HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Smyckeskrin bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Smyckeskrin med reseetui
Bäst-i-test 2024

Smyckeskrin bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Smyckeskrin med reseetui

Smyckeskrin med reseetui
 • Extremt kvalitativt skrin
 • Utmärkt varumärke (Albrekts Guld)
 • Mängder av lådor och fack
 • Perfekt för örhängen och halsband
 • Spegelglas
 • Lätt att medtaga på resan
 • Material: konstläder
 • Storlek: 25 x 19
 

2. Smyckeskrin läder

Smyckeskrin läder
 • Skrin i konstläder
 • Öppnas och stängs med en vacker nyckel
 • Spegelglas i locket
 • Flera fack för många smycken
 • Storlek: 24 x 15 cm
 

3. Smyckeskrin speldosa för barn

Smyckeskrin speldosa för barn
 • Vacker smyckesförvaring för barn
 • Speldosa som spelar ”Over the rainbow”
 • 3 st fack
 • Extra låda undertill
 • Väldigt uppskattat av barn
 • Storlek: 18 x 14 cm
Innehåll [ visa ]

Smyckeskrin

Ett smyckeskrin är den mest ultimata typen av smyckesförvaring, eftersom du får plats med allt från örhängen, halsband och klockor. Har du en stor smyckeskollektion kan du således får plats med varenda smycke i ett stort smyckeskrin, och har du färre så räcker det gott med ett litet. Vidare finns det flera olika material att välja mellan som t.ex. glas, läder, sammet och trä.

Smyckeskrin för barn är otroligt populärt, speciellt de modeller med speldosa där en ballerina eller enhörning dansar till en trudelutt. Men det finns även skrin för vuxna damer och män. Dock är utbudet väldigt brett, och det gör valet för många konsumenter knepigt. Därför har vi skrivit en köpguide innehållandes allt du behöver veta innan du gör ditt köp. Dessutom har vi listat de bästa smyckeskrinen i en bäst-i-test-lista högst upp.

Börja således med att förkovra dig nedan, för att därefter välja det skrin som passar dig bäst.

smyckeskrin

Typer av smyckeskrin

Smyckeskrin för barn

Om du vill att ditt barn ska ha bättre koll på sina halsband, armband och örhängen så ska du köpa dem ett smyckeskrin. Det är nämligen inte ovanligt att barn får olika smycken i födelsedagspresent eller julklapp, och sedan tappar bort dem bara några dagar senare. Anledningen till detta är för att de flesta smycken är små och således lätt att tappa utan att märka det, varpå dammsugaren inte sällan suger upp dem under sängen eller mattan.

Men genom att ge bort ett smyckeskrin till ditt barn signalerar du att det är väldigt viktigt att rå om sina smycken, samtidigt som barnet känner ett större ansvar och följaktligen respekterar smyckena mer. Följden av detta blir att barnet gladeligen mottar nya smycken för att de vill samla på sig en helt egen kollektion.

Däremot gör många föräldrar felet att köpa en tråkig typ av smyckesförvaring som gör att barnet tappar intresset. Det du måste göra är att köpa ett fräckt smyckeskrin med vackra färger och roliga attiraljer, som t.ex. en variant med en spelande ballerina – nästan som en klassisk speldosa. På så vis ökar du chansen att barnet kommer tycka om det och sköta om sina smycken bättre.

Det bästa med smyckeskrin för barn är att de är billiga. Inte sällan kostar de mindre än 200 kronor. Detta innebär att de flesta har råd med en vilket även understryker att det är en perfekt julklapp eller present.

 • Barnet kommer rå om sina smycken med större omsorg om de äger sin egen smyckesförvaring.
 • Välj en vacker modell som speglar barnets personlighet, t.ex. ett rosa skrin med en spelande ballerina.
 • Smyckeskrin för barn är väldigt billiga som tur är.

smyckeskrin barn

Smyckeskrin av glas

Traditionellt sett har smyckeskrin varit tillverkade i sammet, läder, trä eller guld. Detta fick den naturliga följden att skrinet inte var genomskinligt, vilket också ansågs rimligt ur ett säkerhetsperspektiv eftersom ingen ville bli bestulen på sina smycken. Kort sagt har ens personliga smyckesförvaring genom historien varit en högst privat angelägenhet.

På senare år har pendeln svingat åt andra hållet. Numera är nämligen de flesta smyckeskrin tillverkade av glas vilket gör att du kan se igenom skrinet. På så sätt får du en komplett översikt över alla smycken du äger. Detta innebär också att du slipper leta efter ett specifikt smycke i så pass lång tid att du blir irriterad och istället väljer ett annat halsband till den där middagsbjudningen.

Nackdelen med smyckeskrin i glas är att de är väldigt ömtåliga. Det räcker i princip att du tappar en tung ring så kommer glaset att spricka. Därför måste du vara betydligt mer försiktig med ett skrin av glas än exempelvis sammet eller läder. Vidare består glasmodellerna sällan av lika många fack som en variant av trä eller guld, vilket gör att du måste få plats med alla örhängen, halsband och klockor i ett få antal fack. Således måste du väga fördelarna och nackdelarna mot varandra, för att komma fram till om glas är ett material som passar just dig.

Fördelar:

 • Ser alla smycken samtidigt och kan sålunda hitta det önskade smycket fort.
 • Väldigt vackert och stilsäkert.
 • Innehåller ofta spegelglas så du slipper gå till spegeln för att se hur det ser ut.

Nackdelar:

 • Gäster kan se på ett ögonblick vilka smycken du har.
 • Ömtåliga och behöver större omsorg.
 • Fula fingeravtryck uppstår enkelt.
 • Färre fack och lådor.

smyckeskrin glas

Män

Många är av uppfattningen att smyckeskrin endast används av damer och barn. Och visst, traditionellt sätt har det så varit. Men faktum är att på senare tid har allt fler män börjat nyttja olika typer av smyckesförvaring också. Syftet de flesta män har är att primärt förvara sina klockor, och i vissa fall pennor, i skrinet. Denna utveckling har gått hand i hand med att allt fler män också börjat samla på klockor. Således behöver de en säker förvaring, varför de väljer ett smyckeskrin.

Men det finns även män som använder skrin för halsband, nycklar, plånboken, armband och ringar. På så vis har de alla sina ägodelar samlade på ett ställe vilket gör att det blir både lättare och snabbare att hitta vad de letar efter. Därmed är smyckeskrin för män en väldigt praktisk produkt som absolut inte är reserverad för damer och barn.

 • Män använder vanligtvis skrinet för att förvara klockor, pennor, nycklar och armband.

Dam

Historiskt sett har smyckeskrinet varit damernas sätt att förvara sina ringar och halsband i. Dessa har traditionellt sätt varit tillverkade i trä med ett omslutande lager av sammet för att addera en luxuös känsla. Eftersom att damer samlar på sig olika smycken sedan deras tidiga barndom, och fortsätter detta under vuxenlivet, behöver de naturligtvis ett rymligt skrin att förvara alla dyrgripar i. Men framförallt är syftet att dela upp olika typer av smycken i olika fack för att lättare hitta det man letar efter.

Beträffande material så är glas, läder och de populäraste valet bland damer. Orsaken till varför de tycker om glas är för att de kan se igenom skrinet så de vet exakt var deras favoritsmycken befinner sig. Och sammet älskar dem för att det dels är estetiskt tilltalande, dels skönt att röra och smeka med fingrarna.

Eftersom damer tenderar att ha betydligt fler smycken i sitt smyckeskrin än både män och barn, är det otroligt viktigt att välja en modell med kodlås så ingen obehörig kan komma åt innehållet. Ju fler smycken du har desto viktigare är det.

 • Ju fler smycken du har, desto större vikt av att välja ett låsbart skrin.

Smyckeskrin för resan

Ett smyckeskrin för resan är det enda sättet att transportera smycken på ett säkert sätt. Dessa modeller är speciellt utformade för att vara säkra och lätta att organisera. Därför har de i regel ett kodlås så ingen städpersonal på hotellet kan komma åt dyrgriparna, eller någon annan oinbjuden gäst.

Har du någonsin rest med ett smyckeskrin som inte är anpassat för resan så vet du vilken röra det är när du väl öppnar det; klockorna kastas runt och snirklar in sig i örhängena och skapar en fullständig oreda. Dessutom repar smyckena varandra.

Därför ska du köpa ett smyckeskrin med reseetui om du vill vara på den säkra sidan. Dessa modeller har färre fack vilket gör att smyckena ligger tajtare och följaktligen inte rör på sig. Inte sällan finns det ett dedikerat fack för örhängen, ett annat för halsband och ett tredje för klockor. Detta är väldigt bra då repor inte uppstår. Nackdelen är dessvärre att du inte får plats med lika många smycken, utan du får nöja dig med att medtaga dina favoritsmycken.

Fördelen med smyckeskrin för resan är att de skyddar smyckena väldigt bra. Tyvärr är detta även en nackdel eftersom de skyddande textilerna upptar mycket plats i skrinet. Men det är en nödvändig kompromiss. Därtill är de inte lika vackra som stationära skrin, men å andra sidan är ju dess primära syfte att just skydda smyckena under resans gång. Vidare är de lätta och väger knappt någonting, vilket givetvis är ett enormt plus då man i regel vill spara utrymme i resväskan.

Fördelar:

 • Smyckena håller sig på plats och rör sig minimalt vilket minimerar risken för repor.
 • Dedikerade fack för örhängen, halsband och klockor.
 • Väger väldigt lite och upptar knappt någon plats alls i resväskan.

Nackdelar:

 • Inte lika vackra som stationära skrin.
 • Färre fack.

Detta kan du förvara i smyckeskrin

För att veta vilket smyckeskrin du behöver köpa är det smartast att utgå från vilka smycken du äger. Har du exempelvis en stor kollektion av örhängen så ska du naturligtvis välja ett skrin som har flest fack dedikerade för just örhängen. Har du å andra sidan betydligt fler halsband så är kravbilden annorlunda, för då behöver du längre och avlångare fack som är anpassade för halsband. Är det däremot klockor som är din stora passion är det fullständigt nödvändigt att köpa ett smyckeskrin för klockor, annars kommer de aldrig få plats.

Sålunda är det otroligt viktigt att inte blint köpa det vackraste skrinet du hittar, utan att du faktiskt funderar över hur pass väl smyckesförvaringen är kompatibel med din smyckeskollektion.

 • Örhängen
 • Halsband
 • Klockor

1. Örhängen

Örhängen är det vanligaste smycket som både barn och damer har i sin ägo. Inte sällan samlar många på örhängen sedan deras tidiga barndom. Därför är det inte ovanligt att somliga människor har uppåt hundra örhängen redan när de är i 20-årsåldern. Ju fler desto lättare att bli av med. Många tar av sig örhängena så fort de kommer hem från skolan eller jobbet och placerar dem på en byrå. Därefter är det skrämmande lätt att råka stöta till dem varpå de kastas in under sängen eller i en springa, för aldrig någonsin se dagens ljus igen.

Därför är det extremt viktigt att ha ett smyckeskrin för örhängen. Annars är det i princip en omöjlighet att hålla reda på dem. I synnerhet om du äger många.

Tips: Rengör dina smycken med hjälp av en ultraljudstvätt för bästa resultat.

Fortsättningsvis ska du välja ett skrin med så många mindre fack som möjligt för att separera örhängen med en viss färg eller design så du lätt kan hitta din favorit när du behöver. Orsaken till varför vi lyfter upp antalet fack, är för att det är väldigt svårt att leta rätt på örhänget du vill använda om alla ligger i samma fack.

 • Välj en modell med många fack för att lättare dela upp de olika örhängena.
 • Skrinet måste ha tillräckligt stora fack för dina största örhängen, annars får de inte plats.

smyckeskrin örhängen

2. Halsband

Halsband är ytterligare ett av de tre vanligaste smycken att förvara i ett smyckeskrin. Svårigheterna med halsband är att de har en naturlig fallenhet för att trassla in sig i andra smycken. Därför är det ett måste att ha separata fack i din smyckesförvaring för just halsband så de inte krokar ihop sig med örhängen eller klockor. Sålunda måste du alltså se till att det dels finns dedikerade fack för halsband, dels så pass många fack så du får plats med alla dina halsband.

Mot bakgrund av detta rekommenderar vi att du gör en inventering av alla dina halsband – både stora och små – för att se hur många du har och hur stora fack som krävs. Till exempel är det många som har stora pärlhalsband i sin ägo, varför de tarvar större fack. Så köp absolut inte ett smyckeskrin utan att först göra tankearbetet. Annars kommer du garanterat bli besviken och behöva skicka tillbaka skrinet till affären.

 • Börja med att inventera alla halsband så du vet hur många och hur stora de är.
 • Välj sedan ett smyckeskrin som både har tillräckligt stora och tillräckligt många fack för att få plats med alla halsband.

3. Klockor

Ett smyckeskrin för klockor har i regel en högre höjd på skrinet för att få plats med större klockor. Dessa kallas oftast för klocklådor och klockbrickor och har plats för olika mängd klockor. Somliga klocklådor kan inhysa hela 30 klockor, medan andra endast får plats med två klockor. Vidare finns det inte sällan ett extra utrymme avsedd för andra mindre smycken.

Varje klocka trär du runt en kudde av sammet för att klockorna inte ska vidröra varandra så de rispar varandra. Men långt ifrån alla smyckeskrin för klockor använder ett så fint material. Det finns många billigare modeller som t.ex. använder vanligt bomull och är därför inte lika lyxigt. Därför måste du välja en variant som passar både din plånbok och dina estetiska böjningar.

Ska du köpa ett skrin för klockor är det enormt viktigt att välja en modell med kodlås. Orsaken är att klockor som bekant är en dyr accessoar som tjuvar älskar att norpa. Därför måste du välja en kvalitativ modell som stängs med hjälp av ett kodlås som är extremt svårt att bryta upp. Dessutom ska du förvara klocklådan på en säker plats så den inte ligger framme på nattduksbordet eller liknande.

Ytterligare en detalj som är viktig för smyckeskrin för klockor är att det finns ett inbyggd spegelglas i locket. På så vis kan du trä på dig en klocka och se hur den ser ut från olika vinklar.

 • En klocklåda kan enkelt byggas på med flera klocklådor ovanpå varandra om du har en stor klocksamling.
 • Kuddarna i skrinet ska helst vara tillverkade av sammet.
 • Kodlås är ett krav om du inte vill att tjuven ska få tillgång till klockorna.

Så väljer du smyckeskrin

Innan du köper ett smyckeskrin finns det några saker du ska ha kännedom om. För det första finns det modeller med kodlås som håller smyckena säkra. För det andra finns det både stora och små skrin avsedda för olika stora smyckeskollektioner. För det tredje måste du fundera om du vill ha en modell i glas, läder, sammet eller trä. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du måste beakta för att göra ett så bra val som möjligt.

1. Kodlås

Är du orolig över att obehöriga får tillgång till dina smycken ska du köpa ett smyckeskrin med kodlås. Har du inte detta så är det extremt lätt för tjuvar att snabbt länsa skrinet. Men framförallt är det lättfångat byte för små nyfikna barn som gärna vill stoppa örhänget och annat i munnen. Därför hjälper ett kodlås både att hålla borta tjuvarna, och klåfingriga småbarn.

Ytterligare ett användningsområde där kodlås kommer väl till pass är om du ska resa utomlands. Då är det många som använder ett smyckeskrin för resan med ett tillhörande kodlås, för annars är risken att hotellpersonal eller liknande får syn på skrinet och snabbt tömmer det på innehåll. Därmed fyller det ett syfte oavsett om du är hemma i din bostad eller på resande fot.

Trots att kodlås är extremt effektivt från ett säkerhetsperspektiv, är det i vissa fall jobbigt också. Anledningen är att varje gång du vill ha ett smycke så måste skriva in koden för att öppna skrinet, och sedan stänga det igen. Detta kan snabbt förvandlas till ett irritationsmoment om du tillhör en skara människor som är obeslutsamma och testar 5-6 halsband innan de lämnar bostaden på morgonen.

Fördelar:

 • Tjuvar får det svårare att snabbt länsa skrinet på dess innehåll.
 • Håller barn borta från skrinet så de inte stoppar ett smycke i munnen.

Nackdelar:

 • Varje gång du vill ha ett smycke måste du skriva in koden vilket är enerverande för många
 • Tar längre tid att hitta favoritsmycken om du är stressad.

2. Speldosa

Barnens favorit är smyckeskrinet med speldosa. Dessa modeller avslöjar en snurrande ballerina eller enhörning så fort locket öppnas. Samtidigt spelas en trudelutt i 20-30 sekunder vilket gör vilket fyller vilket barn som helst med glädje. Detta gör även att barnet tycker det är roligare att stundvis öppna skrinet eftersom de möts av positivitet.

Dock får du inte glömma – som alltid när du ska köpa smyckeskrin till barn – att dubbelkolla den rekommenderade åldern. För många modeller är endast avsedda för 2-åringar medan andra är bättre lämpade för 4-åringar etcetera.

Ytterligare en rolig sak som barn uppskattar är om locket har ett inbyggt spegelglas. Därigenom kan barnet se ballerinan eller enhörningen dansa från alla vinklar samtidigt som de kan spegla sig själva.

 • Dubbelkolla den rekommenderade åldern.
 • Välj antingen en dansande ballerina eller enhörning.

3. Gravyr av namn

En faktor du måste känna till är att du kan välja ett smyckeskrin med gravyr. Trots att dessa modeller är betydligt dyrare än de utan, är det väldigt roligt att ha sitt namn graverat på skrinet – i synnerhet för barn! Dessa skrin är i huvudsak avsedda som gåva eller julklapp eftersom det blir en personlig present som ju uppskattas mer.

Antingen kan du gravera in presentmottagarens namn, eller så kan du gravera in ett kort kärleksfullt meddelande för att öka värdet. Därför är det populärt med smyckeskrin för barn med gravyr på grund av att barnet känner ett större ägandeskap, och följaktligen kommer omhänderta skrinet mer omsorgsfullt.

Fastän det som sagt är dyrt med gravering, så är det samtidigt vackert, personligt och roligare.

4. Material

Förr i tiden var smyckeskrin endast tillverkade av sammet. Orsaken var att högborgerliga familjer ville ha något som representerade deras levnadsstandard och identitet. Detta fick följden att tillverkarna av skrinen började fokusera på det segment av marknaden som hade råd med det dyraste materialet för tiden, nämligen sammet.

I moderna tider har detta förändrats. Alltfler från de lägre stående klasserna efterfrågade smyckeskrin varpå tillverkarna började producera modeller i billigare material som t.ex. trä och läder. Spola fram tiden några decennier och plötsligt kan numera konsumenterna välja mellan glas, guld och skinn också. Därmed finns det alltså ett stort urval av material att välja mellan.

Sammet

Sammet är inte längre lika dyrt som det var för hundratals år sedan, varför betydligt fler har råd med det idag. Eftersom det är ett så lent material så föredrar de flesta sammet så deras smycken vilar så tryggt som möjligt i skrinet. Sammet används både på insidan och utsidan av skrinet. Vidare ger det ett minst sagt lyxigt intryck. Det går att hitta billiga och dyra skrin i detta material, så numera har alla råd med detta exklusiva textil.

Läder

Läder är ett mycket populärt material för att det både är luxuöst och elegant. Men framförallt är det slittåligt. Det är med andra ord väldigt svårt att slita isär läder vilket gör att det är ett perfekt material för smyckeskrin – både för resan och de mer stationära skrinen. Vidare är läder det material som de flesta män väljer för sin smyckesförvaring. Och på senare tid har konstläder ökat i popularitet på grund av att de inte inverkar negativt på miljön.

Trä

Smyckeskrin i trä är ett annat alternativ. Dessa modeller består oftast av 90% trä och 10% glas. De tio procenten glas är facken och lådornas tak vilket gör att det är lätt att se igenom facken för att se exakt var smyckena befinner sig. Ek eller mahogny är de två vanligaste träslagen som de är gjorda av, och kostnaden för de båda varierar kraftigt. Mahogny är avsevärt dyrare än ek, exempelvis. Å andra sida är mahogny ett otroligt vackert, mörkt och stämningsfullt träslag.

Vidare är skrinen i trä oftast stora pjäser med många utdragbara lådor och fack. Så vill du ha ett stort smyckeskrin så är trä det material du kommer få.

5. Stort eller litet smyckeskrin

En av de tveklöst viktigaste faktorerna är huruvida du ska köpa ett stort eller litet smyckeskrin. Ju större skin du väljer, desto dyrare kommer det vara. Men å andra sidan krävs det ett stort skrin om du har mängder av smycken i olika storlekar som alla behöver få plats. Därför ska du alltid utgå från antalet smycken du har i dig ägo, och baserat på detta bestämma dig för om skrinet ska vara stort eller litet.

Fortsättningsvis är det många som vill få plats med sitt smyckeskrin i badrumsskåpet, vilket innebär storleksbegränsningar. Så du måste också tänka på var du ämnar placera skrinet nånstans.

Ett annat alternativ är att antingen köpa flera små smyckeskrin, eller ett stort. Fördelen med fler av mindre format är att du kan ha dedikerade skrin till olika typer av smycken, t.ex. ett för örhängen, ett för halsband och så vidare.

Modellerna för barn behöver inte vara så värst stora eftersom de i regel har betydligt färre smycken, så slösa inte pengar på att köpa en enorm modell som ändå aldrig kommer fyllas.

 • Storleken på smyckeskrinet ska motsvaras av storleken på din smyckeskollektion; ju fler smycken, desto större skrin behövs.
 • Har du för avsikt att samla på smycken och förutspår att du kommer dubbla antalet smycken i framtiden så ska du från början köpa en stor modell.
 • Små skrin är mer än tillräckligt för barn då de inte har lika många smycken.
 • Ett smyckeskrin för resan ska vara betydligt mindre än det som du har när du är hemma.

stora smyckeskrin

6. Fack

En stor smyckeskollektion med många olika typer av smycken tarvar ett smyckeskrin med olika fack. Anledningen är att varje fack är dedikerat för örhängen, halsband respektive klockor. Till exempel kan du omöjligen pressa in en klocka i ett halshandsfack. Därför måste du välja ett skrin som har tillräckligt många fack för att inhysa just din smyckeskollektion. Börja därför med att lägga in alla dina smycken på sängen, och fundera sedan över hur stora och hur många fack du behöver för respektive grupp.

7. Färg & design

Eftersom smyckeskrin ofta har en framträdande plats i antingen badrummet eller sovrummet, är färgen och designen viktiga faktorer. Skrinet ska givetvis smälta in i din övriga inredning så det inte sticker ut på något sätt. De vanligaste färgerna är svart, vit, beige och rosa. Men det finns även modeller med olika motiv och mängder av andra färgnyanser. Så försök hitta en färg som går hand i hand med din bostads interiör.

Vidare finns det modeller formade som t.ex. en soffa eller en fåtölj. Trots att dessa är främst avsedda för barn, är det många vuxna som också använder dem. Sålunda är det helt okej att vara lite barnslig i ditt val så länge du tycker designen är snygg och passar dig.

Därmed ska du välja en design och färg som både passar in i din bostad, samt speglar dig som individ.

8. Pris

En av de absolut bästa sakerna med smyckeskrin är att de inte är så värst dyra. Givetvis finns det lyxiga modeller för flera tusentals kronor. Men i regel behöver du inte betala mer än 1000 kronor. Och skrinen för barn är hälften så dyra. Därmed är det en produkt som alla har råd med.

Däremot, köper du ett billigt smyckeskrin måste du förvänta dig att kvaliteten inte kommer vara lika bra. Till exempel kommer facken och lådorna vara lite rangliga, och materialet inte lika slittåligt. Men å andra sidan kan du hitta en billig modell på REA också. Så har du hittat ett skrin som fångat ditt intresse, men är för dyrt, så köp det på mellandagsrean istället!

9. Antika smyckeskrin

Saknar du de antika smyckeskrin som fanns i alla gamla folkhem i Sverige, så finns dem fortfarande att köpa. Däremot måste du vända dig till Blocket eller Tradera, för de går inte att finna på t.ex. Guldfynd eller Åhlens. Ska du köpa begagnat så glöm inte att köpa till en garanti, så du har rätt till pengarna tillbaka, skulle skrinet vara i undermålig kvalitet.

Fördelar med smyckeskrin

Det finns en hel del påtagliga fördelar med smyckeskrin. Först och främst är allt samlat på ett och samma ställe så det tar bara några sekunder att hitta smycken du är ute efter. Därtill skyddar skrinet smyckena genom att se till att de inte vidrör och således repar varandra. Det finns också modeller med kodlås som gör att du håller obehöriga borta. Utöver dessa fördelar har vi nedan listat de mest påtagliga positiva aspekterna med denna typ av smyckesförvaring.

 • Ordning & reda
  Är du en stökig person som inte har koll på var alla dina smycken är, så är ett smyckeskrin perfekt. Genom att placera dina halsband, örhängen och klockor i deras dedikerade fack, hittar du vad du letar efter på rekordtid. Glöm tiden när du behövde titta under sängen eller under smutstvätten för att hitta det borttappade örhänget. Väljer du ett skrin av glas slipper du dessutom komma ihåg i vilket fack du la ditt favorithalsband. Därmed får du ordning och reda på smyckena.
 • I säkert förvar
  Då många smyckeskrin är utrustade med kodlås håller du tjuvarna borta! Innan det fanns skrin med inbyggt lås var det tjuvarnas dröm eftersom de bara behövde öppna skrinet och hälla över alla smycken i sin medtagna väska, för att snabbt avlägsna sig från platsen. Men med kodlås kan de inte öppna skrinet snabbt. Detta får de att tveka vilket gör att många undviker ansträngningen och fokuserar på något annat istället. Dessutom håller det både småbarn och husdjur borta så de inte stoppar något örhänge i munnen.
 • Skyddar ömtåliga och dyra smycken
  Äger du exklusiva klockor, halsband och örhängen vet du hur viktigt det är att se till att de inte repas. Genom att använda ett smyckeskrin ser du till att smyckena inte vidrör varandra, vilket minimerar riskerna för repor. På så vis förlänger du livslängden samtidigt som vidareförsäljningsvärdet bibehålls.

Så rengör du smyckeskrin

Många ställer sig frågande till hur de ska rengöra sitt smyckeskrin. Eftersom materialet skiljer sig åt från skin till skrin, är det svårt att ge en entydigt svar på frågan. Rengör du exempelvis ett skrin av läder så får du absolut inte rengöra det med tvål och vatten, medan det är en fullt godkänd metod för rengöring av glas och guld. För att klargöra detta har vi därför skrivit en punktlista du ska följa med jämna mellanrum för att rengöra ditt smyckeskrin.

 1. Börja med att tömma skrinet på örhängen, halsband och klockor.
 2. Placera smyckena försiktigt på ett mjukt underlag som t.ex. sängen eller en filt.
 3. Vänd sedan skrinet upp och ner (om möjligt) för att skaka ur så mycket damm och smuts som möjligt.
 4. Ta fram en trasa och blötlägg den med ljummet vatten. (Mikrofiberduk är också okej)
 5. Krama sedan ur trasan ordentligt så inget vatten trycks ur vid rengöringen.
 6. Dutta sedan med trasan på insidan och ovansidan av varje fack och låda.
 7. Ta ut varje sammetskudde och blås på dem från olika riktningar så all smuts och damm försvinner.
 8. Torka slutligen smyckeskrinet försiktigt med mjukt hushållspapper.

Ju oftare du genomför ovanstående skötselråd, desto längre kommer skrinet hålla. Dessutom kommer skrinet hålla sig fräscht, väldoftande och vackert. Så glöm inte att rengöra det med jämna mellanrum, annars kommer smuts gro in och bli svårare att få bort ju längre tiden går.

Slutsummering

Sammanfattningsvis finns det smyckeskrin för män, damer och barn. Antingen väljer du en modell i glas som du kan se igenom, eller en tillverkad av sammet eller läder. Det finns också skrin med speldosa för barn som spelar en rolig trudelutt varje gång de öppnar locket. Vidare måste du välja mellan ett stort eller litet smyckeskrin utifrån antalet smycken du har. Därtill ska du tänka på vilka fack du behöver utifrån om du äger mestadels örhängen, halsband eller klockor.

Ska du ut och resa måste du ha ett specifikt smyckeskrin med reseetui så smyckena inte skramlar runt och repar varandra.

Har du några frågor eller funderingar får du gärna kontakta oss så ska vi hjälpa dig välja rätt utifrån dina behov!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.