HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Slåtterbalk bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Slåtterbalk MTD Smart BM
Bäst-i-test 2024

Slåtterbalk bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Slåtterbalk MTD Smart BM

  Slåtterbalk MTD Smart BM
 • Kraftfull Briggs & Stratton-motor
 • Perfekt för långt gräs på ängar och större fält
 • Lätt att reglera klipphöjden med släpskorna
 • Skären är utbytbara
 • Väger 57 kg
 • Cylindervolym: 125 cc
 • Effekt på 1700 W
 • Klippbredd: 87 cm
 • Skärdjup: 1-3 cm

i samarbete med PriceRunner

 

2. Slåtterbalk 5HP

Slåtterbalk 5HP
 • 2 års garanti
 • Slittålig och prisvärd slåtterbalk
 • Ställbar klipphöjd mellan 15-90 mm
 • Motorstorlek på 173 cc
 • Nominell motorstyrka: 3 kW
 • Justerbart handtag 1,5 liters bränsletank
 • Väger 57 kg
 • Arbetsbredd på 87 cm
 

3. AL-KO BM 875 3

AL-KO BM 875 3
 • Klipp gräsmark, naturträdgårdar och tjockt ogräs
 • Försedd med specialhärdad ESM-knivbalk (87 cm)
 • Steglöst roterbara löpsulor
 • Bensinmotor på 2,3 kW
 • Bra framkomlighet i hög sly, tät växtlighet, i terräng och sluttningar
 • Spårbredd: 45 cm
 • Vikt: 54 kg
 • Slagvolym: 150 ccm
Innehåll [ visa ]

Slåtterbalk

Är du på jakt efter en slåtterbalk har du kommit rätt. Oavsett om du planerar att slåtta ängen eller ansa ogräs eller buskar, är detta en förträffligt effektiv maskin. Trots att den klassiska gräsklipparen räcker till mycket, är det svårt för den att kapa högre gräs på stora områden. Därför är det perfekt att köpa en slåtterbalk för att både effektivisera arbetet och göra det roligare. Däremot finns det många modeller att välja mellan vilket försvårar valet för konsumenten. Av den anledningen har vi kompilerat vår topplista. Baserat på samlade recensioner online har vi listat de bästa slåtterbalkarna på den svenska marknaden. På så sätt slipper du läsa varje enskild recension själv, utan kan istället välja en kundfavorit som du vet är kvalitativ. Dessutom har vi skrivit en köpguide om allt du behöver tänka på innan du gör ditt köp. Börja därför med att läsa på om allt du behöver veta nedan, för att därefter göra ett så genomtänkt köp som möjligt.

Så väljer du slåtterbalk

Som sagt finns det några saker du ska veta innan du väljer slåtterbalk. Till en början måste du fundera på hur bred skärbredden ska vara för att tillfredsställa dina behov. Därefter ska du bestämma dig för vilken prisbild som känns lämplig. För att förtydliga detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna som du ska tänka på innan du gör ditt köp.

 1. Skärbredd
  Har du en stor äng eller hage som du ämnar snygga till är en stor skärbredd att föredra. Anledningen är att du helt enkelt kan klippa större portioner i färre omgångar. Dock blir följden av detta att slåtterbalken blir större vilket i sin tur leder till att du behöver ha ett större förvaringsutrymme, som t.ex. ett garagetält, att förvara den i.
 2. Backmöjlighet
  Behöver du kunna manövrera din slåtterbalk på ett smidigt sätt ska du köpa en variant som kan backa. Orsaken är att många modeller saknar denna funktion då de flesta konsumenter i regel bara vill slåtta rakt fram. Däremot så skjuter priset i höjden om du vill inkludera denna funktionalitet, så fundera noga.
 3. Terräng
  Har du en större äng med kuperad terräng så måste du se till att däcken på slåtterbalken har stöd för detta. Vissa slåttermaskiner är alltså inte gjorda för att skrida fram i ojämn terräng så du måste dubbelkolla detta i produktbeskrivningen.
 4. Motorstyrka
  En billig slåtterbalk är prisvänlig just på grund av att den är försedd med en svagare motor gentemot de dyrare varianterna. Vidare innebär ofta en svag motor att det blir svårare för den att ta sig upp för terräng med en särskild lutning. Därför ska du välja en slåtterbalk med kraftig motorstyrka om din äng eller gräsmatta är lite ojämn och kullig.
 5. Pris
  Kostnaden för en slåtterbalk är allt från 2000 – 15000 kronor. Ju dyrare modell du köper desto mer effektiv är den. Därför ska du inte värdera priset som den viktigaste faktorn, utan snarare se det som en indikation på hur kvalitativ maskinen är. Summa summarum: köper du en kvalitativ modell håller den i flera år plus att den är kvalitativ och effektiv, å andra sidan går det såklart att köpa en billig slåtterbalk men då måste du vara medveten om att kvaliteten är långt ifrån lika hög.

Motordriven slåtterbalk

Tidigare under jordbrukssamhällets storhetstid användes slåttermaskiner utan motorer. Istället drogs de av hästar. Tack vare de senaste årens tekniska utveckling har vi fått möjligheten att använda en motordriven slåtterbalk. På så vis blev arbetet mer effektivt och skonsamt för kroppen. Dessutom behövde du som godsägare inte äga hästar. Däremot finns det såklart också en slåtterbalk som drivs av en traktor, så ditt val bör i hög grad bestämmas av vad du redan har på din gård eller ditt hus. Exempelvis ska du köra en mindre slåttermaskin om du inte har en stor äng, medan en stor slåttermaskin med enorm skärbredd lämpar sig bäst för dig som har en stor gård i din ägo. Glöm inte bort att du behöver tanka balken med bensin om du vill kunna dra den framför dig.

Fördelar med en slåtterbalk

 • Lätt att klippa högst gräs
  Föregångaren till slåtterbalken är den klassiska gräsklipparen som du många gånger dragit framför dig under arbetets svett. Med det i åtanke kan man säga att en slåttermaskin egentligen är en gräsklippare i kvadrat, d.v.s. en förstorad modell tillverkad för att klippa högre gräs. Därtill kan den klippa kvistar och sly vilket ofta får en gräsklippare att stanna. Därmed är det ett ypperligt val för dig som är ägare av hag- eller ängsmark.
 • Skonsamt för kroppen
  Tack vare den motordrivna slåtterbalken slipper du som markägare att antingen pressa slåttern framför dig, eller styra hästarna eller traktorn som drar den. Därmed kan kroppen din koppla av och fokusera på slåtterns framfart i lugn och ro.
 • Gräset används som föda
  Trodde du att gräset som slåttas bara slängs bort trodde du fel. Tvärtom används det som föda för nötkreatur vilket gör att du både kan mata dina djur medan du snyggar till ängen runtomkring.
 • Snabbheten
  Det är ojämförbart hur snabbare det är att beta av en äng med hjälp av en slåtterbalk i relation till den tidigare använda lien. Därmed får du tid över till annat på gården.

slåtterbalk slåtterbalk bäst i test bästa slåtterbalken


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.