydd Àr det likvÀl viktigt att nÀmna sÄ du inte rÄkar bestÀlla en budgetmodell frÄn Aliexpress eller liknande, för att sedan mÀrka att denna grundlÀggande egenskap saknas.
 4. LjudnivÄ
  Som en konsekvens av att vissa skotorkar drivs av en flÀkt mÄste du tÀnka pÄ ljudnivÄn. Annars kommer du snabbt bli irriterad nÀr du mÀrker att den lÄter mer Àn förvÀntat. Dessutom har den ett förhÄllandevis lÄgfrekvent ljud som tenderar att vara Ànnu mer enerverande. DÀrför ska du lÀsa recensionerna för att se om nÄgon anvÀndare varnar för att den lÄter för högt. Alternativt kan du sÄklart placera torken i ett förrÄd eller liknande för att isolera ljudet, men det Àr inget vi rekommenderar av sÀkerhetsskÀl.
 5. Antal skor
  Ytterligare en viktig faktor i ditt val av skotork Àr hur mÄnga skor du kan torka samtidigt. Har du en familj med flera barn sÄ ska du leta efter en modell som kan torka uppÄt 6 st skor samtidigt, medan det rÀcker med plats för endast ett par skor om du bor sjÀlv. Dock rekommenderar vi att vÀlja en variant med stöd för fler skor dÄ du kanske fÄr besök och behöver kunna torka gÀstens skor ocksÄ.
 6. Torktid
  Ju bÀttre skotork du köper desto snabbare torktid. Men det beror Àven pÄ hur pass vÄta skorna Àr, samt vilket material skorna Àr gjorda av. Som nÀmnt mÄste du t.ex. torka lÀderskor lÄngsammare sÄ inte lÀdret blir sprött. SÄledes beror torktiden pÄ mÄnga olika variabler. DÀrmed Àr det inte den viktigaste faktorn i ditt val men ÀndÄ nÄgot du ska hÄlla utkik efter. I synnerhet om du vill kunna torka skorna snabbt pÄ morgonen om du dagen innan glömt sÀtta pÄ torken.
 7. Design
  Är du mĂ„n om inredning, fĂ€rgskalor och symmetri sĂ„ ska du tĂ€nka lite extra pĂ„ designen. Annars kommer skotorken sticka ut som en katt bland hermelinerna och skapa en disharmoni i ditt annars sĂ„ stiliga hem. SĂ„lunda ska du fundera pĂ„ vilken typ av design som kommer passa in bĂ€st i din bostad. Med det sagt ska det dĂ€remot inte vara en avgörande faktor dĂ„ den ovannĂ€mnda kriterierna Ă€r betydligt viktigare. I synnerhet skoantalet, ljudnivĂ„n och temperaturreglaget.
 8. Priset
  PÄ grund av att en skotork endast kostar nÄgra hundralappar sÄ Àr vÄr rekommendation att vÀlja en kvalitativ modell för en dyrare peng. Orsaken Àr att den hÄller lÀngre, Àr sÀkrare att anvÀnda, samt har fler funktioner som du definitivt kommer fÄ nytta av. FastÀn vi har stor förstÄelse för dig som vill ha den billigaste tÀnkbara modellen, kommer du snabbt bli besviken nÀr den efter nÄgra fÄtal anvÀndningar gÄr sönder. SÄledes ska du spendera nÄgra tior extra pÄ en robust modell som vunnit bÀst-i-test sÄ du kan anvÀnda den lÀnge.
 9. Display
  För total kontroll över torktiden, temperaturen och annat sÄ ska du vÀlja en skotork med display.

Typer av skotork

VĂ€ggmonterade

Först och frÀmst har du de vÀggmonterade modellerna varifrÄn tvÄ eller flera slangar Àr anslutna, som du sedan trycker in i vardera skor varpÄ torkningen pÄbörjas. Nackdelen Àr att de lÄter en del vilket Àr irriterande för mÄnga.

Elektriska

Vidare finns det elektriska skotorkar som placeras pÄ golvet dÀr du hÀnger skorna uppochner pÄ en rad av bÄgar. Till skillnad frÄn de vÀggmonterade modellerna med flÀkt sÄ lÄter de elektriska skotorkarna ingenting. Ytterligare en variant, som Àr en underkategori till de elektriska modellerna, Àr dee med vÀrmestavar som du placerar i skorna.

Stöveltork

Letar du efter en skotork för professionell anvĂ€ndning sĂ„ ska du vĂ€lja en stöveltork. PĂ„ den kan du torka stövlar, kĂ€ngor, handskar och pjĂ€xor. Dock Ă€r dessa modeller avsevĂ€rt dyrare Ă€n en vanlig skotork med tanke pĂ„ att de inte sĂ€llan har plats för uppĂ„t 30 stövelpar. SĂ„ledes Ă€r detta alternativet bĂ€st lĂ€mpat för arbetsplatser. Glöm inte att se till att stöveltorken har en droppbricka sĂ„ inte golvet skadas av allt smuts som rinner av stövlarna under torkningsprocessen – i synnerhet om du har ett trĂ€golv eller en matta under torken.

BĂ€rbara

Det finns Àven strömlösa och sÄledes bÀrbara skotorkar. Dessa torkar över 10 gÄnger sÄ fort som lufttorkning och Àr utmÀrkt för jaktstövlar, högskidskor, snowboardstövlar och alpina stövlar. Vanligtvis behövs de bara vÀrmas upp i ugnen i en timme eller tvÄ, för att sedan tas med pÄ campingresan.

Fördelar med skotork

Det finns synnerligen mÄnga fördelar med en skotork. Förutom att de bidrar till att du fÄr varma och gosiga skor att stoppa fötterna i varje morgon, Àr de ocksÄ förtrÀffliga att ta med till campingutflykten. DÀrför har vi nedan listat de mest pÄtagliga fördelarna:

 • Torka under natten
  Har familjen kommit hem en vinterdag kan du rÀkna med att stövlarna Àr dyngsura varpÄ du kan börja torka dem direkt. Men om ni kommer hem sent pÄ kvÀllen sÄ Àr det mÄnga som Àr av uppfattningen att det inte gÄr att anvÀnda skotorken under natten. Faktum Àr att du faktiskt kan torka skorna medan du sover i.o.m. att de bÀsta skotorkarna har en inbyggd funktion som stÀnger av maskinen automatiskt nÀr det blir för varm. DÀrmed Àr det effektivt och framför allt sÀkert att torka skorna.
 • Undvik sunkig doft
  Vi alla vet hur illa blöta skor kan dofta om du inte torkar dem sÄ fort som möjligt. Speciellt om strumporna ocksÄ blivit vÄta. Genom att placera dem i en skotork sker torkningen supersnabbt, varpÄ fukten med den illaluktande odören försvinner. SÄledes ökar livslÀngden pÄ skorna dÄ materialet tas om hand med jÀmna mellanrum.
 • Perfekt för campingresan
  Är du en friluftsmĂ€nniska och tycker om att campa sĂ„ Ă€r en portabel skotork den perfekta kompanjonen. SlĂ€ng med den i vĂ€skan och vĂ€rm upp skorna under natten för att vakna upp redo att ta an den nya dagen.
 • Torka pjĂ€xor
  Det Àr inte bara stövlar och skor du kan torka med en skotork, utan du kan Àven torka pjÀxor. SÄlunda Àr det utmÀrkt för dig som Äker skidor.

SÀkerhetstips för skotork

Med tanke pÄ att en skotork avger vÀrme Àr det extremt viktigt att tÀnka pÄ sÀkerheten. Annars finns det risk för att en olycka sker om du t.ex. placerar den för nÀra nÄgot brÀnnbart material. DÀrför ska du följa nedanstÄende försiktighetsÄtgÀrder innan du börjar anvÀnda den.

 • Börja med att stĂ€lla in skotorken pĂ„ en lĂ„g temperatur sĂ„ du inte testar maxtemperaturen första gĂ„ngen.
 • Är skorna fullstĂ€ndigt indrĂ€nkta i vatten sĂ„ ska du först lĂ„ta de torka lite innan du placerar dem pĂ„ torken.
 • Placera inte torken i nĂ€ra anslutning till en öppen spis.
 • Rengör den regelbundet.

skotork skotork test bästa skotorken